Slovenija

Šušteršič: Če ne ti ukrepi, potem ostanejo ukrepi, kot so petodstotno zvišanje stopnje DDV

Ljubljana, 02. 04. 2012 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada in sindikati ostajajo vsak na svojem bregu glede plač, regresa in odprave plačnih nesorazmerij. Vlada bo sindikatom ponudila "novo ponudbo" varčevalnih ukrepov. Vse več sindikatov javnega sektorja za 18. april napoveduje stavko.

Pogajalska skupina vlade bo do torka na podlagi pripomb sindikatov pripravila "novo ponudbo" varčevalnih ukrepov, ki jih bo v četrtek obravnavala vlada, pravi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. V obliki interventnega zakona naj bi vlada ukrepe, četudi brez dogovora s sindikati, na četrtkovi seji tudi sprejela. Pogajanja s sindikati bodo sicer nadaljevali tudi po četrtku. Nekateri sindikalisti so današnja pogajanja označili kot zaostrovanje.

Vlada z novo ponudbo

Minister Senko Pličanič
Minister Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen
Evropska komisija je pozdravila jasno zavezo nove slovenske vlade, da bo spoštovala cilj zmanjšanja primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda v letu 2013, in ocenila, da je ta cilj še vedno mogoče doseči. V Bruslju pričakujejo, da bo predlog rebalansa potrdil to zavezo, in da bo čim prej uveljavljen.

Pličanič je po današnjih pogajanjih s sindikati javnega sektorja pojasnil, da bo "nova ponudba" varčevalnih ukrepov spremenjena v tistih delih, kjer bodo menili, da je to smiselno in utemeljeno. Po njegovih besedah je možno tako sprememba oz. zmanjšanje posameznih ukrepov kot tudi umik ukrepov. A če bo prišlo do umikov posameznih ukrepov, jih bo treba nadomestiti z drugimi, je poudaril. Ključna vprašanja razhajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so po njegovih besedah plače, odprava plačnih nesorazmerij in vprašanje regresa.

Kot pravi, se bo vlada s sindikati pogajala tudi, če se do četrtka ne bodo nič dogovorili, manevrskega prostora pa je po njegovih besedah kar nekaj. Dokler ukrepi v državnem zboru niso sprejeti, so pogajanja s sindikati možna, je pojasnil Pličanič. Sicer pa po njegovih besedah ne pride v poštev, da bi samo interventni zakon podaljšali do konca leta in se ta čas pogajali, kako bi varčevali. "Časa preprosto ni. Ta opcija ni sprejemljiva, preveč časa je bilo zamujeno v preteklosti," je dejal.

Vlada je sicer med drugim predlagala znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov in neizplačilo regresa v letošnjem letu. Znižala bi tudi povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ter regres za prehrano med delom.

Preberite tudi: Vse kaže, da bo zaradi ukrepov standard padel

Datum za sindikate ne more biti presenečenje

Minister za finance Janez Šušteršič je po pogajanjih opozoril, da so časovnico obravnave varčevalnih ukrepov predstavili sindikatom že prej, tako da "ta datum danes zanje ni mogel biti nobeno presenečenje, razen če je bilo morda presenečenje, da vlada tisto, kar govori, misli resno".

Minister Janez Šušteršič
Minister Janez Šušteršič FOTO: Miro Majcen

Glede grožnje z referendumom Šušteršič upa, da ga ljudje ne bodo podprli, če bodo sindikati javnega sektorja branili vsak evro svoje plače tako, da bodo šli na referendum. Minister pojasnjuje, da potem ostanejo ukrepi, kot so petodstotno zvišanje stopnje davka na dodano vrednost, s čimer bi dosegli podoben učinek na primanjkljaj.

Tudi sindikati javnega sektorja bodo po njegovem mnenju težko razložili javnosti, zakaj bi zviševali davke, ki bodo znižali dohodke vsem, samo zato da v javnem sektorju ne bi izgubili niti evra svoje plače. "Prav je, da se to breme krize amortizira tudi v javnem sektorju," je dejal. Glede napovedi stavk v javnem sektorju pa Šušteršič pravi, da v nobeni evropski državi pri uravnoteženju javnih financ ni šlo brez stavk. "Mislim, da je normalno, da ljudje izrazijo svoje nestrinjanje oziroma da sindikati to organizirajo," je dejal.

Sindikati se sprašujejo, kaj lahko sploh še storijo

Usmeritev varčevalnih ukrepov, ki jih načrtuje vlada, je prava, je danes v Ljubljani ocenil guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. "Alternative za varčevalne ukrepe nimamo," je dejal in poudaril, da moramo varčevati, za to pa so potrebne tudi začasne žrtve."Upamo, da bo med socialnimi partnerji prišlo do dogovora, da se bomo vsi zavedali, da je treba varčevati in da imamo neke žrtve, ki so začasne," je povedal Kranjec. Kot je dejal, bo to dolgoročno vodilo v višjo rast, višje dohodke, višjo porabo in tudi boljšo bonitetno oceno države.

V dveh dnevih ni mogoče izpeljati racionalnih pogajanj o vsebini izhodišč, je po pogovorih z vladno stranjo dejal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Izpostavil je, da ga je presenetil današnji prihod finančnega ministra Šušteršiča, ki je ob tem potrdil, da namerava vlada v četrtek obravnavati paket ukrepov v obliki zakonskih rešitev. Sindikalist se zato sprašuje, kaj lahko sploh še storijo, če namerava vlada v četrtek predlog sprejeti, saj "je očitno, da v dveh dneh ne moremo uskladiti tako zahtevnega paketa zakonov, ki brutalno posegajo v položaj javnih uslužbencev in uslužbenk". Vlada se po njegovi oceni ne ozira na svoje obljube o socialnem dialogu.

Kot je spomnil Štrukelj, je konfederacija sindikatov javnega sektorja že na začetku predlagala, da bi se pogovarjali o zamrznitvi plač do konca leta. Ta zamrznitev bi namreč po njegovih besedah prinesla več kot 200 milijonov evrov. V tem času ali prej pa bi sprejeli ukrepe, ki bi imeli podporo tako javnih uslužbencev kot tudi državljank in državljanov oz. bi bili sprejemljivi "za večino tistih, ki niso privilegirani v naši državi". Vlada se je očitno odločila za drugačno pot, v sindikatu pa si bodo do konca prizadevali za sprejemljive rešitve.

Protest sindikatov v Ljubljani - 18
Protest sindikatov v Ljubljani - 18 FOTO: B.G.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič pa je po pogovorih poudaril, da so z vladno pogajalsko skupino danes šli skozi vse točke dogovora. Predlagane ukrepe so sindikati v veliki večini zavrnili. Dopuščajo le kompromise pri nekaterih manjših ukrepih, medtem ko pri pogovorih o plačah in regresu niso dosegli še nobenega napredka. Na vprašanje, ali bo vlada na ta način povozila socialni dialog, je Ščernjavič odvrnil, da bodo to še videli.

V primeru stavke bodo šole in vrtci zaprti

Ob usklajevanjih v sindikatih že potekajo tudi aktivnosti glede morebitne stavke. Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije se je minuli teden že preimenovalo v stavkovni odbor. V enem njenih večjih sindikatov, Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, naj bi se danes članstvo že začelo izrekati o podpori morebitni stavki, ki bi se začela 18. aprila. V Svizu ocenjujejo, da je izobraževanje pod posebnim udarom, kar kažejo tudi vladni varčevalni ukrepi, je dejala predsednica glavnega odbora Sviza Jelka Velički. Glede na odzive članov ne dvomijo, da bo stavka v izobraževalnih zavodih izglasovana.

Otroci bodo morali biti doma.
Otroci bodo morali biti doma. FOTO: Thinkstock

Učitelji so po njenih besedah udarjeni trikrat, z znižanjem plač, s povečanjem pedagoške obveze in s povečanjem normativa glede števila učencev v oddelkih. "Trditve, da učitelji v slovenskih šolah naredimo bistveno manj ur neposrednega dela z učenci kot v državah OECD, niso resnične," je dejala Jelka Velički. Po njenih besedah težko razumejo, kako bo višanje normativov glede števila otrok v vrtcih in šolah pripomoglo k ohranitvi kakovostnega izobraževanja.

