Slovenija

Sindikati se bojijo, da bi začasna dela vodila do večje segmentacije trga dela

Ljubljana, 26. 10. 2012 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati bi začasna dela in študentsko delo uredili v posebnem zakonu. Tako so neuradni kompromisni predlog vlade, da se začasna dela za brezposelne uvede za dve leti, zavrnili. Delodajalci so razočarani. Igor Antauer meni, da bi bili brezposelni na ta način bolj konkurenčni.

Sindikati bi začasna dela in študentsko delo uredili v posebnem zakonu.
Sindikati bi začasna dela in študentsko delo uredili v posebnem zakonu. FOTO: Thinkstock

Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela so obravnavali predlog novele o urejanju trga dela. Sindikati so očitno zavrnili neuradni kompromisni predlog vladne strani, da se začasna dela za brezposelne uvede za dve leti. Predlagali so, da se prekerna dela, vključno s študentskim, uredi v posebnem zakonu. Delodajalci so razočarani.

Pričakovati je bilo, da se bodo socialni partnerji opredelili do neuradnega kompromisnega predloga ministrstva za delo, da se ta dela za starejše brezposelne uvede vsaj za dve leti, za upokojence pa za stalno. Kot kaže, je predlog, četudi je minister za delo Andrej Vizjak pred srečanjem dejal, da so sindikati glede njega neenotni oz. da bi ga nekateri lahko podprli, padel v vodo.

Začasna dela in študentsko delo bi uredili v posebnem zakonu

Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko je na pogajanjih pojasnil, da je sindikalna stran danes predstavila argumente proti uvedbi začasnih in občasnih del. Nanizala je izkušnje in posledice malega dela v Nemčiji in pokazala, da začasna in občasna dela skupaj z brezposelnimi "nimajo kaj iskati", je poudaril predstavnik ZSSS, ki je že od vsega začetka nasprotovala kakršni koli uveljavitvi teh del.

So pa po njegovih besedah predlagali, da se začasna in občasna dela za upokojence in študentsko delo uredi v posebnem zakonu. Pri pozivu, da se vprašanje začasnih del uredi v posebnem zakonu, so si sindikalne centrale enotne, je dodal.

Zadržke do tega, da začasna in občasna dela ostanejo v predlogu novele, je potrdil tudi generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek. Na vprašanje, ali je bil vendarle Pergam tisti, ki ni a priori nasprotoval predlogu o uveljavitvi začasnih del za dve leti, je odvrnil, da je na to vprašanje zelo težko odgovoriti.

Meni tudi, da bi imela lahko začasna dela na kratek rok za določene skupine tudi nekatere pozitivne učinke. A strah, da ne bi ostalo pri omejitvi na dve leti, je večji, je razložil. Bojijo se, da bi začasna dela vodila do še večje segmentacije trga dela, do socialnega ''dampinga'' in zniževanja cene dela. Moti jih tudi, da neurejeno ostaja področje študentskega dela. Zaradi vsega tega so bolj naklonjeni "paketu regulacije teh oblik dela", ki bi omejil prekerna dela.

Iskanje službe
Iskanje službe FOTO: Thinkstock

Razprava prestavljena, delodajalci razočarani

Podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga je izrazil obžalovanje nad takšnim razpletom. V zvezi s pomisleki sindikatov je izpostavil, da jih je preveč in da to kažejo tudi izkušnje drugih držav. Ponovil je, da bi bila uvedba takih del za slovensko gospodarstvo zelo pomembna.

