Slovenija

Odštevalnik namesto utripajoče zelene?

Ljubljana, 02. 10. 2008 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
80

Dobri dve leti sta minili, odkar so po vsej Sloveniji ukinili utripajočo zeleno luč na semaforjih. Statistike prometnih nesreč se niso bistveno spremenile, vozniki pa so se kljub začetnemu negodovanju dokaj hitro sprijaznili.

Ko so na podlagi Zakona o varnosti cestnega prometa, ki je pričel veljati 1. januarja 2005, 13. februarja 2006 ukinili utripajoče zelene luči na semaforjih, se je Slovenija razdelila na pol. Novost so opravičevali z direktivo na nivoju Evropske unije, ki ureja delovanje semaforjev, v skladu, s katero naj ne bi nobena od luči utripala, vendar je situacija različna od države do države. 23. člen Dunajske konvencije utripajočo zeleno luč odsvetuje, a — ironično — prav Avstrija je država, v kateri zelena luč še vedno veselo utripa. Zakaj smo torej od Evrope pobrali direktivo, ki še njej v celoti ne ustreza?

Ste z ukinitvijo utripajoče zelene luči zadovoljni ali pogrešate čase, ko vas je opozorila na prehod?
Ste z ukinitvijo utripajoče zelene luči zadovoljni ali pogrešate čase, ko vas je opozorila na prehod? FOTO:

Za odgovore smo se obrnili na ministrstvo za promet, kjer so pojasnili: "Res je, od ukinitve utripajoče zelene luči na semaforjih sta minili dve leti, taka je bila tedaj odločitev in pristojnost notranjega ministrstva. V 23. členu Konvencije o prometnih in svetlobnih prometnih znakih je določeno, da je neutripajoč svetlobni znak zelena luč, ki pomeni, da se promet sme odvijati naprej, vendar pa ne dovoljuje nadaljevati vožnje, če je promet, v smeri, v kateri potujejo, tako gost, da ob naslednji zamenjavi svetlobnih znakov križišča ne bi mogli izprazniti. Ta konvencija dovoljuje uporabo utripajoče zelene luči na svetlobnih znakih za pešce in pomeni, da se bo za njo pojavila rdeča luč."'

Včasih se je utripajoča zelena luč v Sloveniji razlikovala od mesta do mesta (Maribor in Ljubljana na primer nista bila usklajena, saj luč v Mariboru ni utripala), dokler niso dobili direktive, da v 18 mesecih po celotni Sloveniji uvedejo enotno ureditev. Sedaj je povsod enako, utripajoče luči ni več nikjer. "V evropskih državah se stvar prav tako razlikuje, tudi znotraj njih samih. V Avstriji, Nemčiji in Italiji na primer luč ponekod utripa, ponekod ne. Države niso usklajene in ne obstaja nek seznam držav, kjer bi bilo to urejeno in kjer ne. Zakaj je tako, ni znano. Predvidevamo, da so se države tako odločile zaradi njihove deželne ureditve, ampak to so samo domneve,“ so še pojasnili na ministrstvu za promet in dodali, "da ne morejo odgovoriti na vprašanje, zakaj Avstrija ne upošteva Dunajske konvencije. Konvencija je taka kot je, zakaj je ne upoštevajo, se ne da komentirati.“

Spomnimo ...

Na spletni strani AMZS so leta 2006 zapisali: "Upravljalci cest bodo uredili delovanje tribarvnih semaforjev za vozila v skladu z določbami 119. člena Zakona o varnosti cestnega prometa tako, da bodo utripajočo zeleno luč na koncu zelene faze nadomestili s stalno prižgano zeleno lučjo. To pomeni, da bo zelena luč na semaforju brez utripanja prešla v rumeno. Spremembe bodo najprej izvedene na semaforjih  na območju Ljubljane, in sicer 22. in 23. oktobra, nato pa na ostalih državnih cestah postopoma do konca novembra.

Na ministrstvu za promet o uvedbi zelene utripajoče luči zaenkrat ne razmišljajo, a puščajo odprte možnosti.
Na ministrstvu za promet o uvedbi zelene utripajoče luči zaenkrat ne razmišljajo, a puščajo odprte možnosti. FOTO: Tomaž Ungar

Ob tem so udeležence cestnega prometa seznanili z zakonskimi določbami o pomenu rumene luči na semaforju — vožnja v rumeno luč je prepovedana in sankcionirana, razen v primeru, ko voznik vozila pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti na znak rumene luči, ker je v trenutku, ko se ta prižge, že preblizu semaforja. Bili so prepričani, da ne bo več lovljenja zelene luči in se bo hitrost pred semaforiziranimi križišči in v njih zmanjšala, kar bo omogočilo večjo varnost v območjih takih križišč.

