Slovenija

Pličanič sprašuje vlado, ali se lahko pogaja o masi plač

Ljubljana, 21. 01. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred stavko javnega sektorja so se vladni in sindikalni predstavniki znova sestali. Minister Pličanič je zagotovil, da bo naredil vse, da še pred stavko dobi stališče vlade glede pogajanj o masi za plače. Sindikalist Posedi pa pravi, da je masa plač le ena od sedmih zahtev.

Vladna in sindikalna pogajalska skupina nadaljujeta pogajanja pred za sredo napovedano splošno stavko javnega sektorja. Medtem ko sindikalna stran zahteva pogajanja tako o masi za plače javnih uslužbencev kot o načinu znižanja te mase, pa je vladna stran doslej vztrajala, da pogajanja o tem niso mogoča.

Vodja vladne pogajalske skupine, minister za javno upravo in pravosodje Senko Pličanič je ponovil, da do zdaj volje za pogajanja o masi za plače na vladni strani ni bilo in je po njegovem mnenju tudi zdaj ne bo. Kljub temu je zagotovil, da bo na vladi preveril, ali lahko dobi mandat za pogajanja o masi za plače javnih uslužbencev. Poleg tega pa so se po ministrovih besedah sindikati zavezali, da stavke v sredo ne bo, če bo dobil mandat za pogajanja o masi za plače.

Pličanič je pred tem dejal, da je predvideno znižanje takšno, kot je, ker je denarja v proračunu manj, in tu vlada ne vidi manevrskega prostora. Če bi ravnali drugače, bi lahko nekoga drugega prikrajšali še bolj, kot je že bil.

Pač pa vidijo velik manevrski prostor v tem, kako izvesti prilagoditev znižanju. Kot pravi Pličanič, je tudi vladno izhodišče, da bi do tega znižanja prišli čim mehkeje, ni glavni cilj vlade odpuščanje. Kot možnost je pri tem minister omenil znižanje plač. Ta možnost obstaja, če bo to predlog sindikatov, je dodal.

Posedi: V vladi niso dojeli resnosti situacije

Protest na Kongresnem trgu - 1
Protest na Kongresnem trgu - 1 FOTO: Miro Majcen

"Minister ima težave z razumevanjem," je ugotavljal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi in dodal, da v vladi očitno niso dojeli resnosti situacije. Stavko bodo po njegovih besedah preklicali le v primeru sklenitve sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev.

Posedi pričakuje, da se bodo še pogajali, vendar mora minister najprej pridobiti mandat za pogajanja o masi za plače, ki ga v tej točki očitno nima. Vendar pa, dodaja Posedi, je to le ena od njihovih stavkovnih zahtev, skupno pa so jih postavili sedem.

Posedi je še pojasnil, da je bilo zagotovljeno, da bo vlada predstavila konkretne številke, a kot pravi, "še danes ne vemo, kolikšna je masa za plače za 2012 in kakšno načrtujejo za 2013." Kot je dodal, je to nerazumljivo, saj so zadnjih nekaj let na vladni strani opozarjali, da imajo "probleme z maso za plače, danes pa nekako ne vedo, kaj to sploh je".

Še pred pogajanji je na ministrstvu za pravosodje in javno upravo potekal sestanek z vodstvom koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja. Po besedah sekretarja Sindikata državnih organov Slovenije Draga Ščernjaviča sindikalna stran vztraja, da je treba v pogajanjih povezati maso za plače javnih uslužbencev in način znižanja.

Poudaril je, da so se doslej z vlado vedno pogajali tako o višini kot načinu znižanja plač. Če vladna stran danes ali pa po stavki privoli v to, da se odpre tudi masa za plače, lahko v nadaljevanju pogajanj iščejo tudi kompromisno rešitev, je pojasnil Ščernjavič. Stavka pa v sredo po njegovih besedah zagotovo bo.

"Imamo izračune"

Sicer pa je minister ob prihodu povedal, da vladna stran ima izračune. Slednje so v petek, ko so se sestali prvič, zahtevali sindikati. Najprej naj bi tako razjasnili, kako je sploh prišlo do takega znižanja, kot je predlagano v proračunih za letošnje in prihodnje leto. Drugo vprašanje, ki ga po ministrovih besedah želijo uvodoma razčistiti, pa je vprašanje kršitve predpisov in obstoječih dogovorov s sindikati. V nasprotju s sindikati so na vladni strani prepričani, da jih ne kršijo.

Kot je ponovil Pličanič, je v povprečju predvideno znižanje za pet odstotkov glede na rebalans preteklega leta, natančna številka pa bo znana, ko bo znana realizacija. Sicer pa je Pličanič še vedno optimist. Kot pravi, obstaja tudi ta možnost, da bi sindikati stavko, ki je napovedana za sredo, preklicali.

