Slovenija

Mučenje živali zaradi estetike

Ljubljana, 19. 07. 2009 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
162

V Sloveniji je že 11 let z zakonom prepovedano prirezovanje uhljev vsem psom. Kljub temu so na razstavah še vedno najbolje ocenjeni psi, ki si jih je človek drznil pohabiti in preoblikovati po svojih željah. In tudi rezanje repkov ostaja legalno ...

Za kupiranje uhljev so največji kamen spotike dobermani, pa tudi nemške doge in nemški bokserji.

"Čeprav je kupiranje uhljev pri nas prepovedano, se na razstavah psov v Sloveniji še vedno pojavljajo psi s prirezanimi uhlji. Na žalost so na razstavah v Sloveniji taki psi celo bolje ocenjeni, saj so bolj 'v tipu pasme',“ se glasi v javnost posredovano sporočilo Strokovnega sveta za zaščito živali v zvezi s trenutno zelo aktualnim vprašanjem kupiranja uhljev pri psih.

Uhlje najpogosteje kupirajo dobermanom.
Uhlje najpogosteje kupirajo dobermanom. FOTO: Reuters

Kot navajajo, lastniki prepovedan poseg pri psih opravijo na različne načine – nekateri jih peljejo v države, kjer ta ni prepovedan (nekatere države nekdanje Jugoslavije), drugim izvedejo poseg tuji veterinarji v Sloveniji, tretji pa ga opravijo kar sami. "Zadnji dve možnosti sta očitno kršenje predpisov za zaščito živali. Slovenski veterinarji opozarjajo na vse večje število psov, ki potrebujejo zdravljenje zaradi nestrokovnih posegov prirezovanja uhljev,“ so zapisali in sklenili: "Kakršni koli, za žival boleči posegi, namenjeni zgolj videzu, so nepotrebni. Kinološka Zveza Slovenije bi si morala močneje prizadevati k izkoreninjenju tega nepotrebnega posega.

Da si Kinološka zveza Slovenije (KZS) premalo prizadeva, še pišejo, nakazuje tudi izjava avtorja uvodnika revije Kinolog, ki se nanaša na razstavo dobermanov, na kateri so bili najbolje ocenjeni psi večinoma s prirezanimi uhlji: "Sodniki ne favoriziramo psov s prirezanimi uhlji in repi, temveč le najtipičnejše pse. Pogosto pa psi z neprirezanimi uhlji in repi žal ne delujejo tako tipično oziroma nekateri z najrazličnejšimi oblikami repov sploh ne spominjajo več na dobermana, kvečjemu na kakšnega lovskega psa." Poleg tega je na Kinologovem koledarju 2009, publikaciji KZS, slika psa s kupiranimi uhlji. "KZS s svojo naklonjenostjo do psov s prirezanimi uhlji spodbuja rejce k izvajanju tega posega. Pozivamo k spoštovanju naših predpisov in pričakujemo, da bo tudi KZS v svojih predpisih o razstavah psov storila podobno.

V skladu z Zakonom o zaščiti živali pri ministrstvu, pristojnem za veterinarstvo, deluje posvetovalni organ Strokovni svet za zaščito živali. Vanj so imenovani priznani strokovnjaki veterinarske, medicinske, biološke, farmacevtske in zootehniške stroke ter predstavniki organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali pred mučenjem.

'Če to počnejo, počnejo ilegalno!'

Jože Vidic, veterinar in član upravnega odbora KZS, zadolžen tudi za stike z javnostmi, je za 24ur.com pojasnil, da je v Sloveniji približno 11 let (od leta 1998, ko je bil sprejet Zakon o zaščiti živali) prepovedano kupiranje uhljev vsem psom, razen če je to v korist zdravja psa. Od leta 1998 torej noben slovenski veterinar in slovenski vzreditelj tega ne sme početi. "KZS ta zakonska določila spoštuje in lahko trdim, da psi slovenskih vzrediteljev nimajo kupiranih uhljev. Če kdo ta poseg opravlja, to počne na lastno pest, ilegalno in nikakor ne z našim dovoljenjem. Kakor mi je znano, to počnejo v tujini – na Hrvaškem ali v Italiji. Posegi so sicer v obeh državah prepovedani, a je tam očitno manjši nadzor veterinarjev,“ je pojasnil.

