Slovenija

Skrbnica iraških deklic: Bili sta dosegljivi na aplikaciji Viber, z veseljem sta se vrnili v šolske klopi

Ljubljana, 09. 06. 2017 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./B.G.
Komentarji
0

Ljubljanski policisti so izsledili pogrešani iraški deklici, ki so ju iskali, ker se nista vrnili iz šole v rejniški dom v Ljubljani. 11-letnica in devetletnica sta bili skupaj z mamo v Salzburgu. Vse skupaj so pripeljali v Slovenijo, kjer so jih prevzeli uslužbenci centra za socialno delo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogrešani iraški deklici našli v Avstriji
    03:00
    Iz 24UR: Pogrešani iraški deklici našli v Avstriji
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako Slovenija poskrbi za begunske otroke brez spremstva?
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Kako Slovenija poskrbi za begunske otroke brez spremstva?

Iraški deklici, devet- in enajstletnica, nista več pogrešani, so potrdili ljubljanski policisti. V četrtek so ju živi in zdravi, skupaj z njuno mamo, izsledili v Salzburgu, danes zjutraj pa so vse tri prispele v Slovenijo, kjer so jih prevzeli policisti in uslužbenci centra za socialno delo. 

Mladoletni prosilki za azil sta bili pogrešani od ponedeljka, 5. junija, ko sta odšli v šolo, nato pa se nista vrnili v rejniški dom v Ljubljani.

Skrbnica deklic: Na aplikaciji Viber sta bili dosegljivi, z možem sva se odpeljala po njiju

"Včeraj popoldne smo prvič opazili, da sta deklici dosegljivi na aplikaciji Viber. Po komunikaciji z njima in s policijo ter v skrbi, da se jima ne bi kaj zgodilo, sva se s soprogom odločila, da greva v Salzburg. Ob aktivnem posredovanju Centra za socialno delo Ljubljana-Vič, policije in Društva Ključ nam je bilo danes v zgodnjih jutranjih urah dodeljeno spremstvo avstrijske policije," je v sporočilu za medije pojasnila Anka Marinšek Počivavšek, skrbnica deklic.

Skrbnica in njen soprog sta se skupaj z deklicama in njuno materjo nato odpeljala v Slovenijo. Vse tri so po besedah skrbnice deklic izrazile željo po vrnitvi. Na slovenski strani Karavanškega tunela so jih pričakali predstavnik policije in direktorica Centra za socialno delo Ljubljana-Vič, je še pojasnila okoliščine vrnitve deklic Marinšek Počivavškova.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Dare Čekeliš

Odšli naravnost v šolo

Poleg tega je dodala, da sta se deklici že vrnili v njeno družino in odšli "naravnost v šolo, kjer sta se z veseljem pridružili sošolcem pri pouku". Skrbnica pa je tudi pozvala uradne organe, ki odločajo o prošnji deklic in njune matere za azil, da se o njihovi vlogi čim prej odloči. "Z odločitvijo, kakršnakoli že bo, se bo končala trenutna negotovost, ki je tudi botrovala tem obžalovanja vrednim dogodkom, ki pa so na srečo dobro iztekli," je še dodala Marinšek Počivavškova.

Mama zaradi bolezni neprimerna za skrbništvo

Deklici sta v Slovenijo skupaj z mamo in brez dokumentov prišli lani. Najprej sta bivali v azilnem domu, ko pa je center za socialno delo presodil, da je njuna mama zaradi bolezni neprimerna za skrbništvo, sta bili dodeljeni Anki Marinšek, pri kateri sta bili od lanskega septembra.

Obiskovali sta eno od ljubljanskih šol, iz katere pa se v ponedeljek nista več vrnili. Skrbnica je podala prijavo na policijo, ta pa je postopke vodila na enak način, kakor če bi bil pogrešan slovenski državljan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni