Slovenija

Sindikati javnega sektorja dogovor pričakujejo kmalu

Ljubljana, 13. 03. 2018 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jakob Počivavšek pravi, da so se na pogajanjih z vlado praktično uskladili glede novega vrednotenja delovnih mest, a je znova opozoril, da se ne sme preferirati posameznih poklicnih skupin. Viri blizu njega pa so namignili, da so na Sviz sami krivi, da vlada dogovora z njimi ni parafirala.

Ssindikati javnega sektorja pod vodstvom Počivavška tokrat ne bodo šli na ulico.
Ssindikati javnega sektorja pod vodstvom Počivavška tokrat ne bodo šli na ulico. FOTO: Miro Majcen

Vodja koordinacije stavkovnih odbor skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je dejal, da so se z vladno stranjo praktično v celoti uskladili o odpravi plačnih anomalij, pri čemer je na sindikalni strani konsenz dosežen ne le med sindikati, ki delujejo v okviru njihove koordinaciji stavkovnih odborov, ampak tudi s Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki sta se jim v ponedeljek pridružila na pogajanjih.

Kot je povedal, so sindikati podali predlog, ki je uravnotežen in prinaša koristi praktično za vse zaposlene v javnem sektorju, po njihovem prepričanju pa pravičneje in ustrezneje vrednoti tudi delo učiteljev, vzgojiteljev in ostalih javnih uslužbencev, torej tudi članov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se jutri podaja na ulice. Posebej pa pozdravljajo odločitev vrha koalicije, da je prepoznala potrebo, da se dvig plačnih razredov prizna tudi tistim z najnižjimi plačami, torej na delovnih mestih do 26. plačnega razreda.

Jakob Počivavšek
Jakob Počivavšek FOTO: POP TV

Pogajanja bi lahko končali prihodnji teden

Zaenkrat po Počivavškovih besedah ostaja odprta druga stavkovna zahteva - odprava varčevalnih ukrepov po zakonu za uravnoteženje javnih financ, kjer so se z vlado dogovorili, kako se bodo delovno lotili iskanja rešitve.

"Moja ocena je, da v kolikor bi pogajanja nadaljevali na način, kot smo jih včeraj zastavili, bi jih bilo verjetno možno v prihodnjem tednu tudi pripeljati do konca," je ocenil Počivavšek. Pri tem je poudaril, da morajo biti rešitve uravnotežene in ne smejo "preferirati posameznih poklicnih skupin, da se ne ponovi to, kar se je nenazadnje zgodilo v lanskem letu kot posledica dogovora med vlado in Fidesom".

Počivavšek je dodal, da upajo, da bo vlada v četrtek, ko bo odločala o nadaljnjih usmeritvah za pogajalsko skupino, "sprejela pravilne in pravične usmeritve, ki bodo omogočile sklenitev dogovora s sindikati, ki ga bo možno tudi uresničiti s sklenitvijo ustreznih kolektivnih pogodb". Njihov predlog lahko doseže kvorum za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor, je poudaril.

Si je Sviz kašo zakuhal sam?

Sicer pa sta se z namestnico Ano Jakopič dotaknila tudi pogajanj s Svizom. Predloga, ki ga je Sviz imel na mizi v ponedeljek, a do njegovega parafiranja nato ni prišlo, po besedah Jakopičeve niso videli. Ob rešitvah, s katerimi so seznanjeni, pa so očitno sporne nekatere spremembe pri ureditvi napredovanj v nazive.

Menijo namreč, da bi bilo smiselno pogledati sisteme napredovanj po celotnem javnem sektorju, kjer so med dejavnostmi precejšnje razlike. Kot so poudarili, imamo namreč enoten plačni sistem in njihova prva stavkovna zahteva je, da se ta enotni plačni sistem tudi uveljavlja. Problematiko razredništva pa so bili po Počivavškovih besedah pripravljeni prepoznati tudi sindikati iz drugih dejavnosti, čeprav se zavedajo, da sami vseh težav, ki jih imajo in so jih naslovili na vlado, ne bodo mogli urediti.

Sicer pa je Počivavšek dejal: "Odločitve Sviza so odločitve Sviza." Sami pa bodo še naprej delovali v okviru svojih stavkovnih zahtev. Po njihovih informacijah, ki pa so "iz druge roke", pa vlada dogovora s Svizom ni parafirala, ker je v zadnjem hipu prišlo do spremembe s strani Sviza, je pojasnila Jakopičeva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
14. 03. 2018 11.31
+0
kdaj bodo ljudje v realnem sektorju organizirali protest oroti javnemu sektorju in vladi če popusti njim mi ne bomo plačevali davke naj si to zavedajo ter damo podporo tistemo ki jih bo znižal in popravil ta divji zahod v javni upravi.
prašek
14. 03. 2018 11.46
+2
Godi se vam strašna krivica . "kohones" vam še niso zrasla !☺☺☺
proofreader
14. 03. 2018 10.06
+0
Naj jim znižajo plače. Saj ne vedo, ali je 133.590 manj kot 60.851.
Enmajstr
14. 03. 2018 08.25
+5
Naj sviz pokrije stroške stavke, oziroma štrukej kazensko odgovarja
Enmajstr
14. 03. 2018 07.53
+4
Torej stavka ne bo plačana
prašek
14. 03. 2018 07.03
+4
Še bo veselo, še se bo pelo !
ni_mi_vse_eno
13. 03. 2018 22.12
+5
Če bi vsaj za mesec poskusili preživeti v gospodarstvu, bi bilo vsem jasno, kako lepo se imate na sončni upravi. Pazite, da se stavka ne zavleče v čas počitnic, ker se vam bodo učitelji uprli. ☺
KREN49
13. 03. 2018 22.33
+2
HAHAH Bojo imeli uničene počitnice hihihi
Uporabnik565636
14. 03. 2018 13.23
Če bi o JS debatirali samo tisti, ki imajo izkušnje od tam, tukaj ne bi bilo nobenega komentarja.