Slovenija

Podražili bi avtobusne vozovnice, parkirnino in grobnino

Ljubljana, 28. 01. 2019 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
73

Ljubljanska občina predlaga dvig cen več storitev, ki jih nudijo njene gospodarske javne službe. Med drugim bi se po predlogu občine za 10 centov dvignila cena enkratne vozovnice LPP, bi pa bila potnikom po novem na voljo letna vozovnica v vrednosti 365 evrov. V mestnem središču se obeta še dražja parkirnina, nekoliko se bo podražila tudi grobnina.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podražitve v Ljubljani
    02:30
    Iz 24UR: Podražitve v Ljubljani
  • Iz SVETA: Podražitve v prestolnici
    02:03
    Iz SVETA: Podražitve v prestolnici
  • Iz SVETA: Dražje parkiranje in dražji javni prevoz
    01:37
    Iz SVETA: Dražje parkiranje in dražji javni prevoz

Direktorica družbe Javni holding Ljubljana Zdenka Grozde je ob predstavitvi predloga višjih cen storitev ljubljanskih gospodarskih javnih cen na današnji novinarski konferenci izpostavila, da ljubljanska javna podjetja dosegajo visoke standarde in so po kakovosti storitev primerljiva z ostalimi evropskimi mesti. "Da dosegamo tako visoko kakovost, pa je treba seveda vlagati v razvoj, tehnologijo in infrastrukturo," je izpostavila.

Predlagajo dvig enkratne vozovnice LPP za 10 centov

Kot primer je izpostavila podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP), ki je od leta 2007 do danes kupilo 168 novih avtobusov in zanje odštelo 42 milijonov evrov, cen pa ni spreminjalo zadnjih osem let. "Upravičeno lahko danes predlagamo korekcijo cen, saj bomo s tem dobili majhen, a potreben vir, da lahko še naprej sledimo taki kakovosti storitev," je ponovila.

Direktor LPP Peter Horvat je dodal, da so ob nakupih 168 novih avtobusov linije praktično podaljšali za 100 kilometrov, število uporabnikov pa povečali s 400.000 na 550.000. "Za te številke se lahko med drugim zahvalimo cenovni politiki, ki jo vodi ljubljanska občina," je ocenil in spomnil, da je občina v preteklih letih močno okrepila subvencijo, s katero pokriva stroške izvajanja.

Osnovni cilj LPP je po Horvatovih besedah še povečevati število uporabnikov terminskih vozovnic. Danes 70 odstotkov potovanj opravijo imetniki terminskih vozovnic, cilj občine pa je dvig deleža na 90 odstotkov, je izpostavil. Župan Zoran Janković je ob tem izpostavil, da bi lahko ob dosegu takšne številke začeli resneje razmišljati o vstopu potnikov na mestne avtobuse na vseh vratih.

Cena enkratne vozovnice bi se dvignila za 10 centov.
Cena enkratne vozovnice bi se dvignila za 10 centov. FOTO: Špela Zupan

Janković je poleg zvišanja cene enkratne vozovnice za 10 centov na 1,30 evra izpostavil še dve novosti, ki jih obenem predlaga občina. Gre za uvedbo letne imenske splošne vozovnice in letne upokojenske vozovnice.

Letna imenska splošna vozovnica bi stala 365 evrov in bi imetnikom omogočala neomejeno število voženj za en evro na dan. Letna upokojenska vozovnica pa bi stala 220 evrov, kar pomeni neomejeno število voženj za 0,60 evra na dan. Če bo mestni svet na februarski seji spremembe potrdil in bodo začele veljati aprila ali maja, bodo po Jankovićevih besedah uporabniki LPP za letno vozovnico za leto 2019 odšteli sorazmerno manj denarja.