Ministrstvo poziva Sviz k preklicu stavke v vrtcih in šolah

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je pred začetkom pogajanj o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja dejal, da bi bilo pošteno, da bi Sviz ali pa ta del Sviza od stavke odstopil, saj so standarde in normative argumentirali kot enega glavnih razlogov za stavko.
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je pred začetkom pogajanj o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja dejal, da bi bilo pošteno, da bi Sviz ali pa ta del Sviza od stavke odstopil, saj so standarde in normative argumentirali kot enega glavnih razlogov za stavko. FOTO: Reuters

Ministrstvo za izobraževanje v sporočilu za javnost danes znova opozarja, da je ustavilo vse predloge v zvezi s standardi in normativi v vrtcih ter v osnovnih in srednjih šolah. Zato poziva Sindikat za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo (Sviz), naj prekliče stavko v teh resorjih in zagotovi reden potek pouka v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah, ker razlogov za stavko ni.

Če bi Sviz ocenil, da se pridruži splošni stavki v javnem sektorju, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pričakuje, da bo Sviz zagotovil redno dejavnost v vrtcih ter v prvih šestih razredih osnovnih šol, tako da stavka ne bi prizadela otrok oziroma njihovih družin.

Sviz jim je na to odgovoril, da ministrstvo nadaljuje sprenevedanje, minister pa s tem pozivom zgolj nadaljuje to, kar počne že celoten mandat – "zavaja in grozi". "Aprila lani je minister Žiga Turk – družno s predsednikom vlade – grozil z neplačano stavko in zahtevo, da so šole in vrtci odprti, zdaj pa odvrača z videzom popuščanja. Z umikom zahteve za povečanje učne obveznosti in normativov za druge strokovne delavce in tehnično osebje poskuša ustvariti lažni vtis, da je vlada odstopila od radikalnih in uničujočih posegov v izobraževanje, vendar ni tako," opozarjajo v Svizu. Dejstvo je, da ta umik v ničemer ne spreminja dejstva o znižani masi plač v proračunu za letošnje leto, ki sta jo vlada in parlament vsilila brez kakršnih koli usklajevanj, kaj šele pogajanj s sindikati, poudarjajo.

"Ker masa plač ostaja nespremenjena, torej občutno znižana, vlada pa se o tem sploh noče ne pogovarjati ne pogajati, ministrov umik sprememb normativov v vrtcih in osnovnih šolah ne spremeni popolnoma ničesar," so še dodali.