Da začasna in občasna dela niso slaba rešitev, se je strinjal tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer. Kljub temu pa po njegovih besedah verjamejo, da je treba najti možnost, da brezposelni opravljajo to delo na način, da ohranjajo "delovno temperaturo", saj naj bi bili na ta način pri iskanju dela bistveno bolj konkurenčni. Skladno s tem Antauer upa na rešitev, ki bi onemogočala zlorabe tega instituta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
27. 10. 2012 09.04
+1
Napište razumljivo; use reforme uvajajo suženjstvo 21 stoletja pa ne samo pri nas , po celem razvitem svetu-drugje že je. Smrt kapitalizmu in pohlepu! Nova svetovna stranka
srecnii
26. 10. 2012 22.04
+2
še večje izkoriščanje !!! Zakaj pa brezposelnim ne ponudijo redno delo
odpisan2x
26. 10. 2012 20.32
+1
sindikati pa plačanci pa megla
Katja10
26. 10. 2012 19.09
+2
BALADA O STRUGARJU - Jana Kolarič Delavc je živel, strugar, stregel stroju za denar. Kupil z njim si bo kvartir, tam imel svobodo, mir. Stradal, trgal si od ust in nikdar šel na dopust. Delal je več let in v banki so nabrali se prihranki. A v tovarno trešči grom: kar čez noč zgodi se zlom. Njen direktor – špekulant spravi jo nalašč na kant. Ref.: Sredi minusa števil se sesul je skupni cilj: »Progresivnost in razvoj, proti recesiji boj!« Ni obupal naš strugar, čakal je na svoj denar, tretji mesec že brez plače, saj četrti bo drugače … Strgal čevlje je in hlače, žulil suh kruh, brez pijače … Mine leta pol in v banki so skopneli mu prihranki. Mine mesecev še šest, delovnih vse manj je mest, delavci še kar brez mezd, stiska se v nemoči pest … Po pol leta agonije v črno se obrat zavije. Ker le minus proizvaja, marš na zavod, lena raja! Ref.: Sredi minusa števil se sesul je skupni cilj: »Progresivnost in razvoj, proti recesiji boj!« Skorumpiran sindikat spremlja delavce do vrat: »Kaj koristil bi prevrat, prav ima, kdor je bogat!« Hiter konec z malo hrupa – prednje menedžer ne upa. V medijih »modrost« razkrije: »Vsi smo žrtve recesije.« Pa odpelje se na ranč jahat konje kot Komanč. V sluh zareže se strugarja le pospešek jaguarja. Ref.: Sredi minusa števil se sesul je skupni cilj: »Progresivnost in razvoj, proti recesiji boj!« Kam si šel, strmi strugar, moj prisluženi denar? Gre v bife in flašo spije. Zdi se: svet smrdi in gnije … Na tovarne je oltar dal življenja vsega dar, le dajal, garal kot mula, rezultat pa – minus nula. Ko domislil je strugar in pretuhtal celo stvar, na tovarnarjev je ranč tiho šel kot kak Komanč. V gaju pomaranč se skrije in tovarnarja – ubije. Rekel bo ljudem s sodnije: »Vsi smo žrtve recesije …«
lnterReflections
26. 10. 2012 16.11
+2
"Sindikati bi začasna dela in študentsko delo uredili v posebnem zakonu. Tako so neuradni kompromisni predlog vlade, da se začasna dela za brezposelne uvede za dve leti, zavrnili. Delodajalci so razočarani. Igor Antauer meni, da bi bili brezposelni na ta način bolj konkurenčni." Delodajalci bi radi, da jim delavci 2 leti delajo zastonj, dokler se Slovenija ne izvleče iz krize!
AmonGoeth
26. 10. 2012 15.45
+7
Janša bi najraje uvedel evtanazijo in po hitrem postopku rešil vprašanje pokojnin!
betka300
26. 10. 2012 14.53
+4
