Slovenija

Janković napovedal hitro sestavo koalicije

Ljubljana, 05. 01. 2012 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko je Türk za mandatarja za sestavo nove vlade predlagal Jankovića, je ta vse stranke pozval, naj v dobro države premagajo razlike. Stranke so se na pogovorih s Pozitivno Slovenijo pogovorile, kakšna naj bi bila končna oblika koalicijske pogodbe.

Predsednik republike Danilo Türk je za mandatarja za sestavo nove vlade predlagal predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Predlog je že posredoval predsedniku DZ v formalni obliki in upa, da bo pospešil usklajevanje koalicijske pogodbe in sestavljanje vlade.

Pravi, da je treba spoštovati voljo volivcev, preigravanja med strankami pa ustvarjajo nejevoljo med ljudmi. Meni, da obstaja realna možnost, da bo Janković uspel sestaviti koalicijo. Prav tako odsvetuje pogajanja "s figo v žepu", na vprašanje, ali bi bil pripravljen v primeru, da Janković ne uspe sestaviti koalicije, mandatarstvo ponuditi Janezu Janši, pa je Türk odgovoril, da o hipotetičnih primerih ne želi razpravljati, da pa morajo akterji storiti vse, da dobimo vlado.

Treba je spoštovati voljo volivcev, preigravanja med strankami pa ustvarjajo nejevoljo med ljudmi, pravi Türk.
Treba je spoštovati voljo volivcev, preigravanja med strankami pa ustvarjajo nejevoljo med ljudmi, pravi Türk. FOTO: Blaž Garbajs

Koalicijska pogodba usklajena že jutri?

Janković se je Türku zahvalil za izkazano zaupanje in mandatarstvo. Ocenil je, da je predsednik republike s tem, ko mu je podelil mandat za sestavo vlade, potrdil voljo državljanov, ki so jo izkazali na volitvah, in presekal nadaljnja politična dogovarjanja.

Zdaj je čas dogovorov in ne iskanja novih razlik, je dejal Janković, ki meni, da bi bila koalicijska pogodba lahko usklajena že jutri. Seja, na kateri bo DZ potrjeval Jankovića za mandatarja, pa bo v torek ali sredo.

Če bo Jankoviću uspelo sestaviti vlado, si želi, da bi bila ta strokovna in ekipna, ob tem pa izpostavlja, da je z nekaterimi kadrovskimi predlogi, ki so jih podale stranke, ki se z njim pogajajo o koaliciji, "izredno zadovoljen". Povedal je, da so se z nekaterimi o kadrovskih rešitvah celo že uskladili, a ni razkril imen. Po njegovih besedah velikih razlik na programskih področjih med strankami ni. Vsi si prizadevajo za zdravo gospodarsko družbo, ki je pogoj za brezplačno javno šolstvo in javno zdravstvo ter socialno, pravično, pravno, solidarno in varno državo.

Janković je vse stranke, ki se s Pozitivno Slovenijo pogajajo o koaliciji, pa tudi tiste, ki bodo v opoziciji, pozval, naj premagajo razlike in dosežejo skupno delovanje, vsaj na projektih, ki so v korist celotni državi. Strankam SDS, SLS in NSi, ki so možnost vstopa v koalicijo, ki bi jo vodil, zavrnile, namerava ponuditi sodelovanje pri ključnih programskih točkah. Upa, da bo odgovor vseh treh strank pozitiven.

Janković je vse stranke pozval, naj v dobro države premagajo razlike.
Janković je vse stranke pozval, naj v dobro države premagajo razlike. FOTO: Miro Majcen

In kako so Türkov predlog o mandatarju sprejele ostale stranke?

SDS: Končno!

"Končno! Zakaj je bilo treba čakati osem dni? Zadolženost Slovenije se je v tem času povečala za 50 milijonov evrov," so na Twitterju zapisali v SDS. Janša izjav za medije ni dajal, strankin predstavnik za stike z javnostmi Jernej Pavlin pa je dejal, da ponavljajo svoje stališče, da je prav, da mandat za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec. Če ta ne bo mogel sestaviti vlade, pa so mogoče tudi druge opcije.

Türk je pojasnil, da je že po začetku posvetovanj s poslanskimi skupinami prejšnji teden želel predlagati mandatarja, vendar so ga tri stranke prosile, naj počaka, saj so imele predlog za vlado narodne enotnosti. Sam temu predlogu ni bil naklonjen, češ da bi bilo to primerno morda septembra po nezaupnici vladi, ne pa po parlamentarnih volitvah.

