Slovenija

Poklici, ki tonejo v pozabo, in poklici, ki vam prinašajo plačo: boste izbrali pravega?

Ljubljana, 26. 11. 2014 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
160

Katero šolo izbrati, da si zagotovite službo po koncu šolanja? To je tisto vprašanje, ki bi se moralo plesti po glavah devetošolcev, pa se ne. Podatki razkrivajo, da je med brezposelnimi največ družboslovcev, hkrati pa, kljub množici brezposelnih, določena podjetja še vedno ne najdejo ustreznih kadrov.

Čevljar je eden od poklicev, ki počasi izumira.
Čevljar je eden od poklicev, ki počasi izumira. FOTO: POP TV

Ste se kdaj vprašali, kateri so poklici, brez katerih nekoč ni bilo vsakdanjih opravil, danes pa jih najdemo le še v pravljicah? Kaj se je zgodilo z brivci, krojači, brusilci nožev, kovači, pericami, brodarji, mitničarji, oglarji, prižigalci uličnih luči, puškarji? Kam izginevajo čevljarji, krznarji, klobučarji, pasarji, tapetarji in urarji?

Večinoma so to obrtniški poklici, za katere ni več izobraževanja. Večino teh poklicev je izpodrinil tehnološki razvoj. Nekaj od teh poklicev ni več, ker po njih enostavno ni bilo več potreb. Tako zaradi propada tekstilne industrije v Sloveniji ni več potreb po šiviljah in krojačicah, so pa veliko bolj zaželjeni nekateri drugi poklici.

Kam se torej usmeriti, da ne boste pristali na zavodu za zaposlovanje?

Na to vprašanje je težko odgovoriti, saj se razmere v gospodarstvu iz leta v leto spreminjajo. To pomeni, da ni nujno, da bo nekaj, kar je aktualno letos, še aktualno ob koncu vašega šolanja.

Kuharji so eden od bolj iskanih poklicev. Upam, da ste o tem kot otrok sanjali.
Kuharji so eden od bolj iskanih poklicev. Upam, da ste o tem kot otrok sanjali. FOTO: Thinkstock

Preverimo, kateri so poklici, po katerih je trenutno največ povpraševanja. Kot so sporočili z Zavoda za zaposlovanje, so bili v letošnjem letu naslednji poklici najbolj iskani: vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, natakarji, varilci, elektroinštalaterji, izvajalci suhomontažne gradnje, štukaterji, tesarji, kuharji, orodjarji, elektromehaniki, elektroinštalaterji, inženirji elektrotehnike, pripravljavci in monterji kovinskih konstrukcij, mehaniki ter serviserji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev, strokovnjaki za zdravstveno nego, strokovnjaki za vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami, zdravniki specialisti splošne medicine, inženirji strojništva ter kemije in kemijske tehnologije.

Poklici prihodnosti so: bio-kemik, nano-tehnolog, negovalec starejših in invalidnih oseb, okoljevarstvenik, bionik. Kot perspektivne sektorje za prihodnost pa ocenjujejo: gradbeništvo, obnovljive vire energije, strojništvo, bio-kemijo, farmacijo in zeleni turizem.

Na Zavodu za zaposlovanje je zadnje mesece največ povpraševanja po gradbenih delavcih in delavcih v predelovalnih dejavnostih, žal pa je med brezposelnimi največ družboslovcev. Največ možnosti za zaposlitev je tako v poklicih, ki so še pred leti veljali za "umazane in fizično zahtevne", a so se skozi razvoj bistveno spremenili. Kar nas je presenetilo, na seznamu iskanih poklicev nismo našli računalniških programerjev, ki so še pred leti veljali za enega bolj perspektivnih poklicev.

Informativni dan: obiščite podjetje, da boste bolje spoznali želeni poklic

Akcija Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše bo tako potekala v četrtek. Ta dan, po 16. uri bo svoja vrata odprlo 170 podjetij, ki bodo devetošolcem in njihovim staršem predstavila delovne procese in pogoje dela v svojem delovnem okolju. Dejstvo je, da imamo v Sloveniji visoko stopnjo brezposelnosti, da med mladimi vlada prepričanje, da so razmere takšne, da bodo po koncu šolanja le s težavo dobili službo, hkrati pa so plače tako zelo nizke, da se mnogi ne morejo osamosvojiti.