Nadomestilo na zavodu so že zmanjšali iz 60 na 50%. TA POŽREŠNA VLADA zdaj hoče še za prve tri mesece znižat iz 80 na 70%. SRAM NAJ VAS JE.... V parlamentu se pa preseravate z malicami, kavicami, bluzenjem o enem in istem cele dneve, ki vam prinaša še dodaten denar. Revežu, ki je ostal brez službe vzet še tisto kar mu pripada. Saj so na zavodu tako in tako skoraj samo delavci, že itak z niskimi dohodk i in ne po svoji krivdi ampak zaradi propadov in stečajev.
Biofanatik
27. 10. 2012 09.07
Cofar
26. 10. 2012 12.33
+4
problem v zaposlovanju je sledec: ne da ni denarja za zaposlovanje. Ce bi drzava namesto bankam pomagala ljudem ( kar seveda ni cilj demokracije! opa :) ) bi bilo danes sluzb vec kot dovolj. obrnil bi se en denar in drzava ne bi imela takih odlivov! Tako pa resujemo banke :) in podjetja, ki itak nimajo prihodnosti in s tem samo tratimo cas med tem pa bo vecina mladine brez sluzb, upokojenci pa itak za kaj drugega kot za hrano in elektriko ne bodo vec zapravljali! Vprasam vas kam to pelje? na TV itak gledamo samo se realitty showe (kjer vecina sodeluje pro bono oz. gratis med tem ko si tv podjetja lepo fialjo svoje denarce) in jasno da v teh showih itak noben ne dela nic pametnega. Vendar pac ljudje radi gledamo ljudi, ki letijo nacest in se privoscimo mu. Samo eden lahko zasluzi in samo eden lahko zmaga. To je realnost danasnjega zivljena. Vecina dela zastonj in samo eden je lahko sef. Kje so casi Treh musketirjev :) VSI za ENEGA in EDEN za VSE :)
faronika
26. 10. 2012 13.04
+5
Država rešuje banke in podjetja v lasti države...,vse ostalo gre v maloro...no,kar še ni šlo!! Vlada nima nobene vizije za napredek in zagon gospodarstva in človek se vpraša ..čemu bi ga sploh imela,če gre pa v bistvu za omenjeno!!?? Važno je,da se denar steče,kamor s mora!,vse ostalo je farsa!! Igre za rajo!!
odpisan2x
26. 10. 2012 11.44
+10
danes sem bil na očini,uradne ure nikjer nikogar
santamaura
26. 10. 2012 12.00
+4
Se opravičujemo, ampak če nas hočeš spoznati, si namesto uradnih ur, preberi raje čas obratovanja v gostilni, le nekaj metrov od občine. Če pa že hočeš, da bo tvoja vloga odobrena, se lahko zmeniš z šefom strežbe, preden nas boš zmotil pri malici
santamaura
26. 10. 2012 10.52
+6
Še ena genialna poteza vlade. Ivan je dokazal, da si res zasluži nagrado za inovacije v ekonomiji od tistega Hasana. Obetajo se nam nova delovna mesta in baby boom, ki pa bo tokrat nadzorovan, saj bodo upokojenci lahko štrikali kondome samo dve leti.
faronika
26. 10. 2012 10.01
+1
A veste ,da se strinjam!! Mladi ne dobijo dela,upokojenke in upokojenci,ki so pri 52 oz.55 že v penziji, pa delajo na črno !!
faronika
26. 10. 2012 10.06
+0
Kaj minusi?? A menite,da ni res?? Pa še kako je res!! Delajo na črno in poleg pokojnine zaslužijo še eno!! Na mlade ,ki dela nimajo se požvižgajo!!
DawnAngel
26. 10. 2012 08.46
KAJ??????????????????????????????????????????????
Te vidim
26. 10. 2012 13.33
-2
tron3
26. 10. 2012 08.13
+8
Ob tako veliki brezposelnosti, kii se še bo povečevala, bi gospodje radi da se dela tudi po upokojitvi, čestitam, Vam na Vaši norosti, do groba boste delali požrešneži, vendar ne boste nič s sabo nesli, razen deske ali pa piksno, žlahta se bo pa veselila ker ste bli tako butasti ali pa vse zapravila na zapuščinskih razpravah!
njofra47
26. 10. 2012 09.31
+0
Ali si pomislil da mogoče marsikateri upokojenec mora delati tudi po upokojitvi ? Ne iz užitka ali zato da bi odjedal delo mlajšim, ampak preprosto zato da lahko sploh preživi. Malo takta in spoštovanja ti ne bi škodilo.