NSi in SLS: Jankovića ne bomo podprli

Predsednici NSi Ljudmili Novak se sicer zdi prav, da je Türk za mandatarja predlagal Jankovića kot relativnega zmagovalca volitev, a je ob tem pričakovano napovedala, da ga v DZ ne bodo podprli.

Glede pogovorov SDS, Liste Virant, SLS in NSi o koaliciji pa je povedala, da "potekajo in bodo potekali, ampak počakajmo najprej, kaj se bo zgodilo s tem mandatarjem".

Da Janković nima njihove podpore, je sporočil tudi predsednik SLS Radovan Žerjav. Kot je še dejal, ta trenutek tudi ne potekajo pogajanja s SDS glede koalicijske pogodbe.

DeSUS: Odločitev je bila pričakovana

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je sporočil, da je bila Türkova odločitev pričakovana.

Danes je pogajalska skupina DeSUS sicer oblikovala svoja izhodišča za vstop v koalicijo, je dodal Erjavec. Ta bodo veljala za pogajanja o vseh koalicijah, tako tisti, ki jo bo sestavljal Janković, kot tisti, ki jo bo morda sestavljal Janša.

Virantova lista in SD Türkovo odločitev pozdravljata

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je Türkovo odločitev o mandatarju pozdravil. "To je modra odločitev, ki vse stranke sili v to, da se v relativno kratkem času odločimo o koaliciji. Lista Virant bo svojo odločitev sprejela pravočasno," je dejal.

Pahorjevo zdravstveno stanje je stabilno, za zdaj pa še ostaja v bolnišnici, so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Javnost bodo obvestili, ko bo Pahor zapustil bolnišnico.

Tudi v SD so zadovoljni z imenovanjem Jankovića za kandidata za mandatarja, je povedal vodja poslanske skupine Janko Veber. Kot je dejal, se zavedajo, da je šibka točka tega predloga, da Janković trenutno nima zadostne podpore v parlamentu, zato od njega pričakujejo, da bo pospešil pogajanja in si zagotovil podporo.

Njihovo početje budno spremlja predsednik stranke SD Borut Pahor, ki je še naprej v bolnišnici. Pahor je na tekočem tako z dogajanjem na vladni ravni kot v stranki. Kot so pojasnili v stranki SD, je vsak dan v stiku tudi s pogajalsko skupino stranke za vstop v koalicijo s Pozitivno Slovenijo.

Dorekli končno obliko koalicijske pogodbe

Danes so namreč potekala tudi usklajevanja med Virantovo listo, Pozitivno Slovenijo, SD in DeSUS. Jani Soršak je pred sestankom dejal, da je možno, da se bodo v Listi Virant že jutri sestali in odločili o sodelovanju v koaliciji. Včeraj so pri usklajevanju stališč glede koalicijske pogodbe, ki jo je predlagal Janković, prišli do polovice. Rado Pezdir pa je bil do dogajanja dosti bolj kritičen. Dejal je, da ne pričakuje ničesar oz. da pričakuje le drugo polovico pogajanj. Povedal je, da je na sestanek prišel zgolj zato, da pojasni strokovna izhodišča liste ter da ga drugo ne zanima.

Po sestanku je vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič povedal, da so pregledali besedilo pogodbe, sedaj pa čakajo na čistopis, v katerem bo pisalo, katere zadeve še vedno niso usklajene. Te stvari bodo nato usklajevali konec tedna.

Virantova stranka se sicer o vstopu v koalicijo pogovarja tako z Jankovićem in SD kot v okviru desnosredinskih strank, torej s SDS, SLS in NSi.

Vodja pogajalske skupine Pozitivne Slovenija Jani Möderndorfer pa je po usklajevanjih pojasnil, da so se pogovorili, kakšna naj bi bila končna oblika koalicijske pogodbe. Ob tem je poudaril, da je veliko stvari še vedno odprtih, zato bodo z delom nadaljevali.

Da bodo glavno besedo sedaj imeli organi stranke, je potrdil tudi generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič. Sicer pa ocenjuje, da so po tem, kar so danes naredili, blizu dogovora.

Predsednik je imenoval Jankovića za mandatarja.
Predsednik je imenoval Jankovića za mandatarja. FOTO: Dare Čekeliš

Kako poteka postopek?

