Slovenija

Pogajanja o reformi trga dela: opustili koncept enotne pogodbe o zaposlitvi

Ljubljana, 28. 09. 2012 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Socialni partnerji molčijo, a iz neuradnih izjav po sestanku pogajalske skupine za reformo trga dela je razvidno, da je ideja o enotni pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas očitno padla v vodo. Obeta se eno zaposlitveno obdobje z dodatnim mehčanjem postopkov odpuščanja.

Socialni partnerji po današnjem tretjem srečanju na temo predlagane reforme delovnopravne zakonodaje, ki predstavlja prenovo zakonov o delovnih razmerjih in o urejanju trga dela, niso bili zgovorni.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je novinarje spomnil, da se je delodajalska stran že na začetku pogajanj zavezala, da o vsebini pogovorov ne bo dajala izjav. Skladno s tem je povedal le, da razprava teče po pričakovanjih. Zatrdil je še, da obstajajo optimisti in da bodo dosegli vzpostavitev bolj prožnega trga dela.

Poslovnež
Poslovnež FOTO: Thinkstock

V javnost je medtem že pricurljala novica, da je minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak delodajalski in delojemalski strani predlagal, da se iz doslej predlaganega koncepta o enotni pogodbi o zaposlitvi izloči prvo in tretje obdobje. To pomeni, da bi ostalo samo drugo obdobje, po trenutnem predlogu reforme poimenovano prilagoditveno, ki med drugim ohranja razloge za redno ali izredno odpuščanje, kot jih poznamo zdaj, torej poslovni in krivdni razlog ter razlog nesposobnosti in nastale invalidnosti, ter poenostavlja nekatere postopke odpuščanja.

Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek o tem neposredno ni želel govoriti, na vprašanje, ali to pomeni, da je koncept enotne podobe padel, pa je odgovoril, da je bilo o tem konceptu glede na majhne spremembe obstoječega zakona o delovnih razmerjih in vnovično uvajanje sklepanja pogodb za določen čas z naslova začasno povečanega obsega dela težko govoriti že do zdaj.

Da prvo, petmesečno poskusno obdobje ne bo več na mizi, ni upal potrditi, saj ministrstvo pisne rešitve še ni predstavilo. Napovedal pa je, da bo vladna stran skladno s torkovo in današnjo razpravo pripravila nov, modificiran predlog zakona o delovnih razmerjih. Ta naj bi bil pripravljen do ponedeljka oz. najpozneje torka dopoldan, tako da bo lahko izhodišče za četrti krog pogajanj.

Kot je povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer, ki je današnje srečanje ocenil kot konstruktivno, bodo tako v torek začeli predlagano zakonodajo obravnavati po členih.

Iskanje službe
Iskanje službe FOTO: Thinkstock

Neuradne izjave pa namigujejo, da je ideja o konceptu enotne pogodbe opuščena in da se bodo pogajanja pravzaprav začela na novo. Nezadovoljstvo z idejo enotne pogodbe sta že ob začetku pogajanj o reformi trga dela izkazali tako delojemalska kot delodajalska stran. Delodajalci so predlogu očitali premalo prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju, sindikati pa premalo varnosti. V sprva predlaganem petmesečnem poskusnem obdobju bi bilo namreč odpuščanje mogoče brez navajanja razloga.

Sicer pa naj bi se socialni partnerji danes med drugim osredotočili na vprašanje postopkov odpuščanja.

Podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga je po pogajanjih povedal, da se jim je danes pridružil vrhovni sodnik Ivan Robnik, ki je predstavil sodno prakso v delovnopravnih sporih oz. težave, ki se kažejo na tem področju. Po besedah Ulage je priznal, da je težava sodišč podedovani model razmišljanja.

Delodajalci že dlje opozarjajo, da so sodni postopki po odpovedih pogodb o delovnem razmerjih predolgi in da se v večini primerov končajo v korist delavcev, vendar ne zaradi vsebine spora, temveč zaradi postopkovnih napak.

