Slovenija

Eni za, drugi proti interventnemu zakonu

Ljubljana, 07. 11. 2011 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja podpirajo interventni zakon, če ne bodo zamrznili napredovanj in če dobijo zagotovilo, da leta 2012 ne bodo posegali v plače. V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja pa so proti.

Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja bo pod določenimi pogoji pristalo na sprejetje zakona o interventnih ukrepih za leto 2012. Njihov pogoj je, da se ne zamrzne napredovanje. "To bi bilo tudi sporočilo mladim, da ni vseeno, kako delajo," je po seji predsedstva dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj. Zanje je po njegovih besedah tudi ključno, da dobijo zagotovilo, da v primeru veljave interventnega zakona v letu 2012 ne bo dodatnih enostranskih posegov v plačni sistem javnih uslužbencev.

Bo interventni zakon sprejet?
Bo interventni zakon sprejet? FOTO: Reuters

Takšno zagotovilo naj bi po njegovem pričakovanju podpisale aktualne parlamentarne stranke, ki bodo sprejemale zakon v državnem zboru. Tiste, ki bodo v parlament prišle po volitvah, pa naj javno povedo, da bodo dogovor spoštovale, če bodo v vladi, pravi Štrukelj. Med slednjimi je omenil Državljansko listo Gregorja Viranta, Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića in Stranko za trajnostni razvoj Slovenije Matjaža Hanžka.

Konfederacija je bila danes enotna – z izjemo Policijskega sindikata Slovenije, ki opozarja na neuresničen sporazum, ki so ga podpisali z aktualno vlado. To je razlog, da nasprotujejo podpisovanju kakršnega koli dokumenta, dokler omenjeni sporazum ne bo uresničen, je pojasnil Štrukelj.

Miščević: Zakona ne podpiramo

Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja predloga poslanske skupine Zares, da bi vnovič obravnavali sicer modificiran predlog zakona o interventnih ukrepih v javnem sektorju za leto 2012, ne podpira in ne daje soglasja, pa je dejal vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević.

Dušan Miščević
Dušan Miščević FOTO: POP TV

To pa zato, ker pogajalska skupina po njegovih besedah ocenjuje, da ni relevantnega sogovornika na drugi strani, ker ne vedo, s kom bi se pogajali in kdo bi lahko v bistvu jamčil, da bi bilo dogovorjeno tudi izpeljano. Zato menijo, da je bolje, da se vsa stvar prepusti novi vladi in pogajalcem, ki bodo za to imeli mandat. Miščević je sicer prepričan, da zakon ne bo sprejet.

V Zares predlagajo milejši zakon

V poslanski skupini Zares ocenjujejo, da so javnofinančne razmere neugodne in da se glede na notranje kot tudi zunanje okoliščine utegnejo še bistveno poslabšati. Zato so na kolegiju predsednika državnega zbora 3. novembra sprožili pobudo, ali ne bi vendarle kazalo vnovič razmisliti o takšnem zakonu, ki bi ga, če bi dosegli soglasje, lahko sprejeli tudi v kakšni spremenjeni oziroma dopolnjeni obliki. Menijo, da sicer utegne nastati težko popravljiva škoda. Zato v razmislek ponujajo nekoliko omiljen zakon.

Poslanec Zares Pavel Gantar je 4. novembra socialne partnerje pisno zaprosil, naj se opredelijo do možnosti dogovora o zakonu o interventnih ukrepih. Med drugim jih sprašuje, v kakšni obliki bi bil zakon zanje sprejemljiv. Po predlogu poslanske skupine Zares bi iz zakonskega besedila, ki ga je predlagala vlada, črtali predvideno zamrznitev napredovanj v višji plačni razred ali naziv. Dopuščajo pa tudi možnost delnega usklajevanja pokojnin, drugih nadomestil in prejemkov.

Gantar je zdaj v imenu poslanske skupine Zares predsednikom parlamentarnih in tudi nekaterih drugih političnih strank poslal pismo, v katerem jih sprašuje, ali bi se zavezali, da v letu 2012 ne bi enostransko posegali v plače javnih uslužbencev, v kolikor bi sprejeli interventni zakon. Kot je kolegom zapisal v pismu, se je ob neformalnih posvetovanjih izoblikovalo stališče, da bi socialni partnerji verjetno podprli zamrznitev plač javnih uslužbencev, če bi se predsedniki političnih strank ob tem zavezali, da v letu 2012 ne bodo enostransko posegali v plače javnih uslužbencev. Predsednike strank je zaprosil, naj mu odgovor, ali so pripravljeni sprejeti omenjeno zavezo, posredujejo do srede.

