Slovenija

Pogajanja se bodo nadaljevala

Ljubljana, 05. 10. 2009 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Usklajevanja o plačah v javnem sektorju se niso zaključila z dogovorom, zato bo vlada s sindikati prihodnji ponedeljek spet sedla za skupno mizo. Najbolj pereča točka je interventni zakon.

Ministrica za javno upravo je povedala, da je vlada sindikatom poslala približevalni predlog.
Ministrica za javno upravo je povedala, da je vlada sindikatom poslala približevalni predlog. FOTO: 24ur.com

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je ob tem dejala, da je vlada že pri zadnjih pogajalskih izhodiščih, ki jih je poslala sindikatom, pomembno popustila. Kot je dodala, se boji, da se bo z novimi "predlogi za popuščanje", s katerimi so danes prišli sindikati, vlada zelo težko strinjala. Vendar bodo v četrtek na seji te nove predpostavke obravnavali, sindikatom dali odgovor in se z njimi ponovno sestali v ponedeljek. Ocenjuje še, da se z danes danimi zahtevami presega javno-finančne zmožnosti države.

Interventni zakon predvideva, da bi se tretja četrtina plačnih nesorazmerij prestavila s 1. januarja na 1. december 2010. Regres bi ohranili v višini 672 evrov, splošne uskladitve plač ne bi izvedli, podaljšali bi ukrep neizplačevanja redne delovne uspešnosti. Predlog zakona ob tem predvideva še omejitev pri povečanem obsegu dela, in sicer na 20 oziroma v primeru posebnih projektov največ 30 odstotkov osnovne plače.

Vlada je namreč sindikatom že posredovala približevalni predlog. V njem naj bi pristala na polovično uskladitev osnovnih plač z inflacijo, tretje izplačilo odprave plačnih nesorazmerij s 1. oktobrom 2010, četrto pa leto kasneje. V obeh sindikalnih pogajalskih skupinah naj bi se zavzeli za zgodnejšo odpravo plačnih nesorazmerij, a z različnimi datumi.

Na polovično uskladitev osnovnih plač z inflacijo naj bi pristajali pogojno, pri čemer naj bi si želeli izpogajati nekatere varovalke za primer, če bi bila dejanska inflacija višja od napovedane. Ob tem naj bi za člane sindikatov zahtevali še višji regres, kot je predvideno po vladnem predlogu, po katerem naj bi regres za vse zaposlene v javnem sektorju ostal na ravni letošnjega (672 evrov bruto).

Niso prišli do soglasja

Vodji obeh pogajalskih skupin Janez Posedi in Branimir Štrukelj sta potrdila, da so zbližali stališča glede polovične uskladitve plač uslužbencev javnega sektorja z inflacijo 1. julija prihodnje leto. Kot je dejal Posedi, pa še ni "dogovorjeno, kaj se zgodi, če bo ta inflacija bistveno višja od napovedane". Da naj bi obstajala varovalka, ki jo morajo še do konca izpiliti, je dejal tudi Štrukelj.

Slednji je pojasnil, da niso prišli do soglasja glede višine regresa in datuma za odpravo nesorazmerij. Po njegovih besedah vlada pri slednjem uveljavlja stališče, ki ni bilo vsebovano v aneksu predloga, ki je bil danes na mizi. "Tu gre za pogojevanje te uveljavitve zlasti v odnosu realizacije odprave anomalij, ki jih vlada vidi v tem novem plačnem sistemu," je povedal.

Navedel je še, da so sindikati k predlogu dodali še dodatni člen, ki govori o usklajevanju dodatnih pokojnin, ki jih imajo javni uslužbenci v zaprtem vzajemnem pokojninskem skladu.

'Bili smo zavajani!'

Predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica je dejal, da so bili "zavajani". Na preteklih pogajanjih so jim namreč jasno povedali in zagrozili, da bi se v 15 dneh morali dogovoriti. Danes pa so izvedeli, da imajo ves mesec časa.

