Slovenija

Gordijski vozel presekan. Sanolabor bo opremil novo hematologijo

Ljubljana, 05. 03. 2014 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
19

Ministrstvo za zdravje je podpisalo pogodbo s Sanolaborjem za dokončanje hematološkega oddelka. S tem bodo lahko končno opremili prostore nove hematologije, ki že pol leta samevajo in ki jih nujno potrebujemo, saj so sedanji eni najslabših v Evropi.

Ministrica Alenka Trop Skaza je izpolnila obljubo, ki jo je dala ob nastopu mandata, ko je kot svojo prioritetno nalogo izpostavila dokončanje oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana. Oddelek je namreč obnovljen, zaradi pritožbe neizbranega ponudnika na Državno revizijsko komisijo pa pogodba za opremo oddelka še ni bila podpisana. A danes se je zgodil tudi ta korak.

Na sedanjem oddelku za hematologijo so bolniki v prenatrpanih in zastarelih prostorih. Pogoji za zdravljenje so slabi, zapleti pri boleznih pa se lahko usodno končajo.
Na sedanjem oddelku za hematologijo so bolniki v prenatrpanih in zastarelih prostorih. Pogoji za zdravljenje so slabi, zapleti pri boleznih pa se lahko usodno končajo. FOTO: POP TV

Na osnovi odločitve Državne revizijske komisije, ki je zavrnila pritožbo Mollierja v zvezi z javnim naročilom za opremo hematološkega oddelka, so ministrica, predstavnik izvajalca Sanolabor Vlado Sever in generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec danes podpisali pogodbo v višini 1,127 milijona evrov.

Zelo sem zadovoljen, da je danes prišlo do podpisa in se ministrici zahvaljujem za hitro reagiranje. Glede na sedanje razmere smo se pacientom zavezali, da bi se čim prej preselili, četudi s staro opremo. Ko bomo preseljeni, bo to najsodobnejši oddelek za zdravljenje pacientov s tako hudo boleznijo, kot je levkemija. Predstojnik KO za hematologijo, Peter Černelč

Ministrica je ob podpisu pogodbe je povedala: "Danes je lep dan za slovenske bolnike. Verjamem, da bodo obnovljeni prostori opremljeni v roku treh mesecev, kot to določa pogodba. Tako bodo bolniki končno lahko zaživeli in bili zdravljeni v človeka vrednih prostorih in dostojnih razmerah."

Podpis pogodbe so pozdravili tudi v UKC Ljubljana. Vrhunec je dejal, da je danes praznik za UKC Ljubljana, za hematološki oddelek in vse slovenske bolnike, ki so se do sedaj zdravili v neustreznih prostorih starega hematološkega oddelka. "Veseli smo, da so na ministrstvu za zdravje spoznali resnost situacije in hudih razmer na KO za hematologijo. Pokazali so, da je človeško življenje in zdravje pomemben javni interes, ki prevlada nad vsemi drugimi, tudi materialnimi," je dejal Vrhunec.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker pa je dejal, da je vesel, da je ministrica uspešno rešila "gordijski vozel", kot je poimenoval zaplet z razpisom.

Spomnimo

Prostori novega hematološkega oddelka UKC Ljubljana so nared že eno leto, a se je zataknilo pri izbiri ponudnika za opremo. Sprva je posel dobil ponudnik Mollier, ki je opremo ponudil za 1,06 milijona evrov, revizijski zahtevek pa je 6. novembra lani vložil neizbrani ponudnik Sanolabor, ki je opremo ponudil za 1,13 milijona evrov.

Novi prostori čakajo na opremo.
Novi prostori čakajo na opremo. FOTO: POP TV

Ministrstvo je nato ugotovilo, da je bila Mollierova ponudba zavajajoča, zato so posel oddali Sanolaborju. Na to odločitev se je pritožil Mollier, ki pa mu Državna revizijska komisija ni ugodila in je pritožbo zavrnila. Proti Mollierju je ministrstvo vložilo tudi predlog za kazenski pregon.