Novinarske konference se je v imenu solastnikov ljubljanskega javnega holdinga udeležil tudi župan Brezovice Metod Ropret, ki je izpostavil, da znotraj sveta ustanoviteljev holdinga obstaja prepričanje, da so nekatere korekcije enostavno nujne, obstaja pa tudi prepričanje, da na nekaterih točkah ni kompromisa. "In točka, kjer ne pristajamo na kompromis, je kakovost," je poudaril.

"Cilj mestne občine gotovo ni, da se te cene dvigujejo, cilj je, da se število uporabnikov povečuje in da je čim več Ljubljančanov in obiskovalcev lastnikov terminskih vozovnic," je dejal Horvat.

Višja cena parkiranja v prvi in drugi coni

Ljubljanska občina predlaga tudi dvig parkirnin v ožjem središču mesta in v parkirnih hišah, ki jih upravlja. Kot je pojasnila direktorica Ljubljanskih parkirišč in tržnic Mateja Duhovnik, parkirnina za garažne hiše za stanovalce ostaja enaka, prav tako ne bodo spreminjali višine parkirnine na P&R parkiriščih in v tretji coni parkiranja, se bo pa ta za 10 centov na uro podražila v prvi in drugi coni.

V garažnih hišah pod Kongresnim trgom in v Kozolcu bodo vozniki po predlogu občine po novem odšteli 1,50 evra za uro parkiranja. Vodja občinskega oddelka za gospodarstvo in promet David Polutnik je dodal, da s predlaganimi cenami sledijo cilju, da na javne površine v ožjem središču mesta prihaja manj vozil dnevnih migrantov.

Nove površine, ki jih bo treba vzdrževati

Manjše spremembe se obetajo tudi pri cenah grobnin. Po pojasnilih direktorja podjetja Žale Roberta Martinčiča je ljubljanska občina v zadnjih letih intenzivno pristopila k širitvi pokopališč. Lani so razširili pokopališče Sostro, zdaj se izvaja širitev pokopališča Polje, sledile pa bodo bodo širitve pokopališč Žale, Vič, Rudnik, Štepanja vas in Šentvid. "Vse to pomeni, da bomo pridobili nove površine, ki jih bo treba vzdrževati," je poudaril.

