Slovenija

'Pogumni' Rupar odstopil

Ljubljana, 13. 10. 2006 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vodja poslanske skupine SDS je odstop Ruparja z mesta poslanca označil za pogumno dejanje.

Afera Rupar se je začela v ponedeljek zvečer s sporom z domnevno ljubico, končala pa danes z odstopom z mesta poslanca.
Afera Rupar se je začela v ponedeljek zvečer s sporom z domnevno ljubico, končala pa danes z odstopom z mesta poslanca. FOTO: POP TV
Rupar se je včeraj samoiniciativno oglasil na Komisiji za preprečevanje korupcije in ji predal vse manjkajoče dokumente v zvezi s premoženjskim stanjem, med drugim tudi glede dveh stanovanj, ki ju komisiji ni prijavil.

Župan Tržiča Pavel Rupar je predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju podal odstopno izjavo z mesta poslanca, je povedal za 24ur.com. Tako je tržiški župan in član vodilne stranke SDS po sporu z najemnico, ki naj bi bila tudi njegova ljubica, in po aferi s stanovanji tudi uradno zapustil parlament.

Od županske kandidature Rupar ne more več odstopiti. ''Tega tudi ne želim,'' je dejal. Glede številnih polemik v javnosti, da bi moral Rupar odstopiti tudi od kandidature za tržiškega župana, je tajnik Državne volilne komisije Marko Golobič pojasnil, da to ni mogoče. Od kandidature namreč lahko odstopi le kandidat za predsednika republike, medtem ko kandidati za ostale funkcije le v primeru, če se preselijo z območja, na katerem kandidirajo, ali če umrejo.

Sedaj je torej usoda Ruparja v rokah tržiških volilnih upravičencev, ki bodo na lokalnih volitvah v nedeljo, 22. oktobra, odločili, ali bodo sedanjemu županu podelili še en mandat.

Pavel Rupar pred državnim zborom
Pavel Rupar pred državnim zborom FOTO: POP TV
Nihče izmed nas ni nad zakonom in to je treba spoštovati. Prvak NSi Andrej Bajuk

Predsednik NSi in finančni minister Andrej Bajuk sicer obžaluje, da je prišlo do afere Rupar, saj "takšni incidenti niso nič pozitivnega ali konstruktivnega za javni prostor". Ruparjev odstop s poslanske funkcije je po oceni Bajuka pozitivna gesta, saj bo lahko tržiški župan brez tega, da bi se skliceval na poslansko imuniteto, razčistil zadeve.

Brez imunitete

Rupar želi z odstopom z mesta poslanca preiskavo o dejanjih, ki mu jih očitajo, razbremeniti političnih dimenzij ter svojo nedolžnost dokazati kot navaden državljan brez poslanske imunitete, je pojasnil predsednik državnega zbora.

France Cukjati meni, da Rupar ni kršil etičnega kodeksa SDS, ki govori o tem, da se bodo poslanci borili proti korupciji.
France Cukjati meni, da Rupar ni kršil etičnega kodeksa SDS, ki govori o tem, da se bodo poslanci borili proti korupciji. FOTO: POP TV

Cukjati bo na prvi seji državnega zbora, ki se bo začela 23. oktobra, predlagal ugotovitveni sklep, s katerim bo Ruparju prenehala poslanska funkcija. Nato pa bo stekel postopek za imenovanje novega poslanca, je še pojasnil Cukjati. Glede na največje število glasov bo imel prvi možnost prevzeti mandat Bojan Homan. Če bo mandat zavrnil, pa bo imel znova možnost postati poslanec Bogomir Vnučec, ki je bil v prejšnjem mandatu izvoljen na listi SMS.

Na vprašanje, ali je Rupar kršil etični kodeks stranke SDS, ki govori o tem, da se bodo poslanci borili proti korupciji, Cukjati pojasnjuje, da "nakup obeh stanovanj ni ne vem kako koruptivno dejanje, saj v desetih letih poslanec skupaj z župansko plačo vendarle zasluži toliko, da si lahko privošči nakup dveh manjših stanovanj". Kar pa se tiče neprijave stanovanj protikorupcijski komisiji, pa je to druga stvar, pravi Cukjati in poudarja, da se tudi Rupar zaveda, da bi stanovanja moral prijaviti.