Nov oddelek nujno potrebujemo

Kot je ob začetku gradnje dejal takratni zdravstveni minister Tomaž Gantar, se bo naa novem hematološkem oddelku lahko zdravilo 36 bolnikov. Namenjen bo bolnikom z akutnimi levkemijami, ki prejemajo najintenzivnejše kemoterapije, ter bolnikom s presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe velika nevarnost. Tako bodo vse sobe imele predprostor in nameščen nadtlak filtriranega zraka, ki bo preprečeval vdor spor iz zunanjega prostora ali hodnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
06. 03. 2014 11.31
+0
V včerajšnjem Dnevniku je v pismih bralcev javno naslovljeno pismo na to temo na predsednika države, predsednico vlade in ostale odgovorne za sramotno dogajanje na Hematološkem oddelku UKC. Žalostno, nedopustno kako se birokrati poigravajo s človeškimi usodami teh bolnikov, tudi za ceno življenja. Pretreslo me je.
Mars
06. 03. 2014 07.23
+1
Naj informatiki na ministrstvih naredijo platformo, ki bo javno dostopna in na kateri bo razvidno povpraševanje in ponudba. Če velja za isto kvaliteto manjša cena, se tako mafiji priščipnejo krila, država pa privarčuje miljarde na letni ravni na vseh ministrstvih. Samo tega ne bo, ker potem mafija ne bi naprej neupravičeno bogatela...
mixmax
06. 03. 2014 07.20
+3
Obstaja država v Evropi pod Alpami, ki meji na Balkan in je omejena sama s seboj. Tam živijo najlepše ženske, vendar nataliteta upada. Tam nezaposleni največ delajo. Tam živijo ljudje na najbolj plodni zemlji, ki pa je neobdelana. Tam vlaki še vedno vozijo počasi, po avtocestah pa se vozijo hitro - najdražje na svetu. V tej državi vsi igrajo košarko, smučarji dosegajo svetovne športne dosežke. Rekreacija jim je prioriteta, delo pa rekreacija. Vsi hitijo v službo, a vsi zamujajo. Osemurni delavnik traja deset ali več ur. Zdravstvo je brezplačno, zdravljenje pa morajo plačevati. Tam so svobodni novinarji, ki svobodno pišejo in poročajo po ukazih svojih šefov. Tam je svetovna kriza dobila državljanstvo. Tam so javna naročila skrivnost, državne skrivnosti pa javne. Tam še niso znani zmagovalci 2. svetovne vojne. Tam pišejo zgodovino nepismeni, najbogatejši so pa tisti, ki nikoli niso delali. Tam je Slovenija.
stafford
06. 03. 2014 05.25
+4
Vrhunec je dejal, da je danes praznik za UKC Ljubljana, praznik bo takrat, ko se bo podkupljiva svinjad spravila iz bolnišnic.
KardinalVKristusu
05. 03. 2014 20.44
-5
Bravo Alenka!!!! Vse se odvija v pravo smer, a žal prepozno... Če bi bila Alenka na oblasti pred 10 leti, ne bi bili tam kjer smo...
est
05. 03. 2014 20.03
+1
Stavim, da bo neizbrani dobavitelj tožil, ker ni dobil posla in tožbo tudi dobil. Kdo bo pa plačal pa že vemo.
felix59 drugič
05. 03. 2014 19.59
-1
KONČNO!!! Koliko umrlih imajo odgovorni na vesti???
felix59 drugič
05. 03. 2014 20.37
-4
brko1952
05. 03. 2014 18.51
+0
štajerka bo to zrihtala
piko112
05. 03. 2014 17.39
+6
Bomo počakali na zaključek pa bomo videli kaj se bo še vse zgodilo od vzdrževanja opreme do njene uporabnosti in podobne napake ki so jih verjetno naredili pri razpisu
1940
05. 03. 2014 15.35
+20
če bi opremo dobavil direktno izvajalec opreme ,bi bila cena polovična
BANDA UŠIVA
05. 03. 2014 15.54
+7
Proizvajalci so že po imenu proizvajalci. Zato imajo zastopstva po svetu. Ali misliš, da proizvajalec oprme iz napr. Švedske pride v LJ. montirat eno malenkost? Saj tudi špagete prodajajo v trgovinah in zastopnikih, tudi Krka v Moskvo ne prodaja tablet direktno kupcem. To je ekonomija. Če ni korupcije, vse lahko poteka brez težav. Pohopsat je treba barabe!
kori, srebrni, jezus...ovce
05. 03. 2014 15.26
+1
zemljarič poštimu....
TvojaMamica
05. 03. 2014 15.09
+9
In opral tono denarja ;)
Zaboljsijutri
05. 03. 2014 14.58
+24
Mene moti le to, da so provizije teh izvajalcev kot npr;Sanolabor, Moller... katastrofalne. Vmes pa se se drugi molzejo. Naj se objavi koliko UKC placuje za rolico toaletnega papirja..
BANDA UŠIVA
05. 03. 2014 15.08
+12
Po eni strani imaš prav. Vendar če ne bi bilo sistemske korupcije, bi vsi ti ponudniki dejansko delovali kot je običajno na trgu. Niso oni krivi, če jim molijo vreče pod nos in zato prihaja do tega. Ko bo enkrat policija potrkala na vrata ponudnikov in jim ponudila imuniteto, bodo zapeli in ztakrat se bo razkrinkala vsa sistemska korupcija. Ne samo v zdravstvu, da se razumemo, POVSOD!!!
Morana7
05. 03. 2014 15.13
+5
Ponudniki imajo interno pomoč, če ne jih ne bi izbrali a ne? Je treba tudi interne veze lepo objavit, ker tega prav gotovo ne počno za brez veze temveč za finančno korist.
BANDA UŠIVA
05. 03. 2014 14.51
+30
Ne bi komentiral in dodajal pridevnikov, ki bi adminu dvigali pritisk, vendar je to navadna politično gospodarsko lobistična svinjarija! Sicer pa desetletje prepozno. Edino kar boli je to, da za to svinjarijo ne bo nihče NIKOLI odgovarjal!
mona
05. 03. 2014 14.42
+23
Končno, to bi morali narediti že pred desetimi leti. Hvala vsem, ki so prispevali k ureditvi tega problema.