Slovenija

'Vlada želi z zmedo glede pogajanj prevaliti krivdo na sindikate'

Ljubljana, 13. 04. 2012 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koalicija zagotavlja, da varčevalni ukrepi ne bodo prizadeli tistih z najnižjimi prihodki. So pa jasni: če Slovenija ne bo sprejela ukrepov, lahko izgubi suverenost in samostojnost pri fiskalni politiki. Sindikati nadaljujejo s pripravami na stavko, pogajanja pa so tokrat odpadla.

Protest sindikatov v Ljubljani - 10
Protest sindikatov v Ljubljani - 10 FOTO: B.G.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja poziva vlado, naj se čim prej organizira in začne pogajati s sindikati. Po besedah vodje koordinacije Branimirja Štruklja je vsaka minuta pred stavko dragocena in pomeni več možnosti za iskanje kompromisa. Začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah pričakujejo najkasneje v ponedeljek.

Po Štrukljevem mnenju poskuša vlada z zmedo glede prihodnjih pogajanj prevaliti krivdo na sindikate, ki bodo stavkali, zato ker hoče prikriti, da danes ni pripravljena na pogajanja. Gre za "lep primer" sprenevedanja, kako poskušaš prevaliti krivdo na drugega, ko nečesa nimaš, pravi Štrukelj.

Kot stavkovni odbor se ne morejo pogajati, ne da bi vedeli, kaj je vlada zapisala v zakonu glede plač in drugih stroškov, posegov v socialne pravice, regresa in tako dalje. Tako za zastoj odgovornost nosi vlada, meni Štrukelj. "Čim prej naj se vlada opredeli do stavkovnih zahtev, mi čakamo," je bil jasen Štrukelj. Poudaril je, da so sindikati v javnem sektorju pripravljeni na kompromis tudi pri plačah in ne zavračajo kategorično vladnih predlogov.

V koordinacijo je vključenih 23 sindikatov, ki so vladi napovedali stavko, in eden, ki se stavki pridružuje, a je ni napovedal.

Pogajanja predvidoma v sredo

Minister za delo Andrej Vizjak, ki vodi pogajalsko skupino vlade glede stavkovnih zahtev v okviru napovedane stavke v javnem sektorju, predvideva, da se bosta pogajalski strani sestali v sredo, če stavka bo. Pričakuje, da bo vabilo na pogajanja prišlo s sindikalne strani, so sporočili z ministrstva. Vizjak je še dejal, da bo vlada v najkrajšem času oblikovala stališča do stavkovnih zahtev.

Po njegovih besedah pa naj to ne bi vplivalo na pogajanja med vladno in sindikalno pogajalsko skupino, ki že potekajo. Vladna stran je reprezentativnim sindikatom javnega sektorja ponudila možnost, da nadaljujejo minulo sredo prekinjena pogajanja, vendar odločitve sindikatov še ni, je dejala vodja vladne pogajalske skupine Lidija Apohal Vučkovič. Ta skupina po njenih besedah tudi nima pooblastila vlade za pogajanja o stavkovnih zahtevah, se pa lahko še naprej pogaja o plačah.

V vladnem Uradu za komuniciranje so naknadno pojasnili, da je vlada, po preoblikovanju sindikatov v stavkovni odbor ter posredovanju stavkovnih zahtev, ki bistveno presegajo okvir ukrepov, o katerih se je pogajala strokovna pogajalska skupina, imenovala pogajalsko skupino pod vodstvom ministra Vizjaka. Ta bo skladno z zakonom o stavki čez vikend pripravila predlog za reševanje spora, ki ga mora predhodno potrditi še vlada. Nato ga bo v najkrajšem možnem času posredovala sindikalnemu stavkovnemu odboru. Da v vmesnem času ne bi izgubljali dragocenega časa za pogajanja, je vladna strokovna pogajalska skupina danes predlagala nadaljevanje pogajanj o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, vendar o nadaljevanju pogajanj ni bilo potrebnega soglasja.

Vlada stavke ne bo plačala

Ker se bo stavka zgodila še pred dejanskim sprejetjem varčevalnih ukrepov v državnem zboru, je vlada že zatrdila, da za stavko ni formalnih razlogov, zato je država ne bo plačala. Sindikati pa napovedujejo, da bo o tem odločalo sodišče.

