Slovenija

Domnevne zlorabe psov niso preverjali

Ljubljana, 10. 02. 2010 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J./A.T./V.Ć.
Komentarji
307

Pri obdukciji psov, ki so prejšnji teden razmesarili svojega lastnika, niso ugotavljali, ali so bili zlorabljeni in zadrogirani. Policija namreč tega ni zahtevala.

Kljub namigom vse več kinologov, da naj bi bili bulmastifi, ki so napadli in ubili svojega lastnika Sašo Baričeviča, spolno zlorabljeni, pri obdukciji psov tega niso ugotavljali. Z veterinarske uprave so poslali skopo pojasnilo: "Podatkov, da bi bili psi zlorabljeni ali zadrogirani, ni, saj policija tega ni posebej naročila." Popolno poročilo o obdukciji psov bo znano jutri.

Objavili poročilo o vračanju psov

Pogačnik pravi, da ni podpisal odločbe za vrnitev Atlasa in Joy lastniku Saši Beričeviču.
Pogačnik pravi, da ni podpisal odločbe za vrnitev Atlasa in Joy lastniku Saši Beričeviču. FOTO: Blaž Garbajs

Z ministrstva za kmetijstvo so javnosti poslali povzetek poročila o postopku, ki je pripeljal do vrnitve nevarnih bulmastifov lastniku. V sporočilu so poudarili, da se v nekaterih dokumentih pojavlja napačna informacija, da je odločbo o vrnitvi dveh psov podpisal minister Milan Pogačnik. V resnici pa naj bi to storila uradna oseba ministrstva, ki naj bi ji Pogačnik zaupal generalna pooblastila za vodenje in odločanje v tem konkretnem postopku.

Poročilo je minister za kmetijstvo poslal tudi predsedniku vlade Borutu Pahorju, ki ga je preučil in nato oznanil, da Pogačnika ne bo razrešil ter da mu popolnoma zaupa.

V poročilu je znova opisana vsa kronologija dogajanja. Marca 2006 sta Atlas in Joy (dva izmed treh psov, tretji v napadu ni sodeloval) napadla Stanislava Megliča. Potem je Veterinarska uprava RS (Vurs) 13. 2. 2008 izdala prvo odločbo, v kateri je odredila takojšnjo humano usmrtitev dveh psov. Ministrstvo je tej odločitvi Vursa pritrdilo. Na to sta se lastnika psov pritožila in predlagala odlog usmrtitve, ministrstvo pa je predlog zavrnilo. Zato sta lastnika sprožila upravni spor in zahtevala odlog usmrtitve. Upravno sodišče je 10. 3. 2008 v celoti odpravilo odločbo Vursa, s katero je bila odrejena usmrtitev psov. Zato je zadevo vrnilo v odločanje, ministrstvu pa naložilo, da mora poleg tega, da so psi nevarni za okolico, ugotoviti tudi to, da nevarnosti za okolico ni mogoče drugače preprečiti. Vurs potem v dveh ponovljenih postopkih ni upošteval obveznih napotkov Upravnega sodišča, zato je ministrstvo moralo odpraviti obe odločbi in o tem odločati samo, piše v poročilu.

Bulmastifa
Bulmastifa FOTO:

Tako je ministrstvo moralo presoditi, ali sta psa za okolico tako nevarna, da ju je treba usmrtiti, in ali usmrtitve ni mogoče preprečiti na drug način. Za to so najeli izvedence, ki so jih imenovali skladno z zakonom. Komisijo je imenovalo in izbralo ministrstvo, še piše v poročilu. Kot pravijo, pa kinologa Jožeta Vidica v komisijo niso smeli imenovati, ker je že dal izvedensko mnenje na željo lastnikov psov. Tako so imenovali Alenko Černe, Marjana Kastelica in Franca Štermana.

Komisija je ugotovila, da se "zaradi varnih bivalnih pogojev in primernega medsebojnega obnašanja psov ter prav tako primernega vplivanja na psa s strani lastnika psico Joy in Atlasa lahko vrne v domačo oskrbo“. Ob tem so določili pogoje, če jih lastnik ne bi upošteval, pa bi mu pse takoj odvzeli. Eden izmed njih je bil, da se lahko gibljeta le na domu lastnikov v ograjenih površinah.