Glede predlaganih ukrepov varčevanja na področju šolstva je generalni tajnik Sviza Štrukelj povedal, da njihovi izračuni kažejo, da bi lahko zaradi tega brez služb ostalo od 1500 do 3000 zaposlenih. Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar pa je povedala, da te številke o odpuščanju ne držijo in da so močno pretirane. Poleg tega si po njenih besedah prizadevajo pridobiti evropska sredstva, ki bi pomagala premostiti takšne težave. Naredili bodo vse, da bo odpuščanje minimalno, je dejala.

Štrukelj je še pojasnil, da bo splošna stavka 18. aprila izglasovana, če se bo zanjo opredelila večina od 40.000 članov Sviza. Rezultati glasovanj v zavodih bodo znani 11. aprila. Na dan stavke bodo vrtci in šole zaprti, otroci bodo ostali doma, učitelji pa bodo na delovnih mestih ali pa na shodih v Ljubljani in drugih mestih, če jim jih bodo dovolili. Zaenkrat po njegovih besedah kaže, da v Ljubljani dovoljenja za shod ne bodo dobili.

Prav tako bodo o morebitni pridružitvi splošni stavki v teh dneh razpravljali v drugem delu sindikata javnega sektorja. Vodja njihove pogajalske skupine Ščernjavič pravi, da bo odločitev znana v začetku tedna, danes ali v torek.

Policisti za stavko, cariniki se še odločajo

Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije je sprejel sklep, da bodo 18. aprila začeli stavkati, če stavka seveda bo, je pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Tudi generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Franci Frantar napoveduje, da je stavka za zdaj neizogibna, če vlada ne bo popustila in začela "bolj trezno razmišljati o ukrepih".

Slovenski policisti
Slovenski policisti FOTO: Reuters
Predstavniki poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS) so se srečali z vodstvom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Po besedah Semoliča je namen tovrstnih srečanj zlasti iskanje določene stopnje konsenza glede načrtovanih sistemskih ukrepov za uravnoteženje javnih financ. Opozicijska PS je sicer minuli teden vlado pozvala, naj se, namesto krčenja socialnih pravic, loti prihodkovne strani proračuna. Država nima prihodnosti brez gospodarskega razvoja; zadolževanje za ta namen je razumno in potrebno, menijo v PS.

V Policijskem sindikatu Slovenije zahtevajo umik ukrepov, ki posegajo v plače, pripombe imajo na predlog zakona o organizaciji in delu policije, zahtevajo tudi uresničitev stavkovnega sporazuma iz novembra 2010. Tako zahtevajo, naj vlada umakne vse predloge, ki posegajo v plače, predvsem pa v plače najnižje plačanih uradnikov in drugih zaposlenih v javnem sektorju, je pred začetkom današnjih pogajanj med predstavniki vlade in predstavniki sindikatov v javnem sektorju povedal Uroševič. Stavkali bodo omejeno, zato bodo poostrili nadzor v prometu, kar pomeni več zastojev, kazni pa bodo pisali čim manj, bolj bodo izdajali opozorila, kar pomeni manj denarja v proračun.

Stavki 18. aprila pa bi se lahko pridružili tudi cariniki. Kot je pred začetkom današnjih pogajanj dejal sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič, so cariniki že oblikovali svoj stavkovni odbor, a zaradi drugih razlogov, in sicer ker po njegovih besedah ni dialoga z ministrstvom za finance glede reorganizacije carinske službe. Ali se bodo pridružili stavki 18. aprila, se bodo cariniki odločali, če in ko bo to postalo aktualno, pojasnjuje Miščevič. Sicer pa opozarja, da je slišati, da "je v igri tudi referendum". Po tem scenariju pa po njegovem mnenju ne bi bilo treba stavkati.