SDS pozdravlja odstop

Pavel Rupar v državnem zboru, na poti v pisarno predsednika Cukjatija.
Pavel Rupar v državnem zboru, na poti v pisarno predsednika Cukjatija. FOTO: POP TV
Državni zbor mora na seji ugotoviti, da je poslancu prenehala funkcija. Šele nato lahko uradno zaprosi Republiško volilno komisijo za podatek, kdo ga bo nasledil. Prvi in morebitni drugi, tretji, ... kandidat z liste pa mora pred imenovanjem podpisati izjavo, da funkcijo sprejema, so sporočili iz državnega zbora.

Rupar je svoj odstop napovedal včeraj. Premier in prvak SDS Janez Janša je njegovo namero, da ne bo več parlamentarec, pozdravil. Gre za prvi primer v Sloveniji, ko je poslanec vrnil mandat zaradi tega, da bi razbremenil preiskavo, čeprav ga k temu nič ne zavezuje, je dejal.

Z Ruparjevo odločitvijo se strinja tudi poslanka Eva Irgl, ki je v imenu poslanske skupine SDS dejala, da je pri nekaterih sumih kršitev prišlo do stvari, "ki se ne morejo reševati samo tukaj". Dodala je, da bi se moral po njenem mnenju Rupar odpovedati tudi županski funkciji. Nasprotno predsednik vlade Janša meni, da bodo o tem, kdo bo župan, odločali volivci.

Tanka preseneča delovanje Kosove komisije, ki bi po njegovem morala bolj temeljito preverjati podatke
Tanka preseneča delovanje Kosove komisije, ki bi po njegovem morala bolj temeljito preverjati podatke FOTO: POP TV

Tanko pohvalil Ruparja ter okrcal novinarje in Kosovo komisijo

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je pozdravil Ruparjevo odločitev. Z odločitvijo, da se ne bo skliceval na poslansko imuniteto in na ustavno pravico do imunitete, je Rupar, tako meni Tanko, jasno pokazal, da se želi braniti in dokazovati svojo nedolžnost kot navaden državljan. Gre za načelno, etično in tudi pogumno dejanje, ki ga doslej ni zmogel nobeden od poslancev, je še ocenil.

Tanko je ob tem izrazil tudi razočaranje nad Društvom novinarjev Slovenije (DNS), da se v tem primeru ni odzvalo, saj je po njegovi oceni šlo za grobo kršitev etičnega kodeksa novinarjev. Vodja poslanske skupine SDS je namreč prepričan, da je bil Rupar žrtev medijskega izsiljevanja. Zato se mu zdi nenavadno, da se DNS ni odzvalo na ravnanje svojih kolegov, saj je "očitno, da so bili ti prisluhi narejeni brez soglasja ustreznih organov in da so bili nato objavljeni v neavtorizirani obliki."

Vodja poslanske skupine SDS pa je razočaran je tudi nad delom protikorupcijske komisije, ker meni, da "delo tako pomembne komisije, kot naj bi bila protikorupcijska komisija, ne more sloneti samo na objavah v medijih, ampak mora preverjati ustreznost podatkov in jih povezovati z vsemi podatki, dostopnimi iz javnih evidenc". In zapisi v zemljiški knjigi so javni dokument, je poudaril.

Homan bo sprejel morebitno povabilo v državni zbor

Naslednik Pavla Ruparja bo najverjetneje Bojan Homan iz Kranja.
Naslednik Pavla Ruparja bo najverjetneje Bojan Homan iz Kranja. FOTO:

Bojan Homan, ki je Ruparjev najverjetnejši naslednik, je za 24ur.com povedal, da bo morebitno povabilo za nastop funkcije poslanca sprejel. ''Pavla Ruparja spoštujem kot prijatelja in kolega. Obžalujem, da je do tega prišlo. Svoje delo poslanca bom opravljal vestno in odgovorno,'' je dejal.

Homan, ki stanuje v Zgornjih Bitnjah v Žabnici, je po izobrazbi komunalni inženir. Sicer je najemnik bencinske postaje in je 18 let zaposlen na Petrolu. Po politični plati je Homan podpredsednik Mestnega odbora SDS v Kranju, kranjski mestni svetnik in predsednik regijske koordinacije SDS za Gorenjsko.

