Slovenija

Podpora Šturmovemu zakonu

Ljubljana, 25. 03. 2008 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združenje materialnih oškodovancev okupatorjev druge svetovne vojne podpira Šturmov osnutek zakona.

V Združenju materialnih oškodovancev okupatorjev druge svetovne vojne pozdravljajo osnutek zakona o poplačilu materialne vojne škode. Predstavniki združenja pozdravljajo tudi dejstvo, da zakon podpira del opozicije. Obenem izražajo bojazen, da bodo zakon "nekateri zlorabljali za razdvajanje ljudi in pritlehno politično manipulantstvo".

Minister Šturm pričakuje, da bo vloženih do 150.000 odškodninskih zahtevkov.
Minister Šturm pričakuje, da bo vloženih do 150.000 odškodninskih zahtevkov. FOTO: POP TV

Zato bodo v združenju veseli, če bodo imeli možnost širše predstaviti svoja stališča in opozoriti na dejstvo, da davkoplačevalci zaradi zakona ne bodo prikrajšani.

Minister za pravosodje Lovro Šturm je v petek predstavil delovni osnutek zakona o povračilu premoženjske škode iz časa 2. svetovne vojne. Med opozicijskimi strankami so nasprotovanje osnutku izrazili v Zares in SNS, medtem ko so v SD in LDS pozdravili, da se je vlada lotila reševanja problema.

Po besedah ministra Šturma pričakujejo, da bo odškodninske zahtevke vložilo 100.000 od 150.000 upravičencev, to pa bi po ocenah ministrstva skupno znašalo 600 milijonov evrov.

Odškodnino bo izplačevala Slovenska odškodninska družba, najvišji možni znesek izplačila pa je po osnutku zakona omejen na 200.000 evrov.
Odškodnino bo izplačevala Slovenska odškodninska družba, najvišji možni znesek izplačila pa je po osnutku zakona omejen na 200.000 evrov. FOTO: POP TV

Pod pojmom vojna škoda se štejejo vse vrste škode, povzročene na premičninah in nepremičninah. Pri tem se upošteva škoda, ki jo je povzročila tako okupatorska kot tudi zavezniška vojska in partizani, je pojasnil minister. Država bo povrnila tudi izpad dobička zaradi vojne.