Žale bodo grobnino povečale za 10 odstotkov, česar po Martinčičevih pojasnilih najemniki ne bodo bistveno občutili. Kot je navedel, gre pri žarnem grobu za podražitev za 2,10 evra letno, pri enojnem grobu pa za 3,50 evra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krneka
29. 01. 2019 11.09
+4
Minimalna plača v vsem svojem sijaju.
JE-BI-GA
29. 01. 2019 11.09
+4
Je zmanjkalo za pokrivanje anuitet za gospoda župana...haha
HorstWiesel
29. 01. 2019 07.53
-2
Na MOL-u je nek predlog, ki čaka za obravnavo in sicer uvedba vinjete oz. vinjetnega sistema za Ljubljano. Obiskovalec Lj bo imel dve varianti in siecr ali bo koristil sistem P+R, ki bo mnogo ugodnejši ali pa bo kupil vinjeto za vstop v LJ z avtom. Rezidenti LJ jo bodo dobili ob registraciji. S tem ukrepom bodo tudi zmanjšali zlorabo potnih stroškov, ko nekdo živi v LJ, prebivališče pa ima prijavljeno nekje daleč, da dobil višje nadomestilo za prevoz, ko se "vozi" v Lj na šiht.
donski
28. 01. 2019 22.44
+0
1.30 za vozovnico v eno smer, med tem ko lahko na odprtem parkirišču na vilharjevi parkiraš celi dan za 3 € (odštejmo, da je z avtom neznosno iti, al z busom tudi ni idila). Totalno nesmisleno. Ko je bila ena vožnja 80 centov je bilo ok, potem so jo podražili kar za polovico in sedaj še več. Sori, ampak za par postaj ne mislim dajat 1.30 in sem tudi malo kdaj dal, manj me duša boli in raje dam za pivo v centru 3 eure kot pa se peljem par postaj za 1.30 oziroma vsak dan 2.60, da se peljem na šiht in nazaj. Seveda je to iz moje perspektive in nekomu, ki mora narediti veliko prestopov ta cena ni tako nesmiselna. če bi pa se le dalo to kako urediti/digitalizirati, da bi tisti, ki naredijo več prestopov, več plačajo - bi še nekako bilo, tako pa bo pri meni tudi v prihodnje tako, da raje izberem stranske ulice za peš pot in še kaj zase naredim - pa magari če se treznim po tisti poti od naporne noči
donski
28. 01. 2019 22.40
1.30 za vozovnico v eno smer, med tem ko lahko na odprtem parkirišču na Vilharjevi parkiraš 8h za 3 € (odštejmo, da je z avtom neznosno iti, al z busom tudi ni idila). Totalno nesmisleno. Ko je bila ena vožnja 80 centov je bilo ok, potem so jo podražili kar za polovico in sedaj še več. Sori, ampak za par postaj ne mislim dajat 1.30 in sem tudi malo kdaj dal, manj me duša boli in raje dam za pivo v centru 3 eure kot pa se peljem par postaj za 1.30 oziroma vsak dan 3.60, da se peljem na šiht in nazaj. Seveda je to iz moje perspektive in nekomu, ki mora narediti veliko prestopov ta cena ni tako nesmiselna. če bi pa se le dalo to kako urediti/digitalizirati, da bi tisti, ki naredijo več prestopov, več plačajo - bi še nekako bilo, tako pa bo pri meni tudi v prihodnje tako, da raje izberem stranske ulice za peš pot in še kaj zase naredim - pa magari če se treznim po tisti poti od naporne noči
fairplayy
28. 01. 2019 22.27
Javni prevoz se bi moral izboljsati in poceniti sredstva pa zbrati iz naslova onesnazevalcev
Kuku456
28. 01. 2019 22.20
+5
Da bo imel zoki za kavo...s smetano😉
DasaizDalasa
28. 01. 2019 20.48
+9
Pred volitvami je tovariš župan razkopal celo Ljubljano, zdaj mora pa nekje denar nazaj dobiti. Logično.
CestniKolesar370Wattov
28. 01. 2019 20.02
+6