Predlagani dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za uravnoteženje javnih financ
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karmen Grozde
07. 04. 2012 20.32
Če so podatki pravi je v naši državi imenovanih okoli 274 delovnih skupin, komisij. Manjka samo še tista, ki bi ugotavljala, koliko jih je, koliko je njihovih članov, kakšne so pristojnosti, kakšne nagrade...zanima me, zakaj država ne ukine služb zaradi služb in raje posega v plače javnih uslužbencev, ki smo zasuti z delom; Najprej jim je uspelo uničiti gospodarstvo, ker so nagrajevali takozvane meneđerje, ki so podjetja peljali le v propad in jih totalno izčrpali, da so jih lahko "legalno" lastninili (jaz temu pravim legalna krajna družbenega premoženja)...in vem, kaj govorim, saj sem ena izmed prvih žrtev te divje privatizacije...že takrat so govorili, da smo "delavci" predragi...mislim, kdor je to državo uničil, naj jo pa še rešuje...ne vem, zakaj vedno udarijo po "malih" ljudeh ....pravijo, da riba smrdi pri glavi...naša država pa na žalost, tudi..
Drago Hoj?
05. 04. 2012 08.02
+1
Spoštovani! Da se razumemo, ne podpiram Janše ali njegove vlade ne strinjam se z načinom kako je prišel na oblast, njegovim vedenjem in dejanji v času Pahorjeve vlade a se mu sedaj vse lepo počasi vrača. Spodkopal je reforme ki so bile milejše in sedaj želi narediti red po svoje. to ne gre. Res pa je da varčevati v državni upravi nebi smeli začeti sedaj ampak že leta 1992. Ves čas se kljub razvoju tehnologije državna uprava povečuje od policistov, sodnikov, delavcev v ministerstvih, šolstvo, penzjonistov torej porabnikov dohodka in ves čas pada število zaposlenih v proizvodnji torej tistih ki dohodek ustvarjamo. In ravno večina teh živi z minimalnimi plačami in le redko kdo upam si trditi da več kot 90 % delavcev ki ustvarjajo dohodek dobiva če sploh dobiva plačo in ima plačane prispevke bruto OD pod povprečno plačo in še bol katastrofalno je da po moji kmečki pameti 80% teh živi z minimalno plačo in vsi delajo 42 ur na teden, in večina z manj kot 23 dni dopusta. Vsaki dan se bojijo za svojo delovno mesto in vsaki dan slišimo da jih je več na cesti. Seveda zavod za zaposlovanje to prekriva s pomočjo države z raznimi izbrisi iz registra da bi prekril dejansko stanje. Dragi šolniki koliko ur na teden delate vi 22 šolskih ur ostalo imate za priprave. Katere priprave? Otrok v 2. razredu ima 26 ur pouka in sigurno se mora za dober uspeh učiti več kot vi ki učite vedno isto A se je matematika spremenila v zadnjih 50 letih mogoče pristop k učenju 1+1 pa je še vedno 2 in koliko ur je v šoli učenec 9 razredov? Med 32 in 35 urami in če se vsaki dan uči samo dve uri da bi dosegel uspeh in zadovoljil učitelje je njegov delovni tede že 50 ur. Kako je tudi mogoče da dobi učitelj v OŠ ima večjo plačo kakor profesor na srednji ali višji šoli. Ves čas se šolniki borijo zase saj to je prau ampak poglejmo stvari ki so meni znane. Razmerje med plačo šolnikov z 7 stopnjo izobrazbe in delavca v prizvodnji z 7 stopnjo. Kaj potrebujemo 50 plačilnih razredov saj nimamo 50 stopnje izobrazbe. Dragi šolniki hodite v šolo in ste šolan kader potem prosim naj mi nkgdo izračuna vzdržnost in jo da na mizo če sistem ostane kot je. Ali pa ste pripravljeni gospodarstvo pokopati do konca v tem primeru nebo potrebne stavke ker neboste imeli proti komu ker neboste imeli zakaj In še nekaj dragi sindikalisti. Oprostite mi če je moj podatek napačen se opravičujem toda lahko je mahati če imate polno mauho in vas zaradi članstva oziroma vodenja sindikata ne morejo odpustiti in je vaša plača bruto 6.000,00 €. Dajte štrajkajte a ne pozabite da ste odvisni od gospodarstva in gospodarstvo CRKAVA.