Državljanski listi Gregorja Viranta se zdi spremenjen interventni zakon, ki ga predlaga stranka Zares, dober, vendar bi ga bila pripravljena podpreti le, če napredovanja v javnem sektorju ne bi bila avtomatična. Po besedah Gregorja Viranta morajo biti namreč napredovanja rezervirana le za 10 do 20 odstotkov uslužbencev, ki dobijo najvišje ocene.

Janković poziva k podpori zakonu

Interventni zakon je treba podpreti, saj bi tako dobili eno leto za pogovore o pogojih za uslužbence v javnem sektorju, je povedal predsednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković. Po njegovih besedah bi v tem času vzpostavili socialni dialog in našli rešitev za povišanje najnižjih plač in pokojnin. V tem času bi zagotovili tudi, da se javnim uslužbencem ne bi poslabšali pogoji. Zato poziva vse, ki bodo nastopili na predčasnih volitvah, da interventni zakon podprejo in ga ne uporabljajo za politično obračunavanje.

Zoran Janković je za interventni zakon.
Zoran Janković je za interventni zakon. FOTO: Miro Majcen

Po njegovih besedah je treba uslužbence v javnem sektorju motivirati in jim zagotoviti socialno varnost. "Ko govorimo o vitki državi, pravimo, da ne bomo nadomeščali tistih, ki odhajajo v pokoj. To je ključ, kako priti do učinkovitega javnega servisa," je povedal in dejal, da v stranki nasprotujejo znižanju plač. Kot pravi, se strinja, da v letu po sprejemu zakona vlada ne bi samovoljno posegala v plače. "Zagovarjam, da to leto preživimo v pogovoru in da se nič ne posega mimo dogovarjanj," je dejal.

