Slovenija

'Pokojnina ni miloščina, ampak pravica iz dela'

Ljubljana, 25. 09. 2009 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Nobena sprememba se ne bo zgodila brez soglasja socialnih partnerjev," je v odzivu na predlog pokojninske reforme dejal Semolič. Prav tako ne moremo izenačiti upokojitvene starostne meje za ženske in moške, meni.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Dare Čekeliš

"Smo proti spremembam, ki bodo rušile načelo solidarnosti in pravičnosti," je o predlogu pokojninske reforme dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Moram povedati, da imamo največ zadržkov glede prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja, ki do sedaj ni opravičilo svojega obstoja. Franc Žnidaršič, DeSUS

Semolič je dejal, da niso apriori proti pokojninskim spremembam, a "se nobena sprememba ne bo zgodila brez soglasja socialnih partnerjev". Po njegovih ocenah bi morala vlada z reformami počakati na konec krize, "ne pa, da gre v to, ko imajo ljudje največ problemov".

Opozoril je na višanje starostne meje za upokojitev. "Hkrati imamo namreč mlade ljudi v negotovih oblikah dela, ki lahko samo sanjajo o zaposlitvi za nedoločen čas," je poudaril. Prav tako po njegovem ne moremo izenačiti upokojitvene starostne meje za ženske in moške.

Predsednik ZSSS je še navedel, da imamo "nepobranih" 160 milijonov evrov v pokojninsko in zdravstveno blagajno. "Če je država prepričana, da je hudo, naj vzpostavi sistem, da bo input v te blagajne drugačen. Gre za tako resne napovedi sprememb, da bomo občutljivi na vsako spremembo, ki ne bo upoštevala realnih življenjskih razmer večine slovenskega delavstva".

Tudi bonusi, s katerimi naj bi stimulirali delo po minimalno izpolnjenih pogojih za upokojitev, bi morali biti po njegovem pravični in dosegljivi, "a če je delavec zdrav in če si to želi". Kot kaže, pa ti bonusi pri tako visoki starosti ne bodo dosegljivi za vse, zlasti ne za industrijske delavce, še ocenjuje Semolič.

Zagotovo so v prihodnjih letih nekatere spremembe v pokojninskem sistemu potrebne, vendar pa v tem trenutku sprejemanje ukrepov, ki bodo dali učinke šele leta 2015, za Slovenijo ni prioriteta. Janez Janša (SDS)

Pokojnina ni miloščina, ampak pravica

Vlada bi se morala bolj rahločutno lotiti pokojninske reforme in predvsem ustvariti ugodne gospodarske pogoje za razvoj gospodarstva in za varno starost, pa je dejala podpredsednica NSi Marjeta Uhan. Vlada se mora zavedati, da pokojnina ni miloščina države, ampak pravica iz dela, je še dejala.

Podaljšanje obračunskega obdobja za odmero pokojnine, kot ga predvidevajo izhodišča modernizacije pokojninskega sistema, bo pomenilo, da bodo pokojnine še nižje, ocenjuje podpredsednica. Ta ukrep je ukrep proti upokojencem, trdi Uhanova, in to je po njenih besedah prav v nasprotju s tistim, kar je DeSUS in njegov predsednik Karl Erjavec obljubljal.

V NSi namreč menijo, da bi podaljševanje delovne dobe moralo biti prostovoljno in da bi ta reforma morala iti v to smer.

V stranki prav tako ocenjujejo, da zamrznitev pokojnin ni potrebna, saj bi povzročila še več revnih upokojencev. Dokler se plače dvigujejo, v stranki menijo, da ni potrebno, da bi se pokojnine zamrzovale.

V NSi so še posebej zgroženi nad predlogom, da se ukine boniteta za materinstvo. "To ruši družinsko politiko," je dejala in omenjeno izhodišče modernizacije označila za absurd. "Če se ne bo ta vlada zavedala, da je prihodnost tudi na rojstvu otrok, bo slovenski narod izumrl in ne bo prihodnosti," meni Uhanova.

Jelinčič je v odzivu dejal, da so izhodišča za pokojninske spremembe nedodelana.
Jelinčič je v odzivu dejal, da so izhodišča za pokojninske spremembe nedodelana. FOTO: 24ur.com

Jelinčič: Izhodišča za pokojninske spremembe nedodelana

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je v odzivu dejal, da so ta nedodelana in nekonsistentna stališča. Natančnejše mnenje bodo v SNS lahko podali, ko bodo besedilo podrobno preučili.