vicente
03. 04. 2012 21.11
Doktore boli me k.u.rac ajde kod doktora Šušteršiča
Huey
03. 04. 2012 18.42
+1
Slovenska javna uprava, grobar slovenskega gospodarstva!
eFranjo
03. 04. 2012 19.42
-2
javna uprava mora bit, samo vlada je zanič
Silvo Leban
03. 04. 2012 14.39
+5
Pred kratkim smo v družbi razpravljali,o poštenosti in prišli do zaključka ,da se najbolj splača krasti ,lagati,in delati vse smrtne grehe po spisku za take je ustvarjena država Slovenija
eFranjo
03. 04. 2012 19.43
+1
Silvo Leban
03. 04. 2012 14.30
+3
Ko nam bodo vse pobrali bomo peli "še kiklco prodala bom za državo dala bom"itd...
Spetsnaz
03. 04. 2012 13.53
+1
Richard Sulik: 125. člen vsaka država jamči za svoje dolgove na youtube nam Slovak pove, kaj bi MORALI MI vedet !
politik70
03. 04. 2012 13.01
+4
Teš 6 je pa zlo pomemben projekt ki bo požrl še Miljarde predno bo končan... To pa je gospodarska rast? ZA koga ? Za tiste reveže ki delajoc cele dneve za 2 € na uro? Je kdo šel preverit kje spijo in kako so nastanjeni? Inšpekcije si ne upajo ker jim je Ivan prepovedal. Obiskovat je treba podjetja ki dobro delajo ker je edino od njih še možno izterjat kazni...
politik70
03. 04. 2012 12.58
+5
Uničit Javne Vrtce in uvesti Katoliške z pedofilskim osebjem? Ukiniti javne Gimnazije in spodbujat Škofijske Gimnazije da ne napišem spet z kakšnim osebjem? Vse v upanju vzgojiti desničarske ovce ki bojo samo blejale in dajale volno ????
politik70
03. 04. 2012 12.56
+2
Ne vem zakaj nam teli POsRANCi tudi ne povejo koliko denarja vsak dan pride v proračun od inkasantstva policajev? Zakaj je to skrivnost? In kakšna bo dnevna zguba če policaji začnejo štrjkat. In kje bojo štrajkal?Najbolj se bo spet čutilo na mejnih prehodih. Se še spomnite kako je lata 2010 bilo potrebno brez veze po 10 ur čakta na sečovljah za prehod meje? Ne omenjam sečovelj brez veze . Ker se je drugje ker so bili še kamijoni v igri čakalo dosti več. In kdo bop to škodo plačal ? IVAN?
eFranjo
03. 04. 2012 19.45
slo policaji so pravi angelčki v primerjavi z nekaterimi. nič jih tadlat.
politik70
03. 04. 2012 12.52
+3
Imamo Ministra za Finance (Šuštršiča ) ki je najbolj zadolžen v javni upravi. In od njega poslušamo da se je potrebno odrekati in varčevati. Zniža nja si palčo za 50 % in me zanima kako bo potem vračal kredite. Oziroma postal bo kreditno nesposoben in BAnke mu bojo vzele kaj? Ministrsko izkaznico? Lahko njemu celo pčao dajat za obrok kredita. V službo ga vozijo torej ne rabi Avta malica vdržavnem zboru ki ima še vedno cenejše kosili kot obični dijak MALICO... In tak bo meni govoru naj zategnem pas .. Ne bo in pika. Najprej naj reši svoje finance potem pa naj rešuje Slovenijo..... MAtr od tegale Previranta še čevlji niso dobri..... Da o Pezdirju niti ne govorim
alanford457
03. 04. 2012 16.20
+2
bol kot šušteršič je zadolžen še predsednik vlade
eFranjo
03. 04. 2012 19.46
0601
03. 04. 2012 12.42
+4