Na vprašanje, kako bi bilo treba ukrepati, če interventni zakon ne dobi podpore, je odgovoril, da je prepričan, da bo sprejet. Če ne bo, bodo po njegovih besedah potrebne reforme. Ob tem je omenil tudi na referendumu zavrnjeno pokojninsko reformo. "Takrat bi se morali odločiti za reformo, ki bi pomagala, da bi imeli stabilne javne finance in se po tem zmeniti tudi za predčasne volitve, ne pa vezati eno na drugo, " je povedal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marinaconti
08. 11. 2011 13.37
Kilian, tisti ki imajo največ, imajo mnogo, preveč.... In za takšne ne obstaja tudi način, po katerem bi lahko ugotovili, "odkod imajo tistih največ", ko vemo, da z delom, še manj, pa poštenim delom komaj preživiš, in ne obogatišl, kot so oni (da ne govorimo o njihovih otrocij, kateri brez korupcije niso bili sposobni niti dokončati srednje šole, zaradi česar so jim starši maturo nato kar kupili), ki so se najprej borili proti samostojni Sloveniji, nato pa v pičlih nekaj letih izropali našo ljubo Slovenijo in tako postali najbogatejši "slovenci"(?)
Marinaconti
08. 11. 2011 13.30
Vsi ki tako udrihate po javnih uslužbencih, se ne zavedate da ste orodje v rokah roparjev, ki so Slo izropali in sedaj hočejo ustvariti ugodna tla, da se bodo ljudje sami med sabo poklali, dobiček bodo pa ineli tretji (tajkuni in opankarski kavboji, palčki v ozadju itd.). Stari slovenski pregovor pravi, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.... Ali vam še ni kanilo? Ko že toliko govorite o javnih uslužbencih (nobeden pa se ne zaveda, kdo vse so to), ali ne bi bilo boljše, da se - ne motivira le-te - ampak se organizira - razporedi njihovo delo, da bodo zaposleni, kar se bo pa izkazalo viška, pa jih naj prijavijo na zavod za zaposlovanje, kot vse ostale (nrmalne) državljane...
Marinaconti
08. 11. 2011 13.25
Razni "opankarji" in balkanski kavboji, ki "podpirajo interventni zakon, in se na ta način " zavzemajo za učinkovitejšo javno upravo", so sami licemerci in lažnivi kljukci... (tajkuni)... Za . stanje ki ga imamo v Slo so odgovorni prav oni in njihovi privrženci, ki so si nagrebli (in to še vedno počnejo) in si nakradli , naše , premoženje (slovencev) sedaj bi pa radi ravno oni "delali red" in pobrali še drobtinice oz. trgali grižljaje iz ust....
ares3
08. 11. 2011 12.14
je treba uslužbence v javnem sektorju motivirati in jim zagotoviti socialno varnost.Kdo pa zagotavlja delavcu....ko fizično dela noč in dan petek in svetek za dvakrat manjšo plačo od javnega uslužbenca...kaj pa njemu garantirate da nebo mogel do zdravnika,mislite da ne zbolijo?Dokažite da lahko motivirate navadnega delavca.....Ne samo govorit dejanja so važna......
cromanjac
07. 11. 2011 22.55
Učitelji v šolah imajo 20-25 urno tedensko obveznost. Ostalo so baje ure namenjene pripravam. Saj veste, svet se spreminja iz minute v minuto in učitelji morajo temu slediti. Tudi delavci na občinskih upravah in davkariji imajo tako veliko dela, da gredo po nakupih kar med delovnim časom. No ne vsi, da ne bo pomote. Policaja , pardon, policista pa vidiš na ulici samo še, ko merijo hitrost. Res, da so jih v zadnjih letih prikrajšali za sredstva, ki jim pripadajo po pogodbi, pa vendar. Za njih ni recesije, kot je ni za bančnike,zdravstvo.. Da o železnici ne govorimo. Pa tudi za sindikaliste ni recesije. Je pa za vse tiste, ki so jih odpustili zaradi in v imenu "recesije" in za ves zasebni sektor, ki mu je padel promet. Posledično je v državni blagajni manj denarja. Tudi za javni sektor, ki pa se tega spoznanja na vse kriplje otepa. Kopja se pa lomijo na tistih, ki niso priključeni na državno vime, ki je zelo uvelo. Recept pa je enostaven. Prav tak, kot v družinskem proračunu. ČE NI, NI !!
star1
07. 11. 2011 22.47
Kje pa je pobudnik referenduma proti pokojninski reformi tovariš Semolić.Upam,da so ga upokojili,po videzu sodeč bi moral biti v pokoju že najman 20. let
Duška Duska
07. 11. 2011 21.45
Najnižja plača v državi 800 eurov Najvišja 3000 vse ostalo vsem,pa smo rešili državo Tisti,ki imajo največ,imajo mnogo preveč
prehlad
07. 11. 2011 20.42
tegale šrukelca pa fila palček.
gizadlinka
07. 11. 2011 18.14
PRI NAS PA SAMO JAVNI SEKTOR ŠTRAJKA, KER IMAJO JAVNI USLUŽNECI NAJVEČ ČASA, PA ŠE PLAČE DOBIJO, KO ŠTRAJKAJO. ČE GREŠ NA KAVO NA SODIŠČE ALI ŠOLE, TAM SE TE ŽENSKE NON STOP HVALIJO, KJE SO BILE NA POČITNICAH V TUJINI. POLEG TEGA , DA IMAJO SKORAJ POL LETA DOPUSTA, IMAJO TUDI PLAČE VELIKO VEČJE KOT V GOSPODARSTVU. ZDAJ PA JIM BO ZAKON OMOGOČIL ŠE NAPREDOANJE IN S TEM ŠE KAK CEKIN VEČ, BREZ DA BI ZATO BILO TREBA VEČ DELAT.
terralex
07. 11. 2011 17.59
Sindikati so zajedalci naše države, govorijo pa sožitju. Ko jih delavec resnično potrebuje, JIH PA NI NIKJER.
kvapatebriga
07. 11. 2011 17.46
Ko j... sindikate javne uprave. Polovico javne uprave je treba ukinit in to tisto ki nas muči z birokracijo. Naj doma spijo namesto na delovnem mestu. Potlej naj pa sindikati protestirajo kolikor hočejo!
kisla_glista
07. 11. 2011 14.37
Štruklja na cesto dat, potem pa naj nažiga! Polovica jih je preveč in ta polovica mi odžira vsak mesec plačo. Ni pardona za te pencil-pusherje, znižat plače za 20% ali pa jih vsaj 20% nagnat, pa čeprav bodo pristali na zavodu in proračunskem denarju. Ni mi jasno, zakaj se ne naredi že enkrat red v tem javnem sektorju. Zdaj ko je vlada padla, se pa divje zaposluje po agencijah in direktoratih...
aspx
07. 11. 2011 14.29
Štrukelj & Co: Bla bla blablabla bla. Janković: OK, mi smo za.