Poslovnik državnega zbora predvideva, da se volitve predsednika vlade v DZ opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. Pred glasovanjem mora predlagani kandidat na seji državnega zbora predstaviti programske zasnove vlade. Če Janković ne bo izvoljen, se bodo na podlagi novih predlogov kandidatur opravile ponovne volitve predsednika vlade. Nove kandidature lahko vložijo predsednik republike, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Če bo Janković potrjen kot predsednik vlade, mora imenovanje ministrov državnemu zboru predlagati v 15 dneh. Vsak kandidat se mora pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora predstaviti v roku sedmih dni po vložitvi predloga. Poslanci nato v DZ odločajo o listi ministrskih kandidatov kot celoti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2900)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
11. 01. 2012 00.16
ALI PROSTI SPIS!
moster
11. 01. 2012 00.12
+1
ALI PROSTI SPIS!
Goky
08. 01. 2012 21.05
+1
losers Isto lahko napišem jaz kot ti vendar v obratni smeri. Kakor za koga!
Buco -
07. 01. 2012 23.12
-2
težko je izbirat med dvema barabama. težko in žalostno, da se slovencli odločamo med tem, kdo je veča baraba ali majnša, ne pa, kdo bi/bo/je za nas naredu kaj pametnega. žalostno je, da slovensli na volitvah volimo namesto za res sposobnega, volimo za nasprotnika nekoga, ki mu kaže zmaga. kakšna zmaga, vas prašam? a fuzbal igramo?ja, ga, in tle ste vsi v prehiteku, dokler boste tako volili. da premagaš eventuelnega zmagovalca, seveda mu s tem, če ne glasuješ zanj ne škodiš, škodiš mu, če voliš za nekoga, ki ima realne možnosti kot drugi za zmago, s tem pa se ne vprašamo, kaj s tem naredimo in kakšne posledice bo to imelo. in ti levaki igrajo že skos na to foro. postavijo človeka, ki je priljubljen med ljudmi kot oseba in ne kot politik. slovencli pa pol volimo kakiga lepega pahorja, "lepo" katarinco, no, študi osebo z instant nasmeškom, ampak to samo zato, ker nočemo, da zmaga janša. janšo omenjam, ker je trenutno največji podpornik ljudstva, jankovič je pa največji antipodpornik jankoviča. v sloveniji je pa tako, da vedno zmaga, kdor hoče, ne kdor zmore. ne govorim za posameznike, pač pa širše. to, če zoki pokupi delnice merkatorja po trenutno aktualni ceni, potem postane precednik uprave iste firme in z notranjimi informacijami cena delnic poskoči v nebo, če pokupi poceni močvirje in ga čez noč prekvalificira v ne vem, nekaj razredov višje, kjer tudi cena poskoči, to mu omogoča kot županu tudi z notranjimi informacijami. ja, kaj pa janša, ok, je švercu z orožjem, vas vprašam sedaj, je s tem oškodoval državo slovenijo, ozemlje slovensko? glede tajkunov, to je trenutno bilo IN, pravna država, ki pa se tako tolče po prsih da je, pa naj to prepreči.
SlovenijaMan
07. 01. 2012 20.40
+1
Zoki je car, verjamem m, ZOKI mi smo stabo
Goky
06. 01. 2012 16.59
+3
Najslabše je, da za navadne smrtnike nobenga nič ne briga. Sam za stolčke se trgajo z raznimi verami in obljubami pa zavajo navadne ljudi.
Nimivseeno
06. 01. 2012 13.36
+3
Bilo je 3111 komentarjev. So morali pa dolgo delat, do so spucali :)
devlon
06. 01. 2012 13.31
+0
sls in nsi likvidirat
Pošten Zvezdaš
06. 01. 2012 08.35
+4
Bravo Zoki čestitam
Rajmund Rodman
06. 01. 2012 07.11
+3
bravo končno gospod Jankovič čestitam
jagijagi
06. 01. 2012 05.57
+1
Zoki je na spidu!!! Oči semu svetijo kot mačku!!!
Nimivseeno
06. 01. 2012 01.40
+5
Ste se pa razpisali :)
trotlziher
06. 01. 2012 01.22
+7
in potem naj si kdo ustvari mnenje. tukaj so komentrji samih najstnikov. niti enega oblektivnega mnenja, seveda nevtralnega. najlažje je butcu zaigrat, na koncu pa mu dat račun.
Buco -
07. 01. 2012 23.06
ti. trotlziher napiš kako objektivno mnenje, pol pa lej, če bo komentar obstal, al ga bodo zbrisali