O Ruparju tudi protikorupcijska komisija

Pavel Rupar je včeraj Kosovi komisiji izročil manjkajoče dokumente o premoženju.
Pavel Rupar je včeraj Kosovi komisiji izročil manjkajoče dokumente o premoženju. FOTO: POP TV

O Ruparjevem primeru bo v ponedeljek, 23. oktobra, razpravljala tudi komisija za preprečevanje korupcije, je potrdil njen predsednik Drago Kos. Rupar je sicer komisiji že predal vse manjkajoče dokumente v zvezi s premoženjskim stanjem, med drugim tudi glede dveh stanovanj, ki ju komisiji ni prijavil. Ker zakon ne predvideva sankcij za nepravočasno prijavo premoženjskega stanja, bodo člani komisije razpravljali predvsem o vprašanju, zakaj je do takšne zamude prišlo.

Zakon o poslancih sicer navaja šest razlogov, zaradi katerih lahko poslancu preneha mandat: če odstopi, izgubi volilno pravico, postane trajno nezmožen za opravljanje funkcije, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev, če v treh mesecih po potrditvi poslanskega mandata ne preneha opravljati dejavnosti, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, ali pa če nastopi funkcijo ali začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hkambic@gmail.com
15. 10. 2006 14.15
Po tako primitivnih dialogih in lažeh glede premoženja, je sramota za vse, da se družijo in zagovarjajo tako primitivno osebo pa ni važno ali je sds, lds, črn ali bel, moški ali ženska, kristjan ali musliman, človek je pokvarjen in takega zaslužijo samo njemu enaki!
jezero
15. 10. 2006 05.47
Z Ruparjem so postale presoje o politikih še bolj realne. Cesar je gol.
d*vil
15. 10. 2006 04.04
Ne vem kako "palijo" vsi ti izgovori o ljubici pri gospe Rupar. Verjetno bolj slabo. Državljane že lahko slepiš z političnimi odgovori. Je pa res , da moraš biti "majstr" za to. Pa sej vsi vemo da ni poslanca ki ne bi kaj mutiu pa da je politika mafijska scena. Samo da so pri koritu pa so vsi zadovoljni....kot mali pujski lačni
vborut@siol.net
15. 10. 2006 00.14
nekateri smo hodili na rosko pa vemo za kaj se je takrat slo. kot kaze si se mal premlad zato vprasaj starse
Uporabnik113189
14. 10. 2006 16.17
Hmmm, potem ko se moralna drža ni obnesla je pa pogumen. Iz pretekle prakse sklepam da ni treba prav veliko poguma.Velika verjetnost je, da bo na sodišču vse ali zastaralo ali pa kako drugače razpadlo.. Menda je več stanovanj v igri za katere se še ne ve in je bolje da se umakne..
mati.hari@email.si
14. 10. 2006 16.09
Za vse je kriva prejšna vlada,kajne SDS-sovci.Oni so Ruparju natikali ljubice na njegov ........
Ciril Jazbec
14. 10. 2006 15.01
dober komentar yukatan!
xuxu
14. 10. 2006 13.34
Ruparju ni bilo potrebno imeti jajca za ta odstop, ker dobro ve koliko naivnežev ga podpira v Tržiču in se bo lahko cez 2 leti vrnil nazaj, pri tem pa bo odstop se izkoristil pri lokalnih volitvah...
albertinum@excite.com
14. 10. 2006 13.21
yan33, nihče ni rekel, da se komunist Janša ni še pravi čas prebarval.
lebdim@email.si
14. 10. 2006 13.10
Ma, me sploh ne zanima, kdo odstopi, kdo pride ... politika je umazan posel, v politiko gredo tisti, ki nimajo kaj počet v življenju ... sploh ta vlada SDS - ne maram je že od nekdaj ..
doki007@email.si
14. 10. 2006 12.41
valuk,.. čudn da se ni Rupar že prej odloču za odstop ko je blatu parlamentarne kolegice z njihovim mednožjem,...da naj pogledajo kaj imajo v mednožju ,...to za nekatere ni nič ....zmer se sliš nek Kacin pa ne vem kva še vse....samo da je Rupar brez grehov...... "v narekovajih"..