olpop
26. 10. 2012 10.33
+3
njofra47: seveda zato pa bi moral novi zakon tudi to upoštevat! In se strinjam s takimi ki dobijo minimalno penzijo da se jim omogoči da še nekaj malega postrani zaslužijo, ne pa razni zdravniki, "uradniki" itd. ki bi radi delali do svoje smrti, penzije pa že itak bajne da majo pol za razna križarjenja itd.
tron3
26. 10. 2012 10.50
+3
njofra47 vidiš, nič ne razumeš, nobeden upikojenec ne bi smel delati, to je moje mnenje, pokojnina mu bi morala umogočiti dostojno življenje, vendar vse dosedanje Vlade, do sedaj so vodile politkio, ki je prikrivala nesposobnost slovenskih delodjalcev, da so lahko oni lahko bogateli, zaposlenim pa izplačevali minimalca, in imajo in bodo imeli majhne pokojnine,, kar je pa še najbolj zastrušojoče, da se bo moral država še naprej zadolževati zaradi socialnih transferjev, da bodo upokojenci z nizkimi pokojninami imeli za kakšen kos kruha več, po domače da ne bodo lačni, vseeno če so svojo delo korektno opravljali v delovni aktivnosti 35 ali pa 40 let.
olpop
26. 10. 2012 11.01
+3
tron3: Ja enkrat se bo moralo to izkoriščevanje ljudstva končat, upam samo da bo raja spregledala oz. daj jim bo že enkrat zrastla tista prekleta hrbtenica...besede "saj bo boljš"je samo metanje peska v oči, ko pa je prihodnost že dolgo znana, in te barve sigurno niso rožnate
njofra47
26. 10. 2012 11.47
+1
tron3, zmotil me je tvoj način razmišljanja ko si kar vse upokojence okaraktriziral z požrešneži, ki si jim predpisal kaj vse bodo nesli v grob. Velika večina teh "požrešnežev" živi na skrajnem robu preživetja in se z muko prebija iz meseca v mesec. Se pa strinjam da tisti upokojenci, ki imajo dostojno pokojnino, nimajo moralne pravice odjedati dela mladim.
mali_mali
26. 10. 2012 08.04
+7
Kaj se kar naprej vesijo na mlade. Niso nič krivi, če je miselnost takšna da se novih delavcev, ob upokojitvi starejših ne sprejme, ker si ostali pod prisilo razdelijo delo. Kaj je sedaj tu narobe? je toliko notranjih rezerv? NE, PRISILA DA SE DELA TUDI ČEŽ DELOVNI ČAS IN TO BREZPLAČNO ZA PRIPADNOST FIRMI JE POSTALA PRAKSA. Kdo si upa kaj reč? Penzionisti pa bodo morali delat zato, da bodo preživeli in ne UŽIVALI. Naj se sedanji poslanci malo zamislijo, tudi njim se bo enkrat izetekel mandat, oni pa bi prejemali nadomestilo kar v nedogled. Ker so DELAVCI morajo za njih veljati enaka pravila kot za tiste za stroji in na linijah.
ares3
26. 10. 2012 07.49
+15
kaj se bo zgodilo po dveh letah redno ne bo zaposlen dali ga bodo na zavod kot nesposobnega za delo vzeli bodo drugega in s tem nebodo ničesar rešili,delodajalec se igra z ljudmi in se res norca delajo iz delovcev rajši poskrbite za upokojence za dostojne penzije so dovolj garali,poskrbite da bodo imeli mladi in srednja generacija delo.....vsi samo govorite mladi mladi kaj pa srednja generacija?....
Kukulkan
26. 10. 2012 07.36
+12
upokojenci bodo morali še honorarno delo poiskat če hočejo preživet
upornik22
26. 10. 2012 07.17
+21
raje dvignite penzije, upokojenec nima kaj iskat na delovnem mestu,mora uživat na stara leta, je že dal dost za to kurč. slovenjio. Mladimi poskrbite za delo.
cirenij
26. 10. 2012 07.56
+15
Točno. Ampak večina ne uživa temveč vegetira. Blažena Slovenija. Eni pa 6, 8, 10, 15 tisoč EU plače. Lahko se je pres...eravat.
Nada Bratusa 1
26. 10. 2012 14.00
+3