Slovenija

Pokojninska reforma: ohranili bi socialno državo in ustavili padanje pokojnin

Ljubljana, 16. 09. 2012 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je še podrobneje pojasnila glavne razloge in cilje pokojninske reforme. "Predlagani zakon je podlaga, s katero se lahko v najkrajšem možnem času prepreči negativne trende, ki jih beleži pokojninska blagajna," so navedli.

Vlada je predlog nove pokojninske zakonodaje, ki ga je socialnim partnerjem že predstavila, objavila na svoji spletni strani. Ob samem besedilu predloga podrobneje pojasnjuje glavne razloge za spremembe in njihove cilje.

Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje, predlog "ponuja odgovore hitrim spremembam v razvoju družbe". "Predlagani zakon je podlaga, s katero se lahko v najkrajšem možnem času prepreči negativne trende, ki jih beleži pokojninska blagajna," so navedli.

Po predlogu bi ohranili socialno državo in ustavili padanje pokojnin, pokojninsko blagajno pa bi finančno stabilizirali najmanj do leta 2020, so povzeli.

Spremembe v pokojninskem sistemu so, kot so spomnili, nujne zaradi neugodnih demografskih trendov, prezgodnjega upokojevanja, slabitve pokojninske blagajne, zniževanja vrednosti začetne pokojnine, nepreglednosti sedanjega sistema in posledično zviševanja javnega dolga.

Upokojenca
Upokojenca FOTO: Thinkstock

Kaj so torej ključne spremembe, ki jih predlaga vlada?

Vlada predlaga, da se upokojitvena starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine za moške in ženske z najmanj 15 let zavarovalne dobe postopoma dviguje na 65 let, minimalna starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa bo 60 let ob sočasnem izpolnjevanju 40 let pokojninske dobe brez dokupljene dobe (ženske in moški). Upokojitvena starost za predčasno pokojnino bo za oba spola 60 let, predčasno pa se bodo lahko zavarovanci upokojili ob dopolnitvi 40 let pokojninske dobe.

S predlogom zakona se odmerni odstotek zaustavlja na sedanji vrednosti 78 odstotkov in s tem preprečuje nadaljnje padanje pokojnin, pravijo predlagatelji reforme.

Predvideva se vzpostavitev informativnega računa, na katerem se bodo za vsakega zavarovanca posebej beležili njegovi matični podatki o obračunanih in plačanih prispevkih. Cilj uvedbe informativnih individualnih računov je zagotoviti dodatno preglednost celotnega pokojninskega sistema in tako povečati zaupanje zavarovancev v sistem.

Z reformo se uvaja nov bonus za tiste, ki ostanejo zaposleni tudi po dopolnjeni polni pokojninski dobi. Vsako leto po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne pokojnine bodo tako ob plači upravičeni še do 20 odstotkov pokojnine, ki bi jim pripadala ob upokojitvi. Bonus bo zavarovanec užival vse do prenehanja zavarovanja ali do uveljavitve delne pokojnine, vendar največ do 65 leta starosti.

Nadalje se obračunsko obdobje za odmero pokojnine zviša na 28 let. Upoštevajo se namreč plačani prispevki v 28-letnem obdobju z možnostjo izvzema najmanj ugodnih 3 let, s čimer bo omogočen pravičnejši način odmere pokojnine.

Delna upokojitev bo po novem omogočena vsem in ne le osebam, ki imajo sklenjeno delovno razmerje, kar pomeni, da bo delna upokojitev mogoča tudi za druge kategorije zavarovancev (npr. samozaposlene, kmete itd.). Prav tako bo v primeru delne upokojitve omogočen fleksibilen delovni čas ob zakonski ureditvi dnevnega minimuma.

Reforma predvideva, da se pokojnine uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih stroškov. Uskladitev pokojnin ne more biti nižja od ugotovljene rasti cen življenjskih stroškov.

Za večino zavarovancev se določa prispevna stopnja, povišana z zadnjo spremembo pokojninskega načrta sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jo mora plačevati delodajalec, hkrati s tem pa se na novo definira tudi pravica do poklicne pokojnine.