ProtiSDSu je povišanje cen vstopnic seveda všeč, paniko bo zganjal samo, ko mu bojo začeli računati kolesarjenje po kolesarskih stezah. Verjetno nek težki liberalec, ki ima samega sebe za vrh moralne lestvice, v bistvu je pa vzvišen do konca. Živi v garsonjeri za katero bi mu najbrž šla več kot polovica plače, ampak po mojem mnenju ima sponzorja v obliki staršev, ali pa kaj podobnega. Glede na to, da nima pojma kakšne so bile cene goriv leta 2011, bi lahko sklepal, da je še nek mladič. Ampak nima pojma niti kakšne so bile cene goriv 6 mesecev nazaj, tako da moj zaključek je, da mu za osebno vozilo malo sfali. Ko je treba v center na deci đusa in deci vode, gre ponavadi s kolesom. Prijateljem verjetno pametuje, da ga kolesarjenje veseli, v bistvu pa preklinja vse po spisku vsakič, ko zašvica kot konj po par kilometerskem kolesarjenju, med tem ko raja mimo njega drvi s 60 kilometri na uro s prižgano klimo. V SDSu je našel svojega življenjskega nasprotnika in na internetu pride do svojih moralnih zmag, ki so zmage samo v njegovi glavi. Dejstvo je, da iz SDSa ali pa iz njegove priljubljene Levice nihče niti ne ve kdo je on, ampak sam se ima za težkega vojaka in borca za vse kar je pomembnega na tem svetu. Saj če bi te poznal, bi ti dal kakšnih 5€, da boš dobil malo gostejši sok v deci đusa deci vode...
CestniKolesar370Wattov
28. 01. 2019 20.18
+0
Vzvišen, ker je meščan ha ha ha. V centru ga ni, prej bi rekel, da je doma v kakšnem Zalogu, Polju, ali v kakšni podobni beznici. S kolesom do centra je kar nekaj kilometrov. Saj ne more imet boljše polovice, če na zmenek pride prešvican kot konj, niti se vsaka noče peljati okrog na prtljažniku kolesa. Kam jo boš pa peljal na pijačo, če imaš za deci đusa deci vode? Boš kozarec razdelil na polovico? Aja ti si kavalir, ti boš deci đusa za žensko, deci vode pa zase.
Brakedirt
28. 01. 2019 20.42
-6
sveckar,kako kaj svoboda govora na svecki,kaj protestirate?
METKA102
28. 01. 2019 19.58
-1
Ljudje smo zanimivi. Ne bi plačevali davkov, sploh ničesar, vse bi radi imeli zastonj. Imeli pa bi vse urejeno, dobre in vzdrževane ceste, čisto okolico, lepe parke, poceni stanovanja, zastonj vrtce in zdravstvo. Le od kod?
andrej2004
28. 01. 2019 19.28
-3
Ej, ljubljančani!!! Pozanimajte se, koga se tiče in koliko bo sploh podražitev.
SDS_je_poden
28. 01. 2019 19.58
-8
rajc776
28. 01. 2019 19.01
+4
premalo Zoki se podrazi
Rde?iAlarm
28. 01. 2019 18.52
-18
če bi bil logar župan bi bil avtobus 2 eura.....popust bi imeli samo volilci sds.....
HorstWiesel
28. 01. 2019 18.56
-5
periot22
28. 01. 2019 18.51
+33
A zdaj se je Janković se na mrtve spravil?
ŠKIS
28. 01. 2019 18.50
+34
Treba je pobrat upokojencem kar so dobil povišane pokojnine
someone1
28. 01. 2019 18.46
+32
stožice ste že poplačali pa wse une slamnate firme od zokija? : )))
Seetheworld
28. 01. 2019 18.32
+39
Bravo. Saj ste Ljubljančani volili tisto kar imate.
SDS_je_poden
28. 01. 2019 18.40
-18
Ej, kdo pri zdravi pameti bi volil arogantnega Logarja? Lej iz katerega gnezda je zlezel....
proofreader
28. 01. 2019 18.31
+27
Še vedno je krizni DDV, tako da ne sme biti podražitev.
SDS_je_poden
28. 01. 2019 18.25
-22
Vidim, da imamo same rovtarske strokovnjake na portalu, ki nimajo pojma o pojmu. Sej ne, da se je že samo gorivo v zadnjega pol leta kar dobro podražilo, morda je že tu vzrok o višji ceni vozovnic a? Parkirnine pa kar naj podraži, tako ali tako jih večinoma plačujete ruralci.
SDS_je_poden
28. 01. 2019 18.30
-25
Rovtarji, ker vem, da je branje za vas božja kazen, dejte se potrudit, pavsaj tole preberite.... Kot primer je izpostavila podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP), ki je od leta 2007 do danes kupilo 168 novih avtobusov in zanje odštelo 42 milijonov evrov, cen pa ni spreminjalo zadnjih osem let. "Upravičeno lahko danes predlagamo korekcijo cen, saj bomo s tem dobili majhen, a potreben vir, da lahko še naprej sledimo taki kakovosti storitev," je ponovila.
