Slovenija

Pohorska vzpenjača nared za božič

Maribor, 15. 10. 2009 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet mesecev po tem, ko se je porušil steber mariborske gondole, bo na Pohorju kmalu obratovala nova. "Žičnico kapacitete 1000 oseb na uro bomo pognali za božič," pravijo pristojni.

Na bodoči vzpenjači bodo vozile osemsedežne gondole z znižano višinsko razliko od tal.
Na bodoči vzpenjači bodo vozile osemsedežne gondole z znižano višinsko razliko od tal. FOTO: Jani Dolinšek
V Športnem centru Pohorje, ki upravlja z žičnicami in delom hotelskih zmogljivosti na Mariborskem Pohorju, računajo, da bodo v skladu z napovedmi do božičnih praznikov uspeli usposobiti novo gondolsko povezavo.

Osemsedežne gondole bodo bliže tlom

"32 novih gondol bo v eni uri na vrh prepeljalo 1000 potnikov. Po smučarski sezoni, ko bomo ob dokončani drugi fazi gradnje število gondol povečali na 82, pa se bo kapaciteta povečala na 2400 potnikov na uro, pojasnjuje direktor Športnega centra Pohorje Drago Rataj.

Kot je še dejal, bodo na bodoči vzpenjači vozile osemsedežne gondole z nekoliko znižano višinsko razliko od tal. Prva faza, ki bo končana predvidoma do božiča, vključuje kompletno traso z zgornjo in spodnjo postajo, prihodnje leto pa nameravajo zgraditi še garažo, kjer bodo preostale gondole, in vmesno postajo vzpenjače.

Junijsko reševanje ujetih v gondoli na Pohorju

Vozovnice ne bodo nič dražje

Sicer pa na Mariborskem Pohorju letos zaradi gospodarskih razmer in s tem povezane manjše kupne moči vozovnic glede na preteklo sezono ne bodo podražili. Kot je povedal direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek, so cene nekaterih smučarskih kart, predvsem letnih in otroških, celo znižali. Znižanje je povezano tudi zaradi neobratovanja gondole, ki po zrušitvi stebra že od julija ne obratuje, prav tako pa si na Pohorje želijo privabiti čim več mladih.

Dnevne vozovnice za odrasle bodo tako tudi letos stale 28 evrov, otroške 16 evrov, še ceneje pa jih bo od ponedeljka dalje mogoče kupiti v predprodaji.

V Športnem centru Pohorje računajo, da bodo do božičnih praznikov uspeli usposobiti novo gondolsko povezavo.
V Športnem centru Pohorje računajo, da bodo do božičnih praznikov uspeli usposobiti novo gondolsko povezavo. FOTO: Jani Dolinšek

Projekt vreden 12,5 milijona

Celoten projekt je vreden okoli 12,5 milijona evrov, prva faza pa nekaj nad osem milijonov evrov. Financirali ga bodo s sredstvi ŠC Pohorje in bančnimi krediti, ob tem pa računajo tudi na nepovratna sredstva evropskih strukturnih skladov, saj so se prijavili na razpis gospodarskega ministrstva.

To jim je omogočila Mestna občina Maribor kot lastnica vzpenjače, ki jim je koncesijo za gradnjo in upravljanje žičnice podelila na poletni izredni seji, s čimer jim je tudi omogočila, da so ulovili še zadnji rok za prijavo na razpis za sofinanciranje iz evropskih skladov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mato123
18. 10. 2009 15.46
Juhu 1 runda bike parka nebo več trajala 25min ampak 15min :)
Drum
15. 10. 2009 19.40
To mi delaj, Maribor! Težava je edino v hitrosti, saj 6 minut ni dovolj, da si ogledaš panoramo najlepšega mesta. Da ne omenim čik in pir na skrivaj.
sesa
15. 10. 2009 19.06
LazniviZares vsak ptič na veji v Mb ve kdo so krivci, samo kaj ko so zadevo zatučkali
LazniviZares
15. 10. 2009 18.52
Se vedno nevemo kdo je bil kriv za tragedijo....Inspektorji so stvar pregledali (pokasirali) malo pred nesreco....?
Aljaz-z
15. 10. 2009 18.45
žalostno da je bla prvo potrbna nesreča da so se zavedli da je to prestaro in potrebno menjave..drugače pa super da bo nou use :)
Klampfman
15. 10. 2009 16.44
Gradbeno je popolnoma možno, birokratsko pa... Recimo da bo, če se bo birokratom dalo.
odbogaposlan
15. 10. 2009 16.38