Vlada je sicer v četrtek potrdila predlog zakona o uravnoteženju javnih financ in ga poslala državnemu zboru.
Vlada je sicer v četrtek potrdila predlog zakona o uravnoteženju javnih financ in ga poslala državnemu zboru. FOTO: Reuters

Priprave na stavko in proteste potekajo

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da zdravje bolnikov v času stavke ne bo ogroženo. V UKC Ljubljana so stavko napovedali Sindikat KC, Sindikat zdravstva in socialnega varstva, Sindikat Pergam in Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Stavka bo potekala na delovnem mestu, začela pa se bo 18. aprila in trajala od 9. do 15. ure, z izjemo Sindikata KC, ki bo stavkal od 6. do 24. ure.

Priprave na stavko potekajo tudi v posameznih sindikatih oziroma dejavnostih. Kot so sporočili iz Sindikata policistov Slovenije, so se ta teden sestali predstavniki stavkovnih odborov Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije.

Za dosego skupnih stavkovnih ciljev so se dogovorili, da bodo usklajeno in enotno nastopali kot policijski stavkovni odbor. V ponedeljek pa se bo policijski stavkovni odbor na pobudo vodstva policije sestal z vodstvom policije in MNZ.

Generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič pa je danes dejal, da napovedane stavke zaposlenih v zaporih, ki naj bi potekala skupaj s stavko preostalih zaposlenih v javnem sektorju, ne podpira. Opozarja pa, da bi vsako poslabšanje položaja zaposlenih v zaporih, posebej če bi se njihovo število zmanjšalo, lahko prispevalo k poslabšanju varnosti v zaporih.

Sindikati ob stavki pripravljajo tudi protestne shode, za katere so že dobili soglasja. V Ljubljani bo protest, ki so ga poimenovali "pet pred dvanajsto", pred vlado na Gregorčičevi ulici. Protesti bodo tudi v Mariboru, Celju, Kopru, Velenju, Ptuju, Murski Soboti in na Ravnah na Koroškem. Načrtujejo pa jih še v Kranju, Novi Gorici in Novem mestu. Protestni shodi bodo trajali približno eno uro in kot je dejali Štrukelj, pozivajo vse udeležence, da bodo potekali in se končali na miren način.

Vlada je sicer že zatrdila, da za stavko ni formalnih razlogov, zato je država ne bo plačala.
Vlada je sicer že zatrdila, da za stavko ni formalnih razlogov, zato je država ne bo plačala. FOTO: Reuters

Koalicija neomajna glede varčevalnih ukrepov

Če Slovenija ne bo sprejela ostrih varčevalnih ukrepov, lahko izgubi suverenost in samostojnost pri fiskalni politiki, so na današnji skupni novinarski konferenci v DZ enotno poudarile koalicijske poslanske skupine. Zagotovile so, da ukrepi ne bodo prizadeli državljanov z najnižjimi prihodki, predloge ukrepov pa da bodo še usklajevali.

Finančni dolg Slovenije po besedah Romane Tomc (SDS) zahteva takojšnje ukrepanje, pri čemer pa dodatno zadolževanje Slovenije ni mogoče, saj "tega manevrskega prostora nimamo več".

Po besedah vodje poslanske skupine Liste Virant Riharda Branislja pretirano zadolževanje države jemlje tisto, kar je najdragocenejše: suverenost in samostojnost.

Vodja poslanske skupine DeSUS Ivan Hršak je poudaril, da moramo vsi prispevati k temu, da prihodnje leto ne bomo dobili "prisilnega upravitelja iz Bruslja".

SLS se pri sprejemanju ukrepov zdi zelo pomembno, da ukrepi ne bodo usodno prizadeli socialno najšibkejših, je dejal vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc. Prepričan je, da se bo kljub vsemu ohranila socialna država.

Tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je poudaril, da varčevalni ukrepi ne bodo prizadeli najšibkejših. Prepričan je, da gre pri ukrepih za pravično razdelitev bremen.