Jože Vidic, veterinar in član upravnega odbora KZS
Jože Vidic, veterinar in član upravnega odbora KZS FOTO: Dare Čekeliš
Na očitke, da so pri ocenjevanju bolj naklonjeni psom s prirezanimi uhlji, Vidic odgovarja, da je to zelo subjektivno. "Lahko se zgodi, da je kakšen doberman, ki prihaja iz države, kjer so posegi še vedno dovoljeni, pač telesno lep in zato zmaga na razstavi. Na to uhlji nimajo vpliva, ker se ocenjuje telo psa in ne njegovi uhlji. Morda potem izgleda, kot da jih preferiramo. A zmagujejo tudi rotvajlerji z nekupiranim repom, pa tudi nemški bokserji. Tudi Mednarodna kinološka zveza naroča sodnikom, da nikakor ne smejo dajati prednosti psom, ki imajo kupirane uhlje.

Vzgajali so nas, da se moramo do drugih vesti tako, kot si želimo, da se oni vedejo do nas. Torej, ali imamo dejansko ljudje pravico vzeti v roke skalpel in odrezati pol uhlja dvomesečnemu mladičku samo zato, ker smo pač prepričani, da je nam takšen bolj všeč? bralec na forumu

Vidic pa priznava napako v glasilu KZS, ko so na naslovnici koledarja objavili fotografijo psa s kupiranimi uhlji. "Fotografija je bila izbira tedanjega urednika, ki zdaj to ni več, njegova odločitev in njegovo osebno stališče, nikakor pa ne stališče celotne KZS. Ker bi dejanje lahko tolmačili kot uradno stališče KZS, da podpiramo kupiranje uhljev, je to zmotilo tudi mene, saj sem odgovoren za časopis. Kar zadeva mene, lahko zagotovim, da se v prihodnje na naslovnicah in drugih vidnih mestih ne bodo več pojavljali psi s kupiranimi uhlji in repi, ker bi to dejansko lahko bila neka vrsta reklame. Mi pa tega ne želimo reklamirati, ker smo ljubitelji živali in vemo, da je rezanje uhljev mučenje in nič drugega.

Boleč in nepotreben postopek

Kupiranje uhljev je sicer kirurški poseg, ki se ga opravi pri psih med 7 in 10 tednom starosti. Pes je v popolni narkozi, odreže se mu približno tretjina uhlja, dobi 32 šivov, celjenje pa traja 14 dni do tri tedne. V tem času ne sme imeti stika z drugimi psi. Gre torej za socialno, psihično in fizično mučenje, pojasnjuje Vidic. "Nekoč je bilo to koristno pri pastirskih psih, ki so varovali čredo pred zvermi. Mladiču so čisto pri školjki odrezali cel uhelj in ko je prišlo do spopada z risom, volkom ali medvedom, je bil brez uhlja veliko bolj zaščiten, saj je le-ta zelo bogato prekrvavljen in oživčen. Dandanes, ko je pes le družabni spremljevalec, je ta poseg popolnoma nepotreben.“ 

V Sloveniji je prepovedano kupiranje uhljev mladičkom, še vedno pa se jim lahko reže repke.
V Sloveniji je prepovedano kupiranje uhljev mladičkom, še vedno pa se jim lahko reže repke. FOTO:

Rezanje repkov še vedno dovoljeno

Očitke Strokovnega sveta za zaščito živali zavračamo, saj kupiranja uhljev nikakor ne podpiramo. Če bodo našli kakšen konkreten primer, se lahko dogovorimo in to tudi dokažemo. V prihodnje se v našem glasilu ne bodo več pojavljale sporne fotografije psov, kaj podobnega se ne bo dogajalo niti med vrsticami. Jože Vidic

Žal pa je v Sloveniji še vedno dovoljen nek drug, tudi bolj ali manj lepotni poseg, to je kupiranje oziroma skrajševanje repa. Če je to predpisano s pasemskim standardom, je poseg dovoljen pri mladičih do 5. dneva starosti. "Nižji sloji prebivalstva so v srednjem veku v Angliji rezali repe psom, ker so tako imeli manj ravnotežja in so se manj spretno gibali. Danes pri nas rezanje repov še ni prepovedano, v skandinavskih zakonih pa so ga prepovedali že v sedemdesetih letih, pojasnjuje Vidic.