Tako je na tej podlagi ministrstvo 22. 6. 2009 pse vrnilo lastniku, odločbe pa ni podpisal minister Pogačnik, ampak vodja upravnega postopka in vodja pravne službe, piše v poročilu.

Ali minister zavaja svojega šefa?

Kolegi s Sveta na Kanalu A so se prebili do ključne ugotovitve, ki naj bi dokazovala grobo kršenje ustavnega reda in neupoštevanje neodvisne sodne veje oblasti. Obstajal naj bi namreč sklep Okrajnega sodišča v Ljubljani, ki je odločilo, da psov ne smejo vrniti lastniku. Vendar pa ministrstvo odločbe ni spoštovalo, Pogačnik pa naj bi to Pahorju gladko zamolčal.

Poročilo ministrstva za kmetijstvo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (307)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apokalipsa666
12. 02. 2010 22.06
Vse pobrisat ja ^^
Milan Koleznik
12. 02. 2010 22.00
minister ne zavaja šefa,šef nas zavaja.
Apokalipsa666
12. 02. 2010 20.23
Brište ja - pol raj ukinte komentarje pa je....
dednidol
12. 02. 2010 14.25
Je bila neka ruska carica, se je dala konjem flod...rat. Pa je zadeva ušla izpod nadzora, vse ostalo pa je zgodovina...
Shitter
12. 02. 2010 13.48
...milking the dog...
tilus@email.si
11. 02. 2010 17.59
Po novem torej, policija mora zahtevati, da nekoga zaprejo, da nekoga obsodijo na smrt ali so za to pristojna sodišča? Ne lažite in ne zavajajte javnosti. vse je v interesu prikrivati iztirjena dejanja veljakov pokvarjencev.
lepdanzelim
11. 02. 2010 16.55
Psi naj bi bili spolno zlorabljeni?! Definitivno mislim, da imamo v razvitem svetu preveč študiranih ljudi, ki nimajo kaj k delu in samo še .... mešajo. In celo dobijo plačo za opravljeno delo. Pa komu mar tile psi? Pustite Baričevića, da uživa v zasluženem miru. Da o psih ne govorimo - upam, da ne bomo čez nekaj časa zvedeli, da v resnici niso bili evtanazirani. Raje naj vsi, ki imajo kakšne kompetence, poskrbijo, da bo Meglič dobil odškodnino. Saj menda ne bo človekovega premoženja dobilo kakšno pasje zavetišče, ali njegovo visočanstvo bulmastif osebno?
mkoshi
11. 02. 2010 11.24
Slovenijo peljejo naravnost v prepad, tud največjim optimistom ni več do smeha
vetlan
11. 02. 2010 09.17
ziveti 11.02.2010, 06:52 Se popolnoma strinjam. Povsod se dogajajo nečedne stvari, vendar kar se dogaja v Sloveniji od kar je postala "samostojna" je prekoračilo vse normalne meje. Enostavno življenje tukaj postalo nevzdržno. Navadni človek tukaj ni vreden nič, še manj kot v najhujšem kapitalizmu. Vedno sem mislil, da so Slovenci pošteni. Zdaj pa žal, moram reči, da takšnih in toliko barab na kupu, brez kakršnihkoli moralnih in človekovih vrednot še nisem videl nikjer v svetu. Zelo, zelo sem razočaran nad Slovenijo in to ni le moje mnenje. Tudi precej tujcev se je začelo izogibati sodelovanja s Slovenci, ker enostavno ne zaupajo. In govoriti o Balkanu, pa vi ste hujši.
hierogliff
11. 02. 2010 09.17
Kdaj bo spet pomlad prišla...?
alessioo
11. 02. 2010 09.07
TOLKO O POSTENOSTI IN ENAKOPRAVNOPSTI V NASI PRELJUBI DRZAVI... UPAM DA BODO KONCNO LJUDJE SPOZNALI,KAKO JE NASA VRLA VLADA S PAHORJEM NA CELU POKVARJENA.. PAHOR JE OSEBNI PACIENT OD BARICEVICA IN DOSTI SLOVENSKE SMETANE( POKVARJENE).. TU NE SAMO DA TREBA ODSTOPIT MINISTER ZA KLMETIJSTVO,PRVO PAHOR IN KRESYALOVA(SENICA JE NJEN....) DOL Z KORUPCIJSKOO VLADO !!!!!!!!!!!!!
