Slovenija

Pogin čebel: Ovadba proti akademiku

Ljubljana, 27. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmetijsko ministrstvo še ne želi odkriti, katere sporne snovi so našli v vzorcih čebel, ki so množično poginile.

Analize odmrlih čebel kažejo na dve sumljivi substanci (foto: POP TV)
Analize odmrlih čebel kažejo na dve sumljivi substanci (foto: POP TV) FOTO:

Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) je iz italijanskega laboratorija Chelab prejel rezultate analiz odmrlih čebel, ki so jih veterinarski inšpektorji minuli teden odvzeli na prizoriščih nedavnega množičnega pogina čebel v Slovenski Istri in okolici Bleda. Italijanski laboratorij v vzorcih ni ugotovil sledi imidakloprida, ki jo vsebuje sporni preparat gaucho, pač pa je odkril dve drugi substanci. Za kateri substanci gre, na kmetijskem ministrstvu niso povedali, so pa dejali, da naj bi več informacij razkrili na novinarski konferenci v petek.

Predstavnica za stike z javnostjo na kmetijskem ministrstvu Marina Rojko je sicer še dejala, da je laboratorij eno substanco odkril v vzorcih čebel s Primorske, drugo pa v vzorcih čebel z Gorenjske. Trenutno se po njenih besedah na veterinarski upravi pripravljajo strokovne ugotovitve, veterinarji pa naj bi se sestali tudi s čebelarji.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Vida Čadonič Špelič je minuli teden na novinarski konferenci kmetijskega ministrstva pojasnila, da naj bi v Chelabu vzorce čebel pregledali na osem substanc, in sicer diazinon, dimetoat, fention, triklofon, imidakloprid, alfacipermetrinon, piridafention in fosfotionan.

V množičnem poginu čebel naj bi poginilo prek 300 čebeljih družin
V množičnem poginu čebel naj bi poginilo prek 300 čebeljih družin FOTO:

Čebelarji so sicer minuli teden po zadnjih zastrupitvah prek 300 čebeljih družin v Slovenski Istri in več kot sto čebeljih družin na Bledu opozorili, da država ne stori dovolj za izobraževanje in osveščanje uporabnikov škropiv, še manj pa stori na področju inšpekcijskega nadzora nad uporabo teh sredstev. Obenem so poudarili, da njihova zahteva o vsaj začasni prepovedi prodaje preparata gaucho, ki je tudi lani močno prizadel čebelarstvo, kljub številnim znanstvenim dokazom o njegovi škodljivosti za čebele še vedno ni upoštevana.

Kazenska ovadba proti akademiku

Akademik in profesor z oddelka za agronomijo na ljubljanski biotehniški fakulteti, dr. Jože Maček je zavrnil očitke oziroma obtožbe glede izdelave toksikološkega mnenja za preparat gaucho, ki jih je zoper njega navedel mikrobiolog in docent na Visoki zdravstveni šoli v Mariboru dr. Gorazd Pretnar. Ta naj bi zoper Mačka na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo, ker naj bi med drugim "malomarno pripravil toksikološko in ekotoksikološko mnenje za insekticid Gaucho FS 600 brez ustreznega znanja". Maček je ob tem prepričan, da bodo pristojni državni organi v postopkih ugotovili, da je bilo njegovo delo korektno in strokovno ter da obtožbe niso utemeljene.

Pripravek Gaucho FS 600 je insekticid, s katerim obdelajo semenski krompir  (foto: POP TV)
Pripravek Gaucho FS 600 je insekticid, s katerim obdelajo semenski krompir (foto: POP TV) FOTO: Dare Čekeliš

Dr. Pretnar pa pojasnjuje, da je pregledal toksikološko in ekotoksikološko oceno insekticida gaucho, pri čemer je ugotovil, da Maček sploh ni opravil monografskega dela, temveč gre le za "prepis varnostnega lista". "V oceni je tudi veliko napak, saj je Maček postrv zamenjal za krapa, pri koncentracijah za alge se je zmotil za eno ničlo, ne loči vodne bolhe od postranice," je povedal Pretnar. V letih od 1993 do 1995, ko je bil dr. Maček imenovan za akademika, je napisal 42 podobnih toksikoloških mnenj. "Zato sem Slovensko akademijo znanosti in umetnosti pozval, naj to preveri in Mačku odvzame akademski naziv, če se izkaže, da gre za goljufijo," je dejal Pretnar.

V presojo, ali je pripravek gaucho vzrok za zastrupitve čebel pri nas ali ne, pa se Maček ne želi spuščati. Omenja le, da natančne raziskave v drugih državah, npr. v Franciji, suma za vzrok teh zastrupitev ne potrjujejo oziroma ga zanikajo. Tudi raziskava aktualne zastrupitve čebel pri nas po Mačkovih besedah ni potrdila suma, da je smrt čebel povzročil gaucho.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja