Slovenija

Poklon velikemu voditelju

Ljubljana, 23. 02. 2008 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

<em>"Globoko sem pretresen ob vesti, da nam je huda bolezen iztrgala Janeza Drnovška,"</em> je dejal Danilo Türk.

V 58. letu starosti je na svojem domu na Zaplani umrl bivši predsednik države in dolgoletni premier Janez Drnovšek. Bivši predsednik je že daljši čas imel zdravstvene težave, po predaji predsedniških poslov decembra lani pa se ni več pojavljal v javnosti.

Danilo Türk in Janez Drnovšek
Danilo Türk in Janez Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš
Odvetnik Miha Kozinc in eden od tesnejših prijateljev Janeza Drnovška je povedal, da sta se z Drnovškom minulo soboto med njegovim obiskom na Zaplani pogovarjala predvsem vsakdanje male stvari. Kot je dejal, je Drnovšek deloval povsem lucidno, je pa bil nekoliko telesno šibak. Po Kozinčevih besedah v soboto še nič ni kazalo, da bi se stanje bivšega predsednika kaj posebej poslabšalo. Kot je dejal, je Drnovšek med pogovorom spremljal vse, o čemer so se pogovarjali, vmes pa se je tudi šalil.

Predsednik Slovenije Danilo Türk je izrekel globoko sožalje. Njegovo sporočilo za javnost objavljamo v celoti: "Globoko sem pretresen ob vesti, da nam je huda bolezen iztrgala dr. Janeza Drnovška, nekdanjega predsednika Republike Slovenije. Dr. Drnovška smo v Sloveniji spoštovali in občudovali kot modrega politika, kot človeka širokih obzorij, kot uspešnega predsednika vlade in predsednika republike ter kot osebnost, ki je vložila svoje najboljše sposobnosti v naš skupni napredek in v prizadevanje za blaginjo državljank in državljanov Slovenije. Njegov prispevek je bil izjemen in v naših srcih se je zapisal kot resnični voditelj."

"Njegovo delo je močno utrdilo ugled Slovenije v svetu. Dr. Janeza Drnovška sem tudi osebno dobro poznal in v veliko čast mi je bilo, da sem lahko z njim sodeloval v diplomatski aktivnosti naše države ter na posvetovanjih o skupni prihodnosti. Spomin na njegovo delo mi ostaja kot vzor premišljenosti in tehtnosti. V tem žalostnem trenutku želim izreči globoko in iskreno sožalje vsem bližnjim, vsem državljankam in državljanom Slovenije pa sporočam, da se bom trudil nadaljevati z delom, ki bo vredno dediščine dr. Janeza Drnovška."

Kučan: Bil je vztrajen in strpen

Sožalje je izrazil tudi nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. "Iskreno obžalujem, da je v spopadu s trdovratno boleznijo omagal dr. Janez Drnovšek. Naključje je, da se je njegov mandat služenju državi iztekel skoraj hkrati, kot se je iztekel njegov mandat služenju človeštvu. Temu je želel izročiti svojo življenjsko izkušnjo in svoj življenjski optimizem."

Kacin: "Državnik dr. Janez Drnovšek mednarodno priznan simbol slovenske nekonfliktne prakse".
Kacin: "Državnik dr. Janez Drnovšek mednarodno priznan simbol slovenske nekonfliktne prakse". FOTO: Urad predsednika republike
Smrt je okoliščina, ko se največkrat lepo govori o ljudeh. Ob smrti Janeza Drnovška bi bilo treba k temu dodati, da bi bil svet boljši, če bi se to počelo večkrat in tudi ob drugih priložnostih pa tudi ob nepriložnostih. Izročilo dr. Drnovška nas zavezuje, da bomo o njem se veliko in mnogokrat govorili. Zato želim danes izpostaviti samo dve pomembni potezi, ki sta ga pomembno zaznamovali. Prva se nanaša nanj osebno in se kaže v njegovi izraziti samosvojosti in nepopustljivosti - v največji meri do samega sebe, pri čemer je vztrajal prav do konca. Ta nepopustljivost je bila eno njegovih temeljnih etičnih načel. Druga poteza zadeva javno delovanje: on je praktično dokazal, da se je mogoče tudi v politiki približati idealu, pridobiti avtoriteto, ki se ne utemeljuje z močjo oblasti, strahom ali grožnjami, ampak na razumnih argumentih, strpnosti in trdnih etičnih principih. To je izjemna redkost in velika stvar, to je nekaj, cesar se moramo zavedati, k čemur velja stremeti. Gregor Golobič, predsednik stranke Zares