V SDS ob vprašanju glede pravic na področju družinske politike poudarjajo, da se kljub ukrepom še vedno zelo zavzemajo za družini prijazno politiko, ob čemer zagotavljajo, da so ukrepi interventni in bodo trajali le določen čas.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (931)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AKocmut
15. 04. 2012 20.55
+1
Je čas, ko bova spet sedela Ob vodnjaku Pletla košare iz lubja In vdevala glavice zlatic V smrekove vence Oba slišiva severni veter V kljunih divjih gosi In v satju sva našla Kupe pomrzlih čebel Skozi kočo pradedov Te vidim, kako mastiš bakle Z gostim cedrovim oljem Medtem ko pečem kamen kruh In ga sladim z mlečnim pelodom Je čas, ko bova čepela Ob polarno rdečem ognju In s kostmi pobirala Z vode led
Ivan Bricklayer
14. 04. 2012 10.40
+2
'Vlada želi z zmedo glede pogajanj prevaliti krivdo na sindikate' Pravzaprav »Vlada« ne želi ničesar in na nikogar prevaliti; enostavno si prisvaja monopol nad »popolno resnica«, ki je potihoma uzakonjen, na osnovi »Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov«, dim je dim-kar pomeni, da gre za neke vrste tiho »nacionalizacijo resnice« (ala RKC),ki jo naši »osvoboditelji« s vso pravico uveljavljajo... mi preostali (večina) pa moramo pač počakati na »denacionalizacijske čase«... P.s. Absolutna resnica se skriva v tem, da nam je v življenju, določen en in edini cilj:»Počakati na smrt!« Vse drugo so »interpretacije o podrobnostih«! P.A.
srebrnibreg
14. 04. 2012 15.31
+1
Saj res ni važno kdo je kriv za krizo, dokler ne jemljejo tistim kateri niso krivi zanjo in NE jemljejo tistim kateri so krivi.
Bhawk4
14. 04. 2012 09.06
+5
Jaz nevem kaj vam ni jasno ljudje. Trenutno sploh ni važno gdo je kriv za nastalo krizo.. tisti tako ali tako nebodo nikoli odgovarjali za nastalo škodo... Dejstvo je tako da denarja ni!! In v kolikor ne bomo mi varčevali bo to naredila evropa za nas... Vse te stavke bodo pa samo naredile še večji primankljaj. Pač bo imel srednji sloj manj denarja za luksuz bodo že preživeli.. Če lahko nižji sloj živi samo za položnice in preživi bo pa tud srednji! PA da bodo očitelji stavkali pa ne se hecat ka pa njim fali......
M_teorija
14. 04. 2012 10.31
+1
Torej gremo po pristopu sindroma teš-6. "Ker smo že tako daleč v buli, je bolje, da se dela po starem"!? In kaj bomo ugotovili, čez nekaj let. Da je bila nadaljevanje teš-6, katastrofalno napačna odločitev, tako z finančnega, družbenega, še bolj z okoljskega vidika?! Torej, neoliberalizem, razslojevanje, sužnjelastništvo, pohlep, krajo družbenega (kar je je še ostalo) ki nas je pripeljal v krizo, je treba nadaljevati, ker so nas prepričali (kot pri tešu-6, da je manjše zlo od alternativ?), da je tako bolje!?
bumbleba
14. 04. 2012 11.17
+0
Pa kje ti dobiš liberalizem v sloveniji? Če bi to imeli, ne bi bilo komunajzarsko splaniranega teš projekta, bila bi pa dobro plačana hi-tech delovna mesta namesto klošarskih za 600€. Razslojevanje pa ja, ampak kaj pričakuješ ? Da bo nekdo celo življenje garal za isti dohodek kot nek lenuh, ki kampira pred socialno ?
Jebivejter
14. 04. 2012 09.05
+2