Jelinčič je izrazil nezadovoljstvo s predlaganim podaljšanjem obračunskega obdobja za odmero pokojnine s sedanjih 18 na 35 let. "Menedžerjem bo to prineslo maksimalno pokojnino, nekaterim drugim pa majhno," je opozoril.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
27. 09. 2009 20.01
po leto -1991- se nam je zgodila velika krivica, vse žrtve moralno degradiranega sistema bodo enkrat morale stopiti iz sence in s prstom pokazati na nekoga, ki bo odgovoril na vprašanje - KAM JE ŠLA PRAVICA...KDO JO JE POKOPAL, PA VEMO:NAŠ MOLK!!!!!!!
J83
27. 09. 2009 19.48
Zakaj Rop ne vrne 3 milijarde tolarjev,ki jih je pokasiral za pokojninsko reformo nekaj let nazaj?On je bil avtor današnje reforme.Spet bi nekaj barab rado zaslužilo.Fuj!
undertakerslo
26. 09. 2009 19.54
replay na spektra: Ja, z nekaterimi zadevami se strinjam. Absolutno pa ne razumem, zakaj bi se nagrajeval vodilen kader. Srž vodilnega kadra (šefi, direktorji, ipd) je v "odgovornosti" za uspešnost poslovanja, zato pa imajo xkratnik plače "navadnega" delavca. Torej so nagrajeni vsak mesec. Semle edino sodi debata o destimuliranju, če podjetje ni uspešno. Kar se omejevanja načina plačevanja tiče, big brother tudi nakupe na položnice vidi. Živimo v svobodni državi in kako kdo plačuje je njegova izbira. Te položnice so rezultat začaranega kroga - izplačevanja minimalke na račun (torej nezmožnost kredita) ostalo na roko. Z uvedbo sprejemljive minimalne plače kot npr.1T€ bi se rešilo to in še kaj. In čas bi že bil, da se začne sprovajati zakonodaja o odgovornosti nadzornikov. Ena dva, trije vzorčni primeri v kehi, bi verjetno tudi tale, na našem prostoru zelo negativen trend, upočasnilo in sčasoma minimaliziralo. Tudi o individualnih pogodbah ter odpravninah izhajajočih iz njih bi bilo treba zakonsko kaj ukreniti - spraviti jih v meje normale, z zneski in z razširjenostjo le-teh. Npr..in še je tega.
Milan Koleznik
26. 09. 2009 18.46
delati kot so ministri,zdravniki,sodniki,ti bolj ali manj mislijo,ne delajo fizično,taki tako že sedaj delajo krepko čez 60.a to jjaz ne smatram delo,to se vidi koliko plače hočejo,kako so oh in sploh,delavec je nula in delavec fizičnega dela ne bo zdržal do 65 leta,ne bo,ker on dela in za to ne dobi skoraj nič,sedanje upokojence bi pa tako radi spravili na oni svet,menda živijo predolgo,.
ariazus .
26. 09. 2009 17.36
lepo prosimo,da sindikati in politiki,vodje gospodarskih firm ,naj nemudoma odstopijo in vrnejo nezasluženi denar ,za katerega smo Slovenci in Slovenke pošteno garali in še garamo za romunske plače,če seveda imate kaj samospoštovanja in kanček človeškega.
Laterna
26. 09. 2009 14.37
ti politiki so čisto zmešani, a res ne vidimo, da se iz nas delajo norca. Zanima me kakšno delovno mesto mi bodo nudili, namreč izhajam iz podjetja, kjer se vseh, ki so stari 50 let lotijo, da jih odpuščajo. Če ne gre zlepa, pa zgrda. Napisala sem že zelo veliko prošenj, aktivno sodelujem za zaposlitev, pa mi do danes še en delodajalec ni niti odpisal, ker prošnjo da takoj vstran, saj sem stara 51 let. Kje bom do 65 in kdo me bo gledal? Tudi zavod za zaposlovanje ti ne nudi ničesar, dajo ti vedeti, da je emšo pač tak.
Petra Šuligoj-Gaberc
26. 09. 2009 14.16
pri 17-ih letih sem končal srednjo šolo in se zaposlil. zdaj ih bom imel 40., se pravi, da delam že 23 let. do 65 leta bi moral delati še 25, ka mi znese skupaj 48 let delovne dobe. kaj država res misli, da bom toliko delal? ne, ker točno vedo, da me bo prej pobralo. na žalost, sem se za to domovino tudi boril, vendar kot vidim od tega ni ostalo nič. ostali smo brez meja, brez svojega denarja, v kratkem bomo pa še brez vlade. in tisti, ki so nas do sem pripeljali, me bodo terali, da delam za njih? občutek imam da je slovenija postala goli otok, vlada pa represivni organ na njem
