FIT 24UR

Pojav zike v Sloveniji malo verjeten, a NIJZ kljub temu izdelal načrt, če se pojavi

Ljubljana, 25. 07. 2016 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NIJZ je izdelal načrt pripravljenosti na pojav virusa zika v Sloveniji, v katerem so zbrana navodila in priporočila za spremljanje pojava virusa, izmenjavo informacij v okviru strokovne javnosti, obravnavo bolnikov ... V Španiji pa je ženska rodila prvega otroka z mikrocefalijo zaradi zike v Evropi.

Za izdelavo načrta so se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) odločili kljub nizki verjetnosti, da se bo virus razširil v slovenskih lokalnih okoljih. Ob pripravi načrta so strnili znanje različnih strok z namenom, da ob podpori odločevalcev in regulatornih organov pripravijo načrt ukrepov, s katerim bi zmanjšali vpliv virusa na zdravje prebivalcev Slovenije.

"Ključno za preprečevanje širjenja je zgodnja prepoznava bolnika, prijava in svetovanje z namenom zmanjšanja možnosti za prenos na komarje (predvsem v mesecih, ko so komarji aktivni) in zmanjšane možnosti spolnega prenosa, predvsem prenosa na nosečo partnerico," so zapisali na NIJZ.

Komar
Komar FOTO: AP

Pomemben element načrta je po njihovih besedah zagotavljanje varnosti krvi, komponent krvi, tkiv in organov, saj obstaja možnost prenosa preko substanc človeškega izvora. Osebe, ki se vrnejo z območij, kjer se virus pojavlja, ne morejo darovati krvi vsaj še 28 dni po vrnitvi.

V načrtu so opisana tudi izhodišča za pripravo spremljanja komarjev s poudarkom na tujerodnih komarjih in pristope k zatiranju komarjev z biocidnimi sredstvi, ki jih lahko uporabljamo v zunanjem okolju. "Slovenija se zaveda pomena varovanja okolja, zato ni naklonjena uporabi sredstev za zatiranje komarjev razen v izjemnih primerih, kjer obstaja nevarnost, da se bo bolezen razširila preko lokalnih komarjev na prebivalstvo in ogrozila javno zdravje," so navedli na NIJZ.

Na NIJZ so poudarili, da načrt pripravljenosti na pojav zike v Sloveniji ni dokončen dokument, saj se vedenja in spoznanja nenehno dopolnjujejo. Nova spoznanja bodo preučili, jih dodali spletnim informacijam za splošno in strokovno javnost ter posodobili načrt, so še zapisali.

V Španiji ženska rodila prvega otroka z mikrocefalijo zaradi zike v Evropi

Raziskovalci so medtem sporočili, da bi se lahko z boleznimi, povezanimi z ziko, rodilo več deset tisoč otrok. Do konca epidemije bi se lahko po matematičnih izračunih z virusom okužilo 93,4 milijona ljudi, med njimi tudi 1,65 milijona nosečnic, so zapisali v znanstveni reviji Nature Microbiology.

V Španiji je danes ženska, okužena z virusom zika, rodila otroka z mikrocefalijo, ki je povezana s tem virusom, so sporočili iz bolnišnice v Barceloni. Gre za prvi tovrsten primer v Evropi.

"Otrok ni potreboval oživljanja," je povedal vodja porodniškega oddelka v bolnišnici Vall d'Hebron Felix Castillo. Dodal je, da so njegovi življenjski znaki "normalni in stabilni". Prvotna testiranja so pokazala da ima "manjši obseg lobanje, kot je običajno, in da ima mikrocefalijo", je še povedal Castillo. Zdravje novorojenčka, čigar spola zaradi varovanja zasebnosti niso razkrili, ves čas nadzorujejo.

Predstavnica porodnišnice Elena Carreras je ob tem dejala, da se mati počuti dobro in da sta se starša rojstva zelo razveselila. Ženska, ki je rodila s carskim rezom po 40. tednu nosečnosti, se je sicer z virusom zika okužila med potovanjem v Južni Ameriki.

Mikrocefalijo so pri otroku sicer zaznali že v času nosečnosti, a sta se starša odločila, da ga obdržita. Podoben primer so zabeležili v Sloveniji, kjer sta se starša odločila za umetno prekinitev nosečnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
25. 07. 2016 17.24
kaj pa zatiranje komarjev?