Skei ni dosegel dogovora z delodajalci

Neuspešno so se danes nadaljevala tudi pogajanja med Sindikatom kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) in delodajalci. Skei je zato stavkovne odbore v podjetjih elektroindustrije pozval k splošni stavki, ki bo v sredo. Pogajanja za dvig najnižjih osnovnih plač in najnižjo izplačano plačo v dejavnosti, regres za letni dopust in izplačilu enkratnega zneska pa se bodo najverjetneje nadaljevala 30. januarja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (594)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1enapupa
22. 01. 2013 15.48
+2
zgleda da je raja preveč izobražena, da so se začeli takšni rezi v šolstvu, pa opuščanje programov na fakultetah in krčenje srednjih šol...logično, neizobraženemu ljudstvu je najlažje vladat...kaj še niste pogruntali?
devlon
22. 01. 2013 07.33
-2
V zasbnem sektorju delamo za njihovo maso plac. Vsem se hlace tresejo, tako so delovna mesta negotova. Solniki se pa postavljajo v polozaj, ko lahko izsiljujejo. No go...
cirenij
22. 01. 2013 07.40
+7
Pa niso sami krivi. Prenekateri od njih se bori za preživetje. Samo poglej koliko se je povečala JU po l. 90. Pa to so zakuhali politiki. Nimajo mere in jih ne skrbi za narod. Samo, da so oni na toplem. Samo metanje polen eden drugemu pod noge in nič drugega. Le, da so prisesani na stolčke kot ceki.
SLObunkeljn
22. 01. 2013 09.58
+2
@devlon V zasebnem sektorju delamo za njihovo maso plač, da ne usahne. Ko bo usahnila in ne bodo mogli več trošiti, bomo tudi v zasebnem sektorju ostali brez strank in posla ter zaslužka ... daj malo poglej še z druge strani, ne pa samo ene floskule trobit na pamet. Vprašaj se zakaj je Merklova povečala maso plač JU, zato da poskuša zavrteti ponovno ciklus potrošnje. Za razliko od Slovenije, je Nemčija vseeno precej bolj uspešna pri premagovanju krize, a ne?
cirenij
22. 01. 2013 07.32
+2
Po moje je to reformo JU zafural Virant, zato je izsilil mesto predsednika DZ. Učiteljica pred penzijo je imela 1.300 EU plače, referent istega ranga v občini pa 700 EU. Zdravniki(nekateri si res zaslužijo) so se povzpeli v nebo , tudi z dežurstvi. In učitelji. Zato naj bodo tiho, saj ima začetnik učitelj 1000 EU.
devlon
22. 01. 2013 07.29
-1
Ocitno je masa za place se vedno previsoka
papaaa!
21. 01. 2013 22.44
+7
plićanić sprašuje katero vlado?
chocolatte
21. 01. 2013 21.52
-5
samo za plače se gre, normative je Pličanič že umaknil iz dnevnega reda in jih ne bo spreminjal.
mixmax
22. 01. 2013 05.24
+5
prav imate, jaz sem že dve leti v tej situaciji in pri 48 letih te ne vzamejo nikjer.Pa verjemite, da bi delala karkoli, ker ne najdem izhoda in se čudim tistim, ki stavkajo za boljše plače namesto, da bi rekli HVALA BOGU, DA IMAM DELO.Ko in upam, da ne bodo v moji situaciji in situaciji meni enakih, bodo videli, da so izgubili dostojanstvo,socialno varnost, skratka vse, kar jim sedaj delodajalec še lahko nudi.
1enapupa
22. 01. 2013 15.50
+2
chocolatte, kje pa ti delaš, da si nas tako razsvetlil? ker to je marsikateremu zdaj novi podatek, ki ga navajaš
HooplaToopla
21. 01. 2013 21.48
+6
"Pličanič sprašuje vlado, ali se lahko pogaja o masi plač" -- -- Jebbale jih mase za plače. Nas siromake zanima, če bomo letos dobili 13. socialko, regres in božičnico, ali ne!
delo123
21. 01. 2013 21.59
+1
mixmax
22. 01. 2013 05.24
+1
prav imate, jaz sem že dve leti v tej situaciji in pri 48 letih te ne vzamejo nikjer.Pa verjemite, da bi delala karkoli, ker ne najdem izhoda in se čudim tistim, ki stavkajo za boljše plače namesto, da bi rekli HVALA BOGU, DA IMAM DELO.Ko in upam, da ne bodo v moji situaciji in situaciji meni enakih, bodo videli, da so izgubili dostojanstvo,socialno varnost, skratka vse, kar jim sedaj delodajalec še lahko nudi.
chocolatte
21. 01. 2013 21.41
+2
Ne verjamem namreč, da bi tudi nova vlada lahko rešila to situacijo, v kateri smo, vsaj ne takoj, torej naj tudi javni sektor malo zategne pas.
delo123
21. 01. 2013 21.51
+3
Se popolnoma strinjam,nova vlada ne more narediti nič.
vsakdanjik
22. 01. 2013 00.40
+2
Stara pa še manj. Dokazano. Vsak dan znova.
STRELA-10
22. 01. 2013 06.50
+5
chocolatte-jaz sem javni uslužbenec z 570 euri neto plače in ti povem,da ob prvi ponudbi za menjavo službe takoj odstopim svoje mesto,zjutraj sem imel 39,2 vročine pa moram v službo,ker me nima kdo zamenjat.Vsi v javnem sektorju,ki delamo moramo bit v službi,drugi učitelji ali vsi dobro plačani pa so lahko doma,ker se vedno najde za njih zamenjava.Prosim ne meči vseh v isti koš,ker je veliko ljudi v JU do vratu v dreku.
1enapupa
