Slovenija

Poklon slovenskim gorskim reševalcem

Kranjska Gora, 16. 06. 2012 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gorski reševalci in planinci so skupaj zaznamovali stoletnico gorskega reševanja v Sloveniji. Ob tem je predsednik Türk opozoril, da je treba urediti status prostovoljnih reševalcev, ti pa zagotavljajo, da bodo planince reševali v vsakem primeru.

Predsednik Danilo Türk
Predsednik Danilo Türk FOTO: POP TV

Gorski reševalci in planinci so v Kranjski Gori zaznamovali stoletnico slovenskega gorskega reševanja. O pomenu gorskega reševanja in predanosti reševalcev je ob tej priložnosti spregovoril tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je ob tem opozoril, da bo treba v prihodnje rešiti vprašanje statusa prostovoljnih reševalcev.

"Stoletna zgodovina gorskih reševalcev je tudi zgodovina domoljubja in predanosti," je prepričan predsednik. Izpostavil je, da gorski reševalci v sebi združujejo neverjetno veliko dobrih lastnosti in obvladujejo veščine za uresničevanje plemenitega cilja pomagati drugim, ko so v stiski ali smrtni nevarnosti. Gorski reševalci so ljudje z drugačnimi znanji, odprtega srca in predani, so najbolj srčni in nesebični prostovoljci ter zato nepogrešljivi.

Gorska reševalna služba je v stoletni zgodovini postala dobro organizirana, samostojna, strokovna, nevladna zveza, ki je tudi ugledna članica mednarodne organizacije gorskih reševalnih služb, je ocenil predsednik. Hkrati je poudaril, da so organizacijske spremembe gorske reševalne službe za prihodnost pomembne, vendar ne smejo obiti široko razvejane planinsko-alpinistične dejavnosti v Sloveniji, ki je podlaga za razvoj gorske reševalne službe.

Med vprašanja o prihodnosti spadajo tudi tista, ki so povezana z zagotavljanjem ustrezne materialne osnove. "Za delo gorske reševalne službe je potrebno postoriti še marsikaj, tudi rešiti vprašanje statusa prostovoljnih reševalcev," je opozoril Türk, ki verjame, da se bosta našli volja in energija, da se to postori.

Na prireditvi okoli 3.500 ljudi

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik je sicer zagotovil, da bodo še vedno opravljali enako delo pod enakimi pogoji kot prostovoljci. "Planinci, ni se vam treba bati, da vas bomo pustili v gorah," je bil Potočnikov odgovor številnim planincem, ki so se danes zbrali v rojstnem kraju prve slovenske gorske reševalne službe, da bi počastili delo reševalcev in se srečali na Dnevu planinskih doživetij.

Reševanje na Mangartu
Reševanje na Mangartu FOTO: Lado Mrakič, GRS Bovec

Po oceni organizatorjev je današnjo prireditev v Kranjski Gori obiskalo okoli 3.500 ljudi.

V Sloveniji je 276 planinskih društev, ki štejejo 60.000 članov. V 17 gorskih reševalnih postajah pa deluje okrog 700 reševalcev, ki letno opravijo okrog 400 reševalnih in iskalnih akcij. Danes so na kranjskogorskem smučišču številnim navzočim prikazali, kako poteka reševalna akcija, v katero je vključen helikopter.

Planinska in gorska reševalna služba sta med seboj močno povezani in sta skupaj pripravili tudi letošnje praznovanje. Po kranjskogorskih ulicah so organizirali slovesen sprevod gorskih reševalcev in planincev ter sorodnih organizacij, kot sta združenje vojaških gornikov Slovenije in gorska policija.

Ob svojem jubileju je GRZS tistim ustanovam in posameznikom, s katerimi že dolga leta dobro sodeluje, v torek podelila posebna priznanja. V Planinskem muzeju v Mojstrani pa so na ogled postavili razstavo o delovanju gorskih reševalcev pred sto leti in danes ter izdali knjigo Reševanje v gorah – Sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji 1912–2012.

Slovenski gorski reševalci so v sto letih opravili 8366 reševanj in iskanj. "Z vsako reševalno akcijo posebej sta rasla zaupanje Slovencev v gorske reševalce ter vera v njihov pogum in v to, da so v danih razmerah pripravljeni in sposobni storiti vse, kar je mogoče," je prepričan Türk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 06. 2012 07.51
+3
ŽAj JAnša ni imel časa, saj je z nekim italjanskim kardinalom v Kbaridu PRAZNOVAL stoletnico začetka prve scetovne vojne., kar je daleč pomembnejši dogodek. Tale obletnica GRS je zanj očitno drugorazredna tema, obletnica osvoboditve ljubeljske podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen pa verjetno celo tretjerazredna!
dostmam9
17. 06. 2012 09.21
-4
Daj, malo pomisli, če na proslavo obletnice GRS pride Tuerk, ki nima s planinstvom nobene zveze, pa še predsednik države je slab (ima rad samo komuniste), potem prave planince mora miniti "apetit". Mene tudi ni bilo na proslavi, sem odšel raje na eno dobro planinsko turo. Ne morem pomagati, če se dobre stvari pomešajo s tretjerazrednimi komunističnimi politiki, potem mene ne bo zraven, pa hodim že celo življenje v hribe. Zame politika in hribi ne gredo skupaj, v naših planinskih društvih, pa po večini še vedno vladajo KPS sekretarji.
Tonček Balonček
17. 06. 2012 11.27
+1
Pravi planinci so šli na Kredarico in s ev kapelci pokolonili spomunu na kardinala Franja Stepinca, ki iam tam svojo "spomenploćo"! A tja si se odpravil tudi ti?
nemarx
18. 06. 2012 07.55
Tole je pa res smešna komunistična pripomba Balonček. Tudi jaz se ne udeležujem mitingov ne onih levih in ne onih desnih. Jaz naprimer hodim v hribe zaradi miru in se vedno odpravim tam, kjer pričakujem, da bom srečal najmanj "sodobnih" planincev, ki se v hribe odpravijo množično šele ob 10.uri ali še kasneje, ali pa se zbirajo v jatah in pijejo vse od šnopsa naprej. Najmanj planinsko pa je takšno politično praznovanje s komunistom Tuerkom, ki verjetno še na Šmarni gori ni bil peš in kjer se pojavljajo tudi tisti, ki v hribe sploh ne hodijo, ampak se le vozijo in v glavnem pijančujejo in gonijo svoj mitingaški populizem.
Huey
16. 06. 2012 19.19
+10
Seveda sem bil poleg. Tueuierk nima kej za komentirat, ker njegovo mešanje megle in življenje na lovorikah samo posmehuje travme navadnega človeka!! Fantom iz GRS, LPE in 15e brigade SV pa lahko samo še iskreno čestitam...toliko srčnosti, humanosti in vseh pozitivnih lastnosti kar jih človek premore...je težko združiti na enem mestu. Fantje in punce, Slovenija je ponosna na vas!
MERDE-AVE-MERDE
16. 06. 2012 19.13
+22
Vsa čast gorskim reševalcem, opravljajo dobro plemenito delo.
jozenovi
16. 06. 2012 19.11
-9
odpujsi nazaj v NY pa dej gmh,..buhahah
jozenovi
16. 06. 2012 18.59
-4
danilo ne trudi se,..buhahah,..si že zaj..u,...buhahha