BSSistemTelaze
26. 09. 2009 13.20
Lopovi,lahko jim je govorit in delat zakone ker neveljajo zanjih.Jaz bom delal do 65 oni pa bodo krizarili tokrat ker si so ze zdaj nakradli dovolj.Banda jedna komunisticna se vedno....
smoggy
26. 09. 2009 12.24
Se strinjam z tabo. To ne more it več tak naprej. Nekateri životarijo drugi pa imajo bajne plače, nagrade in vse kar še sodi k temu. Pol bi nas pa še pri delovni dobi in plačah okol prsta navijali. Naj bo vlada mal bol PAMETNA in naj mal poskrbi za delavski narod, ker od njega dobi v državni blagajno največ denarja! In naj ljuden ki garajo za svojo bogo plačo da vsaj malo veselja, da bo lahk človek v zadnjem obdobju svojega življenja normalno živel, ne pa životaru!!!
PORTOS13
26. 09. 2009 10.03
Izželi nas bodo do konca. Smo država, ki ima dve vrsti prebivalcev 1 Politiki, zdravniki, sodniki, državni uradniki, ki morajo imeti plačo najmanj 5000 € drugače štrajkajo seveda z vsemi ostalimi ugodnostmi. 2 vsi ostali delavci in penzionisti z plačo od 300 € do 700 € z raznimi dodatki. Kam to vodi bomo videli v kratkem
bukefal
26. 09. 2009 09.38
ZanicVlada 25.09.2009, 23:51 ... DA NE MISLI U BLOKO TKO DOUGO ŽIVET NE DA BI BIL ZAPOSLEN. ... Ta umotvor je Desusovec Žnidaršič, komunistični aparatčik in podaljšana roka Milana Murgelskega!!!
bukefal
26. 09. 2009 09.36
Mevžastim izjavam Erjavca kot npr. "Mislim, da bi bilo dobro ...", se je s svojim umotvorom zarežel v brk delavcem tudi drugi Desusovec Žnidaršič. Izjavil je namreč, da on lahko dela do 65. leta, saj živi v bloku in v pokoju tako ne bi imel kaj početi! Ljudje, zapomnite si takšno ravnanje in izjave Desusa, podaljšane roke Milana Murgeljskega, na prihodnjih volitvah!!!
Jinks
26. 09. 2009 09.32
Quote: "RedRocket26.09.2009, 07:352 Mi ljudje smo ovce zato da našim funkcionarjem gradimo premoženje. Janša je za poroko dal 50.000 EUR ampak se ne sekira ker ni dal iz svojega žepa." Ja Cvikl se je pa tudi poročil v Brdu, verjetno je plačal za najem objektov in protokol... Barabe lopovske!!
Jinks
26. 09. 2009 09.29
Včasih se je upokojevalo pri 50-tih ali 55-tih, zdaj bi nas pa najraje mozli do 75 leta!! Poleg tega so prej upoštevali 18 najbolje plačanih let zdaj bi jemali pa kar neko novo formulo... Pa saj je brezveze se razburjati... ko tako ne bo od kod vzeti za naše pokojnine! Ta država (s tem mislim politiko) se mora nehati obnašati in zapravljati kot da smo evropska kolonialna velesila!!
bukefal
26. 09. 2009 09.22
Sedaj se pa Šemulič napihuje, kot da ga bo kdo upošteval. Če se je tudi Desus odločil, da bo prelomil predvolilne obljube, nam ni pomoči. Vladni štirojček piha v isto smer!!!
d.j.
26. 09. 2009 08.55
me zanima kdo mi bo stopil v avtobus ko se bom ves tresel za volanom pri 65-tih,najraje bi videl da mi pridejo snovalci tega zakona.
jbt30
26. 09. 2009 08.55
jz delam ze 12 let po 12 ur na dan za 1200 eur najboljse da dam odpoved in zacnem krast drzavi... itak z delavnega mesta se bo slo direkt v krsto
RedRocket
26. 09. 2009 07.35
Mi ljudje smo ovce zato da našim funkcionarjem gradimo premoženje. Janša je za poroko dal 50.000 EUR ampak se ne sekira ker ni dal iz svojega žepa.
fap
26. 09. 2009 05.59
Ženske bodo morale delat do smrti MOŠKI paše pet let po smrti !!!!!!
djdj
26. 09. 2009 03.30
Vlada lahko "modruije" ker "greje stole v parlamentu". Kako bp delal fizični delavec do 65ga in sploh ne enačiti spolov.