Vožnja skozi rumeno luč, če bi lahko varno ustavili, vas stane 120 evrov, vožnja skozi rdečo luč ali neprevidna vožnja skozi rumeno luč pa 250 evrov.

Ministrstvo za promet ob tem pojasnjuje: "Prednosti utripajoče zelene luči je bila v tem, da je voznike predhodno opozorila, da se bo prižgala rumena in se morajo na semaforju ustaviti. Njena negativna stran pa je bilo dejstvo, da so vozniki običajno ob njej pritisnili na plin in jo prevozili. Lahko rečemo, da je pri nas premalo razumljena kultura, da je treba pri rumeni luči ustaviti. Že vožnja skozi rumeno luč se sankcionira, kaj šele skozi rdečo.“

Kaj kažejo statistike?

Na Glavni policijski upravi so za 24ur.com povedali, da ukinitev utripajoče zelene luči v križiščih, kjer je promet urejen s semaforji, ni bistveno vplivala na varnost udeležencev v cestnem prometu. "Število prometnih nesreč, ki so nastale zaradi neupoštevanja pravil o prednosti, se je v letu 2007, zmanjšalo za 4484 glede na leto 2006, ko jih je bilo 4957. Vendar to niso podatki za vse ceste, kajti policija ne vodi posebne statistike za semaforizirana križišča."'

Dodali so še, da je bilo število policijskih ukrepov zaradi enakega vzroka, torej kršitve vožnje slozi prepovedano luč, približno enako v obeh letih (okoli 5500). "Glede na to, da so vozniki novost sprejeli z negodovanjem, se je le-ta razmeroma lepo vpeljala v cestni promet."'

So 'counterji' rešitev?

Zagotovo ste na nekaterih križiščih po Ljubljani, pa tudi na Gorenjskem in na Obali že opazili napravice nad semaforji, na katerih se odbijajo sekunde. To so odštevalci oziroma counterji. Z njihovo pomočjo voznik, ko se približuje križišču, točno vidi, koliko časa bo še gorela zelena luč in ali še lahko spelje ali ne.

Odštevalec sekund so namestili tudi na semafor v Kranju.
Odštevalec sekund so namestili tudi na semafor v Kranju. FOTO: Urša Zupan

Ponekod v Ljubljani je to urejeno že kar nekaj časa, tako za voznike kot pešce. S tistimi za pešce ste zagotovo že seznanjeni, eden takih je na primer pred hotelom Lev na Gosposvetski. Odštevalec za voznike pa najdete na primer na Tržaški, pa tudi pred glavno pošto nasproti Name.