Vsa ta jara gospoda z Ivanom Velikim na čelu ima toliko prečudovitih idej in izračunov okoli financ, a vendar niti slučajno nočejo slišati kakršnegakoli predloga, ki ga podajajo drugi neodvisni strokovnjaki, in ki imajo smisel pri varčevanju. Samo ozko gledajo kot konji. Sicer pa, jih podpiram, naj režejo pri plačah, vendar se naj paraziti spravijo tudi sami na nivo ostale JU. Naj Ivan in ostala kompanija prejema namesto 3,4 ali 5 tisočakov lepo 1000 evrov neto mesečno in bo lep zajeten kupček v blagajni, vendar ne paraziti imajo enormne plače, mastijo se napol zastonj v vladni restavraciji, plus vsega pa uživajo še naštete bonitete zaradi vpliva v vsakdanjem življenju. To je tisto kar ni pošteno in zaradi česa podpiram stavko. Če so pač izredne razmere, vsem tisočaka pa bo denarja ostalo za gospodarstvo, dolgove, pokojnine, pufe in še marsikaj. Vsak Ciciban zna sešteti številke, ki jih namerava privarčevati Vlada z ukrepi, pa vendar že tukaj prihaja do razlik med Vladinimi napovedanimi vsotami ter dejanskimi. Še tukaj morajo krasti, žrela nenasitna. V takem primeru boljše, da nimamo teh vodilnih osebkov in ostali vegetiramo iz dneva v dan z njihovim preživljanjem.
M_teorija
14. 04. 2012 10.24
+1
Kakšnih prečudovitih idej!? A tistih Superministra, da je umetnost prodajati nekomu, ki že ima vse, namesto, da bi dali priložnost tistim, ki bi samo za golo preživetje zapravljali (potrošnja, povpraševanje, gonilo razvoja) zapravljali mnogo več. In to bi ostajalo doma, ne pa se nalagalo na Bahamih, Cipru in ne vem katerih še davčnih oazah! Če bi hoteli tako vrsto varčevanja bi postavili na čelo Gorenjace!?
Tonček Balonček
14. 04. 2012 08.49
+1
Večina poštenjakov ima itak oprane možgane in se ne zavedajo, da nas pehajo v kapotalizem iz časov Charlesa Dickensa! 600 EUR dandanašji pomeni toliko kot stroški za sužnja pred 200 leti v ZDA! Kje je razlika. V tem, da imaš danes še toplo vodo, internet in avto?
loden
14. 04. 2012 09.01
+2
Modri Tonček, kako bi se pa ti lotil reševanja problema, glede na to, da v doglednem času cerkvi ne moreš pobrat, ker je tako napisana pogodba in da tajknom ne moreš pobrat, ker nič nimajo... mešalci zraka pa imajo sklenjene take pogodbe, da je brca v tazadnjo predraga.
M_teorija
14. 04. 2012 10.13
+3
Da ne?! Samo v Kosovelova 16 naj za začeteh pospešeno pogledajo!? Pa študenske napotnice še vedno laufajo!? A nabirke in darila so nehali dajat!? A so že netopirji zaposleni v JS, ki imajo insajderske SP-je, le te zaprli!?
King_of_Gonzo
14. 04. 2012 08.42
+1
ta Štrukelj je zadno orožje levice za metanje polen pod noge...me prav zanima kako bi bil glasen ko bi prišli strici iz Bruslja?samo te liberalci so nas že enkrat prepustil na milost in nemilost starega dunaja...samo,da je lahko ljubljanska gospoda uživala blagostanje na račun slovenskega kmeta,ki je kidal dunajske hleve!!!pa še stavko bi imeli plačano hahahahah AVE JANŠA!!!!!! ČASI SO TEŽKI IN NAJMANJ KAJ LAHKO NAREDIMO,DA PREFILTRIRAMO ZAJEDALCE,KI SO PRIKLOPLJENI NA DRŽAVNI ZIZEK!!!
tantadruj1
14. 04. 2012 08.43
+1
ko bodo prišli z bruslja, bo obrnil ploščo. ker najbolj pomemben za njega vemo kdo je. on sam.
tomy33
14. 04. 2012 08.59
+1
MMAXXIMUSS
14. 04. 2012 08.31
+0
če bo res stavka potem minus - 20%, tako malo za kazen,..buhaahha
tantadruj1
14. 04. 2012 08.41
+3
če bi obstajala zasebna varstva, bi ljudje lahko izbirali, cenejša bi bila in kvalitetnejša. ko ni 100% da je 15. plača, ljudje poskrbijo za kvaliteto in kakovost na trgu. tako pa... dodelijo ti vrtec, višino plačila, in pol še če plačaš stavkajo. starši so vrtec plačali, v sredo ga ne bo, torej.. naj vrnejo denar.