Blizu spremembam?

Pred štirimi leti se je prvič zgodilo, da so na svetovni razstavi v Dortmundu na pobudo oziroma na pritisk ljubiteljev živali prepovedali razstavljanje psov s kupiranimi uhlji. Takih ukrepov naša KZS še ni sprejela. 

"Eden od razlogov je bližnja evropska razstava prihodnje leto, kjer bo na ogled veliko psov z vzhodnoevropskih držav, kjer je poseg še dovoljen. V kratkem bomo imeli sestanek s predstavniki Veterinarske zbornice Slovenije, kjer bomo poskušali ta vprašanja razčistiti in najti skupni jezik. Nikakor pa ne podpiramo kupiranja ne uhljev in ne repov, to je pač zakonodaja, ki je bila sprejeta mimo KZS, je še zatrdil Vidic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka
21. 06. 2010 22.44
-1
Ni grše živali, kot je klapouhi doberman.
ursulinka1
06. 02. 2010 15.14
kavagre
18. 08. 2009 18.33
zakaj imamo zakone če se jih ni treba držati. poleg tega pa sploh nebi smeli sodniki na razstavah sprejeti takega psa. torej tudi oni to podpirajo. pri nas pa res imamo kmetavzarje. groooooza! mogoče bi pa tile ljudje tudi lahko imeli pristrižene uhlje - kdo ve morda bi bili bolj cenjeni???
gnu
21. 07. 2009 11.11
stevilka28: Kadar uporabljamo besedo 'Naraven' mislimo na to, da je neko živo bitje posledica naravne evolucije, in je v skladu s svojim okoljem. Seveda je vse naravno, če hočeš, saj smo tudi ljudje del narave in ergo kar naredimo mi je tudi naravno. Vendar usmerjene genske spremembe niso posledica naravne selekcije, ampak laboratorijskih pogojev. Ko tako bitje spustiš nazaj v 'Naravo', verjetno ne bo ustrezno prilagojeno. Noska: hm, ti pa nimaš ravno razvitega smisla za ironijo? Ali pač so vprašanja o tem, kje zraste meso, bolj retorična in avtoregresivna? Pa morda veš, da ravno psi jedo meso, ali kot si se bolj slikovito izrazila "žrejo mrtva živalska trupla". In da so psi potomci volkov, ki so arhetip zveri?
stevilka28
20. 07. 2009 20.10
+1
Noska20.07.2009, 19:291 Še vseeno se skoti po naravni poti a ne? Čeprav je gensko manipuliran, je še vedno naraven a ne? Saj ni mehanski, dokler ima kožo, organe, kri je naraven. Dokler ne bo umetnih oz. mehanskih delov v psu bo in je naraven. A gensko spremenjena koruza ni naravna? A gensko spremenjen otrok ni naraven?
Noska
20. 07. 2009 19.29
stafford pravi : Citiram****** Vsako živo bitje je lepo takšno kot jo naredi mati narava in lepo bi bilo če bi tako tudi ostalo.*** Kakšna narava?? Ti sploh veš koliko pasem imamo, ki so narejene pod roko človeka????
Noska
20. 07. 2009 19.26
gnu - In kaj je meso? Kje ga dobiš? Zraste na drevesu ali kaj? Ga izluščiš iz "orehov"? Izkoplješ iz zemlje kot krompir?
gnu
20. 07. 2009 14.46
frendi.maya enostavno tisti ki niso rasli s kinologijo nimajo pojma, med njimi si ocitno tud ti... Hah, to ni pravi argument. Kot so rekli že pametnejši pred mano, ni treba da sem krava ali pastir, da bi vedel, kaj je dober sir.
gnu
20. 07. 2009 14.40
