Slovenija

FOTO: V DZ vložili listo kandidatov za ministre vlade Alenke Bratušek

Ljubljana, 14. 03. 2013 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mandatarka Alenka Bratušek je v državni zbor vložila predlog liste kandidatov za ministre v vladi. Na listi je 13 kandidatov, med njimi tudi kandidatka brez resorja. V novi vladi bo pet resorjev vodil PS, po tri SD in DL, dva pa DeSUS. In kdo bo prevzel finančni resor?

V novi vladi bo pet resorjev vodil PS, po tri SD in DL, dva pa DeSUS.

Mandatarka Alenka Bratušek je v državni zbor ob 21.01 vložila predlog liste kandidatov za ministre v vladi, je navedeno v uradnem zaznamku oddelka DZ za delo z gradivi in pošto. Na listi je 13 kandidatov, med njimi tudi kandidatka brez resorja.

Kandidati iz vrst SD, DL in DeSUS so bili znani že pred vložitvijo, medtem ko je PS svoje kandidate držal v tajnosti do zadnjega. V javnosti je sicer zaokrožilo več imen, največja uganka je ostajal predvsem kandidat za v tem času najbolj zahteven, finančni resor. Zdaj so iz PS tudi uradno sporočili, da je kandidat za ministra direktor Upravljavskega centra za finančno upravljanje NLB Uroš Čufer.

Za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo kandidira poslanec PS Stanko Stepišnik, za ministra za obrambo pa poslanec PS Roman Jakič. Za vodenje ministrstva za kulturo kandidira vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Uroš Grilc, kandidatka za ministrico brez listnice, zadolženo za vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa je poslanka PS Tina Komel.

Zaslišanja kandidatov bodo predvidoma potekala v ponedeljek in torek, medtem ko bi DZ novo vlado lahko potrdil že v sredo.

Preberite tudi: Kdo so in kaj so počeli do danes? Najmlajša med ministrskimi kandidati je 32-letna Tina Komel iz PS. Kdo je Uroš Čufer, ki kandidira za prevzem finančnega resorja? Med kandidati so tudi že stari znanci, ki imajo veliko izkušenj z ministrovanji.

Koalicijska pogodba je podpisana, seznam kandidatov vložen v DZ.
Koalicijska pogodba je podpisana, seznam kandidatov vložen v DZ. FOTO: Miro Majcen

Seznam vseh kandidatov za ministre

Uroš Čufer (PS) za ministra za finance

Uroš Grilc (PS) za ministra za kulturo

Roman Jakič (PS) za ministra za obrambo

Tina Komel (PS) za ministrico brez resorja za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu

Stanko Stepišnik (PS) za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo

Igor Maher (DL) za ministra za infrastrukturo in prostor

Senko Pličanič (DL) za ministra za pravosodje

Gregor Virant (DL) za ministra za notranje zadeve in javno upravo

Anja Kopač Mrak (SD) za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Jernej Pikalo (SD) za ministra za izobraževanje, znanost in šport

Dejan Židan (SD) za ministra za kmetijstvo in okolje

Karl Viktor Erjavec (DeSUS) za ministra za zunanje zadeve

Tomaž Gantar (DeSUS) za ministra za zdravje

Preberite tudi: V koalicijski pogodbi so zapisali 12 prioritet. Katere so?

Optimalna ekipa

Bratuškova je za nacionalno televizijo dejala, da je to njena optimalna ekipa. Zahvalila se je vsem kandidatom, ki so bili pripravljeni sodelovati. Bo pa vsem ministrom zelo gledala pod prste. S koalicijskimi strankami so se usklajevali o imenih, vendar se prav posebej posamezne stranke niso vtikale v kandidate drugih strank, razen če bi bil kakšen problem.

Glede iskanja kandidata za finančnega ministra je pojasnila, da je lahko izbirala med tremi kandidati, ki so pristali na to funkcijo. Zato je imela največje pomisleke, za katerega kandidata se odločiti, saj si je na tem mestu želela žensko, pa ji to ni uspelo. "Kot drugo sem si želela nekoga, ki prihaja iz bančnega sektorja in se bo takoj začel ukvarjati s sanacijo bančne luknje," je še dejala Bratuškova. Na vprašanje, kako bo kandidata za finančnega ministra Čuferja, ki je direktor upravljavskega centra za finančno upravljanje NLB, ubranila pred očitki, pa je poudarila, da ji je zagotovil, da s slabimi krediti v NLB ni imel nič.

