Slovenija

Pokojninska reforma in reforma trga dela neusklajeni, a že v DZ

Ljubljana, 12. 11. 2012 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kolegiju predsednika DZ Gregorja Viranta so že določili datum parlamentarne izredne seje, na kateri bodo obravnavali reformi trga dela in pokojninskega sistema ter še nekatere ukrepe vlade. Socialni partnerji opozarjajo, da reformi nista usklajeni.

Državni zbor bo izredno sejo začel jutri.
Državni zbor bo izredno sejo začel jutri. FOTO: Damjan Žibert

Državni zbor bo razpravo o reformah pokojninskega sistema in trga dela začel jutri na izredni seji, ki se bo začela ob 12. uri. Hkrati bodo obravnavali tudi predlog zakona o DDV, ki predvideva, da se nekateri produkti in storitve obdavčijo po višji 22-odstotni stopnji in ne več po nižji 8,5-odstotni. Med drugim bodo višje obdavčeni tudi časopisi in revije.

Vendar pa pokojninska reforma in reforma trga dela nista usklajeni s socialnimi partnerji. Danes so izrazili upanje, da bodo sprejete reforme usklajene. Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko je ob robu pogajanj o reformi trga dela v Ljubljani danes na vprašanje, ali v prihodnje zaradi takšnega razvoja dogodkov pričakuje zaostritev pogajanj, poudaril, da so pred tem svarili že, ko se je vlada odločila, da pošlje reforme v DZ neusklajene.

Ocenil je, da je to zaostrilo pogajalski jezik, tako da je ta postal manj kompromisen. Kakovost nadaljnjih pogajanj bo po njegovih besedah odvisna od tega, v kolikšni meri bo vlada v prihodnje prisluhnila predlogom delodajalcev. Nekateri med njimi so namreč za sindikate nesprejemljivi.

Zorko je izpostavil, da zakon o delovnih razmerjih (ZDR) predstavlja malo delavsko ustavo. Gre za temeljni akt urejanja delovnih razmerij, ki poleg tega neposredno spodbuja pogajanja delodajalcev in sindikatov na ravni kolektivnih dejavnosti, je pojasnil. Prepričan je, da so v ZDR za delavca pomembni vsi členi, od prvega do zadnjega.

Da ZDR in zakon o urejanju trga dela določata minimum delavskih pravic in temelj delovnih razmerij, je izpostavil tudi generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek.

Upokojenca
Upokojenca FOTO: Thinkstock

Tudi delodajalci se želijo še pogajati

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je medtem napoved izredne seje o reformah pospremil z besedami, da sta premier Janez Janša in minister za delo Andrej Vizjak obljubila, da se bodo socialni partnerji pogajali do konca meseca in da bodo v parlamentarnem postopku sprejete vse rešitve, dogovorjene med njimi.

"Dejstvo je, da je trg dela v Sloveniji tako rigiden, da smo praktično na repu EU. To je ena največjih ovir, da se slovenski delodajalci ne morejo uspešneje prilagajati spreminjajočim se razmeram na trgih, na katerih delujejo, in ne morejo enakovredno konkurirati drugim podjetjem iz držav, kjer imajo tovrstno zakonodajo bolje urejeno," je opisal potrebo po reformi trga dela.

Če Vizjak ne bo držal besede glede upoštevanja dogovorov v okviru pogajanj, bi lahko parlamentarni postopek bistveno vplival na pogajanja, pa je izpostavil generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer.

Po njegovih besedah je delovna zakonodaja tako pomembna zato, ker lahko zagotovi primerno prožnost, s tem pa delodajalcem večje možnosti zaposlovanja. Delodajalci namreč danes nočejo zaposlovati, ker jih je strah, kaj se bo zgodilo, če ne bodo imeli naročil oz. kako bodo odpuščali. Sindikati tega ne razumejo, je bil kritičen.