Razprava v smeri zmanjšanja zapletenosti postopka odpuščanja

Iz neuradnih pogovorov je mogoče razbrati, da je šla razprava nato v smeri zmanjšanja zapletenosti postopka odpuščanja, in sicer na področju odpovedi pogodbe o zaposlitvi in na področju poteka sodnega postopka. Socialni partnerji naj bi v tej luči obravnavali različne institute, denimo, ali naj bo opozorilo pred odpovedjo pisno ali ne.

Rešitev, ki bi predvidele "zmehčanje pogodbe o zaposlitvi" oz. večjo prožnost odpuščanja, si želijo delodajalci. Ti naj ne bi zdaj za nedoločen čas zaposlovali prav zaradi strahu pred posledicami, ki jih prinaša odpuščanje, torej strahu pred dolgimi postopki, sodniki, dolgimi odpovednimi roki, visokimi odpravninami, je bilo mogoče danes slišati z njihove strani.

Občutki sindikatov so bili medtem danes mešani. Olajšanje postopkov odpuščanja bi lahko po njihovem mnenju pomenilo, da se delodajalec ne bo več ukvarjal z zagovori, da ne bo toliko možnost za njihov dogovor z zaposlenim, kot jih je zdaj, in da bo vse skupaj prepuščeno sodiščem. To bi bilo lahko nevarno za obe strani, so nakazali.