CestniKolesar370Wattov
28. 01. 2019 18.34
+13
Katero gorivo se je v zadnjega pol leta kar dobro podražilo? V zadnjih 6 mesecev je šla cena 95 bencina dol za cca 13 centov, liter dizla pa za 5 centov. Se ti vidi, da si s kolesom.
Netajkun
28. 01. 2019 18.35
+9
Oooo , ti si pa očitno " nekaj več " . Verjetno mestni ( ki se je komaj rešil primestnega slovesa ) , nadvse izobražen ( verjetno parkiran v kakšni paradržavni službi ali pa inštitutu , ali pa vsaj povezan z javnimi sredstvi ) . . pa še lep povrhu , he he he .
SDS_je_poden
28. 01. 2019 18.38
-14
FriedmanovMilton: Sej vem, da je vam ruralcem kratka pamet, pa vseeno probajva.... koliko se je podražilo gorivo od leta 2011 pa do danes? 8 let je bila cena vozovnice enaka. Ti se kar vozi z monociklom še naprej.
SDS_je_poden
28. 01. 2019 18.39
-9
Netajkun: Ne, ne da vem nekaj več, jasno mi je, da so se cene vsega zadnjih 8 let dvignile, medtem, ko je bila cena vozovnice enaka. Tudi mi je jasno, da tako v nedogled pač ne more it. Če ti praviš, da delam v neki paradržavni službi, potem bo že držalo, taki imate vse v življenju naštudirano v nulo..... samo da je ta naštudiranost pač jalova.
SDS_je_poden
28. 01. 2019 18.45
-13
Milton, poglej, članek objavljen dane: Vlada je znova "razveselila" lastnike jeklenih konjičkov. Od polnoči bosta namreč tako 95-oktanski bencin kot dizelsko gorivo dražja. Za liter bencina bo treba odšteti 1,3 centa več kot doslej, medtem ko se bo dizel podražil za kar 2,8 centa na liter.
CestniKolesar370Wattov
28. 01. 2019 19.43
+10
Poslušaj ti kramp. Rekel si, da se je cena goriv podražila v zadnjih 6 mesecih in postavil sem te na laž. Potem si prišel ven z letnico 2011. Veš koliko je bila cena bencina in dizla leta 2011? Najnižja 1,217€, najvišja 1,277€, danes je liter dizla 1,236€. Se pravi je cena nekako ista. Cena bencina v letu 2011 od 1,263€ do 1,342€, danes je cena 1,207€. Torej... Koliko je šla cena nafte ali pa bencina navzgor? Moraš si priznat, da si veliko bolj podinteligenten, kot se pa zdiš samemu sebi.
CestniKolesar370Wattov
28. 01. 2019 19.51
+6
Važno, da si sam sebi zanimiv, ker si v svoji glavi high society meščan. Stiskaš se v garsonjeri za katero ti gre polovica plače, na pivo v center itak ne hodiš, ker ti je 3€ prevelik zalogaj... No ja, mogoče pa, saj si po enem verjetno že konkretno nabliskan. Glede na to, da nimaš pojma kako se gibljejo cene goriv, pa je jasno, da se okrog voziš s kolesom. Pazi, da ti ga na Metelkovi ne ukrade kakšen pobruhan metalec.
SDS_je_poden
28. 01. 2019 19.53
-6
Milti, ruralček moj, a torej povišanje cen v preteklosti ni imelo nobenega učinka na poslovanje? 8 let je bila cena ista, ob tem, da se je gorivo dražilo, cenilo..... pa ceno vozovnice ne sestavlja le cena goriva, tako da se ne naprezaj preveč. Verjamem, da si v domačem kurniku glavni petelin, ampak dlje od domače vasi pa ne sežeš :)
CestniKolesar370Wattov
28. 01. 2019 20.10
+1
Zakaj se izmikaš? Ti si pametoval okrog cen goriv in postavil sem ti ogledalo v katerem si prepoznal lažnjivega in mučkega manipulatorja kakršen si. Koga brigajo ostale cene? Pogovarjava se o ceni goriv. Se ne spomniš? Ti si začel s tem. Sicer pa... "Ruralček" ha ha ha. Živel sem v centru ko si ti še skakal v mošnjah. Saj vem, da se počutiš utesnjenega v svoji garsonjeri, ampak zresni se no :D
est
28. 01. 2019 18.15
+46
Zoki, vas pelje v raj, samo malo dražje bo !