Dražje tudi finančne storitve

Na dnevnem redu 20. izredne seje tudi obravnava sprememb zakona o davku na finančne storitve in zakona o DDV. Te predvidevajo uvedbo davka na provizije, ki jih pri opravljanju finančnih storitev pravni subjekti zaračunavajo uporabnikom storitev. Tako bi s 6,5-odstotnim davkom obdavčili odobritev kreditov, izdajanje kreditnih garancij in drugih jamstev, transakcije, upravljanje investicijskih skladov storitve zavarovalnih zastopnikov in posrednikov.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) menijo, da bo imela obdavčitev finančnih storitev vrsto negativnih posledic. Občutno bi povečala administriranje, vodila v višje stroške poslovanja in izgubo časa ter povzročila izpad prihodkov iz naslova provizij za opravljene storitve posredovanja oz. zastopanja. Prepričani so tudi, da je to v nasprotju s prizadevanji vlade, da omogoči preprostejše poslovanje malim poslovnim subjektom. Zato predlagajo, da se storitve posredovanja in zastopanja v zavarovalniških poslih oprostijo obračunavanja in plačevanja davka na finančne storitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

barbyzo
12. 12. 2012 15.37
Strinjam se s pozitivnim vidikom spremembe delovnopravne zakonodaje. Poenostavljeno odpovedovanje pogodb o zaposlitvi bo omogočilo hitrejše sklepanje le-teh, prav tako tudi nižje administrativne in časovne obremenitve podjetij, kar bo omogočilo nekoliko večjo konkurenčnost drugim podjetjem iz držav, kjer imajo tovrstno zakonodajo bolje urejeno. Z dodatno fleksibilnostjo, ki bi jo omogočili na trgu, bi tako zmanjšali tudi delo na črno oziroma sivo ekonomijo. Zakon bolje ureja tudi problem začasnih zaposlitev, ki so pogoste predvsem med mladimi (Slovenija je že vrsto let država z najvišjim deležem začasnih zaposlitev v starostni skupini 15−24 let ). Problem, ki se pojavlja v Sloveniji je namreč velika razlika med varovanjem delavcev za določen in nedoločen delovni čas oziroma velika segmentacija. Vseeno so v zakonu določila, ki jasno odvzemajo pravice delavcem: kot denimo določila v zvezi z nadomestili za bolniško odsotnost ali določila glede plačanega odmora za malico. Z več fleksibilnostjo med sindikati in delodajalci bi lahko dosegli sporazum, ki bi koristil obema stranema.
stric iz ozadja
13. 11. 2012 13.25
Barbara Ž. Zatauševa ; je svoje danes povedala in z prstom pokazala v kamero.Ljudstvo zakaj pa sploh delate, sedite si in pokojninske reforme sploh nebomo rabili.Tako kod p.s..)
cirenij
13. 11. 2012 07.37
+5
Vsi ti naši politiki nas samo faflajo pod direktivo velike merklove. Celo Virant poudarja, da ni tako kritično. Ampak forsirajo in forsirajo samo, da so všečni velikim kapitalistom. Lasten narod jih ne zanima in ne briga. Le njihovi široki fotelji.
Rotter
11. 12. 2012 18.09
Meni osebno se pa zdi, da je reforma trga dela nujno potrebna in ima zaenkrat dobre zastavke. Treba je poiskati vmesno pot, ki bo sprejemljiva tako za delodajalce kot za delavce. Lažje odpuščanje je nujno, ker to pomeni za delodajalca predvsem lažje zaposlovanje. Če se bo delodajalec odločil nekoga odpustiti, bo tudi znotraj današnjih okoliščin našel način, da bo to izvedel, torej glede same varnosti kaj dosti ne izgubimo. Seveda pa ne zagovarjam nekega popolnoma nesocialnega zakona. Žal mi je, da so zavrnili enotno pogodbo za nedoločen čas, ker bi ta v potencialni kombinaciji z ukinitvijo študentskega dela kot ločene kategorije prvič prikazala realno stanje in sama po sebi razrešila tudi problem preobsežnega študiranja v Sloveniji. Ne vidim, zakaj bi moralo biti delodajalcem omogočeno, da v nedogled izkoriščajo nemočne študente in s tem hkrati škodijo tudi državi. Takšna sprememba bi omogočila, da bi obstajali 2 stanji in sicer si zaposlen/nisi zaposlen, ne glede na tvoje statuse, kar pa je tudi edino pravilno. V današnjem stanju se danes vztraja iz neke namišljene solidarnosti, ki pa na drugi strani istočasno davi celotno mlajšo generacijo
