Slovenija

Za pogreb lahko odštejete tudi več tisoč evrov

Ljubljana, 03. 06. 2013 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
173

Bralcu je po dolgi bolezni umrla babica. "Ko mi je mama povedala, koliko je stal pogreb, me je skoraj zadela kap," je opozoril. Pravi, da je okvir za fotografijo stal 58, venec 150, pogreb pa 1800 evrov.

Nagrobniki se gibljejo od nekje 700 evrov navgor. Zlata črka povprečne velikosti stane približno šest evrov.
Nagrobniki se gibljejo od nekje 700 evrov navgor. Zlata črka povprečne velikosti stane približno šest evrov. FOTO: Miro Majcen
Pogrebi so lahko s krsto ali žaro, obstaja tudi možnost raztrosa pepela.
Pogrebi so lahko s krsto ali žaro, obstaja tudi možnost raztrosa pepela. FOTO: Thinkstock
Vse več je žarnih pogrebov, iz leta v leto narašča tudi raztros pepela zunaj pokopališč.

Cene za pokop se v Sloveniji gibljejo od približno 700 evrov navzgor ter med drugim vključujejo prevoz pokojnika na pokopališče, pripravo in oblačenje pokojnika, krsto ali žaro, pogrebni obred, izkop in zasutje jame, žalno knjigo, ureditev dokumentacije in pripravo osmrtnic. Dostavijo vence, se terminsko uskladijo s pevci, trobentačem in župnikom ter uredijo povečavo fotografije pokojnika in okvir zanjo. Pogrebniki so na voljo praviloma 24 ur vsak dan v tednu.

Najdražje krste tudi več tisoč evrov

Najcenejša krsta je nekaj čez 100, najdražje so več tisoč evrov. Največkrat žalujoči za krsto odštejejo 400 evrov. Več je žarnih pogrebov, ki so tudi cenejši. Žare so od 50 do 600 evrov, večinoma se odločajo za okrasno žaro za 90 evrov. Upepelitev stane okoli 200 evrov.

Najcenejša možnost je raztrositev, ki stane okoli 400 evrov. Najdražjih pogrebov v Sloveniji praktično ni, povprečno ljudje plačujejo od 400 do 600 evrov ob odbiti pogrebnini, ki pripada iz naslova obveznega zavarovanja.

Dodatni stroški so še duhovnik, pevci, osmrtnice, venci, sveče, nagrobnik, sedmina, vzdrževanje in najem groba, ki nanesejo še nekaj sto evrov več.

Manj vencev, tudi brez pevcev in trobente

Kriza se po zatrdilih pogrebnih služb ne opazi preveč. Ljudje svojim dragim še vedno namenijo spodoben pokop, saj velika večina meni, da je zadnje, kar storijo za svojega pokojnika.

Ni pa več toliko vencev in cvetja kot v preteklosti, tudi pevce raje nadomestijo le s trobento ali sploh nimajo ničesar. Več jih tudi prosi za obročno odplačevanje, vedno več tudi sprašujejo za cene. Nekaj je neplačnikov, včasih ne morejo poravnati stroškov, zato se vključita socialna služba in občina.

V kriznih časih se tudi večkrat odločajo za zožitev trojnega ali dvojnega groba. Občasno vendar zelo malo je opustitev grobov, za katere včasih zaprosijo daljni sorodniki pokojnih ali ko pokojniki nimajo več sorodnikov. Posmrtni ostanki se tedaj prenesejo v skupni grob.

Stroške omili 507 evrov iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Letno gre za pogrebnine približno devet milijonov evrov. Denar dobi plačnik pogreba, ki mora vlogo oddati pri območni izpostavi zavoda za zdravstveno zavarovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

