Slovenija

Pokojninska reforma: zviševanje in izenačitev upokojitvene starosti za moške in ženske

Ljubljana, 04. 09. 2012 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Spremembe pokojninskega sistema so dejstvo, vprašanje je le, kakšne bodo. Pahorjeve ideje so pogorele na referendumu, zdaj pa je Janševa ekipa pripravila še ostrejše predloge pokojninske reforme. Njihov predlog prinaša zviševanje in izenačitev upokojitvene starosti za moške in ženske.

Da je pokojninska reforma nujna, se že dolgo strinjajo vsi, a pri vprašanju, kakšne bi bile te spremembe, v preteklosti ni bilo političnega soglasja. Spomnimo se, da je že vlada nekdanjega premierja Boruta Pahorja poskušala z reformo, a je pogorela na referendumu. Med tistimi, ki so odgovorni za takšen rezultat, je tudi stranka SDS, ki je ostro nasprotovala Pahorjevi pokojninski reformi.

Pokojninska reforma je nujna tudi zaradi vse bolj prazne pokojninske blagajne.
Pokojninska reforma je nujna tudi zaradi vse bolj prazne pokojninske blagajne. FOTO: Damjan Žibert

Sedanja vlada je pripravila svoj predlog reforme. Kaj predlagajo in kaj so pred nekaj časa predlagali Pahorjevi ljudje? Poglejmo si primerjavo.

Najprej glede starostne pokojnine: Pahorjeva ekipa je predlagala 65 let starosti in 15 let zavarovalne dobe, Janševa ekipa predlaga isto. A v nadaljevanju slednji predlagajo 60 let in 40 pokojninske dobe brez dokupa (izrecno določeno, katera obdobja se vštevajo v pokojninsko dobo brez dokupa), Pahorjevi pa so predlagali 58 let in 41 let pokojninske dobe brez dokupa za ženske oziroma 60 let in 43 let pokojninske dobe brez dokupa za moške.

Če gremo naprej na primerjavo predlogov za spremembe na področju predčasnih pokojnin: Pahorjeva ekipa je predlagala 60 let starosti in 38 let za ženske oziroma 40 let pokojninske dobe za moške. Janševi sodelavci pa 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe za vse, torej za moške in ženske enako.

Vlada ima pri pokojninski reformi hudo težavo s kredibilnostjo. Našo so zrušili, zdaj napovedujejo hujšo. Igor Lukšič, predsednik SD

Poglejmo primerjavo glede obveznega služenja vojaškega roka. Pahorjev predlog je bil znižanje starostne meje od 65. leta starosti, Janšev pa znižanje starosti za obdobje dveh tretjin obveznega služenja vojaškega roka od 60. leta starosti, največ do 58. leta.

Pokojninska osnova: Janšev predlog prinaša podaljšanje obračunskega obdobja za odmero pokojnine z 18 na 28 let, z možnostjo izvzema treh najmanj ugodnih let. Pahorjev predlog pa je bil 30 let in tri leta izvzema.

Kaj pa znižanje starosti na račun otrok? Janša: znižanje starosti (8 mesecev za vsakega otroka) od 60. leta starosti, največ do 58. leta. Pahor: znižanje od 65. leta starosti do največ 58 let za ženske in 60 za moške.

Vlada načrtuje tudi spremembe pri trenutnih bonusih in malusih, za katere meni, da ne opravljajo svoje funkcije. Malusi bi bili po novem 0,3-odstotni za vsak mesec upokojitve pred polno starostjo. Ukrep bi veljal enako za moške in ženske. Prav tako bonusi, katere bi prejemali tisti, ki bi v službi ostali tudi po dopolnjeni polni pokojninski dobi.

Delna upokojitev bi bila omogočena vsem in ne le osebam, ki imajo sklenjeno delovno razmerje, kar pomeni, da bo delna upokojitev mogoča tudi za druge kategorije zavarovancev, kot so na primer kmetje in samozaposleni.