Poleg tega je vladna stran po njegovih besedah "zaostrila" ključni del pogajanj. To, da bi sploh izplačali tretjo in četrto odpravo plačnih nesorazmerij, pogojuje s tem, da se morajo prej dogovoriti o odpravi vseh anomalij oz. napak znotraj plačnega sistema. To pa je po njegovih besedah "isto, kot da bi rekli: odlagamo izplačilo četrtin za vekomaj".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
06. 10. 2009 07.49
Nič dogovarjanja in pogovarjanja, ki služijo zgolj kreiranju novih in novih stroškov. Gospodarstvo ne prenese več in ta vlada več kot očitno večino časa ne misle nič! Sory, edini pravi ukrep bi bil odpustiti 40% tistih, ki prejemajo plačo iz proračuna. Dotakniti pa bi se morali vseh sektorjev. Brez debate! To, da bi številni v prvem koraku padli med socialne vzdrževance nas ne bi smelo nič motiti, saj bi tako bili za državo manjše finančno breme kot njihova plača in na stroške vezano delovno mesto. Moralne horizontale Pahorjevih vitezov so pa zrele resne zdravniške presoje; večina teh vitezov sociale več kot očitno zdravi svoje seksulane fobije in to na račun nas državljanov!
castnasestra
05. 10. 2009 22.12
Oki doki, pogajanja se nadaljujejo. Itak... Kaj pa interventno znižanje poslanskih plač, hm? Je že padel ta (ultra utopični) predlog?
luciluk
05. 10. 2009 21.32
in rešitev za to je da dragi državljani prenehate plačevati DDV in polniti neskončno lakoto javne uprave po EURih!!!! Plačujte na roko brez računa pa naj država najde denar za svoj pohlep kjer hoče.
prinasalec
05. 10. 2009 20.09
Morte vedet,da pod javno upravo štejejo tudi tajnice,računovodje v šolah recimo hišnike,pa kuharice,pa njih vprašajte kolko zaslužjo pa so tud javna uprava.Verjemte da jim nimajo več kaj vzet,še ponosa ne,saj jim tavišji dajo takoj vedet kam spadajo
Buena Vita
05. 10. 2009 20.09
8JASMIN
05. 10. 2009 17.38
Pa kaj dela ta Strukel, kdo je njega izvolil v sindikat, ker dela z vlado ne v dobro ljudem, ki ga placujejo. Nor svet v tej Sloveniji no, dajte nehajte ze enkrat narod imet za norca.....
prvi_maj
05. 10. 2009 15.25
Zvišanje plač v javnem sektorju? Saj to je norišnica.To je svet na glavo obrnjen.V poštev pride samo znižanje sodniških, zdravniških, učiteljskih plač za 30%, da bodo primerljive z diplomanti tehničnih ved vzasebnem sektorju.
pepar
05. 10. 2009 15.19
Ne razumem ljudi,ki kljub temu,da je generalno vse v eni globoki črni luknji zahtevajo svoje bonuse,ki so si jih kot priviligiran segment družbe na silo priborili. Medtem ko se v gospodarstvu sesuva vse,vkjučno z že tako mizernimi prejemki,naša vlada klečeplazi pred nenasitnimi in nesramnimi sindikati iz javnega sektorja. Pa kaj se grabežljivost res vasaj med toko krizo kot je sedaj ne bi mogla vsaj malo zmanjšat,za dobrobit vseh nas!!!
Voltaire
05. 10. 2009 13.21
Nikana, seveda imaš 700 evrov plače, če pa so bile plače v javni upravi med leti 2002 - 2008 zamrznjene. Do leta 2002 pa so se plače usklajevale z 85 odstotki inflacije. Na račun javnih uslužbencev se je prav tako zmanjševala inflacija, kot pogoj maastrihtskih kriterijev za prevzem evra. Upoštevati pa tudi moramo, da javna uprava zaposljuje v glavnem višje in visoko šolan kader, s V. stopnjo izobrazbe pa je poleg pooblaščenih uradnih oseb kot so policisti, paznikov, cariniki, gasilci in vojaki zaposlenih le nekaj tajnic. Plače med delavci Gorenja in javnega sektorja zaradi stopnje izobrazbe tako ne moremo primerjati, čeprav so plače skorajda izenačene.