Mandatarka je poudarila, da je bila pri izbiri vladne ekipe strokovnost na prvem mestu. Je pa razočarana nad tem, da strokovnjaki niso pripravljeni v tem trenutku stopiti zraven v vlado in pomagati državi.

Poudarila je tudi, da bo odstopila s položaja, če bi ustrezni organi na fakulteti presodili, da je njeno magistrsko delo plagiat. "Nikakor pa si ne bom dovolila, da bodo mojo magistrsko delo ocenjevali državni sekretarji v kabinetu predsednika vlade ali podmladek te stranke, ki pa nimajo nobenih zadržkov glede plagiatov svojih poslancev, tudi do teh, ki so bili že obsojeni."

Največ prahu dviguje finančni resor

Druge koalicijske partnerice tega, kdo bo kandidat za finančnega ministra, očitno do zadnjega niso natančno vedele. Do zadnjega so namreč ponavljale, da odgovornost za to nosi Bratuškova in da ji za zdaj zaupajo. Tudi Virant je danes zvečer na nacionalni televiziji ponovil, da je seznanjen z možnimi kandidati za finančnega ministra. Ob tem pa je izpostavil, da "DL zagotovo ne bo dal glasov za vlado", če jih kandidat za finančnega ministra s svojim imenom, kredibilnostjo in nastopom na zaslišanju v DZ ne bo prepričal.

Dejstvo, da Čufer prihaja iz NLB, kjer so med drugim podeljevali tudi sporne kredite, je namreč že sprožilo polemike. SDS je na Twitterju zapisal, da je Čufer razočaranje. "Pričakovali smo vsaj njegovega mentorja Marjana Kramarja. Ta je bil uspešnejši, glejte, kam je prišla NLB," so zapisali.

Predsednik SD Igor Lukšič je še pred uradnim razkritjem imena kandidata za omenjeno televizijo dejal, da so opozorila dobrodošla in umestna. Po njegovem mnenju je prav, da se slovenska politika na tej točki "ostro ozavešča". Gre za politiko, ki zahteva odgovornost od vseh, ne le od teh, ki so v parlamentu in vladi, ampak tudi nižje, je dodal.