Janševa ekipa je že večkrat poudarila, da je treba pokojninski sistem očistiti vseh tistih pravic, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih (borčevske in veteranske pokojnine bodo tako izvzete). Menijo, da bo sistem tako postal pravičnejši in tudi preglednejši. Pri tem bi si pomagali tudi z uvedbo informativnih osebnih računov, ki bi jih vodil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ta bi imel nalogo, da sistem vzpostavi najpozneje do začetka leta 2014.

Sicer pa načrtujejo, da bi bil zakonski dvig upokojitvenih starosti postopen, prehod pa bi trajal vse do leta 2020.

Vizjak želi očistiti pokojninsko blagajno 

pokojnine
pokojnine FOTO:

Sicer pa je minister za delo Andrej Vizjak danes med razlikami v primerjavi s prejšnjo reformo navajal tri ključne rešitve. Pokojnina je v predlogu reforme definirana kot pravica, ki izhaja iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, prav tako želijo pokojninsko blagajno očistiti izdatkov, ki nimajo povezave s pokojninskim in invalidskim zavarovanjem. Nadalje Vizjak navaja uvedbo informativnih osebnih računov. Za srednjeročno obdobje, do denimo leta 2020 je po Vizjakovih besedah ključno, da pogoje za pridobitev pokojnine vežejo predvsem na 40 let zavarovalne dobe.

V oddaji 24UR pa so poročali, da na gospodarskem ministrstvu svarijo, da bi bila lahko pokojninska blagajna v zelo resnih težavah, če pokojninska reforma ne bo pravočasno izpeljana. V prihodnjih letih se bo namreč na leto upokojevalo med 35.000 in 40.000 ljudi, na trg delovne sile pa vstopa skoraj pol manj ljudi. Že letos pa je iz proračuna v pokojninsko blagajno romala milijarda in pol evrov, čeprav se pokojnine letos niso usklajevale in čeprav je bil zaradi vladnega varčevanja tudi regres za upokojence nižji.

Kako predlog pokojninske reforme komentirajo v SD?

Predsednik stranke SD Igor Lukšič je danes dejal, da sedanja vlada dolguje odgovor, zakaj je rušila Pahorjevo pokojninsko reformo, zdaj pa pripravlja strožjo. Vlada ima zato "velik problem s kredibilnostjo", meni.

Sicer je Lukšič napovedal, da bodo reformo podprli v tistem delu, ki bo usklajen s sindikati in upokojenci, in do tiste mere, po kateri ne bo ideološko razdvajala slovenske javnosti. V SD tako vladi med drugim predlagajo, da uredi vprašanje t. i. izjemnih pokojnin, sprejemajo tudi uvedbo informativnih izračunov, nikakor pa ne uvedbe osebnih računov.

Vizjak je dejal, da težko komentira izjave nekoga, ki "zakona še prebral ni" in tako odgovoril na prošnjo po komentarju Lukšičevih besed.

Kakšne spremembe predlaga sedanja vlada?
Kakšne spremembe predlaga sedanja vlada? FOTO: Thinkstock

Bo DeSUS podprl reformo?

DeSUS v minulem mandatu pokojninske reforme ni podprl. Če jo bo tokrat, bodo o tem odločali organi stranke, prve razprave pa naj bi imeli že na seji izvršnega odbora prihodnji torek. Prvi vtisi tokratnega predloga reforme pa niso slabi, je dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič še ni dobil besedila pokojninske reforme, je pa ponovil, da so nekatere spremembe pokojninskega sistema nujno potrebne, tudi zaradi spremenjenih demografskih razmer, zato ne izključujejo dogovora o zvišanju dejanske upokojitvene starosti. Še vedno pa vztrajajo pri tem, da bi se lahko delavec upokojil s polno pokojnino, brez malusov po 40 letih dela.