da?a
04. 06. 2013 22.44
Prevozni strošek pokojnika do krematorija in žare nazaj na pokopališče, kjer bo pokopan, računajo po prevoženem kilometru menda enako kot je obračunan prevoz reševalne urgentne ekope z rešilcem (npr. 0,70 €). Stroški so različni pri posameznih pogrebnih zavodih, enako kot so različne cene žalnega cvetja, odvisno kdo ga pripravi. Dejstvo je, da ko bodo sorodniki in prijatelji tako darežljivi do živih enako kot do pokojnikov, takrat se marsikomu ne bo treba "zakreditirati" za organizacijo pogreba, sedmino in spomenik.
BMWmunja
04. 06. 2013 13.36
+0
Imam na sumu, da je kremiranje pokojnikov tako drago zaradi dimnikarskih "storitev". Te so nekakšno uzakonjeno plenjenje pri nas, rokavica na umazani roki države pa so lastniki teh podjetij. Dimnikar zasluži po kolektivni pogodbi, lastnik podjetja mastno, država pa poživinjeno.....
resslovenka
04. 06. 2013 10.19
+4
Veliko svojcev se na željo preminulega odloča za raztros in v družinskem krogu. Kar je smiselno in cenovno ugodno če nimajo družinskega groba. Vse ostalo so nianse. Sem seveda za dostojno slovo, vendar v mejah normale.
BMWmunja
04. 06. 2013 13.32
+1
To je, tako nekako se mi zdi, zadnje, kar pokojnik lahko stori za obubožane svojce v tej skrahirani in poživinjeni državi....
tyhobrahe
04. 06. 2013 09.20
-2
Sem grožnja Vatikanu, pobil bom vse kardinale,vendar bodo vsi končali v večnih kletkah, kardinali namreč.
lennchma
04. 06. 2013 11.54
+7
To še piši ja in te bodo hitro povabili na sodišče.
nichiren
04. 06. 2013 02.38
+5
zakaj ne moreš pepel razsuti po svoji posesti,kot v drugih zemljah??
zbor
04. 06. 2013 09.04
+4
Načeloma ga lahko. Za dovoljenje rabiš potrdilo upravne enote.
BMWmunja
04. 06. 2013 13.33
In (zelo verjetno) poravnane \"dajatve\"...
vinkoslav
04. 06. 2013 01.32
+13
Rojstvo,poroka in smrt je dobičkonosen posel! Tisti,ki v teh poslih sodelujejo-to neusmiljeno izkoriščajo.-tudi cerkev.Zavedajo se,da v večini srečneži oziroma žalujoči v takih primerih, ne razmišljajo o ceni V času kraljevine si prostor za grob moral kupiti, po vojni so grobove nacionalizirali in uvedli najemnino za dobo 10 let in to po minimalni ceni. Danes pa je cena 20 x višja in to samo za 1 leto najema. Voluharstvo!!
Šofer48
03. 06. 2013 22.19
+14
Danes se ne splaca umret.To pustimo za boljse case.To je pa se zelooooooo dalec.
zbor
03. 06. 2013 21.33
+6
V Kranju ima pogrebna služba koncesijo nad pokopi na pokopališču. Do vrat lahko pripelje drugo pogrebno podjetje pokopati pa morajo obvezno oni. Ko pa domači dobijo račun kransko pogrebno podjetje zaračuna tudi prevzem od drugega pogrebnega podjetja. To je pa to ko ima nekdo koncesijo.
vijolica321 1
04. 06. 2013 14.12
-1
hotchilipoper
03. 06. 2013 18.33
+47
Poslanci naj podajo predlog,da pogreb plača država,ker tisti, ki umirajo nimajo za pogreb,ker jim je država že vse pobrala
vijolica321 1
04. 06. 2013 14.12
+2
24kura
03. 06. 2013 16.50
+29
Mogoče še informacija glede krst in načina pokopa: Ko se kupuje krsta žalujoči praviloma pazijo kakšna je krsta ker si nekako podzavestno želiš, da bi bilo le to dostojanstveno končno počivališče - dokler te v krsti "črvi" pač ne razgradijo. Po spustitvi krste v grob in poslovitvi svojcev se le ti praviloma umaknejo oz. gredo na sedmino. Grob se pusti odprt in grobarji gredo na delo, ko vsi svojci gredo (imajo navodilo, da morajo počakati, da vsi gredo). Praviloma slede sledeči scenarij: Grobarji pridejo in pripeljejo prikolico prej izkopane zemlje. Jo postavijo neposredno ob grobu. Odprejo stranico prikolice in SKIPAJO(!) zemljo v grob. Kar pomeni cca 2 m globine (odvisno kako