Slovenija

FOTO: Sindikati javnega sektorja: Z ukrepi se bo dalo živeti

Ljubljana, 14. 05. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so dosegli dogovor o varčevalnih ukrepih. Po oceni sindikalne strani so ukrepi enormni, a se bo z njimi dalo živeti. "Pogajali smo se enajstkrat in zaključili s sedmimi velikimi picami, da te kap. Koliko je to pripomoglo k uspehu pogajanj, težko ocenim," pa je dejal Virant.

Vodje pogajalskih skupin vlade in sindikatov javnega sektorja so parafirali usklajen dogovor o varčevalnih ukrepih, stavkovni sporazum in spremembe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Strinjajo se, da so dosegli razumen kompromis.

Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, je poudaril, da so za njimi intenzivna pogajanja, ki pa bi se morala opraviti že zdavnaj. "Vendar bolje pozno kot nikoli," je dejal in dodal, da je domača naloga na področju plač v javnem sektorju s tem opravljena.

Pri izbiri teh ukrepov je šla vlada sindikatom po Virantovih besedah zelo naproti v smislu, da ukrepi temeljijo na dvojni solidarnosti. Za vladno stran je sicer pomembno, da je dogovor dosegla v socialnem dialogu. "Pogajali smo se enajstkrat in zaključili s sedmimi velikimi picami, da te kap, ki so jih častili člani vladne pogajalske skupine. Koliko je to pripomoglo k uspehu pogajanj, težko ocenim," je še povedal.

"Ključno pri domači nalogi je, da je opravljena do konca leta 2014 in da ni vmes mogoče zahtevati dodatnih domačih nalog," pa je povedal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Kot je pojasnil, bodo v nasprotnem primeru "poklicali inšpekcijo", saj bodo ti dogovori iztožljivi. "Če me vprašate, ali verjamem, da bo to prispevalo k izboljšanju gospodarskega položaja v Sloveniji, je moj odgovor ne," je še povedal Štrukelj, ki dvomi, da je krizo v državi mogoče rešiti zgolj z zniževanjem plač v javnem sektorju, če vse drugo ostane isto.

Rokovanje Štruklja in Viranta
Rokovanje Štruklja in Viranta FOTO: Aljoša Kravanja

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je spomnil, da je trajalo devet mesecev, preden so prišli do nekaterih rešitev. Poudaril je, da se mu zdi pomembno, da so uspeli prepričati vladno stran, da obstajajo notranje rezerve, čeprav še vedno niso vse odkrite.

Po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Janeza Posedija je odločitev prejšnje vlade pripeljala do tega, da imajo danes na mizi kompleksnejšo zgodbo, kot bi bila potrebna. "Zakaj je bilo vse skupaj potrebno, ne vem. Upam, da je bila to šola tako za vlado kot za tiste, ki mislijo, da se da kar tako počez," je povedal in dodal, da so dogovorjeni posegi enormni in gre za skrajno možno mejo. Hkrati je ocenil, da gre za ukrepe, s katerimi se bo dalo živeti. Zato je izrazil upanje, da bodo organi sindikatov ugotovili, da gre za najbolj uravnotežen predlog ukrepov, ki je bil možen.

Dogovorjene ukrepe in sporazum bodo v prihodnjih dneh potrjevali še organi sindikatov, vladna stran pa je prepričana, da imajo zagotovljeno zadostno večino podpore. Nato bi vlada vse skupaj obravnavala v četrtek, poslanci pa 21. maja. Ukrepi bi tako začeli veljati s 1. junijem. Letos naj bi z ukrepi privarčevali 108,6 milijona, prihodnje leto pa 182,6 milijona evrov. Največ prihranka prinaša nova plačna lestvica in nižja vplačila za dodatno pokojninsko zavarovanje. S prerazporeditvami bi letos zagotovili še 99,3 milijona evrov, naslednje leto pa 25,3 milijona evrov.

Kdo ne bo podpisal sporazuma?

Da sporazuma ne podpišejo, so se odločili v zdravniškem sindikatu Fides, v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) in Sindikatu poklicnih gasilcev.

Vlada in Fides - 3
Vlada in Fides - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je dejal, da je nesprejemljiva predvsem nova plačna lestvica, ker bi zdravniki z njo izgubili zelo različno. Pripravniku bi se denimo plača znižala za 15 evrov bruto, zdravnikom v višjih plačnih razredih pa tudi do 150 evrov. Če se k temu prištejejo še dodatki na delovno dobo in delo preko polnega delovnega časa, je znižanje po njegovih besedah še višje.

