Slovenija

Pogajanja edina rešitev

Ljubljana, 05. 12. 2006 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavka policijskega sindikata Slovenije še ni odpovedana, čeprav so se prvi sestanki že začeli.

Dragutin Mate
Dragutin Mate FOTO: Reuters

Vodstvo policijskega sinidkata se je sestalo s predstavniki ministrstva za notranje zadeve, a brez ministra Dragutina Mateja, ki je v tujini. Ta je v Bruslju poudaril, da je rešitev mogoče najti le s pogajanji. "Samo sedenje za isto mizo lahko pripelje do pozitivne rešitve tega vprašanja, nobena stavka ne more rešiti vprašanj," je dejal v pogovoru za 24UR.

Mate je prepričan, da bo minister za javno upravo Gregor Virant, ki je edini pooblaščen za pogajanja s sindikati, uspel na teh pogajanjih najti rešitev, sprejemljivo za obe strani. V sindikatu sicer poudarjajo, da so pripravljeni sesti za pogajalsko mizo, kar naj bi se zgodilo že v naslednjih dneh, a opozarjajo, da bodo stavkali, če dviga plač ne bo. O načinu in datumu stavke se bodo, v kolikor rešitev ne bo na dlani, odločili na seji 13. decembra.

Stranke opozarjajo na krizo v policiji

Na vprašanje, ali bo po direktorju Policijske uprave Ljubljana Branku Slaku zaradi zapletov v Ambrusu odgovarjal tudi generalni direktor policije Jože Romšek, je Mate odgovoril, da o razrešitvi generalnega direktorja policije ne razmišlja.

Na resno krizo v policiji, katere vodstvo izgublja avtoriteto, opozarjajo v LDS, kjer so se odzvali na izjavo premierja Janeza Janše o politični motiviranosti stavke. "Ko policijski sindikat utemeljeno opozarja na resne probleme v policiji, noben predsednik vlade ali minsiter na tak ciničen način ne odgovarja na tovrstne predloge in zahteve. Menim, da so tovrstne izjave zelo nedržavotvorne in nedržavniške," je dejala poslanka Darja Lavtižer Bebler.

Policisti zahtevajo višje plače
Policisti zahtevajo višje plače FOTO: E plus

Stavka odraža nezaupanje vladi, pravijo v SNS, medtem ko SDS in NSi opozarjata na nesmotrnost stavke. "To zahtevo težko razumemo, z novim plačnim sistemom se policiji izboljšuje plačilni razred," je dejal poslanec največje parlamentarne stranke Rudolf Petan.

Policijski sindikat Slovenije, ki opozarja na finančne težave policistov, je v ponedeljek v odprtem pismu vladi odločno zavrnil izjave ministra Viranta, ki je obsodil zadnje dejavnosti sindikata, češ da z ostro kampanjo in izsiljevanjem postavlja nerealne zahteve.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
06. 12. 2006 08.04
me kar zanima kakšen je ta plačilni razred oziroma sistem ki tko hvaljo SDS, NSi,......očitno vlada neko nezaupanje sedanji vladi ,...tolk nekih napovedovanj stavk , in problemov v prejšnem mandatu ni bilo ,...očitno je neki narobe ,....raja ni neumna če to mislte vladajoči..!!!