tantadruj1
14. 04. 2012 08.52
+1
ker nam se zdi, da imamo premalo. ja? ljudje dajejo pol plače za vrtec. kot da otroci jejo kaviar in kot da jih varovat je znanstvena fantastika ali misija nemogoče. dajte no.... vse skupaj prenapumpano. pol pa imaš za vzgojiteljico nekoga, ki je v enem ŠOLSKEM letu naredil shnel kurz na ljudski univerzi, drugače pa 4leta trgovske. brez veze.
prašek
14. 04. 2012 08.30
+2
Stavki naj se pridruži tudi realni sektor . In zahteva višje plače !!!! Vsi skupaj imamo moč !!
Spetsnaz
14. 04. 2012 08.39
+5
Torej naj lastnik trgovine, ki itak komaj zivi, stavka, za vecji promet ali kako? Frizerka naj zapre lokal in gre razbijat izlozbe? Kaksne klobase !!
dule100
14. 04. 2012 08.39
+4
prašek Se bojim, da si v mladosti preveč Marxa bral !
faceoff
14. 04. 2012 08.46
+0
gangrena sedaj si izpostavil res dva poklica....če prav razumem praška, je mislil na delavce v firmah, pri s.p.jih itd....ki delajo za mezdo...delodajalec jim pa itak ne plačuje davke in prispevke...da se lastniki lahko navzven bahajo, kako so uspešni
loden
14. 04. 2012 09.04
+1
Saj ga bodo, samo najprej morajo nekje denar dobiti, da jim bodo lahko izplačali pogodbene odpravnine.
loden
14. 04. 2012 09.13
+3
faceoff, tamali s.p. kar pridno delajo, da preživijo, sploh v teh časih. In če si privatnik, nisi kar avtomatsko buržuj in kapitalist, veš.
saintjozef
14. 04. 2012 09.15
+2
loden To je isto, kot če bi plačal lopovu zato, da zapusti tvoje dvorišče.
faceoff
14. 04. 2012 09.17
+1
loden ne mečem vseh v isti koš---na žalost je takih, kot si napisal malo in tem vsaka čast...
saintjozef
14. 04. 2012 09.20
+2
Zakon, da se vzame tistim, ki rabijo in delajo, se sprejme mimogrede, za one, ki so nakradli in še kradejo je pa nemogoče? S tako koruptivno vlado, ki ščiti barabe in cerkev, ne bomo nikamor prišli. Imenujte ENEGA v vladi, ki ni povezan s kako afero, prevaro, ponarejanjem, ........
loden
14. 04. 2012 09.33
+0
Če me spomin ne vara, so pogodbe z abnormalnimi odpravninami uvedli zato, da bi se s tem zavrle politične menjave kadrov. Ampak do sedaj to še nobene politične opcije ni oviralo, da ne bi gladko zamenjavala in seveda plačevala.
saintjozef
14. 04. 2012 09.39
+0
Ne samo to, da dobi odpravnino, tud novo službo si zamislijo za take. Vse skupaj je katastrofa. Vse je skorumpirano. Primer: Janša Z BESEDO NI OMENIL Mariniča, Vogrina, Simčiča! Zakaj?
saintjozef
14. 04. 2012 09.48
+2
mogoče zaradi tega? Ta teden je v Avstriji prvoobtoženi Riedl namreč priznal že preveč, da v normalni državi normalen premier ne bi odstopil. Če povzamemo bistvo iz poročil STA in Dela, je tisti, ki je nedvomno dvignil denar (pri tem je bil Wolfgang Riedl pač zaloten), ki ga je bilo treba v obliki gotovine izročiti nekomu, sodišču nehote že povedal, komu je bil denar namenjen in kdo je stvari vodil. Zaradi tega pričanja bo šel sam zelo verjetno v zapor, kar ni nepomembno. »To pomeni, da je predsednik vlade primer kontroliral,« je odgovoril na vprašanje sodnice, naj pojasni pomen svojega pisma, »da se primer dobro razvija ter da imata Jože Zagožen in Janez Janša primer pod kontrolo«. Sodišče je tudi zanimalo, kako je Riedl prepričal Patrio, da mu je ponudila visoko provizijo v poslu s Slovenijo (7,5 odstotka), in kaj je za ta denar sploh naredil (če ni podkupoval, kot mu to očita tožilstvo). Riedl je vztrajal, da je bilo njegovo delo najti lokalnega partnerja (to je postal Rotis) in organizirati protidobave. A med zaslišanjem je postalo jasno, da Riedl sploh ni odločal o izbiri Rotisa. »Zakaj bi Patria dala posel podjetju z dvema zaposlenima in nobenimi referencami?