Dodatno zavarovanje predstavlja zbiranje sredstev na osebnih računih članov te oblike zavarovanja z namenom, da se posamezniku v času uživanja pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja zagotovi dodaten dohodek, še pravi vlada.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

Pogajanja naj bi se začela v sredo

Pogajanja o pokojninski reformi naj bi se v okviru delovne skupine Ekonomsko-socialnega sveta, ki vključuje predstavnike vlade, delodajalcev in sindikatov, začela v sredo. Delodajalci in sindikati so morali do petka predlagati svoje pogajalce.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
17. 09. 2012 18.28
+2
Ja zdej, ko Slovenija ne dobi nobenih kreditov vec na financnem sektorju, se bojo probemi resili sami od sebe . . . . . Fiskalnost ,sem, fiskalnost tja,ce ti nihce nicesar vec ne posodi, moras ziveti od dela lasnih rok . . . ..
WikiX
17. 09. 2012 12.34
Članek se mi zdi zelo pomanjkljiv in zavajujoč, saj nikjer ne piše kaj naj bi se po novem premenilo v te predlagane spremembe, kako je urejen obtoječ sistem. Verjamem, da je bilo to že marsikje napisano, ampak dokler traja razprava ne bi škodilo ponavljati te stvari, ker človek preprosto ne razume kaj bi z reformo izgubil, zgleda kot bi bile vse spremembe bolj ali manj dobre, čeprav vse pomenijo le na slabše. Predstavljajte si, da bi vsaka oblast takole zaustavila čas za pet let, to lahko storimo še 4-5 krat, nato pa bo upokojitvena starost presegla pričakovano življenjsko dobo in nima več smisla. Za pet let bodo sicer podaljšali status sedaj zaposlenih, ker se 5 let ne bo nihče upokojeval, vendar se 5 let tudi nihče ne bo zaposloval na njihovih delovnih mestih. Še 5 let najhujše recesije, pa kdo bo to zdržal. Nikjer ni opšozorjeno, da si lahko vsakdo že sedaj sproti preračunava pokojnino, če koga to zanima in plačuje v razne sklade, država bi po novem imela še več kontrole in regulacije nad temi vsiljenimi prispevki. Je država dober in zaupanja vreden partner, čeprav se sploh ne sekira, da ji je nekdo ponoči izpraznil obstoječe pokojninske sklade? Kaj, ko bi najprej našli ta denar, če že ne drugače zato, da nam ga ne bi isti spet na isti način ukradli, reforme se sploh ne ozirajo na ta kritično pomembna dejstva za razumebvanje zakaj sploh neke brezvezne reforme, ki na noben način ne bodo dvignile standarda preboivalcev, kot da 20 let nismo počeli ničesar ali še huje, kot da smo 20 let proizvajali strašanske izgube, ropali in uničevali, zdaj smo pa še zadolženi. Tudi ni nikjer omenjeno, da so reforme neposredno povezane z javnimi službami, prav ta aparat nas daleč, daleč največ stane, medtem ko smo državljani dejansko prepuščeni sami sebi, ogromna država pokaže svoje mišice edino, ko je treba človeku vzeti hišo za 120 evrov, zapirati državljane v uklonilne zapore in prisilna dela ter pošiljati šoferje v avtošile in prevzgojne programe. A se kdo iz nas dela norce?
ksenak2
17. 09. 2012 11.58
+2