Noska: Ne vem, zakaj ti "žreš mrtva živalska trupla", to se zdi res nekam morbidno. Kar jaz poznam ljudi, jemo meso.
stafford
20. 07. 2009 12.09
Večini, kateri ste oddali svoj komentar, se vidi da vas je povozil čas, čudno da se še ne vozite okoli z kočijami.
stafford
20. 07. 2009 12.04
Sem proti mučenju živali in sem spada tudi lepotičenje živali. Človek se lahko sam odloči če hoče pod nož zaradi lepote, žival žal nima te sreče, namesto nje se odloči tretja oseba. Vsako živo bitje je lepo takšno kot jo naredi mati narava in lepo bi bilo če bi tako tudi ostalo. Ampak v tem času je tako, da si lahko že za otroka zbiramo kakšne gene hočemo, kakšen naj zgleda ko se rodi, to kaj so pred tisoč leti delali že z živalmi.
Noska
19. 07. 2009 22.57
tmt - ja vi vsi tukaj vse veste. Celo zakaj imam jaz sedaj "čas" tukaj gor pisat. In mimogrede - psa nimam, ker mi čas ne dopušča.
tmt
19. 07. 2009 22.55
Noska Ko že cel dan pišeš, pa se postavi ob bok kaki Groharci in se sama razstavljaj, ne rabiš za to psa; gate dol, zraven se lahko še kupiraš kjerkoli - po želji in boš dobila lovorike takšne in drugačne, in tudi ocen in komentarjev ne bo manjkalo.
Noska
19. 07. 2009 22.49
atani - prijetne sanje želim.
Noska
19. 07. 2009 22.48
-1
- samo predlog novinarki, ki je spisala ta članek:Če želite pisati o resničnem mučenju živali, se samo malo zapeljite pa naših vasicah, drugače kulturno naravnanih npr. Morda vas bo minila skrb za kupiranje psov in si boste zaželeli pisati o čem drugem. Verjamem, da vam gradiva hitro ne bo zmanjkalo. Kaj pravite za naslednjo temo naslov: Zakaj moramo v 21. stoletju še zmeraj žreti mrtva živalska trupla?
atani
19. 07. 2009 22.45
bogi, bogi psički... v sloveniji moramo uvesti policijo za živali, tako kot v velikih državah. in ti policaji te oglobijo, zaprejo, vse kar "normalni" policaji počnejo -, če si na kakršen koli način hudoben do svoje živalce
Noska
19. 07. 2009 22.43
BorcS5 - kje sem pa to napisal? Zanimivo je, da vas tukaj zaščitnike živali moti kupiranje psov. Ko pa tako rekoč vaš sosed" drži" psa v pesjaku - pozimi in poleti, dobi najslabšo hrano za žret, sprehodi - kaj so to?, čipiranje ne obstaja, kaj šele veterinar, če dobi ketno in stopi na malo zemlje se lahko šteje med srečneže ....itd...vi se pa tukaj s kupiranjem ubadate??? Povezava med zavetišči in kupiranjem? Če imaš tako rad pse pa pejd rešit kakšnega reveža, ki bo jutri evtanaziran.
BorcS5
19. 07. 2009 22.32
noska potem takem se lahko doma muči živali, se jih pripenja na metersko verigo in nevem kaj še samo zato ker po drugi strani obstajajo tudi psi ki jih bodo evtanazirali v zavetišču???
BorcS5
19. 07. 2009 22.29
med psi ki jih obdelujete zaradi estetike in psi v zavetiščih ki upajo na nove lastnike pa res ne vidim povezave...
Noska
19. 07. 2009 19.23
Da nadaljujem; morda bi ljubitelji živali ki so na KZSju pomagali in posvojili te pse oz. naredili kaj za njih. :)