BDTR
06. 01. 2012 01.06
+4
zdj se pa tud jst odpravlam u mižale....fejst bodte...lahko noč !!
InterReflectlons
06. 01. 2012 00.56
-26
Koroška in Prekmurje v Sloveniji sta to kar BIH in Kosovo v bivši SFRJ! Osrednjeslovenska in Primorska sta to, kar Slovenija in Hrvaška v bivši! BIH in Kosovo sta hotela, da za njih delajo Slovenci in Hrvati! Koroška in Prekmurje hočeta, da za njih delamo Osrednjeslovenci in Primorci!
trotlziher
06. 01. 2012 01.17
+15
suckers
06. 01. 2012 01.40
+6
nash.fido
06. 01. 2012 00.41
+8
Kje je mossad???? Kaj je že šel spat?
nash.fido
06. 01. 2012 00.42
+2
Eh grem jaz tui dol z neta. Fajn se mejte.
BDTR
06. 01. 2012 00.44
+4
saintjozef
06. 01. 2012 00.46
+3
dunkler
06. 01. 2012 01.22
Sodnik_Kriv
06. 01. 2012 00.36
+3
Aja en tedn nazaj ko se je šuštalo da jankovič nebo dobu mandata je nekdo napisau da je 1-0 za JJ ... kolk je rezultat zdj :D
chan.si
06. 01. 2012 00.38
+2
Nisem vedel, da je JJ prejšnji teden igral nogomet.
Sodnik_Kriv
06. 01. 2012 00.40
+0
chan.si
06. 01. 2012 00.42
+1
Saj v tem je problem, da nekateri niste sposobni predstave osnovnih konceptov brez pomoči primitivnih fuzbal analogij.
streljamo.leve
06. 01. 2012 09.23
+1
po glasovanju se bo vedel rezultat. zna bit, da bo 0 za opankovića. :)
nash.fido
06. 01. 2012 00.35
+0
Čujte, kaj one Lanne pa ni zvečer nič bilo gori.
Sodnik_Kriv
06. 01. 2012 00.39
-1
regall
06. 01. 2012 00.24
+18
Največji problem slovenije je ker pravna država ne deluje. Zakaj v Slovenijij ni pametno odpreti podjetja, zato ker te lahk vsak nategne brez kakršnihkolih posledic. Ni važno kaj podpišeš, če ti eden ne plača ti pač ne. Kdo bo potem vlagal v to skorupirano in goljufivo državo. Sedaj bo pa še mandatar master korupciije in goljufije.
cyklon
06. 01. 2012 00.26
+12
regall
06. 01. 2012 00.26
+8
Sodnik_Kriv
06. 01. 2012 00.28
-18
Sodnik_Kriv
06. 01. 2012 00.30
-5
Platon23
06. 01. 2012 00.31
-1
meni gre pa prav dobro! Se pa takoj vidi koga se da in koga ne nategovat!
TheGreatRusia
06. 01. 2012 00.31
-2
nash.fido
06. 01. 2012 00.31
+3
Sodnik_Kriv
06. 01. 2012 00.34
-2
partizan71
06. 01. 2012 00.36
+6
cyklon deluje za tiste ki so prišli ga na magistrat fehtat da kandidira.
cyklon
06. 01. 2012 00.37
+7
regall
06. 01. 2012 00.41
+4
partizan71
06. 01. 2012 00.44
+4
saintjozef
06. 01. 2012 00.54
-3
regall Največji problem slovenije je ker pravna država ne deluje. --Brezigarca manjka....
blabla33
06. 01. 2012 00.23
+4
To je tko kt da si v Vojski. Če nisi državljan pol ne morš bit, zato ker je jasno da nekdo k prid samo delat v tujo deželo nima nobenga razloga da nebi branu še katerekol druge države k bi mu več plačala. In naprej...če se nisi rodil v deželi oziroma si priseljenc ne morš opravlat tko visoke funkcije ker nimaš nobene narodne zavednosti oziroma boš delu samo v dobro denarja in sebe, po možnosti še svoje rodne države. Zato predsednik v US nikol ne bo tujc. In prav je tako.
blabla33
06. 01. 2012 00.24
+3
Aja oment je še treba da pr ns je pa praktično vse možno ker smo banana republika.
dot.dot
06. 01. 2012 00.25
+5
Enim je glavno da ni Janša, pa čeprav bo 5x večji vrag namesto njega. Ostalih kandidatov se sploh ni videlo.
saintjozef
06. 01. 2012 00.34
-3
dot.dot 5x večji vrag? Nedosegljivo že za enkrat!
DSS
06. 01. 2012 00.35
+0
Pisanje na ravni blabla.....veliko manj Slovencev se je 91 z orožjem zoprestavilo....veliko več % tistih trenirkarjev je branilo Slovenijo.....ostali so se pa skrival po hostah..
x12345
06. 01. 2012 00.45
+0
LJUBLJANA.
06. 01. 2012 00.51
+0
LJUBLJANA.
06. 01. 2012 00.52
-1
bla bla ne blebetaj tujska legija je v sklopu francoske vojske in evropske sploh pa za posebne informacija.
blabla33
06. 01. 2012 01.15
+2
Tujsko legijo vodijo francoski oficirji. pika. To je dejstvo.