V Fidesu zato pripravljajo paralelni sporazum, po katerem bi poskušali z vlado rešiti probleme, ki so se nakopičili z leti in so za zdravnike ter zobozdravnike veliko bolj pomembni od dogovora o varčevalnih ukrepih. Konkretne vsebine Kuštrin še ni želel razkriti. O referendumski pobudi ali stavki pa ne razmišljajo. Kot je poudaril Kuštrin, je stavka orožje, ki se ga uporabi takrat, ko ni nobenih drugih možnosti. "Mislim, da ta hip stavka ne bi nikomur koristila, ker vsi razumemo resnost razmer, v katerih je država, je pa jasno, da se zavedamo, da za to nismo krivi zdravniki in drugi zaposleni v javnem sektorju, ampak politika," je dodal.

Po oceni predsednika SPS Zorana Petroviča so policisti z notranjimi ukrepi že dovolj privarčevali. "Zmanjšali so se tako kadri kot poraba in smo toliko privarčevali, da noben poseg v plače zaposlenih v policiji ne bi bil potreben," je dejal Petrovič in pojasnil, da so že pripravili zahtevo za ureditev položaja statusa zaposlenih v policiji. Pričakujejo čim hitrejši odziv resornega ministrstva in tudi ločena pogajanja v tistih delih, kjer lahko vlada oziroma delodajalec drugače uredi položaj zaposlenih v policiji.

Za razliko od Sindikata policistov Slovenije pa je v stavkovnem razmerju z vlado že od 10. januarja Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki bo o podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih odločal v četrtek.

V sindikatu si namreč želijo izravnalne ukrepe za tiste dele javnega sektorja, ki so že do zdaj dovolj privarčevali. Petrovič upa, da bo na drugi strani prevladal razum, če posluha ne bo, pa je stavka vsekakor vedno bolj realna možnost, je poudaril in izrazil upanje, da do nje ne bo prišlo.

Predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek pa je poudaril, da so uniformirani poklici dali že dovolj. Meni sicer, da sindikat dogovora ne bo podpisal, vendar pa mora počakati na mandat članstva, ki se bo o tem odločal predvidoma v ponedeljek.

Podpis dogovora z ločenimi zahtevami pogojujejo tudi v sindikatu ministrstva za obrambo, kjer zahtevajo zadržanje sprememb uredbe, ki pripadnikom Slovenske vojske niža dodatke za nevarne naloge v tujini. Sindikati RTV Slovenija pa naj bi podpis pogojevali z zvišanjem rtv-prispevka za odvzetih pet odstotkov.

Virant je pojasnil, da so ločena usklajevanja sicer možna, a ne o vprašanjih, ki se urejajo enotno za celoten javni sektor – med njimi so denimo plačna lestvica, dodatno pokojninsko zavarovanje in različni dodatki.

Kaj predvideva dogovor?

S spremembami pri plačni lestvici bi zmanjšali razlike med plačnimi razredi, s tem pa bi zmanjšali tudi osnovne plače. Znižanje bi bilo progresivno, tisti v višjih plačnih razredih pa bi ga občutili bistveno bolj od tistih z nižjimi plačami. Glede na plačni razred bi se osnovne plače znižale od pol do največ 4,86 odstotka.

Za policista v 21. plačnem razredu bi znižanje mesečno pomenilo dobrih 5,5 evra bruto, za učitelja v 31. plačnem razredu pa nekaj več kot 14 evrov bruto. Zdravnik specialist v 51. plačnem razredu bi se moral mesečno odreči dobrim 87 evrom bruto. Osnovna plača predsednice vlade v 65. plačnem razredu pa bi bila nižja za dobrih 263 evrov bruto.

Potem ko je vladna stran sprva predlagala zamrznitev vplačevanja za dodatno pokojninsko zavarovanje, naj bi zdaj vplačevali manj. V letošnjem letu bi tako javnim uslužbencem vplačevali 20 odstotkov premije, v prvi polovici prihodnjega leta 25 odstotkov, nato pa do konca prihodnjega leta 30 odstotkov.