"Z dr. Drnovškom sva bila dolgo let sopotnika in sodelavca in to v času, ki je bil prelomen za življenje Evropejcev in posebej tudi za nas Slovence. To je bil čas velikih družbenih sprememb in nastajanja slovenske države ter njenega umeščanja v mednarodno življenje. Tudi njegova zasluga je, da smo Slovenci to pot prehodila razmeroma mirno, varno in predvsem uspešno."

"Janez Drnovšek je bil svojstven človek in politik, ki je s svojim načinom dela in razumevanjem svojega položaja razgrajeval ustaljene predstave o politiki. Bil je vztrajen in strpen. Pustil je, da so odločitve dozorele. Iskal je potrditev za svoja stališča, bil pa je pripravljen tudi poslušati mnenje drugih. Bil je avtonomen človek. V času, ko je opravljal najodgovornejše dolžnosti v državi, je bil pravi človek na pravem mestu. Posebej sem cenil tudi njegova prizadevanja za utrditev institucije predsednika republike, kjer je s svojo moralno integriteto kritično in pošteno presojal razmere v državi in iskal poti za preseganje slabosti."

"Janez Drnovšek je bil človek, ki je pisal pomemben del novejše slovenske zgodovine in ponosen sem, da sva del te poti v zgodovino prehodila skupaj."

Janša: Drnovšek je zagovarjal solidarnost z ljudmi v stiski

V SDS smo z žalostjo sprejeli novico o smrti nekdanjega predsednika slovenske države in vlade dr. Janeza Drnovška. Slovensko stvarnost zadnjih dveh desetletij je zaznamoval z mnogimi pozitivnimi dejanji. Občudovali smo njegov optimizem in voljo do življenja v boju z zahrbtno boleznijo. Njegov prispevek k širjenju zavesti o povezanosti planeta in potrebi po večji medsebojni pomoči je pomembno vplival na dvig zavedanja o pomenu solidarnosti v Sloveniji. Vsem svojcem in drugim, ki so mu bili še posebej blizu, izrekamo naše iskreno sožalje. Janez Janša, predesednik SDS in premier

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je poslal sožalna pisma hčerki, sinu in sestri pokojnega ter jim v imenu vlade in v svojem osebnem imenu izrazil globoko sožalje. Premier Janša je v pismih zapisal, da ima Janez Drnovšek, kot dolgoletni predsednik slovenske vlade in kasneje tudi države, velike zasluge za socialni in gospodarski razvoj Slovenije. "Še posebej cenimo njegov prispevek ob vključevanju Slovenije v evro-atlantske povezave. V spominu ga bomo ohranili kot državnika in kot človeka, ki je tudi pri osebnem spopadu z zahrbtno boleznijo ohranil življenjski optimizem, hkrati pa zmogel še veliko moči, da je aktivno zagovarjal solidarnost z ljudmi v stiski tako doma kot v svetu," je zapisal.

Cukjati: Drnovšek med politiki, ki so zaznamovali prvo obdobje samostojne Slovenije

Njegova pogajalska umirjenost in preudarnost sta bili odločilni pri odhodu JLA iz Slovenije. S svojo držo modrega in izkušenega politika ter državnika je pomirjevalno vplival na politično življenje v Sloveniji v zadnjih 15 letih. Še posebno visoko cenimo in spoštujemo njegovo usmerjenost k višjim človekovim vrednotam in kakovosti človekovega življenja. Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta

Predsednik državnega zbora France Cukjati je v imenu državnega zbora in v svojem imenu izrekel iskreno in globoko sožalje. Po njegovih besedah Drnovšek sodi med tiste politike, ki so s svojim delom zaznamovali prvo obdobje samostojne Slovenije. Kot je ob tem še spomnil, se je Drnovšek v zadnjem času zavzemal predvsem za socialno pravičnost pri ljudeh, svoja mednarodna prizadevanja pa je usmeril tudi na reševanje kriz v svetu.