Sodelujte v Debatah na 24UR: Kako ocenjujete predlagano pokojninsko reformo? Bi bilo lahko kaj drugače?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (680)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
05. 09. 2012 09.49
+10
Število brezposelnih pa bo le še večje. Torej zato podaljševanje?
kapetan09
05. 09. 2012 09.45
+14
SPET BRIŠE KOMENTARJE !!!!! BRISALEC ????? Kdo pri nas piše in sprejema zakone ? - vlada - potrdi parlament - hahaha Kdo pri nas predlaga državne tožilce ? - odgovor je enak prejšnjemu kdo pri nas predlaga notranjega ministra ? - odgovor je enak prejšnjemu Kdo pri nas odloča o ministrstvih ? - odgovor sem že povedal,.....hahahaha kdo pri nas odloča o stolčkih na sodiščih ? - odgovor je enak kot prej Kdo pri nas odloča o šefu Policije ? - odgovor je enak prejšnjemu Kdo pri nas odloča o proračunu ? - odgovor je enak prejšnjemu Kdo pri nas odloča o gospod. - ekonomiji? - odgovor sem že povedal Kdo pri nas je odgovoren za nastalo situacijo ? - N A R O D - N A R O D - N A R O D Bi kdo upal šefu očitati kaj ?????? Pa lep dan vsem skupaj !
mark54
05. 09. 2012 09.33
+9
Napisal sem da preknjiženje penzij iz enega v drugi žep NI REFORMA! g. VIZJAK ! ČE bote tako refirmirali penzijski zakon NE BOTE rešili NOBENEGA problema ! TO JE KNJIGOVODSKA MAHINACIJA!!!! in to je glavno kar vizjak zna povedati okrog reforme. ostalo so pa pahorjeve variante kozmetično popravljene. ! ŽALOSTNO ! Včeraj pa ste iste (zelo podobne veriante ) RUŠILI in povzročili PADEC bonitetnih ocen. IN ko govorimo o fiskalnem pravilu . včeraj je JJ rekel da bo slovenija oktobra v bankrotu (ali blokadi ) če.... ! in to sporočilo IZNIČI vsak vpis ZLATEGA PRAVILA kamorkoli. In zdaj se bomo poklali kaj s tem pravilo, Itak se ga TA vlada skoraj MORA držati. kaj pa naslednja naj naredi ČE JI TA PUSTI KATASROFALNO SITUACIJO ? Zadolženost tik do tega pravila in brez denarja in z padanjem prihodkov v blagajno ! To naj JJ in šušteršić povesta ljudem. Kdo bo pa hotel biti oredsednik vlade (naslednje) če nebo imal niti malo maneverskega prostora? HALOOOO !
kapetan09
05. 09. 2012 09.23
+20
Imam prijatelja, ki je že 10 let na ZZZ in mu še niso uspeli najti službo . Tudi sam išče -imel je veliko znancev - a zamanj , ker pravijo , da je prestar . Star je 53 let in ima 23 let delovne dobe . Mislil se je upokojiti pri 58 letih a je sedaj ugotovil, da pa po novem zakonu mora dopolnit 65 let starosti. Namesto 5 let na ZZZ po po novem 12 let. kje je tu logika ????? Že zdaj ni delovnih mest - za starejše je še težje - mladi so brezposelni , ker nekateri ki so starejši kot 65 let ( en kup jih je v politiki ) in imajo sanjske dohodke in službe ( politiki, izredni profesorji,....) - nočejo v penzijo ker baje nimajo potem več kaj počet in bi bili sami sebi napoti. Res je težko biti pameten v tej " Sloveniji" . Ama vse so zafuštrali v 20 letih - v deželo pa pripeljali kriminal (umori,droge,korupcijo ,..krajo družbenega premoženja,.... ) in siromaštvo. Za to bi morali dobiti Nobelovo nagrado. ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA - Švica - ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA - ŠVICA