Izplačilo zaostalih napredovanj bi po trenutni rešitvi sledilo s 1. aprilom 2014. Dodatek za akademski naziv naj bi znižali za polovico, nadomestilo za bolniško odsotnost za prvi mesec pa z 90 na 80 odstotkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (619)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
15. 05. 2013 10.35
+4
Zdravniki so veliki krivci, da se je spraznila državna blagajna...zanimivo bi bilo videti, koliko so v zadnjih leti pokasirali prav zdravniki in farmacevti....ne pravijo jim zastonj \"bela Mafija\"
zdrava.pamet
15. 05. 2013 10.34
+2
Jaja, pa zdravniki si nočejo znižati plač, ker imajo najvišje v sloveniji... pa a to se ve, da imajo najvišje plače v sloveniji direktorji bolnic in zdravstvenih zavodov, da ne omenjam krke, ki verjetno prav veselo guli zdravstveno blagajno....
Levibedaki6
14. 05. 2013 22.43
+8
Zanimiva ugotovitev je pa ta, da si ne Virant, ne Štrudl nista znižala plače. Vsi ostali pa ste ta kratko potegnl. Aja, se vidimo čez nekaj mesecev, ko boste spet se "pogajal"
mat_**
14. 05. 2013 22.39
+5
Najprej naj ukinejo sejnine in DZ naj dela samo na rednih sejah, ne pa da ima xxx izrednih sej pa ne vem kaj vse. Izterjajo naj davek od neplačnikov, zaplenijo premoženje tajkunom in bankirjem, ki so na lepe oči dajali kredite. Takoj imajo 5x večje prilive, kot pa je prihranka z znižanjem plač. Poleg tega pa naj prenehajo silit JU v obvezno kolektivno dodatno pokojninko zavarovanje, ki ga ne bojo dočakal. Denar JS se tako ali drugače na koncu steče v gospodarstvo. Tako pa bo potrošnja še nižja, gospodarstvo pa bo spet jokalo in stokalo.
Levibedaki6
14. 05. 2013 22.25
+5
Tegale Strudla je treba scvret do konca.
dreja66
14. 05. 2013 22.12
+5
Zdravniki jokajo, 100 eur bruto jim bodo pobrali. Ma ne me hecat. Kdo je mene in sodelavce kaj vprasal, ko so nam pobrali 200 eur neto, da placujemo puf od drzavne firme. Vzemi ali tam so vrata, prost izhod na zavod.
silverj81
14. 05. 2013 22.02
+6
Sej če bi se JJ vlada pogajala ... bi najprej maširali po cesti in napovedovali vojno napoved za ohranitev pravic!! RESNICA!!!
jjgs
14. 05. 2013 20.40
+6
Štrukelj dvomi, da je krizo v državi mogoče rešiti zgolj z zniževanjem plač v javnem sektorju, če vse drugo ostane isto! Pravilno razmišlja! Zmanjšat JS še za 1/3 pa smo tam!
RoccoS
14. 05. 2013 20.52
+3
bondxyz
14. 05. 2013 20.16
+2
To je spet tako zavajanje, da kr ni res... Od lani imam plačo nižjo za več kot 100 eur neto. Pa eh... kaj me briga, itak nisem več v javnem sektorju, na srečo se da drugač zaslužit več. V krizi se da zaslužit, če delaš odgovorno, kvalitetno in si pošten, sam po tem pa vidiš kako nas vlečejo za nos... Plače so povsod prenizke, razen če si privatnik in delaš zase.
klldmoll
14. 05. 2013 20.00
+7
>> Kuštrin : Mislim, da ta hip stavka ne bi nikomur koristila, ker vsi razumemo resnost razmer, v katerih je država, je pa jasno, da se zavedamo, da za to nismo krivi zdravniki << TUDI zdravniki ste krivi !!! oziroma, SOKRIVA JE VELIKA VEČINA OD VAS - člani FIDESa pa skoraj vsi ! ......... BANDA !
Saloreich
14. 05. 2013 19.38
+11
Štrukelj, si že kdaj pomislil kako živijo ljudje na minimalcu in brezposelni?! Tudi zaradi takšnih talibanov kot Štrukelj je takšnih čedalje več!
death666
14. 05. 2013 19.43
-3