« je Riedla spraševal tožilec Volker Sackmann, na kar obtoženi ni imel prepričljive razlage. Drugače rečeno: primer Patria bo v naslednjem letu v dveh do treh državah dobil sodni epilog. Janez Janša navkljub burkaški obrambi, ki jo vodi njegov odvetnik, seveda ve, da se težko kakšen izmed njih konča njemu v prid. V nobeni državi ne more prepričati sodnikov in porot, da so bili v Patrii tako neumni, da so neznancem, pri čemer gre za res čudne tipe, izročali milijone evrov kar tako, ne da bi vedeli, kaj bodo za te milijone evrov dobili. Pri čemer ne gre pozabiti – vse to so dobili, dobili so naročilo in navidezne protidobave. Ne gre pa tudi pozabiti, da je slovensko obrambno ministrstvo naročilo pri Patrii celo bojno neopremljena bojna vozila – nujna zadevščina vsake vojske pač. Patria je nevidni, a zelo pomemben člen koalicijske pogodbe – tega morda ne vedo le v NSi (morda to ve Lojze Peterle). Dva koalicijska partnerja pa to ne le vesta, ampak iz tega tudi kujeta svoj kapital. Prvi je Karl Erjavec (namenoma ne govorimo o njegovi stranki). Le zaradi Patrie in svoje vloge v njej je lahko od Janše zahteval in dobil položaj ministra za zunanje zadeve.
dule100
14. 04. 2012 08.14
+3
Vlado naj prevzamejo sindikati ! Nam sploh ne bo treba več delati ! Bomo vsi živeli od sociale !
maijster
14. 04. 2012 08.17
+0
Marko Rossi
14. 04. 2012 08.22
-2
sindikate je treba ukiniti, ampak vlado in izkoriščevalske kapitaliste tudi
maijster
14. 04. 2012 08.34
+3
...mogoče rabimo kraljevino-monarhijo,he,he,he,....
prašek
14. 04. 2012 08.11
+0
Pa seveda , dobro jutro , čeprav je deževno !!
Aleksander Polšak
14. 04. 2012 08.10
+13
Če sistem ne dela za narod, potem narod ne potrebuje sistema. Zakaj plačevati za socialo, če se socialne pravice krčijo Zakaj vplačevati v pokojninski sklad, če se s penzijo ne da spodobno živeti. Zakaj plačevati naše izbrance, če delajo za lačno gospodarstvo. Ves proračunski denar se steka v gospodarstvo. Gospodarstvo pa enega centa ne da za ohranitev delavnih mest, ne raje vse porabijo za poplačilo kreditov za svoj prestiž in to PRIKAZUJEJO KOT RAZVOJ GOSODARSTVA. Ja dajmo jim, saj tako nam svetuje Bruselj, pa naši izvoljenci, pa NAŠI ZAPUFANI GOSPODARSTVENIKI. ODPOVEJMO SE SOCIALNIM PRAVICAM, DA NE BO NAŠA ELITA TRPELA. ALEKSANDER POLŠAK
Damir Secki
14. 04. 2012 08.21
+2
se strinjam začnimo plačevati vsak za sebe, ne pa da imamo neki mešani sistem iz katerega se okoriščajo vsi, čez 10 let bomo pa najebal ker tako ali tako ne bo denarja
maijster
14. 04. 2012 08.10
+2