upornik22
13. 11. 2012 07.24
+4
blackpanther82
13. 11. 2012 06.28
+6
Fantje in dekleta, očetje in sinovi, hčere in matere, upokojenci, dijaki, študentje in brezposelni. Ali ni že čas da rečemo da je DOVOLJ? Kako dolgo še? Dokler še imamo kruh na mizi smo tiho,ampak opozarjam vas, nismo več daleč da še nam to poberejo. Sem zaposlen, star 30 let, doma pri starših tako kot moji vrstniki. Zakaj? Zaradi države. Zaradi ljudi ki smo jih volili,da delujejo v naše dobro, a delujejo tako kateri bo čimveč pokradel. In kaj je najbolj žalostno? Da noben ne odgovarja,mi pa samo jamramo,namesto da bi nekaj naredili zase in za naše otroke.
Terezinka
13. 11. 2012 10.57
+1
Nas so zaradi naše neumnosti spravili v boj med seboj. Skoristili so našo foušijo in nas napravili, da se borimo sosed proti sosedu, revež proti manj revežu oziroma proti bodočemu revežu. Namesto, da bi se borili za ohranitev ali povečanje pravic smo v borbi proti učiteljem, dohtarjem, policajem, sodnikom, delavcem v domu upokojencev, vrtcih in tudi proti državnim uradnikom. Moti nas, da so plačani več kot trgovke, kelnerji, frizerji, zidarji in tako dalje. S tem našim neumnim pristankom k takemu načinu nižanja dohodkov in posredno naših pravic bomo dosegli samo to, da bodo nekateri s politiko povezani še bolj obogateli manj revni pa postali revni. Zaradi tega ne bo denarja za zdravstvo, šolstvo in socialo, ker od majhnih plač niti velik procent nič ne da. Torej vitki bomo v vitki državi z bogatimi politiki in novodobnimi tajkuni. Zelo mi je žal, tega res nisem pričakovala v novi državi
antikomunisti?ni borec
12. 11. 2012 22.25
-10
mi smo mladi janševiki mi smo vojska janševa sovragi so nam iz ozadja strici vemo kaj je naša naloga!!!!
Kozorog65
13. 11. 2012 08.34
+4
Vi ste mladi fašistični hlapčki, ki niste niti pljunka vredni - z vašim firerjem na čelu. O, sej bo.... počakte še malo, sej bo....
Terezinka
13. 11. 2012 10.58
+2
Tako ne more več iti naprej. To bando je treba ustaviti, da ne bo naredila še večje nesreče narodu
Jožajoža
12. 11. 2012 21.48
+12
včeraj je dobila desnica hladen tuš tudi od svojih volilcev. janšistom se iztekajo mandati, ki jim ga narod ni dal.
iGURT
12. 11. 2012 21.48
+7
Zveza civilnodružbenih organizacij Slovenije za pravičnost, enakopravnost, solidarnost in trajnostni razvoj (Zveza CoS) Zveza CoS, infozvezacos@gmail.com Ljubljana, 12. novembra 2012 Poziv državljanom k udeležbi na vsedržavnih protestih 17. novembra 2012 ob 11 uri v Ljubljani Spoštovane državljanke in državljani! Proteste, ki bodo 17. novembra 2012 v Ljubljani, podpiramo v Zvezi civilnodružbenih organizacij Slovenije za pravičnost, enakopravnost, solidarnost in trajnostni razvoj (Zvezi CoS), podpirajo jih domala vsi sindikati, upokojenske, študentske in ostale civilnodružbene organizacije v državi. Gre za vseslovenski upor proti politikom, ki bi morali biti naši predstavniki, pa so se obrnili proti ljudstvu. Pozivamo vas, da se udeležite protestov in s svojo prisotnostjo izrazite nasprotovanje skorumpirani, klientelistični, strankokratski in nesposobni politiki, ki je ceno za svoje dvajsetletno roparsko vodenje države naprtila nam, delovnim ljudem, v prid kapitalu, ki z begom v davčne oaze še naprej izčrpava