Rupel: Priznanje in občudovanje

Z neizmerno energijo in potrpežljivostjo je uspel vedno znova združevati različne politične poglede in stranke, da je nastala sodobna Slovenija, na katero smo danes ponosni. Bil je pravi svetovljan. Ko je reševal nekatere svetovne probleme, je delal to na način, ki bo pustil neizbrisno sled. V svetu to vedo, doma pa je bil manj razumljen. Ivo Vajgl, svetovalec Janeza Drnovška

Zunanji minister Dimitrij Rupel je prav tako izrazil sočutje njegovim sorodnikom. "V tej javni izjavi moram poleg žalosti in spoštovanja izraziti tudi priznanje in občudovanje. Z Drnovškom sva se spoznala v času prve slovenske demokratične vlade, predvsem v času napada na Slovenijo leta 1991. Takrat smo se vsi uprli navalu jugoslovanske armade in Miloševićeve politike. Prizadevali smo si, da bi resnica o Sloveniji dosegla čim več ljudi in ustanov v tujini. Pri tem je bil dr. Drnovšek zelo učinkovit. Kasneje sva sodelovala pri mnogih notranjepolitičnih in zunanjepolitičnih podjetjih. Bil sem član treh različnih Drnovškovih vlad. Na te čase me vežejo mnogi zanimivi in lepi spomini."

"Janez Drnovšek je z zmerno, a obenem odločno politiko prepričal številne sogovornike. Slovenijo je v tujini predstavljal dostojanstveno in prispeval k njenemu ugledu v Evropi in v svetu. Kot predsednik republike je Drnovšek opozarjal slovensko javnost na nujnost nesebične pomoči šibkejšim narodom in posameznikom. Kljub bolezni, ki mu ni več omogočala prejšnje aktivnosti, ni prenehal misliti na druge."

Bajuk: Drnovšek deloval za skupno dobro svojega naroda in ugled svoje države

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Reuters

Drnovšek je bil človek, ki je skozi dolgo obdobje svojega življenja vložil izredne napore za skupno dobro svojega naroda in ugled svoje države. Za vse, kar je dobrega naredil za Slovenijo in nas vse. "Trajno mu bomo hvaležni," je poudaril predsednik NSi in finančni minister Andrej Bajuk.

Ob novici o smrti nekdanjega predsednika Slovenije in predsednika vlade dr. Janeza Drnovška sem ožaloščen in izrekam globoko sožalje svojcem in njegovim najbližnjim. Dr. Drnovška se bom spominjal kot državnika, ki je z veliko mero strpnosti in modrosti reševal politične in državniške naloge. Milan Zver, minister za šolstvo in šport

Že kot član in predsedujoči predsedstvu v bivši skupni državi se je zavzemal za strpnost in spoštovanje pluralnosti. Bil je trikratni predsednik vlade, močno je zaznamoval obdobje tranzicije ter uveljavitev naše državnosti v svetu. V obdobju, ko je predsedoval Sloveniji, smo mu lahko hvaležni predvsem za spodbudo k pogovorom o prihodnosti Slovenije, je poudaril Bajuk. "Ko je za isto mizo posedel strokovnjake, akademike, znanstvenike, gospodarstvenike in politike, je zgledno, ne samo z besedami, marveč predvsem z dejanji opozoril na nujnost širokega dialoga, usmerjenega v iskanje konsenza za našo skupno boljšo prihodnost."

"Na osebni ravni mi bodo vedno ostali v spominu najini pogovori leta 2000, ko sem od njega prevzel, po nekaj mesecih pa mu vnovič predal, odgovornosti predsednika vlade, v katerih je na poseben način prišla do izraza njegova pripravljenost za dialog in njegovo spoštovanje demokratičnih načel," je še dodal Bajuk. Ob tem je predsednik NSi v imenu članov in podpornikov stranke izrazil vsem njegovim sorodnikom, prijateljem in sodelavcem iskreno sožalje.

Erjavec: Velika izguba

Smrt Janeza Drnovška je za slovenski politični prostor velika izguba, je ob smrti bivšega predsednika države dejal predsednik DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec. Po njegovem prepričanju je Drnovšek močno zaznamoval slovenski politični prostor v 90. letih. Kot meni, ga je zaznamovala zmerna politika. "Vedno je znal najti primerno rešitev," je še poudaril Erjavec.