bodi tiho,ko nimaš pojma.hebem se petek in svetek na tri smene že 15 let,pa mam 80e več kot minimalac!hvala bogu za sindikate-še ob to bi bil!!!!
LovecNaKomuniste
14. 05. 2013 19.31
+6
Lopovi, lopovi...........
Tone 12345
14. 05. 2013 19.25
+6
Poleg tega !Ali ste videli kako izgleda britanski parlament!Poslanci sedijo na klopeh eden zraven drugega kot ovce,ne kot pri nas kjer ima gospod ali ga. poslanka svojo mizo z računalnikom in časopisom na njej kjer lahko tudi gosposko in udobno drema!Britania z osnovo "demokracije"Tako špartansko, pri nas pa gosposko!Človek res to ne more verjet!!!Poglejte si angleški parlament pa boste dol padli ko ga boste primerjali z našimi "demokrati!
RoccoS
14. 05. 2013 19.18
+10
hmmm, torej imamo cca 160.000 javnih uslužbencev, v letu dni bomo privarčevali 260 mio Eur, torej: 260.000.000 : 160.000 = 1625 Eur deljeno z 12 mesci je = 135.41 Eur Pomeni, da bomo na uslužbenca privarčevali v povprečju 135.41 Eur na mesec. Zdaj pa vprašanje, koliko je torej povprečna plača javnega uslužbenca? Če ima zdravnik specialist v 51. plačnem razredu plačo nižjo 87 Eur na mesec pomeni, da je močno pod povprečjem po plači v JU! Spet ena velika farsa in nakladanje... Ok, res nisem upošteval akademskih dodatkov itd, ampak vseeno tu spet nekdo laže!
pravica00
14. 05. 2013 19.12
+12
Kako se da vse zment samo pravi pokvarjenci morajo bit skup al kaj?
Tone 12345
14. 05. 2013 19.10
+4
UčiteljIca ima za režijo 1600 eur plačein jo skrbi 1% zmanjšanje!!Kaj pa tisti ki za njo delajo da ima sploh plačo in so izgubili službe v gospodarstvu kot po tekočem traku ostali brez dohodka regresov itd!Zakaj se pa oni ne pritožujejo za 100% nižje plače!!Vsi vi v glomaznem javnem seKtorju ki je dimenzioniran za 5 milj. državo plače rihtate samo z dvigom davkov in posojili ki bodo nas vse pokopali živite kot bubreki v loju in v svojem nerealnem svetu glede na situacijo!!
Milan Koleznik
14. 05. 2013 18.57
+8
zakaj si ljudje ne zapomnijo tajkunov,mafijcev vseh z denarjem,SIT LAČNEGA NE RAZUME IN GA NE BO.
DAEMONIUM
14. 05. 2013 18.57
+10
Dohtarji se obnasajo kot da zivijo na Marsu!!! pojdite privat zobarju pa boste videli kaj je banda nad bandami. Ta zobozdravniska mafija je tako mocna kot odvetniska saj obema PO ZAKONODAJI ni potrebno prikazati dohotkov poslovanja na AJPESU, celo to so dosegli. PRAVA PRAVCATA MAFIJSKA HOBOTNICA OZ TRGOVCI S SMRTJO KER CE NIMAS DENARJA TE TUDI POVOHAJO NE KER JE DENAR NJIHOVO EDINO MERILO. GNILA DRZAVA Z SE BOLJ GNILIM ZDRAVSTVENIM SISTEMOM SPLOH PA V ZOBOZDRAVSTVU!!!
SuperX
14. 05. 2013 18.35
+12
Ste se spet izljubili in izdali lasten narod kaj? Banda, namesto 350 eur za pice da te kap imamo revnih družin DA TE KAP malo morje, raje bi njim dali za jesti, že tako je kosilo v parlamentu 3 eur! Mah.. slabo mi rata od vseh nasmejanih frisov, VSIIIIII STE ISTI! Dohtarji pa tok stokajo za 100 eur bruto, kot da gre za celo njihovo plačo ali drugače rečeno od 5000 - 7000 eur NETO! Vsak dan je slabše...
antitrust08
14. 05. 2013 18.45
+3
Itak, da je to možno samo v Sloveniji, deželici sanj.
klldmoll
14. 05. 2013 20.04
+2
res je, zdravniki v RS so skorumpirani toliko, kolikor nikjer drugod po svetu !! ... po moji presoji še bolj kakor pa meneđerji ! .........
daf3
14. 05. 2013 18.29
+9
Jim je Virant zagrozu bo pršu JJ pol bo pa hudič pa so lepo podpisali da ne bodo izgubili privilegijev