Poziv Predesedniku vlade R Slovenije Janezu Janši dolenjskih teritorialcev in prestopnikov iz JLA osamosvojitvene vojne k odstopu: glej dnevnik pisma bralcev Spoštovani gospod predsednik Vlade Republike Slovenije! Pisma bralcev - ponedeljek, 17.09.2012 Kot najbolj obveščeni državljan Republike Slovenije gotovo niste spregledali pisma "Poziv slovenski javnosti - za Slovenijo gre" izpod peresa skupine častnikov TO, pripadnikov milice in prestopnikov iz JLA, ki smo se odločili, da se ponovno aktiviramo ter s svojimi pobudami in predlogi skušamo potegniti našo državo iz težke ekonomske in moralne krize, v kateri smo se znašli po zaslugi politike, ki ji gre izključno za koristi ozkih političnih skupin, klanovsko plenjenje narodove substance in lastno promocijo. Nismo zaskrbljeni samo zaradi negativnih ekonomskih in finančnih kazalcev, skrbi nas tudi stanje duha, ki vlada v naši deželi. Vsakodnevne medijske informacije o nespoštovanju človekovih pravic in svoboščin, katastrofalnem bilančnem stanju bank, ugašanju nekoč cvetočih podjetij in posledično odpuščanju delavcev po tekočem traku so postale že nočna mora. V našem prvem pozivu slovenski javnosti smo predlagali oblikovanje tehnične vlade, ki ne bo strankarska, ki bo ustavila polarizacijo slovenske politične scene ter bolestne ambicije posameznikov in strank. Za začetek bomo zadovoljni s prenehanjem vsesplošne stagnacije, postopno stabilizacijo razmer in začetnim okrevanjem, ki bo temeljilo na osnovi naših realnih zmogljivostih. Neznanje, dekadenca političnih elit, pohlep in mafijsko plenjenje naše dežele so nas pripeljali v položaj, ko se moramo upreti dosedanjemu načinu vodenja Slovenije in kot prvi korak, s katerim bi prekinili to kontinuiteto, zahtevati oblikovanje tehnične vlade, ki jo bodo sestavljali najboljši strokovnjaki ne glede na strankarsko pripadnost. Ne bomo ne prva ne zadnja država, ki bo posegla po takšni rešitvi. Ljudstvu bi dali jasen signal, da gre resnično za Slovenijo in njene državljane. Kot vojaki in policisti, čeprav večinoma že upokojeni, vemo, kaj je odgovornost in kaj sledi v primeru katastrofalnega vodenja in poveljevanja. Najbolj pogosta in učinkovita je šok terapija, zamenjava poveljniškega kadra. Torej, gospod ministrski predsednik Janez Ivan Janša, pozivamo Vas in Vašo vlado k častnemu odstopu v korist državljanov in Slovenije, ki jo tako neizmerno ljubite. Menimo, da ne delujete povezovalno, prav nasprotno, potencirate delitev na prave oziroma naše in vaše ter s tem samo še poglabljate splošno krizo in apatijo, ki pa se počasi že obrača v revolt nezadovoljnih državljanov. Ali si res ne zaslužimo predsednika vlade, ki bo imel večinsko podporo ljudi, ki se mu ne bo treba udeleževati obravnav na sodiščih zaradi suma korupcije, omalovaževanja in žalitve sodnikov, ki ne bo imel vloženih toliko tožb proti različnim subjektom, saj se to uglednemu politiku in predsedniku vlade več ne spodobi. Slovenija kljub vašim nedvomnim zaslugam pri osamosvojitvi ni vaš plen, niti plen vaše stranke. Svoj odstop jemljite kot častno dejanje resnega in zrelega politika, ki mu je Slovenija pred osebnimi ambicijami. Že po zadnjih parlamentarnih volitvah niste resno vzeli opozorila volilcev, ki so vam in stranki podelili drugo mesto, daleč od tistih 50 odstotkov in plus. Želimo si resnega, kredibilnega in kompetentnega predsednika vlade, ki bo znal združiti ves potencial in energijo za izhod iz krize. Ne potrebujemo in se hkrati odpovedujemo politikom, ki nas razdvajajo, temveč zahtevamo politike, ki bodo znali mobilizirati vse državljane Slovenije, ki želijo dobro naši domovini in se hkrati zmorejo distancirati od "uspešnih orožarjev, poslovnežev in bankirjev", ki že 20 let izčrpavajo in ropajo to, kar so mukoma in z odpovedovanjem ustvarile prejšnje generacije. Še enkrat poudarjamo, da za nami ni nobenih "stričkov" v ozadju, s svojo glavo smo razmišljali leta 1991 in tako razmišljamo še danes. Ne dvomimo, da boste kot zaprise
ksenak2