slovensko državo, gospodarstvo, socialo in ogroža našo prihodnost in prihodnost naših otrok. Pokažimo oblastnikom, da dejstvo, da smo jih mi izvolili, še ne pomeni, da lahko počenjajo, kar se jim zljubi! Za Zvezo CoS je edino sprejemljivo, da bi naši politični predstavniki upravljali državo v skupnem - javnem interesu in ne v interesu neznatne manjšine, ki je državo ugrabila, izropala in izčrpala njeno nekoč družbeno gospodarstvo in imetje ter ostanek stlačila v zasebne žepe in davčne oaze. Ne dovolimo, da svoje rabote, domače in tuje kliente rešujejo z našim davkoplačevalskim denarjem, torej na račun javnih sredstev v obliki slabe banke in dokapitalizacije NLB d.d.. Ne dovolimo, da vlada in poslanci v parlamentu kljub nasprotovanju javnosti in protikorupcijske komisije uzakonjajo sistemsko korupcijo, in si s tem še naprej omogočajo nekaznovano krajo našega skupnega premoženja - npr. z Zakonom o ustanovitvi slovenskega državnega holdinga, z Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnostih ipd. Državljanke in državljani nasprotujemo reševanju bank, kapitala in tajkunov z javnimi sredstvi na račun nižanja standarda javnih storitev (šolstva, zdravstva, raziskovanja, kulture,...), večje brezposelnosti, ukinjanja socialne države, ukinjanja delavskih pravic, nizkih plač delavcev, nižanja pokojnin, zniževanja socialnih transferov in večanja revščine. S tem uničujejo edini pravi, t.j. človeški kapital, ki ga premoremo - edini kapital, ki zagotavlja prihodnost našim otrokom in vnukom. Izrekamo ultimat nadaljnjim napadom na demokratično državo, na zahrbtno uvajanje totalitarnih manir, na samovoljno in vsiljeno ukinjanje protifašističnih simbolov in na poskuse, da bi nas sprli med sabo. Nasprotujemo ukinjanju demokratičnih standardov – med drugim tudi z nameravano de fakto prepovedjo edine neposredne oblike demokracije v državi poleg volitev – referendumov. Zato Zveza CoS, ki združuje številne državljane in društva na področjih kulture, zdravstva, sociale, izobraževanja, sindikatov ipd. poziva državljane, da se množično udeležijo demonstracij. S tem bomo dali naši iztirjeni politiki jasen signal, naj prevzame odgovornost za svoje roparsko neoliberalno divjanje in se umakne. Zahtevamo pošteno in sposobno vodstvo države, ki bi omogočilo proces sanacije slovenske demokracije in učinkovito ter pravično sanacijo gospodarske, socialne, kulturne in politične škode, ki so jo nam jo dosedanji oblastniki povzročili. Zveza CoS
iGURT
12. 11. 2012 21.39
+16
KAKO TO DA ŠE ZAKONA NISTA USKLAJENA IN STA ŽE V DRŽAVNEM ZBORU? A V SDS VEDO KAJ JE DEMOKRACIJA IN KAJ SO NORMALNI POSTOPKI ?!
Kozorog65
13. 11. 2012 08.36
+3
Vedo, ampak gredo preko tega - vse za hlapčevstvo Evropi...
Terezinka
13. 11. 2012 10.59
+1
Ne za EU, to je zase. Okradli so baje tudi tisto kar daje za enakomerni razvoj EU. To nas še čaka
snupy1
12. 11. 2012 21.09
+11
Ker je zopet zgubu je treba zopet ljudstvo kaznovat oz. udart po zepu.
Terezinka
13. 11. 2012 11.00
+1
Če dobi ali zgubi bomo kaznovani. Če ničesar ne uzameš nimaš kaj deliti
antikomunisti?ni borec
12. 11. 2012 20.57
-11
strici iz ozadja so včer dobili zaušnico! živela slovenija!! živel janša-car! udri po stricih iz ozadja!
nikhrast
12. 11. 2012 20.33
-10
Spet ista zgoda, najprej je treba poslušat sindikate, bla, bla, bla..., kot da bi sindikati vodili državo in odgovarjali na volitvah, še vedno bluzijo o sociaizmu in samoupravljanju.
Kozorog65
13. 11. 2012 08.39
+1
Ja, kaj bi pa ti? Že vidim, da nisi delavec. Ja, ko si v mama-hotelu in drugi zate delajo, je lahko bedarije pisati.
Terezinka