Med socialnimi partnerji se je tako danes govorilo predvsem o tem, da je treba počakati na nov predlog zakona o trgu dela, saj do tedaj ne bo jasno, kakšne spremembe bodo sploh na mizi. Nekateri so menili, da predlogi ne v izhodišču ne v obliki, v kakršni se obetajo sedaj, sploh ne pomenijo prave reforme. Zgolj prenova zakona o delovnih razmerjih naj namreč ne bi bila dovolj. Manjkalo naj bi predvsem kolektivno dogovarjanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
30. 09. 2012 21.29
zanimivo je da se izogibajo predstavljeni reformi trga dela katera je obvezna! pa saj bi to bilo po avstrijskem zgledu , samo zanimivo ker nekateri pravijo če bi bila lažja odpuščanja da bi potem izgubili vsi službe pa saj bi potem avstrija imela tudi cel kup brezposelnih ampak jih nima , in ima zelo malo , podpiram reformo trga dela in uvejavitev je pa seveda drugo, če pri nas ne delujejo inšpekcije in pravna država je treba to prvo uredit
Kofetar 1
29. 09. 2012 07.20
+1
PREPROSTA REŠITEV KATERA SE JE ŽE OBNESLA.TISKAJTE DENAR.KO BOMO IMELI DENAR BOMO KUPOVALI, KER BOMO KUPOVALI BOMO PRAZNILI TRGOVINE,KER BODO TRGOVINE PRAZNE BODO TOVARNE DELALE IN KER BODO TOVARNE DELALE BODO DELAVCI ZAPOSLENI IN NE DO 60 LETA.
Dušan Vre?ek
29. 09. 2012 06.48
+4
Dejstvo je da dela ni. Dela ni ker je vse predrago, Predrag je proizvod, in predrag je delavec, predrage so tudi surovine in predraga je predvsem država. Torej na vsak način zmanjšati stroške države z javnimi uslužbenci in netransparentno trošenje oz. kraje državnega denarja denarja ( TEŠ, Stožice, Avtoceste............) Ko bo delavec z 700 EUR lahko preživel mesec, ne bo nobenih težav več. poceniti se mora, hrana, gorivo, šolstvo, zavarovanja, energenti..... Urediti je potrebno plačilno disciplino in zaščititi tistega ki dela in napiše fakturo. Vse neplačnike pa počasi pobesiti na kandelabre. Tako bi bilo še kaj upanja. Če pa tega ne bo bo res tako kot pravijo , da so v Sloveniji ostali samo še tri vrste ljudi in sicer: - tisti ki nikamor ne morejo - tisti ki nič ne znajo in -tisti ki mislijo, da lahko še kaj ukradejo! To je domet dvajset letne vladavine " naših in vaših" s podporo naroda. Vsa politika je prišla v petih mandatih do čudovitih penzij, ki jim jih po njihovem "nihče ne more pobrat", pa čeprav niso naredil skoraj nič za narod. Te njihove penzije so oziroma bodo rezultat hoje v službo in ne dela!!!! Malo morgen!
Uporabnik565636
28. 09. 2012 21.10
+1
V JS bi morali zaostriti pogoje odpuscanja, da ne bo vsakokratna vlada zamenjevala kompletni aparat.
pika50
29. 09. 2012 14.25
To ali pa jih zaposliti za čas, dokler je neka vlada na oblasti. Potem jih pač naj odpustijo (ali pogodbe za določen čas, vezan na vlado) in naj si naslednja vladajoča elita pripelje svoje, za čas svojega vladanja.
desert_fox
28. 09. 2012 20.57
+2
ma ja trenutno najbolj zmaga tale: Delodajalec na zavodu pobere 7,500 evrov da te zaposli za 15 mesecev in kaj imaš ti od tega... .no bom kr jaz povedal čisto eno 0!!!! ali pa ta: Profesor kakšnega predmeta mora prej delat 1 leto zastonj da tako naredi strokovni izpit!! To je hujše kot suženjstvo, kaj se to dogaja v tej državi!!! Te p+++++je prepovedat! ta vizjak je pa itak klase zase... bom šel kr jaz namesto njega delat pa stavim glavo da se z delodajalci in sindikati dogovorim v 2 urah vse!
piko112
28. 09. 2012 20.26
+4
Kaj ko bi naredili reformo dela in začeli odpirati tovarne, zaposlovati ljudi, dolžniki naj začnejo plačevati,...
pika50
29. 09. 2012 14.26
Tonček Balonček
28. 09. 2012 20.19
+1
Kaj res nikomur ni ajsno, d aje pet mesecev poskusnega dela totalni nateg? Ne bodo vsi zaposleni za nedoločen, ampak za določen čas! To je popolnoam abotno in hudobno, tega ne bi meli dovoliti! Kot da bi šlo za nogometne trenerje, el da slednji ob prekinitvi prejmejo denarja še za najmanj dve leti, delavci pa niti za palčo niso sigurni!
nogomet12
28. 09. 2012 20.34
+1
Uporabnik565636
28. 09. 2012 21.11
+1
Saj poskusno delo lahko ze zdaj traja do 6 mesecev. Odvisno od stopnje izobrazbe.
tali?ni tom
28. 09. 2012 18.08
+5
iz tega ne bo nič dobrega ker so smole,milič pa podobni oliarghi preveč lakomni na dnar ! v sloveniji jim neb blo prav tut če bi folk cele dneve ZASTONJ delal in jim na koncu meseca vse še plačal pa bi še jamral da so delavci predragi ! nikakor ne morejo dojet da se ne morejo kosat z zahodnjaki ki so vse kar imajo nagrabili v stoletju , naši v 21 letih pa so bogatejši od zahodnjakov ! to ni logično in možno samo v državah tipa slovenija ! bo pa spet herc ko bo nacionalizacija nakradenega ! pa tiste stvari zraven ki pašejo !
pika50
29. 09. 2012 14.28
Samo tega nikar! Potem bodo naši vnuki plačevali denacionalizacijo, kot jo zdaj mi.
.eu.
28. 09. 2012 17.52
+2
Sami mešalci megle
Zrkizz
28. 09. 2012 18.04
+4
Po vec kot enem letu mesanja megle, bomo dobili, brco v rit za vsakic, ko sefu ne bo stal. Sindikati pa bodo rekli, da moramo biti srecni, da nas takrat brcnejo v rit.
piko112
28. 09. 2012 20.26
Pol Pa velikokrat ne dobijo ko dobimo tolikokrat brco v rit
pika50
29. 09. 2012 14.28
ncnau
28. 09. 2012 17.31
+6
Oh ti, draga Slovenija...
QueerAsYou
28. 09. 2012 17.37
+10
Follow me
28. 09. 2012 19.44
+3