Promet po večjih mestih Slovenije je, predvsem zjutraj, absurdno živce parajoč in določena križišča so zelo slabo prepustna. Na ministrstvu za promet pravijo, da o morebitni ponovni uvedbi utripajoče zelene luči ta trenutek ne razmišljajo, je pa nekega dne to možno. Če ne bomo dobili nazaj utripajoče zelene luči, bodo morda – v kolikor se bodo odštevalci izkazali za dobro potezo – slednje namestili vsaj na glavne semaforje in tako pomagali voznikom, da se bolje pripravijo na odprtje križišča in naredijo promet skoznje malo bolj tekoč. Kakor koli že, večja previdnosti in bolj strpni vozniki bi vsekakor pripomogli k naši prometni kulturi.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zn1
17. 10. 2012 15.23
Odštevalnik je super zadeva predvsem za tistega, ki čaka na rdeči luči, da se lahko pripravi, da bo speljal pravočasno. Namreč večkrat se zgodi, da se prižge zelena, šofer pred mano pa gleda naokoli in ne spelje takoj.
bratec3
06. 10. 2008 10.07
Jaz pa mislim, da ukinitev utripajoče zelene ni čisto nič prispevala k varnosti. Prej se je nabilo gas ob vtripajoči zeleni, torej se je prevozilo utripajočo zeleno potem rumeno in pol nekateri še rdečo. Danes zagledaš, da se je prižgala rdeča za pešce, ljudje nabijejo gas in dogaja se isto kot prej opisano. Da pa ni možno varno ustaviti, ko se enkrat prižge rumena in seveda nisi tik pred semaforjem(takrat greš normalno mimo rumene čez križišče), s tem se jaz ne strinjam. Še vedno sem lahko ustavil, tudi npr. v Lj., kjer je hitrost pred semaforjem 70 km/h.
V3SO
06. 10. 2008 02.00
ma mi sploh nismo imeli nobene utripajoče luči v mariboru tak da nimam kaj pogresat
xyz222
04. 10. 2008 20.24
morski_sadez: Ja normalno da traja predno vsi avti spelejo. Ce ravno noces nekomu cez krizisce voziti 20 centimetrov za ritjo, potem rabis kaksno sekundo, da dobis tisti avto dolzine varnostne razdalje, se posebej ce se kaksen padalc nenadoma odloci brez smernikov, da bo zavil desno. Ce mislis, da ce bi imeli vsi v prvi, ko se prizge zelena, kaj boljse se pac motis.
Rajc0801
03. 10. 2008 14.17
stane, mi veš povedat 2 tehtna razloga?
savic.stane@gmail.com
03. 10. 2008 13.53
Meni se zdi odštevovalec popolnoma neprimeren,saj bi naredil kup nevšečnosti !!!
xes
03. 10. 2008 13.50
BBoss: v svojem postu nisem nikjer zapisal, da gre izrecno za Ljubljancane ... napisal sem V LJUBLJANI .. sicer pa ja, kreteni so povsod, verjetno res isti procent, ne ugovarjam temu.. nadzor pa povsod ni isti - govorim iz izkusenj in iz opazanj - v ljubljani je krsitev obcutno vec zaradi obcutno slabsega nadzora. Z ostalim delom tvojega posta pa se strinjam in pridruzujem tvojemu mnenju.
Rajc0801
03. 10. 2008 13.39
Odštevalec je zakon, to mi je prišlo na misel že pred dvema letoma, pa sem si mislil - kaj jaz sanjam, ziher to ni pametno, ker sicer bi že kje to imeli. No, zdaj pa tole. Ja, absolutno ne vidim slabe stvari v tem, je pa ZELO dobra. Res je bedno buljit v semafor pol minute, med tem časom lahko narediš kaj drugega (pogledaš bejbo na levo, vzameš žvečke, si prižgeš cigaret, naštimaš radijsko postajo, ...\" ... Neutripajoča zelena je pa pogreb. Če naštimate odštevilnik, ste naredili veliko potezo ....
nickey
03. 10. 2008 13.03
Poleg tega je pojem zelenega vala v Ljubljani znanstvena fantastika, posebej od centra po Celovški naprej.
nickey
03. 10. 2008 13.01
Zelena luč mora utripati, ker je precej bolj varno. Po drugi strani bi promet v mestih bil precej bolj tekoč, če bi smiselno uredili ožja središča z enosmernimi cestami, kot je to v Atenah.
___
03. 10. 2008 12.51
Odštevalniki so zakon, vsaj veš če se ti splača pogledati levo, pogledati desno, se prepričati da ni nobene modre pi**e, poslati 70 sekund na odštevalniku v ku**c in iti čez, ali počakati 10 sekund in prihraniti preverjanje varnosti lastne denarnice pred modrimi roparji. Kar se pa utripajoče zelene tiče... saj se na prehodu za pešce prej zamenja semafor na rdečo da veš da moraš pohoditi na 100tko da prideš ravno še skozi rumeno čez.
BBoss
03. 10. 2008 12.21