nikana
05. 10. 2009 13.03
Vsi, ki ste tako proti javni upravi. Zakaj pa potem hodite po osebne izkaznice, vozniška dovoljenja, razne odločbe in potrdila in ne vem kaj še. Kaj pa mislite, kdo vam bo vse to dal. Tudi zaradi tega so zaposleni javni uslužbenci. Ko sem začela pred 15 leti delati v javni upravi, sem res imela dve gorenjski plači, sedaj zaslužim mesečno 700,00 EUR neto. Vem, da zaslužim več kot delavka v Gorenju ali kjerkoli drugje, pa vendar to niso plače, na katere bi kazali s prstom. Zato me še toliko bolj razjezi, ko pravijo, da so se plače v javnem sektorju povečale za 10 %. Ne vem komu ali na čigav račun. Nam najnižjim delavcem v javni upravi sigurno ne.
tony
05. 10. 2009 12.30
Vidim, da bi po nekatreih v tem forumu rešili problem čez noč. Predlagam, da zmečete 100% vse na cesto pa problem rešen.
jasnovidec@gmail.com
05. 10. 2009 12.25
Nobene nadure nisem pripravljen vec naredit. Naj raje zaposlijo nove ljudi.
pika poka ježek
05. 10. 2009 12.18
Pa v javni upravi ni problem vsakemu izmed zaposlenih plačati 30 - 800 eurov potnih stroškov. Problem je vsakemu zaposlenemu dvigniti plačo za 20€. Problem je tudi usklajevati plače 100 odstotno z inflacijo. Plače bodo sedaj namesto 85 odstotno usklajevali 50 odstotno. Realno plače ves čas padajo, s tem da javni sektor niti ne pozna božičnic ali 13-te plače.
pika poka ježek
05. 10. 2009 11.34
Minister Križanič še vedno govori o "zviševanju" plač, in to s polovično rastjo inflacije. Njegovo poimenovanje "rasti plač" tako dejansko pomeni padec plač. In če je tako v javni upravi kot največjemu delodajalcu v državi, potem ni nobenega razloga da ta praksa ne bi obveljala tudi v realnem sektorju - gospodarstvu.
pika poka ježek
05. 10. 2009 11.30
Ne vem zakaj sploh delajo sporazume o plačah v javnem sektorju, če pa prihaja vsaka dva meseca do spremeb. Enkrat je to indeksacija, drugič odpravljanje plačnih nesorazmerij, tretjič zviševanju nikoli dovlolj plačanih sodnikov, zdravnikov in funkcionarjev, četrtič zmanjševanju plač nižjim uslužbencev, petič prilagajanju zmožnostim proračuna (seveda le v smislu zniževanja plač).
periot
05. 10. 2009 10.42
Ja kaj je javna uprava nedotakljiva naj razmislijo od kod dobivajo plače in kaj proizvajajo pa še redno dobijo regres ki ga marsikateri sploh ne vidijo plače znižat pa polovico zmetat na cesto ker jih je polovica preveč??????
castnasestra
05. 10. 2009 10.35
SDS-MAFIJA, moje spoštovanje! Se čist strinjam.
ivo55
05. 10. 2009 10.33
Zakoni niso neka fleksibila, temveč stabilne in kreditibilne podlage, ki zagotavljajo enoten pravni red v državi za vse državljane, neodvisno od materilnih zmožnosti, politične pripadnosti, veroizpovedi ....Nekdo pri nas po zapisanem s preveliko lahkoto posega po tem institutu, kar pa še ne pomeni, da je že skrajni čas, da se zakonsko omejijo apetiti in samovolja določenih elit!
Runkl1
05. 10. 2009 10.00
SDS Mafija, to kar predlagaš ti ni rešitev.
SDS-MAFIJA
05. 10. 2009 08.30
vsem zbit dol za 30%,prvo pa ene pol ven pometat....naj tudi oni enkrat občutijo kakšno je življen je v Sloveniji..