...kot sem že zapisal,sindikati imajo svoj del odgovornosti za to stanje danes,kajti kadar koli,v kateri koli vladi,se z njimi ni dalo pogajati,saj so vedno zavrnili vse predloge vseh vlad,pa če je šlo za malenkosti,sami pa kljub pozivu prejšnih vlad da naj predložijo svoje rešitvene programe,taga niso storili-imeli,da ne govorim o podjetjih ki so že lep čas zaprta tudi z njihovo pomočjo,kajti se je zgodilo da je plača zamujala 10 dni pa so sindikalisti napumpali delavce da ostavijo delo,nakar so stali po več dni,z tem pa izgubili naročila tujih partnerjev,dobaviteljev,..in seveda je bil konec trd zaradi ustavitve dela.Nakoncu so delavci končali na borzi in so čez čas sindikati pozabili na njih,oni sami pa še danes vodijo sindikate z lepimi plačami.
tantadruj1
14. 04. 2012 08.27
+1
če bi sindikati delali svoje delo in če bi sodstvo delalo svoje delo in če bi policija delala svoje delo, do tu sploh ne bi prišli. ker ne bi imeli tajkunov, in bi bil red. zdaj pa naj še "država" stavka, ta ista, ki je to dovolila. a smo mi mal nori?
maijster
14. 04. 2012 08.36
+2
..ja točno tako,če bi tile sodelovali med seboj,se kordeži,šroti,baučarji,.....nebi tako sprehajali po svetu,...
tantadruj1
14. 04. 2012 08.50
+1
torej. a lahko "država" oziroma JU, stavka? zastonj bi zdaj morali delati, da poplačajo kar so DOVOLILI.
prašek
14. 04. 2012 08.09
+4
Po eni strani se mi zdi tale stavka brezvezna !!! Zakaj ??? Zato , ker je napovedana samo enodnevna !! Stavka mora trajati do izpolnitve zahtev , katere pa so sindikati jasno predstavili !!
dule100
14. 04. 2012 08.17
+1
prašek Lahko stavkajo v nedogled, pa se tvoje želje ne bodo izpolnile ! Vlade pač ne vodi nesposobni narcisek Pahor !
faceoff
14. 04. 2012 08.19
+0
prašek
14. 04. 2012 08.31
-3
dule100 ..... Meni se močno kolca po Pahorju , tebi se pa še bo !!
vrocpes
14. 04. 2012 08.08
+2
Ali lahko, prosim, 24ur napiše kaj o prekinitvah raznih svetovalnih pogodb in odpovedih honorarnim zunanjim sodelavcem v organizacijah javnega sektorja? Dajte malo izvrtati v tej smeri. Se bo takoj pokazalo kdo je desetletja vlekel denar iz državne blagajne na podlagi raznih papirnatih študij kot svetovalec in honorarec lenim in koruptiranim državnim uslužbencem. Lahko bi začeli kar pri predsedniku državnega zbora. Kdo in zakaj mu je zadnja leta izplačeval honorarje? Veliko zanimivega bi odkrili, če bi sledili denarju in marsikoga bi lahko diskreditirali. Samo tega si 24ur verjetno ne upa. :))
prašek
14. 04. 2012 08.10
-2
Mislim , da si kar dosti upajo ! in to je pravilno !!! Le tako naprej , novinarji 24.ur !!!
Damir Secki
14. 04. 2012 07.52
-5
Sindikati dolgo ste si basali žepe na račun delavcev, zdaj je čas da kaj naredite. Ker kakor izgleda ste plačani od vlade ne od ljudi. Pa glejte da bo granitnih kock zmanjkalo na cesti in bodo vse v parlamentu. Če bo treba pa orožje na plan, ker tole ne pelje več nikamor
tantadruj1
14. 04. 2012 08.28
+3
ti si pravi poznavalec res. pridi mal v gospodarstvo.
Aleksander Polšak
14. 04. 2012 07.38
+13
Mislim, da se mora narod postaviti sam zase, kajti NAŠI IZBRANCI IN PREDSTAVNIKI NARODA IMAJO INTERES TAM KJER VEČ DOBIJO. In s tem načinom dela nam vseeno sledi bankrot države, kajti še vedno ni govora o odklapljanju parazitov z državnega proračuna. Še več, namreč TI ISTI PARAZITI DRŽIJO VLADO V ŠAHU S SVOJIMI ZAHTEVAMI PO PRORAČUNSKEMU DENARJU ZA POPLAČILO NJIHOVIH APETITOV. Nimajo pravice več govoriti o proračunskem denarju, SVOJE PUFE NAJ PLAČUJEJO SAMI, TAKO KOT OSTALI NAROD. Če pa nimajo, imamo pa rubežnike zato. Naj rubijo požrešni eliti, ne pa navadnim državljanom. Aleksander Polšak