V41
11. 02. 2010 09.05
Težave v predelu zadnjika, srbi, peče, boli, vse težave reši hemogel, kajneda miro
resslovenka
11. 02. 2010 09.04
Takoj ko je zadeva prišla v javnost nam je bilo lahko jasno, da bodo morebitne nečednosti zamolčane. Da zlorabljenosti psov niso preverjali lahko govorijo komur hočejo, kajti kost je bila vržena v javnost takoj po tragediji. Vsem zagovornikom kaj bi bilo, če bi bilo, pa ni bilo : Nobena žival se ne rodi hudobna in tako kot je dejala lastnica prijazne psičke bulmastifa je krivda na drugi strani vrvice. Oba lastnika sta bila skrajno neodogovorna do svojih psov, napadenih žrtev in do samih sebe. Bi rekla, da se mi psi pravzaprav zelo smilijo in raje ne pomislim kaj so pod izpačeno ljubeznijo morali doživljati. No nazadnje so odreagirali kot so. In opravičila ni. Sram naj bo vse ki pleteničijo , se izgovarjajo in se posipajo s pepelom.
V41
11. 02. 2010 09.02
Poziv novinarjem 24ur glede na razsežnost te afere in zelo jasnega javnega mnenja začnite končno nekaj delati in razkrinkajte to bando p.a.s.je.jebcev, tebi admin pa priporočam da končno objaviš kriterij ki se ga držiš pri brisanju naših mnenj. Še vedno sem popolnoma šokirana nad DEJSTVOM kakšni pokvarjeni ljudje nas vodijo in odločajo o naših usodah.
blue05
11. 02. 2010 09.01
brišete komentarje...... Je bilo pred nekaj dnevi v filmu o zlorabah mehičanov lepo, kratko in jedrnato rečeno: Sta dve zakonodaji: ena za bogate in ena za ostale.
killi-123
11. 02. 2010 08.58
Samo po sebi se mi postavlja vprašanje, kje so v tem trenutku kritike JJ,Jelinčiča, Černača?? Mar samo v takih trenutkih stopijo skupaj,ter krijejo svoje riti?? Padla je pravna država.
ciaobella
11. 02. 2010 08.50
PREISKAVA bi morala zajeti VSE SEGMENTE. Psi so bili namreč že takoj, po prvem napadu na g. MEGLIČA ZRELI za EVTANAZIJO. ODLOČBA katero tudi PRITOŽBA ne odloži JE BILA POTRJENA. Če bi nek "državljan", ki ni član elite SPOLNO OBČEVAL s pasjo živalsko vrsto, bi to bilo Z SLIKO IN BESEDO udarna novica. Tako pa....G. Borat PAHOR. Očitno imaš v svoji vladi sprevržene ljudi, ki močno presegajo običajne odmike od "normalnega življenja"...Očitno sedanja DRUŽBENA ELITA (ne vsi pač pa nekateri) obožuje sprevržene vedenjske vzorce ...mogoče bi odkrili, da je podobne nečednosti počell še kakšen ugleden politik ali minister...pa zato raje ne drezajmo dalje ?
ciaobella
11. 02. 2010 08.36
24ur...če NISTE SPOSOBNI urejanja komentarjev na svoji spletni strani V SKLADU Z ZAKONOM (ki ga pač v SLO vsak očitno razume po svoje)... ...potem enostavno KOMENTARJE ONEMOGOČITE. Bo bolj profesionalno in pošteno !
ciaobella
11. 02. 2010 08.34
PREISKAVA bi morala zajeti VSE SEGMENTE. Psi so bili namreč že takoj, po prvem napadu na g. MEGLIČA ZRELI za EVTANAZIJO. ODLOČBA katero tudi PRITOŽBA ne odloži JE BILA POTRJENA. Če bi nek "državljan", ki ni član elite SPOLNO OBČEVAL s pasjo živalsko vrsto, bi to bilo Z SLIKO IN BESEDO udarna novica. Tako pa...
ciaobella
11. 02. 2010 08.30
ZAKAJ CENZURA ? A je ENA sama grda beseda? Ali ne smem omenjat Kresalovo in Senico?