xes - če ne veš je v Ljubljani vsaj polovica avtov, ki pride iz drugih krajev tako, da nehaj nabijati čez Ljubljančane. Natančno toliko procentov kretenov je v Lj kot v kateremkoli kraju drugod po Sloveniji. Kar se pa tiče utripajoče zelene jo sam kar pogrešam. Utripajoča zelena je delala promet veliko manj stresen saj ti je dovolj zgodaj dala vedeti, da bo prišlo do spremembe na semaforju. Lahko si brez strahu tudi za kakšno sekundo odmaknil pogled iz semaforja in ga raje preusmeril na dogajanje v prometu. Zdaj je pa žal tako, da je treba semafor skoraj non-stop opazovati, da te prižig rumene ne preseneti. In ko se to zgodi se moraš na hitro odločiti a boš glede na razdaljo uspel zavreti in pri tem paziti, da ne boš nekoga v rit fasal. Pri utripajoči zeleni je bil čas odločitve dolg vsaj toliko kolikor je le ta utripala tukaj se moraš pa odločati skoraj trenutno in nekateri (zlasti starejši) tega več kot očitno ne zmorejo in nevarne situacije so tu. Zaradi enega takega sem že več kot mesec dni brez avta, ker je prevozil rdečo za tri sekunde po izjavah prič. Pri tem pa je zagovarjal, da se je rumena glih kar prižgala in da se ni mogel odločiti ali bi ustavil ali ne. Žal tudi take imamo na cestah.
realnost
03. 10. 2008 11.18
popolnoma brez potrebe so ukinili zeleno utripajočo luč, takrat so govorili , da morajo zaradi EU,kar pa je velika laž , saj že v Avstriji utripa zelena luč povsem normalno,pri nas si pač tisti , ki je na vladi, lahko zmisli karkoli, pa ni pomembno a je dobro ali ne, važno je ,da se nekaj dogaja, najlaže je pa za neumna dejanja kriviti EU pa je to res ali pa ne.Seveda se nihče ne vpraša koliko nas takšne oslarije stanejo.Podono je z Vinjetami , ki so bile uvedena na hitro zaradi volitev , sedaj pa se lahko zgodi , da bomo Avstricem vračali denar, seveda ni problema saj plačamo tako mi davkoplačevalci.
Ranunculus
03. 10. 2008 11.00
Nekaj je treba početi in stalno spreminjati, da dobavitelj svetlobne signalizacije dobi dovolj denarja.
xes
03. 10. 2008 09.53
morski_sadez: to, da povprecni voznik spelje v 4s je res, vendar tudi to nic ne pomaga v Ljubljani, kjer se arogantni debili rinejo v krizisce ceprav vidijo, da bodo obstali sredi njega ob menjavi semaforja. Potem pa delajo neumne obraze ces \"sej nisem jaz kriv, da je zastoj\" ... potem so pa tu se razni \"manevri\" izsiljevanja, menjave pasu v kriziscu - to je nacionalni sport celotne ljubljanske kotline - buh ne dej da bi kdo cakal na pasu za levo, raje prehitet celo kolono po desni in se potem v kriziscu \"premislit\"... pa kazni niso prenizke... sam nadzora ni skorajda nobenega, sploh v tem jankovicevem mocvirju.... za razliko so vozniki v stajerskem in primorskem koncu dosti bolj strpni....
morski_sadez
03. 10. 2008 09.29
Odštevalec sekund je primeren samo za središča mest, ko promet teče počasneje in kjer se veliko prečka cesto. Kar se pa prometnih zamaškov tiče: z nobenim zelenim ali kodrlajsastim valom jih ni moč preprečiti! Ko se v prometni konici nabere na tisoče avtomobilov na cesti je pač utopično pričakovati na brezhibno pretočnost. Vsak se vozi s svojim avtom, ko se prižge zelena na semaforju pa povprečni voznik spelje z 4 sekundno zamudo od voznika pred seboj. Če stoji 10 avtomobilov, je to že 40 sekund, takrat pa ponovno sveti že rdeča. Zakaj voznik, tudi če je deseti v koloni, ne spusti ročne zavore in prestavi v prvo prestavo takoj ko se prižge zelena ampak vedno čaka da pred njim spelje, šele takrat pa prestavi v prvo?????!
slosap@yahoo.de
03. 10. 2008 09.13
mi enostvano nimamo strokovnjakov, ki bi bili sposobni urediti zeleni val, pa urediti križišča da ne bi prišlo do zastajanja prometa v križiščih. Je kar nekaj primerov nebuloze upravljalcev: semofor pri ex-WTC stolpu, kjer se redno zabaše, ker je rdeča luč za zavijanje na levo, a za naravnost je zelena...potem pri mladiki, za zavijanje na levo je zelena, a je na stari prešernovi rdeča etc,etc,etc. Butale
VTEC
03. 10. 2008 09.09
Ma dej dej folk nehite! Tuki vas je polno pametnih, k neki pametujete, kaj bi nardil s tistimi, ki prevozijo rumeno al pa rdečo luč. Ko da sami tega niste nikol nardil. Tisti, ki to pametujete to največkrat nardite. Boljš, da bi se vzdržal komentarjev! Drugače je bilo pa bolje po tastarem sistemu, ko je bila zelena utripajoča luč in tisti kao neki pametni in obenem glupi strokovnjaki ta zakon uvedejo, da bi jih tut nagonu nekam!
priest
03. 10. 2008 08.18
Mislim.da je bil stari sistem delovanja,veliko bolj primeren.Po novem,takojšnjem spreminjanju,se na nepreglednih deli cest oz.kjer zavijamo v desno(kolesarji...),pozornost preusmeri samo na tisto luč na semaforju,ne pa na pomembnejše dogajanje v prometu.Včasih je tudi naglo ustavljanje(zima) pred semaforjih,bolj nevarno,kot pa koristno!
sosoa
03. 10. 2008 08.12
Ja pa v Velenju so tud že kr nekaj časa.