17. 09. 2012 11.59
+1
Ne dvomimo, da boste kot zaprisežen demokrat spoštovali predloge civilne iniciative in omogočili, da potegnejo Slovenijo iz krize moralno neoporečni ljudje, ki niso bili akterji v različnih aferah in divjem plenjenju premoženja in niso stalni gostje medijskih rubrik "gospodarski kriminal in črna kronika". Naredite največ, kar lahko storite za Slovenijo, to je, da odstopite in nam s tem omogočite, da čim prej pridemo iz krize in se vrnemo k tistim idejam, za katere smo se borili leta 1991. Želimo vse dobro Sloveniji in ljudem v njej! Pripadniki Teritorialne obrambe Dolenjske iz leta 1991 in prestopniki iz JLA: Janez Butara, upokojeni polk. SV, Remzo Skenderović, univ. dipl. prav. pom. pov., B-de Rudolf Krošl, u. stotnik., Janez Muhvič, u. major Brezovnik Ernest, u. polk. Franc Medle, u. majorBoris Pogačar, dr. med., kirurg, stotnik san. službe Rafko Križman, prof. Mitja Teropšič, upokojeni polk. SVStane Jarm, u. praporščakJože Butara, u. p. polk. Šuklje Anton, u. p. polk. Miha Molan, višji inšp. policije Ribič Jože, OZVVS, Darko Kastelic
Samo Rezar 1
17. 09. 2012 11.47
+3
Necesa res ne razumem. Upokojencem rezejo resnicno zasluzeno pokojnino, manjsajo socialne transferje in podobna. Tako da druzina NE MORE placat elektrike ali kksne druge poloznce. Valda pride in odklopijo, ce se kar ni placano. Pismo, c.igo.ti, ki jih ni malo v Sloveniji, pa zivijo od soc.podpor, otr.dodatkov in kr namutijo. In valda, a njim izklopjo strom, vodo, kr kol drucga? VALDA NE!!! Bil je ze prispevek na 24ur, kolk so dolzni nekateri za strom, vodo(zdi se mi da okol 8000 eu, ena famijija) Lastnemu narodu pa odklopjo kratko malo v 3-4 mesecih. C.ig.oti se pa se duvajo, kolk let ze ne placujejo. Jz bi tud tko zivel. Emnu kmetu bi se naselu na travnk, nazidal bajto, si potegnu strom, nc placeval in lepo zivel od drzave in na plecih drugih. LUKSUz!!
GRoman
17. 09. 2012 10.27
+6
Vsak bi moral dati denar za pokojnino na SVOJ racun.. in bi lahko potem zivel od obresti oz od neke mesecne rente.. in se denar bi ti ostal!
POIVRE
17. 09. 2012 10.21
+1
Steve Jobs - APPLE, Mark Zuckerberg -FACEBOOK, Larry Page - GOOGLE ...so v garažah, brez denarja, ustanovili podjetja. Po predlogu pokojninske reforme, bi jim naša država že 1. mesec dela predpisala plačo cc. 1.400 evrov (90% povprečne plače)...in verjemite, danes APPLA, GOOGLA, FACEBOOKA...ne bi imeli. Kot da Blejskega foruma ni bilo. Na forumu je bilo poudarjeno, da je zasebni sektor motor gospodarske rasti. Glede na predlagano pokojninsko reformo, vlada verjame, da je še vedno država motor gospodarstva. V predlogu reforme, dodatno obremenjuje zasebno podjetništvo in že v kali uničuje podjetja. Birokrati, prava ekonomija je na tleh, kjer ljudje delajo in se stvari proizvajajo. V Sloveniji, Silicijeve doline in mladih podjetnikov ne bomo imeli.
Pecikltigr
17. 09. 2012 10.57
+1
Ta država je motor revščine. Skupaj z EU nas prisiljuje k striktnemu spoštovanju EU-smernic za to in ono, le pri plačah, obdavčitvi, cenah pri nas vsaka logika odpove - da lahko eni v miru kradejo. Ni države brez učinkovitega nadzora, to pa je našim elitam trn v peti.
Peter Kralj 1
17. 09. 2012 08.28
+13
Dve vprašanji: 1. kako bo naš (evropski) 65 let star delavec lahko konkuriral 35 letnemi azijcu? 2. za koliko se bo podaljšala brezposelnost mladim zaradi podaljšanja delovne dobe? Je kdo sploh izdelal takšne analize???????????
cirenij
17. 09. 2012 08.38
+4