22. 01. 2013 15.53
+1
delam v šolstvu in ko imam bolniško, moram za vsak dan in vsako uro od doma iz postelje tudi jaz pri 39 vročine, spisat priprave za učitelje, ki me nadomeščajo... ...k l i n c pa taka bolniška...
chocolatte
21. 01. 2013 21.39
+3
Ja res si zasebni ne upajo štrajkat, direktor pride v pisarno in reče, da so plače zaradi krize nižje za 10% in nihče ne pomosli na štrajk, sploh v malih podjetjih. Gola logika mi pravi, če jim ne bodo znižali plače, če bo štrajk uspešen bo to pomenilo še več davkov za nas, ki smo v zasebenm sektorju in še nižje plače. A s tem naj se strinjam?
delo123
21. 01. 2013 21.45
+6
Saj se ne gre samo za plače, gre se predvsem za normative. Plače so se jim tako že znižale za 8%. V vrtce bi natrpali otroke za isto plačilo. Tudi v razredih bi povečali normative. Najboljše bi itak bilo da šole ukinejo, bi lažje vodili ljudi.
nonac
22. 01. 2013 06.18
+1
Nas je bilo v razredu tudi preko30,dandanes pa v nekaterih šolah tudi manj kot 15!Zakaj?Ker je otrok čedalje manj,učiteljev pa več!
1enapupa
22. 01. 2013 15.56
+2
nonac, s tem, ko je otrok le 15 v razredu, so otroci na boljšem, ker se učitelj lažje posveti le 15 otrokom kot pa 25...več je možnosti, da pri uri govorijo, lažje se vodi konverzacija, kar je pomembno predvsem pri konverziranju tujega jezika, npr. je pa razlika imeti danes 30 otrok v razredu kot pa pred 30 leti, ko je bil celoten sistem čisto drugače naravnan in ko so še sosedje vzgajali tvojega otroka in ga nisi za to tožil
meta37
21. 01. 2013 21.30
+2
tapravi dan, za bojkot....
delo123
21. 01. 2013 21.16
+20
Namen te vlade je dosežen.Pobijmo se med sabo javni in gospodarski sektor. Grozljivo ko bereš te komentarje. Mi Slovenci še dolgo ne bomo složni, to pa našim vrlim politikom še kako paše. Pa za 500€ ne bi smel nihče nikjer delati. Tudi v javnem sektorju so ljudje ki ne dobijo dosti več plače kot 500€. Tako ljudje ne se kregat med sabo, če javni štrajkajo, si vsaj upajo, nekateri zasebni si niti slučajno ne upajo pomisliti na štrajk. Lahko jih odpustijo potem pa še 500€ ne bo. Ali je vse skupaj VREDNO?
tinbin
21. 01. 2013 20.49
+0
Štrukelj se igra z usodo Slovenije ne pa učiteljev. Da stavkajo, so bili prisiljeni od zastopnikov. Te pa nagrajuje sindikat. Vsak skrbi za svoj žep. Od 200 ljudi se je za stavko odločilo 35, 7 jih je bilo proti, izračun 87% za. To je višja matematika po Štrukljevo. Ti povem pravljico, Branko???
stric iz ozadja
21. 01. 2013 20.47
+8
Pličanič,,,,nikoli nisi nič vedel pa tudi zdaj neveš nič.! Spokaj se z tvojim konjem Prevarantom.!!
Ana Mihelic 1
21. 01. 2013 20.36
+9
razumljivo, moj komentar je bil izbrisan. Poskusim ponovno: vlada zdaj spet neti spore med javnim in realnim sektorjem, pri tem pa v sebi veselo ploska, da s(m)o pozabili, kaj je dejanska rak rana te naše družbe: dokumentirano koruptivni predsednik vlade, ki nima namena končno odstopiti in se narodu opravičiti za vse packarije, ki jih je zagrešil. V žalostni državici živimo, res.
badreligion
21. 01. 2013 20.54
-1
Ne razumem kaka pošast stoji na drugi strani
Darko Vernik
21. 01. 2013 20.29
+6
vzemi ali pusti-potem pa na delo v AVSTRIJO
BULDOH
21. 01. 2013 20.24
+1
Ma kaj se sekiraš, če boš v sredo odstopil......
Uporabnik488841
21. 01. 2013 20.17
+0
Fumek, ker si tako pameten, pogruntaj se to kam bodo sli ti vsi ljudje ce jih odpustijo. Potem bos pa jamral kako to, da zavod financira nedelo in spet bo drzava ( tako ti kot jaz ) placeval za njih!
badreligion
21. 01. 2013 20.26
+0
Fedor Anton Umek
21. 01. 2013 20.07
+8
Za toliko,kolikor se je zmanšala masa plač v gospodarstvu,bi se morala znižati tudi pri vseh zaposlenih v t.i "javnem sektorju".In tudi število javnih uslužbencev bi se moralo zmanjšati v istem deležu kot se je v gospodarstvu.Če je stiska je najpomebneje,da vsi delijo enako usodo.Nobenih privilegijev!
badreligion
21. 01. 2013 20.15
-4
Pa že zaj najbolj bogati štrajkajo, bog nedaj, ka še jih na cesto začnemo metati.
Uporabnik565636
21. 01. 2013 21.26
+2
Tisti ko je zakrivil krizo, naj poisce resitve pri sebi. Ali naj gre zaradi bank in direktorjev se 100k ljudi na cesto.
chocolatte
21. 01. 2013 20.06
+6
zakaj ne dajo enga sposobnga menedžerja v to javno upravo, pa da nardi red? A jim noben ne more razložit, da če nekaj NI pač NI, od kje naj pol dobijo, če NI. Bruh
badreligion
21. 01. 2013 20.10
+1
20let zadolževanja za svojo rit je zadosti. Za svojo rit je geslo javnih uslužbencev.
endva
21. 01. 2013 19.44
+15
Janševe ovce, pa delajte za 400 evrov na mesec. Vsaj učitelji nočejo. BRAVO!
badreligion
21. 01. 2013 19.46
-1