Slovenija

Pogrešana alpinista sta verjetno že brez hrane, a imata vsaj vodo

Ljubljana, 23. 07. 2014 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrhunski alpinist Andrej Štremfelj je ocenil, da imata pogrešana slovenska alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar še približno teden dni možnosti za preživetje. Helikopterska ekipa, ki ju išče, pa še vedno nima sreče in tako ni našla nobene sledi.

Slovenska alpinista Aleša Holca in Petra Mežnarja, člana mednarodne alpinistične odprave Shaksgam na Kitajskem, pogrešajo od 15. julija. Od takrat poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem Planinske zveze Slovenije (PZS) in s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve ter slovenskega veleposlaništva v Pekingu. Iskanje je do noči potekalo tudi danes.

(slika je simbolična)
(slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

"Najbolj bi bili veseli, če bi lahko danes rekli, da je akcija uspešno zaključena. Na žalost tega ne moremo reči," je povedal vodja konzularnega sektorja na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Helikopterska ekipa kitajske vojske s članom odprave, ki usmerja reševanje, je danes preletela področje na delu ledenika, kjer je upala, da bo odkrila kakšno sled. "S kitajsko stranjo smo stalno v stikih, na kitajskem ministrstvu za zunanje zadeve v Pekingu je bil danes sestanek. Potrebno je določiti natančno lokacijo zadnjih klicev obeh pogrešanih iz mobilnih telefonov in to bodo Kitajci storili v najkrajšem možnem času," je povedal Šter. Dodal je, da so zagotovili, da bo helikopterska reševalna akcija potekala naprej, dokler bo to dopuščalo vreme. "Kitajci so zelo kooperativni, tako pri nas kot pri njih v domovini, in delajo na robu svojih moči. Razmere so namreč povsem drugačne od slovenskega ali evropskega visokogorja, razdalje so ogromne. Upamo, da bodo rezultati čim prej uspešni," je povedal Šter. Izključil pa je možnost, da bi bila zaradi političnih trenj na tem področju alpinista ugrabljena.

V okolici gore Durbin Kangri II (višina 6898 m), kamor sta bila namenjena slovenska alpinista, je vode zaradi ledenika, sorazmerno nizke višine in toplega vremena na voljo dovolj. "Hrane pa jima je verjetno zmanjkalo. Na pot sta šla 3. julija, do danes je minilo 20 dni, računala pa sta, da se bosta vrnila v desetih dnevih. Zalog hrane naj bi imela za 12 dni. Trenutno še ni kritično, ker z vodo ne bi smela imeti težav, kar je bistveno. Ocenjujemo, da imata še kakšen teden možnosti, da preživita," je dejal Andrej Štremfelj, vrhunski slovenski alpinist.

Izkušena alpinista

Predsednik PZS Bojan Rotovnik je povedal, da sta oba pogrešana izkušena alpinista iz visokih gorstev, alpinistična inštruktorja in gorska reševalca. Takoj, ko so izvedeli, da se nista vrnila v bazo, so v PZS začeli s koordinacijo reševalne akcije, četudi sami niso organizatorji odprave. "Ni sicer neobičajno, da se odprava vrne kakšen dan ali dva pozneje na predvideno točko, vendar smo kljub temu takoj začeli z reševalnimi aktivnostmi. To je zelo odročna pokrajina in ni vse tako preprosto, kot se na prvi pogled zdi," je dejal Rotovnik.

Alpinista sta na širšem območju kitajskega Karakoruma. "Že ob odhodu sta se zavedala, da je lahko vrnitev zelo težavna, ker je soteska zelo ozka in v primeru višjega vodostaja vode ob taljenju snega neprehodna. Pot okrog gore Durbin Kangri II, kamor sta šla, je dolga 17 kilometrov. Težave ne povzroča višina, ampak prej omenjena možna neprehodnost soteske, možno pa je po sosednjih gorah priti v sosednjo sotesko. Zaradi najtoplejšega vremena v letu tam pa so vode tam trenutno visoke in ne bodo hitro upadle, posebej jih ni mogoče prečkati čez dan," je dejal Štremfelj.

Odpravo, ki sta se ji pridružila Holc in Mežnar, vodi škotski alpinist Bruce Norman. V odpravi so bili še dva Američana, Ukrajinec in trije Nemci, na pot pa so šli 14. junija in bi se morala vrniti konec meseca, vsaj kar se naših dveh alpinistov tiče. Načelnik komisije za alpinizem PZS Miha Habjan je povedal, da sta slovenska alpinista želela raziskati področje za morebitne naslednje odprave, saj je to področje še zelo neznano. Zaradi neobljudenosti in nedotaknjenih predelov je to območje alpinistično zelo zanimivo. Drugi cilj je bil po besedah Habjana, da splezata na Durbin Kangri II. "Nista imela veliko informacij o tej 2000 metrov visoki steni. Način plezanja, ki sta si ga zadala, je v skladu s trenutnimi sodobnimi trendi," je dodal Habjan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1