Na seznamu poklicev, po katerih je bilo letos največ povpraševanj, je tudi poklic mehanika.
Na seznamu poklicev, po katerih je bilo letos največ povpraševanj, je tudi poklic mehanika. FOTO: Thinkstock

V Sloveniji ogromno brezposlenih, ki niso zaposljivi

Podjetja naj bi obiskalo približno 2500 otrok in staršev po vsej Sloveniji, največje zanimanje je za obisk medijskih hiš, veliko zanimanje je tudi za podjetja s področja strojništva, elektro industrije, računalništva ter kemije. Med mediji, ki bodo jutri popoldan odprti za nadobudne osnovnošolce, je tudi medijska hiša POP TV.

Gospodarska zbornica Slovenije, Zavod za zaposlovanje in Zavod za šolstvo so združili moči in pripravili informativni dan, ki bo v celoti namenjen mladim in njihovem iskanju ustreznega poklica. Zakaj bi ob tako visoki brezposelnosti vztrajno šolali poklice, ki jih gospodarstvo ne potrebuje, in kako je možno, da imajo določena podjetja ob množici iskalcev zaposlitve težave pri kadrovanju. Da slovensko gospodarstvo potrebuje številne kompetence, ki jih mladi in brezposelni nimajo, opozarja tudi predsednik GZS Samo Hribar Milič, zato je potreben koncept vseživljenjskega učenja. Le tako bodo zaposleni konkurenčni. Kot ugotavljajo, je na marsikaterem področju bistveno manj ponudbe delavcev s kompetencami kot pa povpraševanja.

Devetošolci pred težko, a ključno odločitvijo

Ko otroci zaključujejo osnovno šolo, je čas, da se odločijo, kje bodo nadaljevali šolanje. To je zahtevna in odgovorna naloga za otroke in njihove starše. V Sloveniji v primarnem izobraževanju otroci niso deležni zadostne poklicne vzgoje in karierne orientacije, zato slabo poznajo poklice, še posebej tiste, ki so njihovim očem bolj skriti. Na GZS ugotavljajo, da je odločanje za poklicno izobraževanje oziroma naravoslovno tehnične poklice še vedno zelo nizko. Ker ob koncu osnovne šole otroci pogosto še ne vedo točno, kje bi se radi zaposlili, se še vedno pogosteje odločajo za vpis na gimnazije.

Zakaj bi ob tako visoki brezposelnosti vztrajno šolali poklice, ki jih gospodarstvo ne potrebuje?
Zakaj bi ob tako visoki brezposelnosti vztrajno šolali poklice, ki jih gospodarstvo ne potrebuje? FOTO: Thinkstock

Z dnevom odprtih vrat slovenskega gospodarstva si organizatorji prizadevajo, da bi bila njihova odločitev lažja. Ta dan si bodo lahko nabrali dovolj informacij o samem poklicu, o delovnih pogojih, ki jih poklic prinaša, in seveda tudi o tem, kakšne so realne zaposlitvene možnosti in plača. Vrata bodo podjetja odprla v popoldanskem času, predvsem zato, da bodo lahko učence spremljali tudi starši.

