Slovenija

Poklicni gasilci upajo, da bodo s Cerarjem do konca tedna uspeli doseči dogovor

Ljubljana, 25. 10. 2017 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Miro Cerar se je sestal s predstavniki sindikata poklicnih gasilcev, preden bi javnosti predstavili stavkovne aktivnosti. Vsebine srečanja niso želeli razkriti, bodo pa z vladno ekipo bolj vsebinsko in konkretno razpravo nadaljevali, saj upajo, da bodo uspeli doseči dogovor, sicer napovedujejo stavko.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gasilci še niso rekli zadnje besede
    01:56
    Iz SVETA: Gasilci še niso rekli zadnje besede
  • Iz SVETA: Koprivnikar zagotavlja, da bodo za gasilce poskušali urediti, kar je mogoče
    00:39
    Iz SVETA: Koprivnikar zagotavlja, da bodo za gasilce poskušali urediti, kar je mogoče
Premier Miro Cerar se je sestal s predstavniki sindikata poklicnih gasilcev.
Premier Miro Cerar se je sestal s predstavniki sindikata poklicnih gasilcev. FOTO: Twitter
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po današnjem srečanju s sindikatom poklicnih gasilcev dejal, da bodo glede njihovih zahtev soglasje iskali tudi pri ostalih sindikatih pooblaščenih uradnih oseb. Če se bodo uspeli dogovoriti, da sprememba ne posega v dosežene dogovore ostalih poklicnih skupin, potem je sprejemljiva tudi za vlado.

Predstavniki sindikatov poklicnih gasilcev so se danes, preden bi javnosti predstavili nadaljnje stavkovne aktivnosti, sestali s premierjem Mirom Cerarjem. Z vladno ekipo bodo vsebinsko razpravo nadaljevali v četrtek, so pojasnili na novinarski konferenci. Upajo, da bodo do konca tedna uspeli doseči dogovor, sicer napovedujejo tudi stavko.

Kot je pojasnil predsednik Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije Aleksander Ogrizek, so jih iz vladnega kabineta na srečanje pozvali na predvečer napovedane predstavitve nadaljnjih stavkovnih aktivnosti. "Ko vrag šalo vzame, se potem nekaj premakne," je dejal Ogrizek in spomnil, da se dva tedna od protestnega shoda z izjemo sprejema pri predsedniku DZ Milanu Brglezu, ni nič premaknilo.

Sestanek, ki je po navedbah predstavnikov sindikata trajal 45 minut, je bil buren, udeležila pa sta se ga tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Vsebine srečanja v sindikatu niso želeli razkriti, bodo pa z vladno ekipo bolj vsebinsko in konkretno nadaljevali v četrtek, je povedal sekretar sindikata David Švarc.

Premier Miro Cerar se je sestal s predstavniki sindikata poklicnih gasilcev.
Premier Miro Cerar se je sestal s predstavniki sindikata poklicnih gasilcev. FOTO: Twitter

Glede na odziv vladne ekipe so v sindikatu dobili vtis, da so se problema lotili bolj resno in vsebinsko ter dojeli, da gasilci z zahtevami v ničemer ne presegajo okvirjev dogovora in ne rušijo razmerij med ostalimi uniformiranimi poklici. "Premier je dajal vtis, da razume naša zahteve in stališča," je še ocenil Švarc.

Po njegovih besedah je Cerar tudi izrazil pričakovanje, da "zadevo rešijo do konca tedna," če bo le mogoče. V sindikatu zato upajo in pričakujejo, da bodo dogovor uspeli doseči že v četrtek, sicer pa bodo nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi. V petek je na izredni seji sindikat predsedstva poklicnih gasilcev že oblikoval stavkovni odbor in sprejel stavkovne zahteve za odpravo plačnih anomalij.

Zahtevajo ohranitev plačnih razmerij z ostalimi poklici pooblaščenih uradnih oseb, vzpostavitev poštenih plačnih razmerij v dejavnosti poklicnega gasilstva in ohranitev tistih razmerij, ki jih vladni predlog po mnenju sindikata ruši, je naštel Švarc. V skladu z dogovorom, ki so ga sindikati javnega sektorja podpisali lani, zahtevajo tudi poplačilo vseh poklicnih gasilcev do 26. plačnega razreda od 1. julija naprej in tistih nad 26. razredom, za katere se bodo dogovorili, od 1. oktobra. Če bodo stavkali, pa bodo zahtevali tudi poplačilo nadomestila plače v času stavke.

Če se ne bi srečali s premierjem, bi v sindikatu poklicnih gasilcev danes na poslanske skupine naslovili poziv za sklic skupne seje odborov za obrambo, finance in javno obravnavno, na katerih bi obravnavali zahteve sindikata. "To je bila zadnja priložnost, ki smo jo videli, da argumentirano in razumsko brez stavkovnih aktivnosti pridemo do zaključka pogajalskega procesa," je dejal Švarc.

