Slovenija

Pogajanja med vlado in poklicnimi gasilci se bodo lahko nadaljevala

Ljubljana, 01. 12. 2017 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki 23 sindikatov so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, kar je dovolj za njegovo uveljavitev. Tako se bodo lahko nadaljevala pogajanja o odpravi anomalij v kolektivni pogodbi pri delovnih mestih poklicnih gasilcev.

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki za en plačni razred izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene I, so podpisali predstavniki 23 sindikatov, kar je dovolj za njegovo uveljavitev. Ta omogoča nadaljevanje pogajanj o odpravi anomalij pri delovnih mestih gasilcev v kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Delovno mesto vodje gasilske izmene I, ki je z aneksom uvrščeno v 33. plačni razred, je eno od orientacijskih delovnih mest za področje gasilske dejavnosti, katerih uvrstitev določa krovna kolektivna pogodba za javni sektor. To pa pomeni, da je za vsako spremembo potrebno soglasje vsaj polovice od 42 sindikatov javnega sektorja.

Danes je aneks podpisalo 23 sindikatov, še nekaj pa jih je najavljenih, je v izjavi za medije po podpisu pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki pričakuje, da bo podpisov 25.

Z uveljavitvijo aneksa bo omogočeno nadaljevanje pogajanj o odpravi anomalij pri delovnih mestih gasilcev v kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Aneks h kolektivni pogodbi je podpisalo 23 sindikatov, še nekaj jih je najavljenih.
Aneks h kolektivni pogodbi je podpisalo 23 sindikatov, še nekaj jih je najavljenih. FOTO: Miro Majcen

Vlada in sindikati so sicer že poleti podpisali anekse h kolektivnim pogodbam po dejavnostih, s katerimi odpravljajo anomalije oziroma popravljajo uvrstitve v plačne razrede za delovna mesta do vključno 26. plačnega razreda ter za pooblaščene uradne osebe. Med podpisniki pa ni bilo Sindikata poklicnega gasilstva, ker so menili, da ponudba vlade dejansko ne odpravlja anomalij pri vrednotenju delovnih mest gasilcev. Gasilci so pred vladnim poslopjem v začetku oktobra celo pripravili protestni shod.

Na sestankih predstavnikov njihovega sindikata in vladne strani so nato, kot so pred časom pojasnili na vladi, ugotovili, "da bi bilo za ustrezno rešitev v kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva treba predhodno spremeniti kolektivno pogodbo za javni sektor, in sicer tako, da se orientacijsko delovno mesto vodja gasilske izmene I uvrsti v 33. plačni razred".

Predlog aneksa so nato predstavili tudi sindikalnima pogajalskima skupinama, danes pa so ga podpisali predstavniki sindikatov iz obeh skupin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssecnik
02. 12. 2017 09.37
+1
Gasilci imajo to smolo,da se jih da zamenjat z lahkoto.Ogromno je prostovoljcev,ki bi jih nadomestili,tudi za manj denarja.Sicer pa,če lahko ljubljanski gasilci,ki so najbolj obremenjeni veselo fušajo in delajo dva šihta,potem je ostalim še toliko lažje.
?asjeza
01. 12. 2017 15.41
+1
no ravnateljem so takoj povišali plačo..........gasilcem zgleda da brez boja ne gre
User768643
01. 12. 2017 15.37
+1
135 mio za bolnišnice, ki nategujejo narod z neracionalnimi nakupi, tukaj pa ne najdejo par 10 tisoč eur?
rdecioktober
01. 12. 2017 15.24
+1
Nič jim ni težkega. Če jim ne paše naj najdejo drugo službo.
User768643
01. 12. 2017 15.39
-1
Nobenemu ne želim nič slabega, ampak tebi pa, da bi bili vsi gasilcih v drugih bolje plačanih službah, ko jih boš rabil.
Krematorij666
01. 12. 2017 16.18
-1
@Skrajno nikjer...kaj se pa pištoliš...tudi brez smetarjev bi gagali...pogooglas si slike "smeti v neaplju"...vsako delo je cenjeno in potrebno za naš obstoj le da nekateri sebe povzdigujejo v nebo.