Seznam podjetij, ki bodo odprla vrata učencem
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
27. 11. 2014 08.23
+4
se prijavim za poklic poslanca. dobra plača, nič dela in nobene odgovornosti.
Žužica
27. 11. 2014 07.04
+0
danes je najbolj biti bančni svetovalec,menedžer,lopov,lažnjivec,politik,....tu je denar doma dober zaslužek pa to,vsak dan vidite po TV dragi osnovnošolci,srednješolci
Mb128
26. 11. 2014 22.25
-1
Ja, to je cena, ki jo plačamo zaradi tehnologije, zaradi napredka. Sicer pa, trenutno so pač in določeni poklici. A se upate stavit da bodo ti isti poklici tudi in čez 15. oz. 20. let?! Jaz si ne, razen za tiste poklice, ki imajo zvezo z računalništvom, informatiko. A ste npr. pomislili, kako daleč bo prišel čez npr. 20. let t.i. 3D printer?! To bi lahko pomenilo, nič več knetijstva, nič več trgovine, vsaj določenih tipov trgovine ne in še marsičesa ne bo več če bodo 3D printerji začeli delovati na atomski ali celo subatomski ravni. Ja, ja, nek Anglež je ne še tako dolgo nazaj izjavil. Kmalu bo prišel čas ko bodo tisti, ki še bodo zaposleni delali samo še po 3. ure 4x. na teden. Upam, da to ne bo privedlo do ludizma 21. stoletja! In, na koncu, tudi zaradi tega se sporadično pogovarjamo o UTD!
MajKer
26. 11. 2014 21.04
+0
Ste pozabili na programerje? :)
Narcissa
26. 11. 2014 19.43
+5
Seveda ena podjetja ne morejo najt ustreznega kadra, če imajo nemogoče pogoje ... da bi pa kdo rit premaknu pa koga kaj nauču, pa bog ne daj. Je greh.
Žužica
27. 11. 2014 07.05
+3
ja,če so pa premalo plačeni....je treba vsakemu učiteljnu dat 3.000-5.000€!s tem da se med prosto uro dela na lizing-na črno
wild.spirit
26. 11. 2014 18.57
-1
Tako je danes, čez 5 let bo drugače.
yastoo
26. 11. 2014 17.36
-1
KO bodo plače v gospodarstvu (ki da denar tej državi) večje bo tud strojnih inženirjev več.Ko bodo šolniki ( ki od države jemljeo) imeli tako visoke plače kot jih imajo bo tud toliko družboslovcev. Simple.
LaFemme
26. 11. 2014 17.03
+3
Bravo 24 ur, da ste napisali konkretne poklice, ki se jih trenutno išče! Ljudje imajo vedno možnost izbrat poklice, ki si jih sami želijo opravljat, dobro pa je, če država še posebej mladim, jasno pove, kakšno je stanje.
jezzson
27. 11. 2014 07.23
-1
Drugače je v svetu najbolj iskan mag. Logistike kar pa vsloveniji ne potrebujemo.
napakaa
26. 11. 2014 14.58
-1
paf, ..pravilno = da vsak zna in ve vse, torej široka odprta vrata. šolski protokol gre pa sam levo desno gor dol, čas in denar.
negro
26. 11. 2014 16.03
+0
Ne moreš znat vsega, ker podjetja iščejo specifične strokovnjake. Povprečneži, ki znajo vse, so za podjetje vsi enako nezaposljivi. Tudi na fakultetah se vpije: "specializacija". Čeprav osebno podpiram to, da je potrebno vedeti čimveč in čimbolj široko oz. vsaj prepoznavat celoto.
napakaa
26. 11. 2014 19.14
lej, sami si otežujete pas in prov vam je
SonyGirl
26. 11. 2014 14.45
+1
Dokler v Sloveniji gospodarstvo propada, ni noben poklic varen pred pozabo.
negro
26. 11. 2014 14.38
+5
Poznam človeka, ki je zaključil strojništvo, je dober strokovnjak za eno področje v strojništvu in je na cesti. Tako, da o tem kako se potrebuje izšolane strojnike, raje ne bi. Naj raje povejo, da potrebujejo izkušene strojnike in, da zaradi svojih zahtev in seveda plenilstva zahtevajo nenormalno znanje za človeka, ki nima prakse in, da se v tej ljubi Sloveniji raje uvaža tujce, kot da bi mladim v praksi bili dovolj dobri mentorji, da bi se kaj naučili. Egoizem pri nas ne pozna meja in pa seveda strah pred tem, da se potem to znanje obrne proti njim. Vendar je tako, da tisti, ki je dober v svojem poklicu, je inovativen, zaradi znanja, ki ga je predal ne more postati nekonkurenčen. In to samo kaže na to, kako ti ljudje delajo na dobrih pozicijah po najmanjši liniji odpora.