Ogrizek in Švarc sta poudarila, da so v sindikatu trdno odločeni, da bodo stavkali, če se o zahtevah ne bodo uspeli dogovoriti z vladno stranjo. O načinu izvedbe stavke bo sindikat javnost obvestil, če bi do te prišlo. To bi sicer bila prva samostojna stavka poklicnih gasilcev.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hrabroslav
26. 10. 2017 15.01
+1
Dragi moji! Najprej moramo ločiti med gasilci in poklicnimi gasilci. Slovenci imamo radi in spoštujemo PROSTOVOLJNE Gasilce, ki svoj prosti čas, svoje znanje, svoja življenja brezplačno, brez pogojev reskirajo za naše dobro. In imamo POKLICNE gasilce, ki so državni uslužbenci tako kot reševalci, policaji, vojaki in niso kot PGD ji. In sedaj tile državni izkoriščajo priljubljenost PROSTOVOLJNIH gasilcev, za doseganje svoji osebnih ciljev in ciljev njihovih sindikalistov, ki imajo izgleda zadaj fige in svoje cilje. Nič se mi ne smilijo profesionalni gasilci...zakaj pa?
nikandra
26. 10. 2017 10.52
-1
Če sem ministra Koprivnikarja pravilno razumela, je vlada že nekaj časa pripravljena gasilcem popraviti plače za dva razreda, vendar se njihovi sindikalisti s tem ne strinjajo, ker se vodstvenemu kadru ne bodo povečala plača za tri plačne razrede. Kaj pa na to pravijo prostovoljni gasilci, ki poleg svoje redne službe brezplačno opravljajo to humanitarno delo? Zame so oni heroji, ki se jih nič ne omenja, saj kljub temu, da ima veliko od njih precej slabše plače kot poklicni gasilci, brez besed rešujejo življenja in premoženje ljudi. Mislim, da je tu postalo enako kot pri policajih, šolnikih ter zdravnikih, ki izpostavljajo višino plač mlajših zaposlenih, borijo pa se za plače vodstvenih delavcev. Pa da ne bo pomote, zaposlene v teh poklicih nujno potrebujemo in spoštujemo, vendar tiste mlade, zagnane ljudi, ki svoj poklic opravljajo s srcem. Zanimivo je to ravno pri zdravnikih, saj sindikalist Koštrin nikoli ne omeni plač medicinskih sester, pa vsi vemo, da so tudi one tiste, ki so pri njihovem delu nepogrešljive. Pa v svojih zahtevah tako rad omenja, da se borijo v dobrobit pacientov.
BŠK
26. 10. 2017 10.10
Cmerar jim ni sposoben in noče pomagati, Zokiju in Pahorju je malomar za vse, tako da na koncu bo potrebno klicati na 911. Škoda, da ne pride Gasilska brigada New York City in pokaže kako se pravilno dela Nažalost večina misli, da so gasilci samo za gašenje požara, a znajo in opravlja tudi naloge o katerih se vam sploh ne sanja!
?asjeza
25. 10. 2017 20.59
+4
glavno da imajo zdravniki plače pa od nas živijo
trdokuhanojajce
25. 10. 2017 20.46
+6
Slovenceljni nikdar ne boste premaknili mišljenja nobene svoje vlade. Verjamite, ker imate transparente v rokah, in mirno stojite na uilci, se vam oni skozi okna smejijo. Bo potrebno malo drugače. Ker tak kot je, izgleda, kot da ste zelo zadovoljni z danim.
bojer
25. 10. 2017 20.29
Tragikomično, morda bi jim Vilfan pomagal. Nič nimam proti športu, nasprotno, vendar tudi športniki potrebujejo gasilce, obratno je malo manj. Bistvo je med vrsticami....
xxdrgregoryhouse
25. 10. 2017 17.35
+5
ciganii so takoj dobijo kar zelijo
white31
25. 10. 2017 17.21
+1
no ko porihtajo plače gasilci,potem so na vrsti spet policaji za svoje plače..mi drugorazredni državljani bomo pa vztrajali spet manj kot za minimalca naprej v svetlo prihodnost.nič novega..na volitve nikdar več ne grem dokler je tako!
TOX6
25. 10. 2017 15.48
+1
Dobit sistemske rešitve za prostovoljne GASILCE ti so najbolj izpostavljeni v 90% primerov!!!! Poklicni ponavadi pridejo na koncu, kot policija v filmih ko je vsega konec wiu,wiu sirene
misterbin
25. 10. 2017 15.46
+1
Ko so ovce izvolile Cerarja za precednika vlade je celotna država govorila da je Cerar rešitelj vsega in imeli so ga za mesijo in malega boga .Kaj pa je sedaj od vsega tega ?
piljan
25. 10. 2017 18.14
+1
backdraft
25. 10. 2017 14.57
+1
Namesto,da bi skup stopl pa nardil red
backdraft
25. 10. 2017 14.57
čista slovenska faušija...
leond1
25. 10. 2017 14.49
-3
kadar vidiš gasilca v civilu s novim 100000 evri vrednega bmw si misliš samo kake banje plače imajo
backdraft
25. 10. 2017 14.56
+2
le s cim si ga lahko kupi??? kot šlosar sem imel četrt večjo placo. Danes vozim starga megana vrednega 500e
piko112
25. 10. 2017 15.39
+1
leond si pomislil, da je imel morda še kašno dodaatno dejavnost in temu primerno še kaj več delal? Ajaj ti samo vidiš končen rezultat