mark54
05. 09. 2012 09.19
+22
Mene zanima ZAKAJ ne sprejmejo zakona (za Javne uslužbence - sektor vsaj) da se ljudk+je ki imajo polne pogoje MORAJO upokojiti. NE da če se želijo ! haloooo ! 110.000 ljudi čaka na delovno mesto (in na DELO ??? ) eni pa kar vlečejo in vlečejo . pa je že z eno nogo v grobu pa bi še kar hodil v službo ( ne na DELO ) ! eni pa tako da dela 4 ure , 4 ure pa je v penziji !!! na borzi pa ljudje ki izgubljajo ne samo leta ampak ZNANJE in usposobljenost za poklic za katerega se je šolal. ELEKTRO INŽENIR ali TEHNIK po 10. letih iskanja službe ni več NIČ ! Niti kablov po hiši ni sposoben postavljati ! ŽAL ! ker tehnika gre naprej , tisto kar se je učil , je pozabil , veščin si ni pridobil itd. vmes je kelnaril , vozil , kombi in razkladal kake pakete. In to je dobra praksa za elektri inženirja !!!! res lepo delamo z KADRI ki jih prej 10 let šolamo na naš račun ! BRAVO SLOVENIJA! Kam si zabredla??? POKRADENA IN OBUBOŽANA! tisti ki so jo pa pokradli pa jo ZDAJ REŠUJEJO ! To še svet ni videl. Qvo Vadis SLOVENIJA ! tisti ki so kradli pa se derejo DRŽITE LOPOVA!!!
Darko32
05. 09. 2012 09.25
+11
To je zato, ker so na vodstvenih položajih in v državni upravi ljudje, ki imajo večerne šole in mislijo, da lahko mikroprocesor psrogramira z uniorjevim orodjem, pomaga si z krampom in z lopato doda ter z grabljami poravna. Vidiš zato smo obsojeni na propad. ŽAL.
kapetan09
05. 09. 2012 09.27
+6
tirolec
05. 09. 2012 09.39
+2
Tiste javne uslužbence, ki so sposobni in znajo razmišljati ter delati s svojo glavo so že davno onemogočili (ravno taki nesposobneži s politiko obdani in zaviti), po Virantovem zakonu o JU so začeli z ocenjevanjem za opravljeno delo pa so jih znova uničili ravno taki (politični povzpetneži-nesposobneži)....Mnogi so iskali izhod v samomorih, a o tem vsi molčijo...Imamo žal džavo diktature, nesposobni onesposabljajo sposobne, širi se hlastanje po oblasti in denarju, lovijo in zapirajo tiste lačne, ki nimajo niti za kruh...in šimfajo čez Jugoslavijo...Medtem, ko nekateri životarijo in zaradi sramu v l. 2012 ne želijo priznati kako jim je hudo, se drugi valjajo v denarju in še naprej "kradejo"....Do danes še nihče ni odgovarjal za nobene stečaje, brezposelnost, zlorabe, utaje....itd. In mi Slovenci - glave tiščimo v pesek in čakamo...! Ne vem kaj sploh še čakamo????
Jezerna_Roza
05. 09. 2012 09.53
+11
