Slovenija

Pogajanja s 'figo v žepu'?

Ljubljana, 27. 05. 2009 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turistom in gostom lokalov na višku sezone v Sloveniji grozi, da bodo na dopustu ostali brez pomoči, informacij in postrežbe. Posledice bi znale biti ''neprijetne''.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma (GiT) je za 9. junij napovedal protestni shod pred Turistično-gostinsko zbornico Slovenije, ''ker delodajalci niso podpisali že dogovorjenega in parafiranega aneksa o dvigu najnižjih plač zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Pogajalska skupina, sestavljena iz sindikatov in delodajalcev, je 5. maja letos izpogajala aneks o triodstotnem dvigu najnižjih plač v panogi za letošnje leto. Poleg tega aneks določa tudi višino regresa za letni dopust (760 evrov za vse zaposlene v panogi gostinstva in turizma), oba člena pa naj bi veljala od 1. maja letos.

Na podlagi dogovora naj bi aneks 22. maja objavili v Uradnem listu, še prej pa ga bi ga morali podpisati in registrirati na ministrstvu za delo. Situacija se je zapletla, potem ko so v sindikatu 22. maja izvedeli, da upravni odbor Turistično-gostinske zbornice aneksa ni podpisal in je zanemaril socialni dialog, poleg tega pa je vladi postavil tudi pogoj, naj turizmu pomaga prebroditi finančno in gospodarsko krizo z 20-odstotnim subvencioniranjem plač zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Ministrstvo za gospodarstvo smo seznanili s sklepom upravnega odbora. Menimo, da je skrajno nesramno, da od davkoplačevalcev terjajo denar za plače, lansko leto in predlani, ko so se v naši panogi delili veliki dobički, pa delavci od teh dobičkov niso imeli nič," je poudarila predsednica sindikalne pogajalske skupine in sekretarka sindikata GiT Karmen Leban.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma menijo, da je od vlade nemogoče zahtevati 20-odstotno subvencioniranje plač.
V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma menijo, da je od vlade nemogoče zahtevati 20-odstotno subvencioniranje plač. FOTO: Reuters
Sindikat je s stisnjenimi zobmi pristal na to, da se dvignejo najnižje osnovne plače, seveda s pobožno željo, da tudi vsi ostali dvignejo plače za tri odstotke. Če je socialni dialog prekinjen, ni ničesar, česar bi se lahko oklepali. Karmen Leban

S takšnim pristopom do pogajanj se predstavniki delodajalcev po njenem mnenju kažejo kot izrazito neresni in nemoralni pogajalci s "figo" v žepu. ''Gre za vsiljevanje nemogočega in časovno nedoločenega pogoja, na katerega ne moremo imeti neposrednega vpliva. Od Turistično-gostinske zbornice zahtevamo, da takoj podpiše aneks. Če tega ne bo naredila, bodo posledice neprijetne. 9. junija bomo poleg ostalih aktivnosti pripravili protestni shod, razširjen s predsedniki sindikatov podjetij, na katerem bomo pokazali svoje negodovanje," je dejala Lebanova, ki prepričakuje, da se bodo protestnega shoda udeležili vsi predsedniki sindikatov v podjetjih, ki jih zanima socialni dialog in njihov položaj v panogi.

Grozi splošna stavka

Po nekaterih ocenah več kot petina zaposlenih v panogi prejema zgolj osnovno plačo. Če sindikat zahtevanega ne bo dosegel niti s protestnim shodom, po besedah Lebanove sledi splošna stavka v turizmu. "Začeli bomo z zbiranjem podpisov, stavka pa bo napovedana takrat, ko je najbolj odmevna, to pa je v času turistične sezone," je dejala. Delavci v gostinstvu in turizmu so po njenih besedah popolnoma izigrani, saj "nič, kar se dogovoriš, ne velja več".

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
27. 05. 2009 19.52
vlada skrbi zase in tajkune figo je njej mar za delovce, se je morda pahor kje oglasil,v kaki firmi,se boji gnilih jajc
McSurfer
27. 05. 2009 18.48
Managerji šelebajzarski naj si nehajo v nebo povečevat dobičke,oziroma vlada naj postavi finančno policijo pa bo tud za delavske plače več soldov!!!
izzyone
27. 05. 2009 15.38
Sej majo prav kar naj zahtevajo saj si zaslužijo.
nutella89
27. 05. 2009 14.23
se strinjam. za tako delo kr ni lahko in si cel dan na nogah, poleg tega ti še neverjetno nerazumni gostje v gužvi težijo zakaj še nisi postrežen, imajo absolutno premajhne plače!!!
Buena Vita
27. 05. 2009 14.09
,PA BREZ KOMENTARJA
Buena Vita
27. 05. 2009 14.08
GOSTINSKI DELOVCI NE BODO KR TAKO ŠTRAJKALI ENI IMAJO HVALA BOGU ZELO VELIKE PLAČE,TA DRUGI PA,KOT VELEVA VLADA;;,ZA VBOGAJIME
ogard5
27. 05. 2009 14.06
Brez komentarja!