Nihče. Ker imajo polne r...i...t...i Narod jih pa ne briga. Za kake analize pa niso sposobni.
GRoman
17. 09. 2012 10.28
+1
Pravilno razmisljanje Narko. Dlje casa ko bomo stari delal, dlje casa bodo otroci odvisni in brezposelni.
Pecikltigr
17. 09. 2012 10.59
-1
Pa še to: koliko ima recimo Kitajska delovno aktivnega prebivalstva?
Nauders
17. 09. 2012 08.13
+5
plačevanje prispevkov je kraja
Pecikltigr
17. 09. 2012 11.00
+2
Ja, ker ne grejo tja, kamor bi naj šli, ampak v maloro! No saj tja gremo skupaj!
godhead
17. 09. 2012 08.05
+5
in spet bodo pobirali tistim, ki so že itak na minimumu, takšni si niti ne upajo ugovarjat, ker lahko še tisto izgubijo
stritofs@volja.net
17. 09. 2012 07.58
+14
NA NIZOZEMSKEM, V AVSTRALIJI IN KANADI IMAJO OD DRŽAVE DANO PENZIJO VSI ENAKO. NATANKO TAKO BI BILO LAHKO TUDI PRI NAS, TOREJ VSEM UPOKOJENCEM 570 EVROV NA MESEC, ČE SKUPNI ZNESEK POKOJNIN OSTANE ENAK, KOT DO SEDAJ. TO JE PRAVIČNO IN NI NITI NAJMANJŠEGA RAZLOGA, DA TEGA NE BI UVEDLI. TODA KDO NASPROTUJE TEMU VEČKRAT PREDLAGANEMU ZAKONU. SINDIKATI!!! ZAKAJ? KER SE BORIJO LE ZA TISTE Z NAJVIŠJIMI POKOJNINAMI. UKREP PA BI KORISTIL TUDI DRUGIM SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM, SAJ BI VELIKO VEČ DENARJA OSTALO V BLAGAJNI ZA SOCIALNE TRANSFERJE, KER UPOKOJENCI NE BI BILI VEČ UPRAVIČENCI ZA PREJEM IZ TE BLAGAJNE. TOREJ LE KANČEK POLITIČNE VOLJE IN PROBLEM POKOJNIN JE DOKONČNO REŠEN!!!
cirenij
17. 09. 2012 08.16
+7
570 Eu je premalo. Vsem 1000 EU. Bi se kar izšlo, če bi vzeli velikim ter vladarjem in ostalim malo priškrnili. Zakaj pa potrebuje Žerjavist@company 4000, 5000 in ludamila 6000 EU? In Virant 8000 EU bruto?
Pecikltigr
17. 09. 2012 11.04
@cirenij Večkrat sem že predlagal: - minimalna nato plača 1200 € - minimalna pokojnina 600 € - nadomestilo z zavoda 600 € - denarna socialna pomoč 600 € (sedaj je MAX 260 € NA MESEC!!! za enočlansko gospodinjstvo, če je več članov se progresivno zmanjšuje). Pa so vedno isti zagovorniki kraje pravic planili po meni. Ni jim jasno, da brez naroda Z DENARJEM ostanejo industrija, trgovina in država BREZ DENARJA.
Jaka..
17. 09. 2012 07.43
+7
naj se že enkrat pametno sprejme in požene v pokoj vse tiste sedemdeset letnike ,kateri izkoriščajo drževo,...kolk jih je takšnih kateri so že pred leti zreli za penzijo pa še kar delajo,samo primer unga ki ima 58 let del.dobe pa 75-let star da ga ni sram,grem jaz namesto njega v penzijo,in vzamem njegovo on naj pa še dela mojih 6-let in naj gre z mojo penzijo v pokoj,..tako naj prerešetajo vse tiste kateri imajo pogodbe podalšane in se spravijo v penzijo kajti mladi kader je pa po zavodih,..tisti k so pr koritu jih je teško odstranit,....se vsi zavedamo javna uprava pa 30-tisoč preveč ja sam kje ,.začeli bojo pri čistiulkah ...direktoji ,pod direktorji,namestniki,,....bojo pa ostali logično a ne?? resnično rabimo enga kater bi vdaril po mizi in naredil red brez da ima poznanstva,.....nevtralni,..pr nas same so srake in sraka sraki ne izkoplje oči,.... pa lep sončen dan želim
deerar
17. 09. 2012 07.08
+13
Kje je ogromna vsota,ki so mi jo kradli 40 let?????????????????????????????V Sloveniji ni upokojenca,ki bi to vsoto izkoristil do smrti
prognostik
17. 09. 2012 07.13
+11
vezuv
17. 09. 2012 02.17
+13
KDAJ BOMO IZ UST TE SAMO ZVANE VLADE ZAČELI SLIŠATI, DA SE LJUDJE ZAPOSLUJEJO???? Vsak dan je več brezposelnih, potem pa zavodi za zaposlovanje umetno korigirajo številke -eh poznamo vse to. Denarja ne bo tako in tako ne, naj meni vrnejo, kar sem vplačala do sedaj, pa me boli patka za njihove butaste reforme in za mizerno pokojnino.BANDA