13. 11. 2012 11.02
nikhrast ti si norec. Boš videl kaj bo, ko boš ob vse pravice z današnjo plačo. S čim boš plačal zdravnika, šolo za tvojega otroka, uredil javne službe (gasilce, policijo, cestarje, vrtce...)
odpisan2x
12. 11. 2012 19.23
+27
odstranit je treba vzrok ne pa sprejemat reforme.vrok uničenje gospodarstva ,uničenjue bank,kraja premoženja-drugovi kdo je za to kriv-ljudje ki se imajo zapolitike
Bu?ko Štru?ko
12. 11. 2012 20.39
+14
In ostali sorodniki in priskledniki kamor se črpa denar preko javnih naročil...
stric iz ozadja
12. 11. 2012 18.22
-1
Kaj je že pokojniska reforma ,kaj noso pomembna del.leta.Če je to to nimajo vsi ljubljanki trenirkarji 40 let.
Kozorog65
13. 11. 2012 08.40
Terezinka
13. 11. 2012 11.04
+1
Upokojili so jih zato, da jim ne bodo na poti. Sedaj bi upokojili še nas, potem pa zaprli pokojninsko malho, ker vanjo ne bi imel več kdo plačevat. Potem smo pa tam kamor nas želijo peljat. Postali bomo reveži brez nič
lnterReflections
12. 11. 2012 17.44
+17
To bomo tudi dali na referendum, da bo 4 krat ne, tako kot pri Pahorju. Potem damo na referendum še tisto o dvigu DDV-ja, pa bomo potem imeli 5 krat NE in se izenačili s Pahorjem :).
mayerINrode
12. 11. 2012 17.15
-28
Bravo Janša, tko se dela! Molimo za njegovo zdravje in pamet.
SLObunkeljn
12. 11. 2012 17.33
+13
Tko ja ... ke neki tja v tri dni ... ko pr norcih!
nenasedaj
12. 11. 2012 17.04
+25
Zdaj, ko je Pahor na poti na Prestol, bo imela Janševa vlada mnogo lažje delo in prevare si bodo sledile dnevno, Pahor pa jih bo usklajeval!
churtz
12. 11. 2012 17.46
+13
pa še ob državnem udaru bodo mel s pahorjem na čelu oblast nad vojsko...
malaraja
12. 11. 2012 20.57
+6
churtz, enkrat je že zelo malo manjkalo, ko bo zdaj korporalu gorelo pod ritjo, bo sposoben vsega.
Kozorog65
13. 11. 2012 08.44
+1
Bo pa kri tekla. Konec koncev... sej je vsaka revolucija krvava. Brez tega ne gre - na žalost. Treba bo pa bolj ostro nastopiti proti tej klerofašistični oblasti.
Terezinka
13. 11. 2012 11.06
+1
Upajmo, da ga bomo uspeli zakonito umaknit preden nas pripelje do skrajnosti.
stric iz ozadja
12. 11. 2012 16.59
+6
Hvala za izbris.
quickone
12. 11. 2012 16.49
+21
Deli in vladaj vse za kapitaliste
pomladanski
12. 11. 2012 16.45
+28
Dokler ne bo ta vlada del zgodovine, ne bo stanje v Sloveniji nič boljše. V najbolj problematičnem času imamo najslabšo vlado v zgodovini mlade države. Se opravičujem, sem skoraj preslišal Zvera, da imamo najboljšega kriznega menagerja, kot predsednika vlade. Po tej izjavi je ostal živ.
malaraja
12. 11. 2012 21.04
+7
Ker ne vidimo rezultatov dela te vlade in propadlega načrta 10+100, nam mora Zver povedati, da je Majer najboljši krizni manager. Pa ljudje, saj imamo odlične strokovnjake, ki poznajo gospodarstvo in finance in so v življenju uspeli kaj naredit za družbo in podjetja. Kaj nam hočeta ta dva obramboslovca in politikanta natvezit, da sta bolj usposobljena za reševanje Slovenije iz blata ? S svojo obramboslovsko diplomo se hvali, kot da je študiral na Harvardu, očitno so fantje izgubili kompas.
Terezinka
13. 11. 2012 11.10
+1
Poleg tega govori, da sta on in njegova gospa neka znanstvenika. Ste že slišali za take kvazi znanstvenike. Mislim, da imamo res v svetu ljudi, ki bi to našo barko lahko potegnili toda dokler se ne umakne banda na oblasti ni šans. Mi moramo doseč zamenjavo morale in politično kulturo. Politika mora biti čast in biti študiran ter mogoče tudi pošteno bogat ne sme biti nekaj česar se politik sramuje. Kdor je pošteno zaslužil mora biti ponosen na to. Postati moramo dežela premožnih in ne dežela revežev