globoko je krsta) + cca 1 m višine prikolice. Izkopane zemlje je za nekaj ton, ki se jo tako vrže z višine cca 3 m na (praviloma) leseno krsto. Verjetno si lahko vsak predstavlja kaj to pomeni. Je približno tako kot bi se nekajtonski tovornjak s cca 20 km/h zabil v zid, vmes pa bi bila krsta s pokojnim. Krsta se seveda v trenutku zdrobi in zemlja dobesedno zdrobi lobanjo ter spesta celotno truplo. Toliko o izbiri krste, načinu pokopa ter kako se iz žalujočih mastno vleče denar (nakup boljše in dražje krste,...) oz. s kakšno pijeteto se za hrbtom žalujočih dela z njihovimi svojci. Posel pač, pri katerem pa ne moreš mimo pokopališča saj ima koncesijo. Verjetno bi imel kar precej težav, če bi želel, da tvoji ljudje izvedejo dostojanstveni (iz/za)pokop. Vsaj na LJ Žalah je tako.
OK8AIC-Z
03. 06. 2013 18.11
-20
a misliš da ti kdo kaj verjame, samo nakladanje te je.
zbor
03. 06. 2013 21.14
+2
Naj ti povem da se krsta sesede po določenem času. Večinoma se ko je zemlja nad krsto dovolj namočena. Glede tega da se krsta sesuje pa ne drži. Ker klasična krsta ima 4 vijake (sarkofag 6 vijakov), in če so ti vijaki notri se krsta sigurno ne sesedo ko se zasuje.
zbor
03. 06. 2013 21.17
+1
Lahko prideš pogledat ko bomo imeli kakšen klasičen pogreb pogledati kako je to!
24kura
03. 06. 2013 16.29
+20
Da se v primeru opustitve groba posmrtni ostanki prenesejo v skupni grob je LAŽ ter zavajanje žalujočih! Vsaj na Ljubljanskih Žalah. Kar se dejansko zgodi je to, da s strojem za izkop (ta ima na koncu ročke dvojno "lopato" oz. "klešče", ki se sočasno odpira/zapira - ne vem kako se temu drugače reče) izkopljejo zemljo na prikolico, ki jo za tistih nekaj ur pogreba začasno umaknejo (ali pa jo pustijo ob grobu in prekrijejo, vendar na Žalah praviloma za to ni dovolj prostora med grobovi). V izkop se položi krsto in nato nazaj zasuje. To je to. Oz. drugače povedano: S kleščami s katerimi se odkoplje zemlja se dejasnko dobesedno zdrobi/zmelje vse kar je v zemlji. Torej od prejšnega najemnika vsi posmrstni ostanki pokopanih. Nakar se ob zasutju vse skupaj preprosto strese nazaj v grob. Kar pomeni, da so okoli krste zdrobljeni posmrtni ostanki prejšnih pokopanih. Mogoče je v primerih, ko je potrebno zaradi tehničnih omejitev izvesti ročni izkop kako drugače. Pri strojnem pa je to to. Precej grda resnica, ki jo pa noben na Žalah noče povedati oz. zavajajo svoje naročnike kako to oni lepo oz. s pijeteto izkopljejo in dajo v skupno grobišče :( Hint: Hm... Mogoče zanimiva tema za kakšno raziskovalno ali undercover novinarstvo (če se jih bo direktno vprašalo bodo vse zanikali). PS: Mogoče še krajše pojasnilo kako zgleda logistika pokopa oz. izkoristek prostora: Ta prvi izkop po opustitvi se praviloma naredi do globine cca 2,5 (bila naj bi to maksimalna globina izkopa, zaradi stroja ter ker še ni potrebno delati podpornih sten proti vsutju zemlje). Tako globoko se koplje zato, da je nato možno pri istem naročniku/najmeniku delati "nadstropja". Torej, ko umre neslednji iz družine se odkoplje jamo do zgornjega nivoja prejšne krste oz. se nad njo pusti cca 50 cm, nakar se krsto položi v nadstropje in zasuje. Nakar se zadeva lahko še enkrat ponovi - torej skupno 3x. govorimo seveda o pokopih s krstami ter v enojnem grobu - pri dvojnih/trojnih je isto samo da gre v [irino ve; krst. Če pa so vmes žare, se le te postavi dokaj blizu površja v posebej zato pripravljeno "škatlo" in se jih v primeru, da je potrebno yakopati krsto začasno umakne ter nato ponovno postavi nazaj.
povrsniste24kur
03. 06. 2013 15.23
+43
človek se v sloveniji še stegnit ne sme, če nima vsaj dva jurja v zoknu.