Mislim da se večina z navedenim strinja. Jaz sem za revolucijo. Ampak povejte kje naj začnem? Jaz imam31 let delovne dobe, torej še 9 let imam za odšaflat, ampak ne bom dovolj stara. Mož jih ima 53 let in 35 let delovne dobe in je že dve leti na borzi. Dela ne dobi, ne ker ga on noče, ampak ker ga noben delodajalec noče. En otrok je šolski, drug je dobil službo pri 28ih, pa že grozijo da bo odpuščen, ker je v zdravstvu in bodo odpuščali. Tretji je star 23 in ima leto dni službe, je pa revmatik in bo moral zamenjati službo, da ne bo prekmalu invalid, kam z njim? Doma imam bolno 73 letno mamo s 400 euri pokojnine in ji moram mal doštukat za stroške da sploh preživi. Moja plača je za 3 generacije, pa jo mislijo še oklestiti za malico, prevoz in na koncu še za delovno dobo. In nočem biti tiho za tako krivico, samo povejte mi kaj naj storim?
23345
05. 09. 2012 11.07
+2
DRAGA JEZERNA_ROZA, SOČUSTVUJEM S TABO, TAKIH KOT SI TI JE OGROMNO V SLOVENIJI. AMPAK DRAGA JEZERNA, DOKLER BO NAROD VOLIL TAKE NESPOSOBNEŽE, NE ČAKAT BOLJŠEGA. VSI VEMO, DA JE JANŠA OROPAL SLOVENIJO, VSI VEMO, DA JE ON DIKTIRAL KO SE JE PISALA NOVA USTAVA, SKUPAJ SEVEDA Z POMLADNIMI STRANKAMI - DEMOS, VSI VEMO, DA JE POKRADEL DENAR OD OROŽJA, VSI VEMO DA JE DOBIL OGROMNO PROVIZIJ OD PATRIJ, VSI VEMO, DA JE DAJAL PRIJATELJEM OGROMNE TAJKUNSKE KREDITE, VSI VEMO DA JE RUŠIL PAHORJEVO VLADO, KATERA JE IMELA PRIPRAVLJENE MEHKEJŠE UKREPE, PA ŠE VEDNO VOLIJO TEGA KAPLARJA. NA ULICO BO TREBA, TREBA JE PRITISNITI NA SINDIKATE, VSAK V SVOJEM KRAJU SE JE POTREBNO INFORMIRATI ,KJE IN KAKO SE LAHKO ORGANIZIRA SPLOŠNI ŠTRAJK PRED PARLAMENTOM. TE HIJENE JE POTREBNO IZVLEČI, MAKAR S SILO VEN IN JIH NAGNATI, TER JIM POBRATI VSE KAR IMAJO. PRAV TAKO PA BAVČARJU,ŠROTU,TOVŠAKOVI,ZIDARJU,ČERNIGOJU , KO SE BO TE JANŠISTE IZGNALO IZ SLOVENIJE IN KRIVCE KAZNOVALO, TER VSPOSTAVILO NOVO OBLAST POŠTENIH LJUDI, TAKRAT BO ŠELE BOLJŠE. TAKO JE NAREDILA ISLANDIJA IN POGLEJTE KJE JE DANES
Important notice
05. 09. 2012 21.59
23345 - boljše bomo volili, ko bodo navedeni na volilnih seznamih. Zaenkrat je to (na žalost) najboljše kar smo sposobni sproducirati. A misliš, da bi Zoki delal bolje??? Bi delal bolje, ampak zase in za svoja sinčka ..... Nam bi se pa lepo smejčkal, neeeeeeeee!
Faust
05. 09. 2012 09.07
+9
reforme so nepotrebne in so samo še en način, polnjenja žepov tistih pri koritu in pa seveda bo Bruselj pristavil svoj piskerček
guncelj
05. 09. 2012 09.02
+11
A Vizjak sploh razume kaj piše v predlogu reforme? Glede na njegovo znanje, nisem čisto prepričan...
enoh
05. 09. 2012 08.26
+24
ZAHTEVAM PRAVICO, DA SE IZLOČIM IZ OBVEZNEGA SOCIALNEGA POKOJNINSKEGA SISTEMA IN SAM VARČUJEM ZA NA STARA LETA....
cirenij
05. 09. 2012 08.54
-1
saj je isti šmorn. Če boš varčeval ali vplačeval, na koncu nič ne boš imel.
enoh
05. 09. 2012 09.01
+9
veliko več, k če to dajem na razpolgo politikom.. denar naših staršev so zapravil.. naj jim dam pše svojega? a se nimo iztega nič naučil?
janez6bb
05. 09. 2012 08.20
+20
LJUDJE RUŠITI MORAMO VSE REFORME, DOKLER NAM NE DAJO ČRNO NA BELEM, KDO JE ODNESEL IZ SLOVENISKIH BANK ZA 6 MILIJARD EVROV, DOKLER NE OBSODIJO TEH LOPOVO NE RAVNO ZA SIMOBILČNE KAZNI ALA bINE. LJUDJE NE BOMO VARČEVALI DOKLER NE IZVEMO KJE JE NAŠIH 6 MILIJARD. HOČEMO REFERENDUM
enoh