"Vedno je znal najti primerno rešitev," je še poudaril Erjavec.
"Vedno je znal najti primerno rešitev," je še poudaril Erjavec. FOTO: Reuters

Erjavec meni, da je bila zmerna Drnovškova politika glede na razdeljenost slovenskega političnega prostora zelo dobra. "Drnovšek je močno zaznamoval slovenski politični prostor tudi s tem, ko je postal predsednik slovenske vlade," ocenjuje predsednik DeSUS. Ob tem je dodal, da je Drnovšek k razvoju slovenske države prispeval tako v političnem kot gospodarskem smislu, saj je imel po vsa potrebna znanja, da je državo popeljal tudi skozi tranzicijske čase.

"Drnovšek je bil presenečenje tudi v času nekdanje Jugoslavije, ko je bil izvoljen v njeno predsedstvo," je prepričan Erjavec. Poudaril je še, da je bil bivši predsednik med drugim velik humanist. "Kot vrhovni poveljnik slovenske vojske pa se je zavzemal za to, da Slovenija prevzema odgovornost za mir in stabilnost v svetu," je sklenil.

Pahor: Politični opus Drnovška brez primere

Vsaka bitka prinese zmagovalca. Bitka za lastno življenje pa iz človeka naredi človeka v polnem pomenu besede. In dr. Janez Drnovšek je bil zagotovo poseben človek, tudi zaradi teh preizkušanj. Bojan Šrot, predsednik SLS

Politični opus Janeza Drnovška je bil brez primere v sodobni Sloveniji, je dejal predsednik SD Borut Pahor. "Mogoče ga je šteti za enega od očetov slovenske države," je prepričan. Kot še meni Pahor, sta Drnovška tudi na položaju predsednika slovenske vlade oblikovala jasna vizija in velika preudarnost.

Predsednik SD je prepričan, da je Drnovšek kot drugi predsednik države tej vlogi "vtisnil svojevrsten pečat". Po Pahorjevi oceni je bil Drnovšek med številnimi slovenskimi politiki eden redkih, ki je bil državnik. Pri tem je izpostavil tudi politično vlogo bivšega predsednika še pred demokratičnimi spremembami na prelomu 90. let, ko je bil po volji slovenskih ljudi izvoljen za predsednika predsedstva SFRJ.

"Zaradi njegovega izjemnega političnega opusa in zlasti zaradi rezultatov njegovega dela, lahko Slovenci preprosto rečemo, da smo imeli srečo, da smo imeli Janeza Drnovška." Obenem je Pahor povedal, da so SD vest o smrti Drnovška sprejeli z veliko žalostjo in prizadetostjo. Ob tem je v imenu SD svojcem Drnovška izrazil globoko sožalje.

Kresalova: Drnovšek veliki državnik in povezovalec državljanov

Med drugimi so sožalje ob smrti bivšega predsednika Republike Slovenije Janeza Drnovška izrekli tudi poslanka madžarske narodne skupnosti Maria Pozsonec, vodja nepovezanih poslancev Sašo Peče, vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič, predsednik stranke ZARES - nova politika Gregor Golobič, predsednik Slovenske ljudske stranke Bojan Šrot, evropski poslanec Jelko Kacin, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, Krščanski socialisti Slovenije, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Matevž Grilc, predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm, Izvršni odbor Liberalne akademije ter Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Predsednica LDS Katarina Kresal je dejala, da je stranko smrt Janeza Drnovška globoko pretresla, saj ni bil le veliki državnik, pač pa tudi dolgoletni vodja LDS. "Drnovšek je bil ključna oseba v času osamosvajanja in tlakovanja poti razvoja države in družbe ter eden tistih, ki je državljane povezoval." Po njenih besedah je Drnovšek v različnostih videl prednosti. Obenem je temeljno zaznamoval zgodovino LDS. Kresalova je njegove zasluge za politični gospodarski in zunanjepolitični razvoj Slovenije označila za neprecenljive.

Spomnila je, da je Slovenija pod njegovim vodstvom v vlogi večkratnega predsednika vlade uresničila po njenem mnenju vse temeljne nacionalne cilje, ki si jih je zadala ob osamosvojitvi. "Postala je ekonomsko razvita in socialno občutljiva in moderna država, ki jo zdaj že uvrščajo v skupino najbolj razvitih držav sveta," je dodala. "Drnovšek je tudi v času, ko ga je že zaznamovala bolezen s svojim neposrednim slogom odkritega opozarjanja na nepravilnosti v domači in mednarodni politiki vzpostavil standarde, ki jih bodo morali spoštovati tudi njegovi nasledniki," je poudarila in dodala, da smo vsi dediči te zapuščine.