Jaz pa mislim, da je treba v prvi vrsti reorganizirat državo, ker je predraga!! -Združevanje občin! Občina naj ima najmanj 5000 ljudi. Ne pa da imamo občino s 400 prebivalci. Vsaka občina ima svojega župana, občinsko upravo in svetnike... tega je preveč preveč! -Zmanjšat število poslancev - prepolovit! Na cca 45! To... pa smo na odlični poti. Stroški države bi se več kot prepolovili!
politik70
03. 04. 2012 12.47
+2
Kako lahko od Ivana pričakuješ da bo ukinil polovico občin če pa jih je ravno on ustanovil? Drugače pa ja se strinjam. Število občin vrnit na stanje iz Leta 1991. Smo lahko funkcionirali? Smo res kakšno dopoldne preživeli na mačkovi ampak imel ismo Izpite Pasoše in Osebne izkaznice. Tudi gradbeno dovoljenje si dobil (danes je moderno delati brez gradbenega) skratka par občin in to je to. Ampak ljudje to je nazadnjaško....
eFranjo
03. 04. 2012 19.48
+1
vse vrnit na leto 91, samo tako bomo kdaj prosperirali. tole sedaj je katastrofa.
0601
03. 04. 2012 12.42
+3
Jaz pa mislim, da je treba v prvi vrsti reorganizirat državo, ker je predraga!! -Združevanje občin! Občina naj ima najmanj 5000 ljudi. Ne pa da imamo občino s 400 prebivalci. Vsaka občina ima svojega župana, občinsko upravo in svetnike... tega je preveč preveč! -Zmanjšat število poslancev - prepolovit! Na cca 45! To... pa smo na odlični poti. Stroški države bi se več kot prepolovili!
Karmen Grozde
07. 04. 2012 20.36
Se popolnoma strinjam s teboj...reorganizirati je potrebno državo in ukiniti službe zaradi služb in obdržati tiste, ki so potrebne...uf...kako me jezi, da tisti tam gor tega ne zaštekajo
politik70
03. 04. 2012 12.37
+4
Me zanima tudi če je Pličanič že dobil Sekretarja. Ivan je obljubil da si bojo ministri sami izbirali ekipo. Edini pogoj je da je SDS vojak ozirom preverjen zagrizen Ivanov vojak .
politik70
03. 04. 2012 12.34
+3
Brezposlnost v eu je v povprečju 10%. V slo je trenutno 8,4% in se kar drži kljub propadu gradbinca za gradbincem. Al ispet zaostajamo ali prehitevamo? Se pravi smo dosti bolj pridni kot Španci ,Grki in Italijani. Ivan pa se na vse pretege trudi da ta procent presežemo? Zgleda da mu ni povolj da je v Slo samo 8,4% brezposelnost ker ne more uvesti še hujših varčevalnih ukrepov. Šalo na stran. Situacija v SLo ni rožnata ni pa tudi tako katastrofalna kot hoče prikazat Ivan. Samo refewrendum o Pokojninski reformi nas je koštal velike izgube bonitete kar Ivanovi Strokovnjaki zanikajo in nam bluzijo da Pokojninska reforma nebi prinesla željenih rezultatov ne pove pa da če bi jo sprejeli nebi izgubili bonitete kar bi pocenilo kredite ki jih družbe krvavo potrebujejo. Ne povejo nam pa koliko vsakih 14 dni z podražitvijo goriva dobijo v proračun... Grozijo z dvigom DDVja.. Je to grožnja ali morda pameten nujen ukrep? Še vedno nič novega o obdavčitvi Višjega sloja,Velikih neprimičnin,Luksuznih jaht... Naj si grejo malo v Marino Portorož pogledat kakšne banje so parkirane in to z slovenskimi imeni pod našo ali pa tujo zastavo... Z obdavčitvijo le teh Jahtic bi v proračun kapnilo veliko denarja. Obdavčit bi bilo potrebno tudi nepremčnine v lasti bank ki jih nočejo prodati oziroma jih predrago cenijo. Ali prodati in pokasirati ddv ali pa obdavčiti in banke prisiliti v prodajo in stem poštimati prenapihnjen neprimičninski balon in Ljudem omogočiti nakup po realnih cenah. Denarja pri fizičnih osebah na računu v bankah je dovolj in stem bi država rešila banke nafilala proračun.... Še malo se bojo nošalantno obnašali tele Ivanovci pa bo se res zgodila ulica in granitne kocke ampak tokrat ne zunaj ampak kar v dvorani na vse tele brihtne prepotentne politike....
