Slovenija
Oglas

Podzemna pustolovščina, kot je še ni bilo

Ljubljana, 09. 05. 2013 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Velenju je na ogled popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije. Nove scene in lutke ponujajo še bolj vznemirljivo potovanje po skrivnostnih rovih 160 metrov pod zemeljsko površino.

V Velenju je na ogled popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije. Nove scene in lutke ponujajo še bolj vznemirljivo potovanje po skrivnostnih rovih in obiskovalcem razkrivajo pravi utrip podzemlja. Vabljeni ste, da doživite izkušnjo rudarjev, ki so se desetletja tukaj spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili ''črno zlato'', ki so ga odkopavali za energetske potrebe Slovenije.

Prepustite se vznemirljivemu potovanju po skrivnostnih rovih opuščenega rudnika in za kratek čas postanite rudar. Oblecite rudarska oblačila, si nadenite čelado, vzemite rudarsko malico in že ste pripravljeni na nepozabno dogodivščino. Obljubljamo, da bo odkrivanje podzemnega sveta prijetno vznemirljivo in na trenutke dih jemajoče. Tri, dve, ena – naj se pustolovščina začne!

Vožnja z vlakom po podzemni železnici (Foto: Matevž Lenarčič)
Vožnja z vlakom po podzemni železnici (Foto: Matevž Lenarčič) FOTO:
V spremstvu vodičev boste v premogovnik vstopili povsem enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju – v globino se boste spustili po Starem jašku iz leta 1888. Različna prizorišča iz življenja in dela rudarjev, ki jih upodablja 20 izjemnih scen in 15 zanimivih lutk, oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme. Ura in pol vznemirljivega potovanja, v katerem boste spoznali mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja velenjskega premogovnika, bo sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici.
Predstavitev lesene podgradnje, zgodovina premogovništva v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki (Foto: Stojan Špegel)
Predstavitev lesene podgradnje, zgodovina premogovništva v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki (Foto: Stojan Špegel) FOTO:
Veliko ljudi, predvsem mlajših, ne ve, da je bil v preteklosti glavni vir za pridobivanje električne energije premog. Premog je zaznamoval življenja rudarjev in njihovih družin, jim omogočal preživetje ter oblikoval okolje, v katerem so živeli. Velenje je mesto, ki je zraslo na premogu, iz premoga in zaradi premoga, saj daje njegovim prebivalcem kruh že skoraj 14 desetletij. Zgodba o premogovništvu in velenjskih rudarjih se je s časom spreminjala, pripadnost poklicu ostaja še danes. Zgodovino rudarjenja in rudarskega stanu prikazuje Muzej premogovništva Slovenije, ki ga vsekakor morate obiskati. Kdo ve, mogoče boste srečali jamskega škrata Bergmandeljca ali pa prijaznega krtka Ligija.
Ligijev salon (Foto: arhiv naročnika)
Ligijev salon (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Življenje rudarjev nekoč je neprimerljivo z njihovim življenjem danes. Nekoč so se rudarji z dela vračali v skromna bivališča. Eno takšnih bivališč iz 30. let minulega stoletja je na ogled v zunanjem delu muzeja. Natančna podoba razvoja slovenskega premogovništva pa je prikazana v desetih tematskih sklopih. Ali ste vedeli, da so v 17. stoletju premog pod imenom zmajeva kri uporabljali lekarnarji za zdravljenje bolne živine? Vas zanima, kako so včasih pridobivali premog, kako je potekal razvoj osebnih zaščitnih sredstev in kako je bila organizirana jamska reševalna četa? To je le delček številnih zanimivosti, ki jih boste spoznali pri ogledu zunanjega dela muzeja.
Stari rudniški jašek iz leta 1888 (Foto: Miran Beškovnik)
Stari rudniški jašek iz leta 1888 (Foto: Miran Beškovnik) FOTO:
V muzejskem parku so nameščene nove scene: predstavitev lesene podgradnje, zgodovina premogovništva v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki, predstavitev podgradnje z jeklenim ločnim podporjem, predstavitev zgodovine in razvoja jaškov ter pregled jamskih voznih enot ob starem rudniškem jašku.
muzej
muzej FOTO:

Muzej premogovništva Slovenije lahko obiščete tudi virtualno. 360-stopinjske prostorske slike omogočajo interaktivni vpogled v posamezne prostore muzeja – prizivnica, scena Antona Aškerca, stolp jaška Škale in panoramski pogled s stolpa, geološki steber Šaleške doline, Črna garderoba, rudarsko stanovanje in druge zanimive scene. Doživite vizualno izkušnjo z virtualnim obiskom na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/virtualna-razstava.

Vabljeni v Šaleško dolino med ''knape'', ki vam kličejo SREČNO!

Več informacij:

Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692
http://muzej.rlv.si/si/

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3