Uran: Drnovšek je včasih poučil tudi nas kristjane

Ime dr. Janeza Drnovška bo zagotovo ostalo zapisano v zgodovino Slovenije in slovenskega naroda. S svojo politično kariero je zaznamoval konec 20. in začetek 21. stoletja ne samo v Sloveniji ampak tudi v širši regiji. S svojo pomirjeno in modro držo kot moderen voditelj bo ostal v spominu velikem številu ljudi. Njegova politična modrost bi morala biti vsem nam inspiracija za nadaljnje delo za blaginjo Slovenije. Nedžad Grabus, mufti

Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je povedal, da je znal Drnovšek poudariti, da človek ne živi samo od kruha, "ampak potrebuje tudi nekaj več, da je potrebno, da se dvigne v svojem spoznanju v višje zavesti". "Drnovšek je tudi kristjane kdaj poučil."

Rode: Človek iskanja

Na novico o smrti Janez Drnovška se je odzval tudi kardinal Franc Rode. Kot je zapisal, gre Drnovšku zahvala za vse, kar je dobrega storil za slovensko državo. "Če smo danes v Evropski Uniji med bolj uspešnimi članicami, je to tudi njegova zasluga," je zapisal Rode.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Reuters

Kardinala na Janeza Drnovška veže veliko spominov. "Ko sem prišel v Ljubljano kot nadškof, mi je dal vedeti, da je čas za ureditev odnosov med Cerkvijo in državo po evropskih merilih, kar je privedlo do tako imenovanega Vatikanskega sporazuma. S časom so se med nama spletli tudi vzorni človeški odnosi v znamenju medsebojnega spoštovanja in celo prijateljstva. V vseh pogovorih se je pokazal kot človek, ki ga vznemirjajo najgloblja vprašanja človeškega bivanja v svetu," je zapisal Rode. Dodal je še, da je bil Drnovšek "človek iskanja".

Janković: Vest me je močno pretresla

Slovenija je izgubila velikega državnika, ki si je skozi celotno obdobje svojega političnega delovanja prizadeval za razvoj svoje države in blagostanje njenih državljanov. Pomembno je vplival na dogodke od slovenske samostojnosti do njenega polnopravnega članstva v Evropski uniji. Njegova smrt me je globoko pretresla, saj sem ga osebno poznal in z njim tudi tesno sodeloval v času vključevanja Slovenije v Evropsko unijo. Janez Potočnik, evropski komisar za znanost in raziskave

Ljubljanski župan Zoran Janković je v izjavi za javnost zapisal, da ga je "vest, da je na svojem domu umrl dr. Janez Drnovšek, močno pretresla. Zato v tem trenutku izrekam globoko in iskreno sožalje vsem svojcem in prijateljem.

"V vseh nas je veliko spoštovanje do izjemnega državnika, ki je soustvarjal samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo. Bil je človek, ki si je prizadeval za napredek naše države in odpravo nemirov v svetu, zmogel je vzpostaviti dialog s številnimi svetovnimi državniki. Človek, ki je v svojem življenju sledil svojim prepričanjem, sledil tistemu, v kar je verjel. Dokazal je, da je predsednik države več kot le naziv s številnimi častmi, da lahko s svojimi dejanji in besedami vpliva na aktualna dogajanja v Sloveniji in po svetu, in da je marsikdaj mogoče tudi vplivati na dejanja posameznikov."

"Dr. Janez Drnovšek je bil priznan in cenjen v Sloveniji in po vsem svetu, kar dokazujejo številna priznanja in častni nazivi, ki jih je prejel za svoje delo. Zadnja leta je živel duhovno polno življenje. Poudarjal je pomen skrbi za druge, prijateljstvo in sodelovanje. Vse to je del njegove zapuščine, del njega in del vseh nas."

"Ljubljančanke in Ljubljančani se ga spominjamo s spoštovanjem, saj je bilo njegovo delo neposredno povezano tudi s slovensko prestolnico Ljubljano. Z globokim spoštovanjem smo v teh žalostnih trenutkih v mislih z njegovimi najbližjimi. "

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3