eFranjo
03. 04. 2012 19.50
politik70
03. 04. 2012 12.27
+3
Ivan noče dviga DDvja ker je ta ukrep obljubljal Jankovič. In kar je obljubljal Jankovič Janša ne bo sprejel niti mrtev....
Salinas
03. 04. 2012 12.40
+3
eFranjo
03. 04. 2012 19.50
politik70
03. 04. 2012 12.25
+5
Mislim da se Ivan ne bo prav dolgo sladko smejal. Malo je preforsiral samega sebe. Po mojem skromnem mišljenju je Ivan mislil da je država v dosti boljši kondiciji saj se je roko na srce Pahor trudil bolj kot mu je Ivan dovolil in vztrjnp zapira vrata da ga nebi ujel bumerang ki ga je metal Prejšnj vladi. KAr se pa sindikalistov tiče mu pa tudi ni nič jasno.Je zgleda Ivan "MISLIL" da so še vedno na njegovi strani in nikaor ni pričakoval da se mu bojo uprli. Samo še čakam Ivana da izjavi kaj zavraga bi sindikalisti radi. Pomagali so mu zrušiti Pahorja Sedaj pa nočejo sodelovati ozirom poslušati njega in to Ivana osebno. Užaljen kot petletni otrok ko mu uzameš liziko skače v kabinetu in upije na Vizjaka ter Černača naj že končno sprejmeta napovedane varčevalne ukrepe ker Merklca čaka od ukrepov pa nič. Kadruje se še vedno 150 na uro seje ni bilo že 108 dni . Ivan tudi ne mara da bi mu opozicija zastavila poslansak vprašanja. Mu to kar je on počel Pahorju očitno ni všeč in se vztrajno izogiba takim "nepotrebnim " vprašanjem.... Ja Ivan nas pelje ... Samo tudi on ne ve kam..... Kje so obljubljena delovna mesta (je res mislil samo na sekretarje ki jih je zaposlil ?) Kje je obljubljeno cenejše gorivo? Ivan povej nam ....
eFranjo
03. 04. 2012 19.52
obečanje, ludom radovanje. pa ja nisi mislil. da resno misli.
User416781
03. 04. 2012 12.17
+1
Kaj pa bi bilo narobe z dvigom DDVja - to je najbolj poštena obremenitev, saj plačajo več tisti, ki več trošijo. 5 odstotnih točk pomeni 600mio EUR. Posameznik tega dviga tudi ne bi dramatično občutil. Da pa bi Slovenija pridobila na konkurenčnosti, bi bilo potrebno znižati obdavčenje plač za 15%. Slovenija iz dohodnine letno pobere cca. 1mld EUR davkov, to bi pomenilo 150mio izgube iz tega naslova. Hkrati bi ljudje brez težav prebavili dvig DDVja. Ob upoštevanju dviga DDVja bi bil neto učinek 450mio EUR - in vsi bi bili zadovoljni.
eFranjo
03. 04. 2012 19.53
se požeruhi bojijo, da bodo morali tudi oni kaj plačat
godhead
03. 04. 2012 10.39
+1
le kaj bo zašuštral ta veliki strokovnjak?
mamica55***
03. 04. 2012 13.35
-1
velik ne more, je že franci vse zameštrov!
ekskluziv.scena
03. 04. 2012 10.32
+6
Nekdo je omenil, da bodo Nemci zvišali plače v JS za 6%. NI pa omenil, da: - je razmerje plač v Nemčiji 1,7:1 v prid realnega sektorja, v Sloveniji 1:1,25 v prid JS - zaposlenih v JS v Nemčiji je cca 10%, v Sloveniji skoraj 20% - Nemčija je zaščitila svoje že tako močno in dobro delujoče gospodarstvo, Slovensko gospodarstvo je na psu - Nemčija ima močne, kreditno sposobne banke, Slovenija pa je v kreditnem krču
anonimni12
03. 04. 2012 10.33
+2
pozabil si, da se nemcija zadolzuje pod 2% za deset let, mi pa blizu 6%