Mirno
17. 09. 2012 00.41
+8
Jst bom imel 42 let delovne dobe,ko bom laho šel v penzjon !!!! Ha,ha,ha,ha dobu bom pa en p....n dim za tiste dve leti,ki bosta viška! Mah brezveze do takrat bodo že vse spremenil,da bo še stokrat slabi kokr je pa zdej !!!!!! Delal bomo do smrti :D hehe
ughiue
17. 09. 2012 00.38
+16
zakaj mislite da je pokojninska blagajna prazna?a mislite da se ti ,,ljudje,,v parlamentu nasitijo s 3 do 5 k plače? ne vedno višja bo zato pa ni za penzije vedo pa pa jih nekdo mora hranit..evo dejte že enkrat bojkotirat volitve vse do tedej ko bo poslanska ,ministerska plača odvisna od minimalne plače v slo.pol pa se bodo še kako trudli za standard v slo tak pa se jim j...be ker oni majo par jurjev ne glede ali folk travo pa listje papa.ala pa naj folk vzame stvari v svoje roke pol pa naj bo spsrednji vek.sam to še pomaga ..kose pa sekire v roke...
BananaJoe
17. 09. 2012 00.28
+11
tisti, ki si želite ogledati bistvo reform, predlagam da si preberete na financah in tudi kakšen komentar. to kar je tu objevljeno je en velik BS. sami hvalospevi. maratonci trče poslednji krug, pol pa čaka britof. v reformah, ki jih je andrejček pripravil so prefabricirane svetlikove reforme. med ostalim predvidevajo dvig osnove za plačilo prispevkov sp-jev, v osnovo za obračun plače bodo šli še vsa ostala nadomestila kot npr. malica, potni stroški... na kratko notri je skritih veliko trojanskih konjev, k bodo dvignili ceno dela, ampak delavec ne bo imel od tega nič več na računu ali v rokah. ob teh radikalistih bi še talibiani pobegnili iz butal. po tem se bodo sprenevedali, ukrepi niso bili zamišljeni tako, ko bo še več brezposelnih in še več podjetij zaprlo vrata. ni jim jasno da največ ustvarjajo majhna podjetja, ki nimajo povezav z državo, ki imajo svoje trge v tujini. zdaj bi radi tem dali še dodatno zanko za vrat. bistvo, ki ga večina ne opazi, delojemalec ne bo imel nič več od tega. to gre za nafutrat javni sektor. še vedno čakam predvolilne obljube da bo jj objavil podpise in imena, ki so delili kredite na lepe oči in da se bo začelo desetkati v JU.
vezuv
17. 09. 2012 02.11
+8
točno tako kot praviš - veliko s.p.-jev bo zaprlo vrata, saj že sedaj dela 70% za državo. padanje pokojnin in praznjenje pokojninske blagajne ne bodo zaustavili z dvigom prispevkov, niti z dvigovanjem delovne dobe in življenjske dobe za upokojitev - EDINO LAHKO OHRANIJO IN DVIGNEJO Z NOVIMI DELOVNIMI MESTI, teh pa je iz dneva v dan manj, pa še manj jih bo. No ne vem kako bodo potem pojasnili svojo napako - sicer pa so itak navajeni vse pomest pod preprogo, ne sprejmejo nobene odgovornosti, za svoja dejanja, za svoja neumna dejana in zavajanje ljudi.kar sram me je da sem slovenka, razočarana slovenka.
vzhod
16. 09. 2012 23.15
+4
prisel bo tudi cas ko bomo gnali masone
Danijel Fric
16. 09. 2012 22.46
+14
Ta pijanček Vizjak je pa res za hece, se mi pa vseeno zdi, da ima nekaj za bregom. Še Kharli pravi da moramo čitati med vrsticami, borec za stolček ali penzioniste.........
Nauders
16. 09. 2012 22.23
+12
leposedičenje, sprenevedanje, sami teoretiki ...
Kozorog65
17. 09. 2012 07.23
+6
matr, oni bi naraje, da še po smrti delamo
Libra77
16. 09. 2012 22.05
+0
Zanimiva kalkulacija bi bila, če bi merili neuspešnost naložb ob dodeljevanju socialnih pomoči ljudem, ki po tem nikoli ne delajo in s tem nekako povrnejo pomoč.