Marko Novak 1
27. 11. 2014 08.14
-2
v luki koper rabijo strojnika lahko vpraša sam če bo z plačo zadovoljen je druga pesem, sicer je pa plača strojnika v luki še kar dobra glede na stanje v slo.
Nikiiy
26. 11. 2014 14.24
-1
Ker je ŠTRUKELJ povedal, da javni sektor ne bo več Financiral GOSPODARSTVA, ( GOSPODARSTVO je Javni sektor dobesedno izmozlo), sedaj je jasno zakaj ni potreben GOSPODARSKI minister ga bo kar Kulturnik zamenjal..predlagam vsem, ki se odločajo za študij vsi na PRDEEF...Za delo bodo pa že dobil katerega z Bosne, Srbije da jim bo bo nacepil drva..pa sezonce da jim bodo bajte spucal..
nezzaaa
26. 11. 2014 14.14
+2
sama se že 2 leti ven iz Slovenije, ni mi žal sploh:) za tako plačo kot jo imam v tujini, v slo. lahko samo sanjam
big_foot
26. 11. 2014 14.08
+7
Hja, kaj pa DOSTOJEN zaslužek za te "iskane" poklice. Meni to bolj diši da bi radi imeli visokokvalificirane moderne sužnje.
negro
26. 11. 2014 14.39
-2
Infraping
26. 11. 2014 13.55
+6
Bolečina in razočaranje, ki ju nosim v sebi, sta nepopisna. Nihče ne bi smel tako živeti.
woche
26. 11. 2014 13.02
+5
Samo poglejmo koliko ljudi se šola za razne psihologe, ekonomijo, slovenščino, angleščino. Poklica pa nažalost nemoreš dobiti. Zato bi nujno morali tu zmanjšati število vpisnih mest. Medtem ko električar, vodovodar, keramičar itd. pa dosti lažje dobijo poklic :)
Nikiiy
26. 11. 2014 12.58
+18
Zanimivo, da največ o kadrih kdo je potreben vedo ti , ki nikoli v življenju niso delali, nikoli v življenju imeli ene FIRME, niso v življenju naredili enega izdelka, nič prodali in na trgu dela niso zaslužili enega centa na pošten način Tukaj prednjačijo ( FDV jevci, Kultur buntniki, pomočniki narodnega heroja in cela plejada družbenih pravobranilcev samouprlajanja )..Ali garniture, ki celo življenje visi nekomu kot sekira okoli vratu ali na tujem HRBTU..???? Zadnja njihova pogruntavščina je, da javni sektor preživlja gospodarstvo, gospodarskega ministra tako ni več, ( NI POTREBEN ) tistih par delavnic naj gre v Italijo, mi bomo pa z novimi programi na FDV ju in novimi občinami in upravnimi enotami ter seveda bandero rosso GOSPODARSKO prehiteli Avstrijo in Švico...
RustemRex
26. 11. 2014 13.28
+10
FDVjevci pač.... Tudi Janša ima diplomo FDV iz obramboslovja.... Pa vidimo, kje je končal - v čuzi....
RustemRex
26. 11. 2014 12.57
+3
Kaj pa diplomirani dogmatiki (Teološka fakulteta, program: dogmatika)?.... Je ta kader zaposljiv?
RustemRex
26. 11. 2014 12.53
+12
˝Strokovnjaki za zdravstveno nego˝.... Po zaslugi ZUJF je ta kader trenutno nezaposljiv, čeprav ga primanjkuje.... Delajo nadure, ki pa niso plačane, na dopuste lahko pozabijo. V službo hodijo 1 uro prej, da dobijo brezplačno parkirišče, niža se jim plače.....
zirco
26. 11. 2014 12.27
+9
V Sloveniji cca 120.000 brezposelnih,poleg tega pa izdanih 45.000 delovnih viz.Zakaj ze? Najbolj iskan poklic voznik teskih tovornih vozil!?Zato ker je zanic placa.15 let nazaj je kolega vozil sleperja na spediciji,pa je imel VII stopnjo izobrazbe,zato ker je blo dobro placano. Danes pa cel mesec,vse vikende in noci za jurja.Povecajte place pa bo bols