05. 09. 2012 08.23
+6
z njimi smo delal velike priojekte (avtoceste na katerih so z provizijami politiki mastno služil)
enoh
05. 09. 2012 08.14
+16
socialna država gor ali dol.. nekaj me tukaj zelo žre..... v pokojninsko blagajno bom do svojga 65leta vplačal preeceeeeej veliko denarja... res veliko... po pričakovani povprečni dobi pa bom potem živel še enajst (11) let in v tem času prejel nazaj le mali delež vplačanega denarja.... Po pravici povedano; zakaj moram plačevati za druge? mislim da bi mogl pokojnine kote take, nasploh ukint!!!!!! ej, tistim, ki gre moj denar se nasploh J.e.be zame... Zagovarjam ukinitev penzij, svoj denar nazaj in grem privat šparat keš za penzijo( pa bom vrjetno, z tem privarčevanim denarjem, lohk šel v ppenzijo že pri 55ih!!!)
enoh
05. 09. 2012 08.20
+6
p.s. preden se kod vpikne vame in mi da minus: denar naših staršev, ki so ga vplačal za penzije, ni šel za penzije, temveč smo z njim plačevali avtoceste (in vse ogaben gradbinski kartel v sloveniji).... politiki, se izkaže, ni dobro zaupat svojih prihrankov, kar penzija je, za na stara leta
izdajalecivan
05. 09. 2012 08.26
+6
ker si tako pameten,kaj boš pa naredil s tistimi ,ki so plačevali 40 let v pokojninsko blagajno in sta med njimi tudi tvoj oče in mama ???
enoh
05. 09. 2012 08.35
+3
kot prvo, šla sta v penzijo dobrih deset let pred menoj, kot drugo; jz sm dobil volilno pravico (pravo na glasanje) leta 1998...
Darko32
05. 09. 2012 09.06
+3
enoh Vidiš tukaj je glavni problem. KDor je pokradel denar ali ga zapravil naj ga vrne. ŽAl gre tukaj za lažno solodarnost in prej ali slej bo počilo na tej točki. NEdopustno je, da ti varčuješ in o tvojih prihrankih odločajo drugi.
enoh
05. 09. 2012 09.12
+3
se strinjam... in naučit se mormo kaj iz napak naših staršev.... nauk teh napak pa je: ne dajaj denarja za na star leta drugim, ker ti ga bojo zapravil, pol bojo pa še rekli, da si sam kriv...
enoh
05. 09. 2012 09.13
+4
ta sitsem ne deluje, ker upravljanje tega denarja prepušačaš folku tipa Janša, Rop, Vizjak in podobni... DAJTE SE RESNO VPRŠAT: JANŠI IN VIZJAKU BI RADI ZAUPLI SVOJE PRIHRANKE ZA NA STRA LETA ?!!!!!!!!!!!!!!!!
damjannoo
05. 09. 2012 08.08
+4
Dvigniti gospodarstvo! Edina rešitev
Darko32
05. 09. 2012 08.02
+7
Predlog Vizjaka je brca v temo. NAmreč v tem predlogu ni odpravil pomanjkljivosti, katere so botrovale nespoštovanja veljavnega zakona iz področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Že sam Vizjak je opustil naloge, katere bi morali pod nujno spoštovati. NA prihodkovni strani je pustil korupcijo in prirejanje podatkov in posledično je izpadlo veliko vplačil. ČE pogledamo poenostavljeno je povzročilo slabo delo politikov in javne uprave vključno z uslužbenci na ZPIZ-u, da je bilo manj vplačil. Tisti, ki so kršili predpise iz varnosti in zdravja pri delu in posledično povzročali invalidnosti pa sploh niso pravilno procentualno določili višino vplačil. TAko imamo