KopulacijskiO
03. 06. 2013 16.15
+21
ampak v zoknu! Če jih imaš an banki, imaš premoženje!
vijolica321 1
04. 06. 2013 14.20
+1
...in iz banke se takoj po smrti pokojnika več ne more (oz.naj se ne bi smelo) dvignit denarja....kao...da je to pač....že zapuščina pokojnika....je pa jeba ja......ker za pogreb pa je treba dnar v tistih 3 dneh....pa vsi sorodniki sam čakajo......na dobro pojedino, za večino sorodnikov je to za njih eno prijetno srečanje ob hrani in pijački...kjer že skor vsi pozabijo,zakaj so se sploh srečali.
jaztukdotam
03. 06. 2013 14.37
+13
1800 to še je tak pocen. u mb smo mi dal za matko 2300 pa še niti ni nagrobnika gor ker nismo meli svojga groba zato je bla zgleda da večja cena. država pa časti 500 ostalo pa si plačaj kak veš in znaš. sedaj ko se dogovarjamo za nagrobnik itd so cene tud pretirane če men kdo kaj vpraša če hočeš scojca spodobno pokopat rabiš kr nekaj evrov da ni nakoncu en lesen križ not use okoli pa sama trava. nevem no predrago je to use skup
jaztukdotam
03. 06. 2013 14.43
+6
aia in s tem da smo jo pokopali z žaro ne krsto ker z krsto bi bilo dražje dnara pa ni tak da si lahko misliš svoje
MUNGATUMBA
03. 06. 2013 14.05
+7
Ideja, ki sem jo slišal v krogu upokojencev: jast pa mojim ne bom delal stroškov s pogrebom !! , se bom dal kar v medicinske namene-raziskave...!! In sem se vprašal: Res, kaj pa v tem primeru pokoplješ-se posloviš-imaš obeležje..??
mužik
03. 06. 2013 17.45
+2
ja ,logično nič saj se da truplo v raziskovalne namene. normalno da se svojci poslovijo od pokojnika ,obeležje pa si lahko narediš doma ali na britofu pa boš zopet plačal .
ANATAKA
03. 06. 2013 14.02
+6
99% vse umrlih pusti več kot stane pogreb. Meni dragi ljudje so imeli dostojen pogreb z vsem kar spada zraven, saj je to nekaj zadnjega kar jim lahko dam in počastim njihov spomin. O stroških pa: vse stane, rojstvo, poroka, počitnice,avtomobil, šolanje,...........
jaztukdotam
03. 06. 2013 14.41
+16
99 % umrlih pusti več kot stane pogreb? torej to govoroš o starešjem razredu? O tistih ljudeh ki so pripravljeni umret? ker zelo zelo zelo dvomim da ma 99% useh umrlih denar za pogreb če si danes tu jutri pa te ni tak da res ta podatek bol mimo nisi mogo/a vsekat
Ramzess
03. 06. 2013 14.54
+10
nikaalen
03. 06. 2013 13.43
+23
poleg pogreba so Slovenci obsedeni z spomeniki in svečami...........................ideala zelenica in vsi enako spominsko ploščo............................
nikaalen
03. 06. 2013 13.43
+2
113113
03. 06. 2013 13.33
+10
Pogrebna služba je tudi v nevarnosti za propad, ker ljudje nimamo denarja za stroške. Bo šlo tako kot v časih pred 30 leti. Po vaško brez caramonij itd. To je pa država banana.
wtfack
03. 06. 2013 13.20
+11
ko veš da se ti izteka čas je najbolj top je, da greš k levom , volkom, tigrom, medvedom k zverem, al pa boljše do najblizjega delujočega vulkana, ker se upepeliš nič stroškov - vse je brezplačno . ampak se preje moraš za sabo zabrisat vse sledi
Ramzess
03. 06. 2013 15.07
+3
V nekaterih družbah, se je stara oseba, ko spoznala, da se bliža njen čas odhoda, poslovila, ob plesu in zadnji svečanosti ipd., od svojih, in odšla v divjino umret.
gLukas
03. 06. 2013 16.30
+10
K zverem greš bolj težko,ker tudi vstopnica za živalski vrt ni ravno poceni.
conkord
03. 06. 2013 13.16
-12
ENO KOST POD PAZDUHO PA TE BO VSAK KUŽA ZAKOPAL... PA NE BO STROŠKOV. haha
gulmor
03. 06. 2013 13.04
+13
Še smrt je drag špas pri nas. Najboljš je izginit kot kafra, če bi šlo.
wtfack
03. 06. 2013 13.10
+2
jaz sem se odločil za kočevski gozd, svoje telo (meso ,kri in kosti) bom dal medvedom