SDS se je sicer obregnil tudi ob kandidaturo Jakiča za ministra za obrambo, ki je "žalitev za Slovensko vojsko", saj da je Jakič leta 1991 nasprotoval njeni ustanovitvi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2857)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
15. 03. 2013 13.51
+1
Poslanci so po desetih urah razprave z 55 glasovi potrdili Alenko Bratušek za novo mandatarko za sestavo vlade. V svoji prvi izjavi je med drugim izjavila: »Konec je s politiko žalitev in zaničevanja.«
dostojevski II
15. 03. 2013 13.52
+0
?ira?ira
15. 03. 2013 13.21
+2
Kaj pa od mandatarke DIPLOMSKA kako je vse utihnilo.Pa Jankovičččččč
tacka1
15. 03. 2013 18.00
+1
Zgleda, da je sedaj vse ok, samo da so pri koritu, s-v-i-n-j-e požrešne, za narod jim je malo mar. Sedaj bodo pokradli kar je še ostalo. Vsi so isti, čimprejšne volitve, z novimi obrazi, ker teh starih sihtov (naj bodo levi ali desni) res ne bomo mogli več dolgo prebavljat. Na bruh mi gre!!
HAWAIII69
15. 03. 2013 12.20
+4
Vsi ti so ENA VELIKA PREVARA!..Kot vsem ostalim doslej se jim gre samo za $ $ $ $ ....in MOČ.
?ira?ira
15. 03. 2013 13.20
+1
Polly ß
15. 03. 2013 09.41
+3
A, nebi bilo boljše, da bi se potem ven metali, ko bi napravili kaj koristnega za državljane! Do sedaj je še vse delo STARE JANŠEVE VLADE! Lenčica naj prične delati, ne pa da samo govori kako je politične krize konec. Krize še zdaleč ni konec in VEM, da še bodo kar govorili o stari vladi, kaj ni in kaj je narobe naredila. To so samo podtikanja, ker nekaj so pa le naredili in imajo za pokazati, medtem ko ona še nima kaj pokazati.Zopet bo raja našpuk.......To je najlažje. UPAM, DA BODO KMALU NOVE VOLITVE!
Jaka Planinc
15. 03. 2013 09.25
+2
Konec groženj Izsiljevanja,žalitev in ZAČETEK REVŠČINE,BEDE,NEISPLNJENIH OBLJUB,PLENJENJA ŠE OSTALEGA "BOGASTVA"REVŠČINE,.
Polly ß
15. 03. 2013 09.46
+1
Lepo je slišati, TODA KAJ,KO NE DRŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽIIIIIIIIIIIIIII Pokradeno naj se vrne!
24vohomurckov
15. 03. 2013 08.58
+7
konec politične krize, groženj, žalitev ter izsiljevanj,pravi gospa bratušek,medtem pa njen minister grobo obračunava z vidno članico stranke desus............koalicija pa nič!....gospa alenka nič!!?? važno,da je konec politične krize, groženj, žalitev ter izsiljevanj......!!!.....ovčke pa blejajo dalje!!!
24vohomurckov
15. 03. 2013 08.55
+4
...novinar:gospa meta vesel valentinčič...na zadnjih volitvah za predsednika stranke ste dobili čez 60 glasov,ampak danes bi težko dobili koga,ki bi bil odkrito na vaši strani in rekel besedo vam v prid!!? ...meta vesel valentinčič:točno!zato,ker se ljudje bojijo....tudi sama sem dobila grožnjo,da bom ob službo.....sem pa samo opozarjala,da se grobo kršijo etična in moralna načela naše stranke,ki je na volitvah uspela zaradi svojega programa!!
dule100
15. 03. 2013 08.50
+5
Plagiat Zoranke, je za Lukšiča drugorazredna tema ! Je pa Lukšič prvorazredni Danilo Trk !
Polly ß
15. 03. 2013 09.43
+3
Tako je Dule! Ni potrebno še dodatno komentirati! LP
prašek
15. 03. 2013 08.45
-1
Štajerka Samo Do Srede !!!!!
dule100
15. 03. 2013 08.38
+2
Glavna umetnost kulturniških jamračev je, da se dereš toliko časa, da dobiš v usta državno dudo ! Slavoj Žižek Celo vaš komunist vas je prečital ! Torej, vsekakor potrebujejo samostojno ministrstvo !
korintos1
15. 03. 2013 08.30
+2
Hajduče, še obstajaš?
Ljubljanski Snob
15. 03. 2013 08.34
+1
Seveda, samo kavo sem si skuhal, do 17 ure bom na portalu, danes sem na recepciji, sem se psihično namatral te 4 dneve ko me ni bilo, čisto sem skurjen.
korintos1
15. 03. 2013 08.29
+0
Veste zakaj se desničarji bojijo kandidata iz NLB?
Flat Eric
15. 03. 2013 08.41
+1
Zato, ker bo vse slabe kredite (za katere je tudi sam kriv) te banke pometel pod preprogo, državljani pa bomo vse plačali.
Polly ß
15. 03. 2013 09.44
+1
24vohomurckov
15. 03. 2013 08.21
+1
....novinar pravi:gospod virant! niste zahtevali naj se bratuškova ogradi od zorana jankoviča,ste se pa menda ostro pogajali o tem,kam bo spadala energetika!!? ...ne verjemite vsega,kar pišejo mediji...pravi virant in zamolči,da bo minister za infrastrukturo igor maher....
dule100
15. 03. 2013 08.20
+2