sedaj stanje, da tisti delodajalec, ki ne skrbi za delovne pogoje ima celo nagrado v obliki subvencij ob majhni iznadljivosti iz državnega proračuna. Tisti delodajelec, ki pa redno skrbi za dobre delovne pogoje in dobro okolje pa je kaznovan, ker ne proizvede invalida. Torej če potegnemo črto pod vse skupaj pridemo do zaključka, da določena podjetja, ki so goljufala v preteklosti gredo raje v stečaj ali pa reorganizacijo in tako prikrivajo probleme. Tisti podjetniki predvsem manjši SP-ji pa morajo kriti lumparije teh barabinov. ZAto jaz trdim, da reforma brez odprave teh nepravilnosti nikoli nebo uspela in zlom je neizbežen, saj je nedopustno, da morajo drugi kriti napake teh barabinov. Sedaj pa celo predlaga isto napako, kot jo je storil v preteklosti. Dogajalo se bo isto na področju zaposlovanja, kjer bodo zavestno goljufali vsi skupaj z političnimi strankami. TAko, da predlogi Vizjaka gredo v smer polnjenja strankarskih blagajn.
stritofs@volja.net
05. 09. 2012 07.57
+13
NA NIZOZEMSKEM, V AVSTRALIJI IN KANADI IMAJO OD DRŽAVE DANO PENZIJO VSI ENAKO. NATANKO TAKO BI BILO LAHKO TUDI PRI NAS, TOREJ VSEM UPOKOJENCEM 570 EVROV NA MESEC, ČE SKUPNI ZNESEK POKOJNIN OSTANE ENAK, KOT DO SEDAJ. TO JE PRAVIČNO IN NI NITI NAJMANJŠEGA RAZLOGA, DA TEGA NE BI UVEDLI. TODA KDO NASPROTUJE TEMU VEČKRAT PREDLAGANEMU ZAKONU. SINDIKATI!!! ZAKAJ? KER SE BORIJO LE ZA TISTE Z NAJVIŠJIMI POKOJNINAMI. UKREP PA BI KORISTIL TUDI DRUGIM SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM, SAJ BI VELIKO VEČ DENARJA OSTALO V BLAGAJNI ZA SOCIALNE TRANSFERJE, KER UPOKOJENCI NE BI BILI VEČ UPRAVIČENCI ZA PREJEM IZ TE BLAGAJNE. TOREJ LE KANČEK POLITIČNE VOLJE IN PROBLEM POKOJNIN JE DOKONČNO REŠEN!!!
pika50
05. 09. 2012 08.48
+0
Torej ni pomembno, koliko kdo vplačuje, na koncu imajo vsi enako? Potem pa prispevajmo vsi enako, preostanek pa zadržimo zase in s tistim denarjem delajmo, kar mislimo, da je prav.
mark54
05. 09. 2012 09.25
+0
BI SE strinjal z predlogom . če tudi plače izenačimo VSEM na recimo 800 e neto ! SE bi strnjal g.STRITOVS! ???
bublika
05. 09. 2012 07.40
+2
Ko bi se sindikati v SLO takrat zavedali položaja in podprli določene reforme, sedaj ne bi bili tam kjer smo. Sedaj pa nas dejansko čaka še slabša zakonodaja, slabši pogoji, manj denarja, še večje zategovanje pasu.... Največji delež krivde za nastalo situacijo v Sloveniji nosijo sindikati in politiki (saj je to nakoncu koncev isto).
cirenij
05. 09. 2012 07.25
+15
Če bo šlo tako naprej bo več socialnih podpirancev kot penzionistov. A se tega zavedajo? Jih ne briga, ker se bodo s tem ukvarjali drugi.
cirenij
05. 09. 2012 07.29
+15
Delovna doba je lahko 30, 40 let....Ampak potrebno je zaposlit mlade, da bodo v pokojninsko blagajno plačevali,. O tem pa nič. A se tudi sindikatom ne odpre? Več zaposlenih, več bo v pokojninski blagajni. Pa kaj je zakon EU z našimi sfriženimi poslanci a la Peterle in Kacin.....
zombie 1
05. 09. 2012 07.31
+17