Frane Šajn
14. 04. 2012 07.29
+1
"POMLADNIKI MOJI" DOBRO JUTRO, MALCE TUROBNO SICER PA VSEENO. NADIHAJTE SE SVOBODE IN SEVEDA NAUŽIJTE REVŠČINE V OBLUBLJENI DEMOKRATIČNI EVROPI!
tomy33
14. 04. 2012 07.36
+4
Ta Evropa je ravno tako demokratična kot republika Kongo......volitve pa cirkus za rajo....hudič je samo, ker so za razliko od rimljanov na kruh pozabili......razen, če sem šteje predvolilni golaž...
luckyss
14. 04. 2012 07.44
+3
Novodobni rimski (bruseljski) imperij, kjer za igre poskrbijo lokalni politiki, za kruh pa se narod med sabo bori v areni - na tribunah pa veliki in mali tajkuni...držijo palce navzdol..
Aleksander Polšak
14. 04. 2012 07.20
+12
Stavka za socialne pravice, predvsem pa za drugačen input in output našega proračunskega denarja je O.K. Ampak poudariti je treba, da potrebuje tudi javni sektor prevetritev z vrha proti dol. Vodilni kadri so zelo dragi in ker jih je veliko nepotrebnih, je treba tudi to in predvsem to potrebno narediti. Gospodarstvo je pa podobna zgodba. Z vrha proti dol. Gospodje menadžerji ter njihovi vodilni kadri z vsemi njihovimi bonitetami, uslugami, dobesedno bombardirani s prestižem pojejo tako veliko, da tudi najboljša podjetja komaj dihajo. Poglejte njihove pogodbe, preštejte vse menadžerje in njihove vodilne kadre, njihov prestiž, ki ga že počasi skrivajo po pokopališčih..., prelepe poslovne stavbe in seštejte. Ali bomo čakali, da pojejo vse ? Zakaj več v gospodarstvo ? Ja za te zapufane menadžerje, da jim avte ne bodo zarubili, pa jahte, pa vikende... Ne pa za podjetja, ali pa plače. Raje Čeferinu, je ceneje. Aja pa mal sodnici Zalarjevi, ženi bivšega ministra za pravosodje. Pa ni problema, Še zmeraj ceneje. A je to mogoče g. Štrukelj mislil, ko je rekel, da se ne ve, kaj je zdaj s sodišči. Kot je to v navadi, bodo pa verjetno o tem prej v tujini poročali, saj tam se že smejejo na to slovensko domačo vižo. Aleksander Polšak
Frane Šajn
14. 04. 2012 07.25
+3
JA ALEKSANDER NAŽALOST JE TAKO AMPAK NE ČAKAT TO MORAMO PREPROSTO IZSILIT TO NI NIČ NEMOGOČEGA, AMPAK DOPOVEJ TO POSRANEMU HLAPČKU! JA MOJ STANOVNIK KAKO PRAV SI IMEL V DRAŽGOŠAH!
Principat
14. 04. 2012 07.17
+5
sedem let delam že za minimalno plačo, 20 ur pozabim vsak mesec , stroški prevoza 60 % ,od minimalne plače si še financiram prevoz, malca 2,5 € in vse je po zakonu , živim, nimam morja že 15 let , ne smučanja in le opazujem kako drugi vse lahkotno jemljejo , pa avti , ipodi itd predolgo ste eni pretoplo hodili oblečeni
tantadruj1
14. 04. 2012 07.26
+3
Tonček Balonček
14. 04. 2012 07.38
+3
Frane Šajn
14. 04. 2012 07.17
+1
JA DRAGI MOJ "TRANSPARENT" SEVEDA JO NISTE ZAKRIVILI VI TE KRIZE. TO DOBRO VEDO TUDI TISTI , KI SO JO, AMPAK ZDAJLE NE GRE ZA TO, GRE ZA TO KDO JO BO PORAVNAL IN ZA TO STE KOT NALAŠČ VI DRAGI MOJI HLAPČKI, AL BO PA KMETIJA "SLO KURA" ŠLA V MALORO. O KAR NASEDAJTE TEM GROŽNJAM. ENKRAT POJDITE ŽE VEN IZA ZAPEČKOV IN TO TUDI REALNO ZAHTEVAJTE, ALI PA POSTAVITE SVOJE PRAZNE BUČE NA TNALO PARAZITOV! ŽAL BO GLEDE NA "EVFORIJO" IZA VARNIH ZIDKOV VERJETNO OBVELJALA TA ZADNJA TNALA PAČ. TAKOJ KO BO TA VLADA ZAUKAZALA STRELJANJE OB RECIMO OB 9'00 BODO VSI SLOVENSKI HEROJI (beri hlapčki) PRIŠLI ŽE OB 6'00 DA NEBI ČAKALI VRSTE, PA LEP DAN ŽELIM V OBLJUBLJENEM EVROPSKEM DEMOKRATIČNEM RAJU "POMLADNIKI"!