valuk@mail386.com
14. 10. 2006 12.28
"pogumni" v narekovajih, zakaj??? se je mogoče za odstop odločil kak Kacin, ki je fizično obračunaval v parlamentu, morda svinger Jurij,...še en dokaz da je POP TV=LDS
yan333@email.si
14. 10. 2006 11.39
albertinum :janša je bil tudi 3 mesece v zaporu. zaradi koga že??? "verjetno" zaradi tega ker je bil zagret komunist
yukatan
14. 10. 2006 11.03
Lahko premlevamo to in ono ampak štejejo dejstva. Sploh me ne briga kaj je kdo naredil. Vsi skupaj, ki so izvoljeni s strani ljudstva itak zmeraj veliko premalo naredijo, veliko manj kot obljubljajo preden so izvoljeni. Dostikrat ne naredijo prav nič v času svojega mandata. Ja, dobro poskrbijo za sebe - to je pa res. Kaj je pogumnega v Ruparjevem dejanju. To, da je odstopil. Ja, res je potrebno imeti jajca za kaj takega. To je nekaj najtežjega in nejzahtevnejšega v življenju. Veste kaj je pa res težko? Težko je biti vzor ljudstvu, težko je ohraniti družino skupaj, težko je biti zvest svoji ženi do konca dni, ne lagati, biti pošten. To je težko in edino to in temu podobne vrednote so tiste za katere lahko rečemo, da si človek zasluži spoštovanje, če spoštuje le-te. Ne zatiskajte si oči - že samo dejstvo, da si človek želi biti politik pomeni, da mora v 99% biti pokvarjen do amena. Ampak, če že na ta račun polnijo svoje žepe in poskrbijo zase in za svoje najbližje bi v svojem poslanstvu morali biti vzor ostalim smrtnikom. Morali bi biti zvesti ženi, družini, strpni do sočloveka, kulturni...... Če pa vse to zanemarimo, in če nas zanima samo profit, lastni interes, kapital - a smo kaj drugačni od njih. Iz veliko člankov se da razbrati, da je pomembno samo to, da so NAŠI na oblasti. Ni važno kaj se zgodi. Kanček upanja mi vzbuja Bajukova izjava. Ampak ne gre samo za zakon, gre za nekaj več. Gre za človeške lastnosti, moralo, etiko. Ne etiko na papirju katerega podpišeš in je stvar zaključena.
xuxu
14. 10. 2006 10.48
Anze.Lara je bil narocnik direkta:):):) Zdaj si o sebi povedal vse... bral si bedarije, pustis se vleci za nos Ruparju... bravo:) Res da je P. Rupar v laganju res dober... Kako da nebi bil, saj dela na tem ze celih 12 let!
duhec_@hotmail.com
14. 10. 2006 10.45
Ja, kriminalci bodo pač volili kriminalca za župana. Vsakemu svoje!
albertinum@excite.com
14. 10. 2006 09.34
Če bodo Tržičani zopet izvolili Ruparja, potem si ga tudi zaslužijo. Povsod je tako, da so nekatere občine zagamane in imajo lokalnega mačota za župana, nekatere pa se pač odločijo za razvoj in prihodnost. Nekateri pač ne dojamejo, da nekaj poflikanih cest, ena telovadnica in ukraden marmor še ne pomeni, da je bilo res kaj narejenega. S SDS-ovim Ruparjem se v tržiču še dolgo ne bo dvignila megla.
doki007@email.si
14. 10. 2006 07.22
kr volte bedaka,.. s tem pokažete da ste vsi bedaki, ki ne znate mislt s svojim piskrom...
caroll
13. 10. 2006 23.27
Tržičani, upam, da boste volili Ruparja...vedite, da je to vse podtikanje in metanje polen pod njegove noge...vendar, on je človek in pol, pa se ne da...in tako je prav...upam, da ga boste ponovno izvolili...vse dobro.:)))
ivanz
13. 10. 2006 23.23
bi mi lahko to potrdil matej ali gre samo za prazne obtožbe?