Sindikati so itak sami sebi namen!!! Nažalost jim ne zaupam več!!!
cirenij
05. 09. 2012 07.38
+6
Mogoče res. Ampak če še sindikatov ne bi bilo, sploh ne bi bilo tega članka. Vsaj nekaj zmrdajo, pa čeprav mešajo meglo.
enoh
05. 09. 2012 07.48
+1
ne pozabt da se tu menimo o ljudeh, ki že pred zajhtrkom vrjamejo v več čudežev in nemogočih stvari, kot povprečen pijan srednošolec pred ispitom, za katerega se ni učul in je celo noč prej žuriral
cirenij
05. 09. 2012 07.48
+3
enoh V to ne verjamejo, ker so sami sebi namen. Ko jih bo Bog udaril tako ali drugače, kot slišim, da je že nekatere. Pa še vedno ne razmišljajo po njegovih napovedih. Jih bo moral sklenst do kraja.
MNajram
05. 09. 2012 07.18
+8
Pokojninske reforme ? Jaz povem kako naj bo! Vplačuje se po odčitanem procentu od dohodka. Ko smo v delovnem razmerju, smo za svoje delo plačeni. Čeprav bi tako v blagajno eni prispevali več, se bi pokojnina določila glede na stopnjo izobrazbe. Razlika najnižje in najvišje pokojnine ne sme presegati razmerja 1:2. Ponavljam: za svoje delo smo plačeni, ko smo še delovno aktivni. V starosti si zasluži živeti vsak, ne pa eni životarijo, drugi pa še stavijo nepremičnine svojim naslednikom. Je pa res, da najvišja pokojnina ne sme presegati povprečne plače v tej zavoženi državi. Tudi razmerje plač ne sme presegati razmerja 1:4. Naj bo še tako izobvražen človek, ne more biti 10x ali 20x pametnejši od tistega ki podpira cel sistem. Denarja je v državi dovolj! Enkrat je že potrebno iztrebiti požrešne in se zavedati, da so volitve pomembne.
tri dva 1
05. 09. 2012 07.11
+6
daj bog da jj-ja pamet sreca!!
ODSLUŽILDOB
05. 09. 2012 06.51
+3
Dobro jutro slovenija
dr.dare
05. 09. 2012 06.17
+12
Ne vem kaj se toliko okrog penzije sekirate? Dočakal je tak ne bo nihče več, ki ima trenutno 40 let ali manj! Ostali ki pa jo bodo je pa dobili ne bodo!
Hanzy23
05. 09. 2012 06.00
+38
Zakaj se spreneveda Janša? Te reforme so slabše kot Pahorjeve. A zdej pa misli, ker jih je plešavec predlagal, da bomo pa rekli OK. Ne, ne bomo. Referendum je tukaj zelo na mestu, pa če gre z Janšo v franže tudi država. Briga me, itak imamo že takoalitako praktično nič...
Hanzy23
05. 09. 2012 06.02
+28
Če bo Janša na naslednjih volitvah dobil 5% glasov bo veliko...
prašek
05. 09. 2012 06.19
+19
Trenutno se Janševa podpora meri v ‰ , nič več v % !
skembo
05. 09. 2012 06.43
+22
A ni sam govoril, kako mora taka vlada sama sestopiti, če ima tako nizko podporo....
slovenec09
05. 09. 2012 07.20
-9
a kaj jokate, bolje da ukrepe sprejmemo sami kot da jih drugi, pa kaj vam ni jasno, dnar so pokradli, ga ni več ni ga vec,,treba nekaj spremenit no,,,,,lol
jastreb13
05. 09. 2012 07.38
+8
Bolje, da Bruselj prevzame vajeti vladanja v roke, ker tile naši slaboumnežibebci itak niso sposobni drugega kot kradit in se prepirat kdo je kaj ukradu...vsak tujec bi bil bolj državotvoren in domoljuben do Slovenije kot so tile naši klovni na položajih...