Slovenija

Pokojnine se bodo usklajevale s plačami, a pod določenimi pogoji

Ljubljana, 27. 11. 2012 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sestanku koalicije so se pogovarjali o aktualnih vprašanjih, še posebej o pokojninah. Glede teh so dosegli dogovor, da se bodo usklajevale v višini rasti plač, a ne v večjem obsegu kot 50 milijonov evrov. Prisotni se niso mogli izogniti protestom v Mariboru in Ljubljani.

Pokojnine se bodo v prihodnjem letu usklajevale v višini rasti plač, vendar ne v večjem obsegu kot 50 milijonov evrov, je po besedah ministra za delo Andreja Vizjaka na današnjem sestanku sklenila koalicija. Koalicijski partnerji so na več kot štiriurnem zasedanju razpravljali tudi o protestih in obsodili nasilje.

Koalicija se ni mogla izogniti pogovorom o protestih v dveh največjih mestih v Sloveniji.
Koalicija se ni mogla izogniti pogovorom o protestih v dveh največjih mestih v Sloveniji. FOTO: Damjan Žibert

Koalicijski partnerji so današnji sestanek namenili aktualnim odprtim vprašanjem, zlasti pokojninam, vendar se niso mogli izogniti protestom v Mariboru in Ljubljani. Predsednik DL Gregor Virant in prvak DeSUS Karl Erjavec sta po sestanku zatrdila, da z dogajanjem ob protestih niso bili podrobno seznanjeni.

Pokojnine bi se usklajevale po formuli 60:40

Glede usklajevanja pokojnin so dosegli dogovor, je po sestanku potrdil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. DeSUS je ostro nastopil proti zamrznitvi pokojnin, kot je to predvideval predlog proračunov za prihodnji dve leti. Vizjak pa je danes že pojasnil, da so v okviru dopolnil predlagali, da se pokojnine v prihodnjem letu usklajujejo v višini dveh tretjin, in sicer po formuli: 60 odstotkov z rastjo plač, 40 odstotkov z inflacijo. To po njegovih navedbah znese v prihodnjem letu okoli 50 milijonov evrov.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Reuters

Erjavec je po več kot štiriurnem zasedanju koalicijskih partnerjev povedal, da je DeSUS vztrajal, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo, ki predvideva, da pokojnine ne bodo zamrznjene in da 50 milijonov evrov iz Kada namenijo za njihovo usklajevanje. Usklajevanje bo po njegovih besedah enkrat na leto.

Glede usklajevanja pokojnin v letu 2014 se danes niso pogovarjali. Kot je pojasnil Erjavec, bodo to dorekli tedaj, ko bodo za leto 2014 na novo odprli zakon o izvrševanju proračuna.

Erjavec je pojasnil še, da koalicijske partnerice danes niso podprle predloga DL glede sprememb varčevalnega zakona v zvezi s pokojninami. Predlog namreč po njegovem mnenju širi število upokojencev, ki bi bili z ukrepi prizadeti. DL predlaga petodstotno znižanje pokojnin upravičencem, ki pokojnino prejemajo iz proračuna. Predsednik DL Gregor Virant pa je po sestanku pojasnil, da so v koaliciji o tem različna mnenja. V DL so prepričani, da bi z dopolnilom popravili krivice, ki jih je povzročil varčevalni zakon.

Po Vizjakovih besedah so se danes dogovorili tudi glede tako imenovanega obrutenja avtorskih in drugih podjemnih pogodb ter med drugim o predlogu delodajalcev za dvig omejitve najvišje pokojninske osnove. Erjavec je pojasnil, da so obravnavali tudi splošno ekonomsko situacijo v Sloveniji. Na mizi so imeli po njegovih besedah podatke, ki niso obetavni in kažejo na to, da morajo čim prej izvesti vse načrtovane reforme.

Med sestankom koalicije je bila nekaj ur zaprta Gregorčičeva ulica pred vlado, čeprav protestniki do vlade niso prišli. Koalicijski partnerji, ki se strinjajo, da so protesti legitimni, pa so po besedah Erjavca in Viranta enotno obsodili nasilje med protesti.

Virant verjame, da je večina ljudi v Sloveniji razumnih, v smislu, da se zavedajo, da nasilje še nikoli ni rešilo nobene težave in da je tudi tokrat ne bo. Je pa na sestanku poudaril, da mora biti policija pri protestih pazljiva, da loči nasilneže od mirnih protestnikov.

Na vprašanje, ali je koalicija dovolj trdna, da lahko vzdrži proteste in pozive k odstopu, sta tako Virant kot Erjavec ponovila, da protesti ne bodo ničesar rešili. Po Erjavčevem mnenju bi se morali o protestih in ukrepih, ki bi jih bilo treba sprejeti, pogovoriti predsedniki vseh parlamentarnih strank.

Erjavec se ni mogel izogniti niti vprašanjem o morebitni tehnični vladi, za katero je predsedniški kandidat Danilo Türk na klavzuri DeSUS dejal, da bi bila to lahko ena od alternativ aktualni vladi. Na vprašanje, ali je DeSUS že kdo nagovarjal, naj skupaj z DL zapusti koalicijo in pomaga postaviti tehnično vlado, pa je Erjavec odgovoril, da ne. To po njegovem mnenju zdaj tudi ne bi bila prava rešitev. Četudi bi bila tehnična vlada, pa bi jo, kot pravi, morali oblikovati dve največji stranki.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
28. 11. 2012 19.11
Kaj pa je to;obrutenje avtorskih pogodb?
Biofanatik
28. 11. 2012 19.09
+1
Popušio si Korel, pogoji za usklajevanje ne bojo nikoli izpolnjeni
lepota in zdravje
28. 11. 2012 17.33
+2
Ampak dodatek naj bo za vse upokojence enak.V trgovinah ni razlik med nami.
olyca
28. 11. 2012 16.51
+4
Nevem zakaj se še sploh ukvarjajo z to gnilo reformo, ki je napisana samo za navadnega smrtnika. Pokojninski sistem ki je bil že zdavnaj napisan je čisto uredu, le da ne odgovarja lopovom kot je slovenska politika, ki podpira turbo kapitaliste, uničevalce pravne države.
ROMELS
28. 11. 2012 15.13
+3
Zakaj se sindikat zavzema za 24 let skupne delovne dobe za izračumn osnove za pokojnino, ker je pa vladni predlog 28 minus tri najslabša leta mnogo ugodnejši za bodoče upokojence. Sprašujem se; Zakaj sindikati delajo škodo bodočim upokojencem.
Tanek_led
28. 11. 2012 11.43
+5
Vprašal bi vlado kdaj bodo kakšne nove podražitve. Nekako imam preveč denarja ta mesec.