Delu čast in oblast, seveda če ju prej ne ukrade levica !
korintos1
15. 03. 2013 08.27
+1
Desnica dela ne krade, so bolj za keš. o časti pa še niso razpravljali.
MICLA
15. 03. 2013 08.18
+0
sedaj je pa janković varen in ga ne bo nobeno sodstvo več preganjalo ali policija kar je hotel to je dosegel s pomočjo tistih slinastih izdajalcev ki vsake pol ure govorijo drugače in to je verant rjavec in žerjav ki jo je že zbrisal na drugo delo ,seveda preko veze,da o lukšiću ne govorim in tej bandi mafijski naj slovenci verjamemo.čudi me da bratovškova ni predlagala za finančnega ministra kar enega od jankovićev ki se spoznajo na denar in teli izdajalci ki sem jih prej omenil bi jih zagotovo podprli ker oni bi za stolček izdali lastno mati ,pa nebi slovenije IZDAJALEC OSTANE IZDAJALEC IN HINAVEC.
cirenij
15. 03. 2013 08.23
+2
Nič ni JaNKOVIČ VAREN. Vsi pridejo na vrsto. Zaupajmo in verjemimo, da se začnejo mlinski kamni hitrije obračat. Za leve, desne, spodnje, zgornje, bele, rdeče, črne....
dule100
15. 03. 2013 08.18
+1
Najmanj kar lahko rečem, je to, izdelek daleč pod standardi, ki bi jim morala zadostiti neka magistrska naloga. Pozabljamo, da gre za znanstveni magisterij ! To ni bolonjski magisterij, ki je po statusu nižji - je strokovno delo ! Pri znanstvenem delu se od magistranta pričakuje izviren znanstveni prispevek, to pa naloga Bratuškove še zdaleč ni. Naloge ne izhaja iz jasnih predpostavk oziroma hipotez, struktura je zelo zmedena, hude težave ima v metodologiji, denimo kandidatka ni znala razlikovati med anketo in intervjujem, zanjo je to isto, čeprav je to daleč od resnice ! Take metodološke napake ne smejo zagrešiti niti študentje prvega letnika. Če študent na naši fakulteti ne bi znal razlikovati med anketo in intervjujem, ne bi "prišel skozi" pri metodoloških predmetih v prvem letniku ! Glede na svoje dosedanje delo si upam trditi, da naloga ne izpolnjuje niti kriterijev za delo na dodiplomski stopnji na kakšni resni visokošolski ustanovi, kaj šele na stopnji znanstvenega magisterija ! Dr.Matevž Tomšič, izr.prof.FUDŠ Toliko o strokovnosti Bratuškove ! Tudi če izzvzamemo, da je naloga plagiat !
korintos1
15. 03. 2013 08.27
+3
Tonček Balonček
15. 03. 2013 08.43
+0
Toliko o MAtevšu Tomšiču. Zakaj pod drobnogled ne vzame JAnševe diplome. Ali pa Gorenakov doktorat recimo.Zverovega je pa sloh škoda omenjati, pa tistega od njegove žene tudi.
Tonček Balonček
15. 03. 2013 08.43
+1
dule100
15. 03. 2013 08.43
+0
dule100
15. 03. 2013 08.47
+0
Tona Saj ne boš verjel, zelo se veselim tele vlade ! To bo dokončni pogreb ! Je pa res, da je to tragedija ! Mimogrede, si vse te diplome in doktorate ti pregledal, ali kar tako na pamet, kot vedno !
24vohomurckov
15. 03. 2013 08.17
+1
.....virant pravi,da je vstop v koalicijo edina mogoča opcija in,da bi za predčasne volitve lahko poskrbel edino janez janša,česar ni storil. vsak odklon od te namere oziroma možnosti (vstop v koalicijo)PAZITE!!!!!...bi bilo grobo kršenje slovenske ustave...!!!! normalnemu človeku ob takih izjavah postane slabo!!!....zato,ker se ustava krši vsak posamezni dan,pa to gospoda gregorja niti slučajno ne moti!!!!
24vohomurckov
15. 03. 2013 08.14
+0
.....v pogledh slovenije novinar sprašuje viranta,zakaj ni postavil pogojev naj se lenčka in PS popolnoma ogradita od zoknija in s tem pogojeval podpisa koalicijske pogodbe in zakaj ni odklonil vstopa v koalicijo,ker tega niso storili?....virant pravi,da bi kaj takega bila prevara mandatarke,ki je nastavila svoj hrbet in prevzela ta izziv,ko ga nihče drug ni hotel...haaaaalooooooo!!!.....kaj menijo volivci o tem,je pa brez pomena???!!!
clox
15. 03. 2013 08.10
-1
štajerka je šolski primer tega, da če baba ni zvečer nataknjena, je potem cel dan
korintos1
15. 03. 2013 08.28
+1
24vohomurckov
15. 03. 2013 08.33
+0
dule100
15. 03. 2013 07.59
+2
Nova vlada ! Se bi človek smejal ali jokal ?
kimovka
15. 03. 2013 08.04
+1
prašek
15. 03. 2013 08.09
-2
Kar vsi desnosučni jokajte ! Vam privoščimo !
?\?~
15. 03. 2013 08.10
+1
prašek
15. 03. 2013 08.11
-2
?\?~
15. 03. 2013 08.17
+3
prašek res......a si jo ti potrdil, ker parlament še je ni ......
dule100
15. 03. 2013 08.21
+1
korintos1
15. 03. 2013 08.28
+1