Upravičenci do poplačila materialne vojne škode so v osnutku zakona vsi slovenski državljani, ki so imeli leta 1945 jugoslovansko državljanstvo, ter njihovi dediči. Odškodninske zahtevke pa lahko vložijo tudi pravne osebe, ki so v tistem času poslovale na našem ozemlju.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
26. 03. 2008 11.45
Pahorček, 08:53, resnica je bila vedno dolgočasna, zato kar lepo ostani pri JJ pravljicah so ti pisane na kožo. LP
pahor?ek
26. 03. 2008 08.53
hinko...s svojim besednjakom postajaš vse bolj nezanimiv.
hinko.murovec@siol.net
26. 03. 2008 06.28
Deyvi . edini, 18:25, 25.03.2008, Kje so miljarde???? Poglej malo v podatke, kaj vse je bilo po vojni porušeno in česa sploh ni bilo. Potem poglej kaj so ljudje v bivši Jugoslaviji zgradili in ustvarili, za to je bil potreben tudi denar. Nazadnje pa poglej kaj je naredil tvoj JJ in njegovi bratci po poreklu. Ob vseh astronomskih kreditih so zajebal Slovenijo v poden, razen parih svojih novih bogatašev in kapitala, ki so ga skrili zunaj in so uradno reveži. Tito vam gre v nos , ker je pregnal izdajalsko zalego, napaka , ki jo je naredil je edina v tem, da ni počistil do kraja, a to je nemogoče taka sodrga se vedno množi kot podgane. LP
batobre64@gmail.com
25. 03. 2008 18.45
Minister g. Šturm se je, očitno, zastrupil s pirhi... Ali je kdo med vami, ki prepozna simptome prenajedenosti z žegnanimi JAJCI? Nemoreš verjet kam posegajo ti Be.....sti. 200.000 € - me zanima kdo je BOTER tej zadevi... Mamicu..... Ta fosil bi moral gledat v prihodnost, ne, on se ozira nazaj, čez ramo, pa 600 MIO € mora zapravt čimprej.... TIK TAK TIK TAK, mu že ga. s koso diha za vrat
deyvi.edini@gmail.com
25. 03. 2008 18.25
KJE JE ZAPRAVIL »TITO« MILJARDE, KI MU JIH JE DAL(posodil) VILI BRAND
hinko.murovec@siol.net
25. 03. 2008 16.13
Tako je če osli izvolijo za predsednika kvazi osvoboditelja, ki je v bistvu hujši od vseh domobrancev skupaj. Ti sedanji so nič drugega kot plačane oprode izgnanih klavcev poštenih Slovencev . RKC + pregnani domobranci in ostala izdajalska zalega uspešno preko svojih plačanih hlapcev izvajajo uničenje Slovenije in Slovenskega naroda. Kar ni uspelo Hitlerju in Musoliniju bo uspelo v približno enakem obdobju JJ in njegovim. Ja dragi tepci zapisani Bogecu, počasi boste dojeli, da ste izvolili svojo pogubo. Srečo imam, da bom kmalu crknil in se rešil te naci svobode. LP
Uporabnik113189
25. 03. 2008 15.54
Kdor se spominja dovolj daleč nazaj, se je vse začelo z nekim Janševim pritoževanjem, kako je vse nepravično in nepošteno.Nič konkretnega. Nekateri so se posmehovali s Kalimerom. Nepošteno? NEPOŠTENO???? Le kaj to pomeni nepošteno? Ali je pošteno, da se zaletiš z avtom in postaneš invalid? Je pošteno da umrejo mladi, ko je pred njimi še toliko lepega? Je pošteno da neklateri ne vedo kam bi z denarjem, drugi pa nimajo za hrano? Izraz pošteno in pravično sta tako meglena pojma, da je v ta celofan mogoče zaviti prav vse..Svet ni bil nikoli pošten in nikopli ne bo. Vračanje takšnega ali drugačnega premoženja iz časov, ki jih mi v našem življenju ne pomnimo..Zakaj ne bi vračali še česa kar je bilo pred 2000 leti? Vse kar je potrebno je vpisati svoje želje v zakon in že se cedita med in mleko izbrancem v naročje..Mislim da so leve stranke preveč poštene.. Namesto da bi si zadale za cilj nekaj podobnih zakonov kot desničarji in si v času mandatov delili mastne kapitalske injekcije. Izgovor se vedno najde..Če jih potrebujete, jih bom v nekaj dneh napisal nekaj sto in to precej utemeljenih, kot dobro osnovo za zakone. Važno je, da se tok denarcev preusmeri v moje naročje, sicer nima pomena.
slosap@yahoo.de
25. 03. 2008 15.12
Kaj za vraga imam jaz s tem, da je okupator nekaj v vojni vzel uničil ali kaj podobnega? Zakaj to ne zahtevajo od Nemčije, Italije in drugih sil? Zakaj? Zato ker gre za ta črne, ki bodo dobili tudi po partizanih nekaj...Vendar ali je škoda nastala zaradi njih ali zaradi vojne same? Mislim, NE DOVOLIM DA MI KOT DAVKOPLAČEVALCU SEGATE V DENARNICO!!!! NAREDITE RAJE KAJ ZA PRIHODNOST IN NAREDITE VRTCE BREZPLAČNE!PA KAJ STE ČISTO ZNORELI ALI KAJ??? Od Nemčije pa itak ne morete več zahtevati nič, mar ne. IN SPET SE DOGAJA KRAJA PRED NAŠIMI OČMI:BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE,BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE,...
slosap@yahoo.de
25. 03. 2008 15.12
Kaj za vraga imam jaz s tem, da je okupator nekaj v vojni vzel uničil ali kaj podobnega? Zakaj to ne zahtevajo od Nemčije, Italije in drugih sil? Zakaj? Zato ker gre za ta črne, ki bodo dobili tudi po partizanih nekaj...Vendar ali je škoda nastala zaradi njih ali zaradi vojne same? Mislim, NE DOVOLIM DA MI KOT DAVKOPLAČEVALCU SEGATE V DENARNICO!!!! NAREDITE RAJE KAJ ZA PRIHODNOST IN NAREDITE VRTCE BREZPLAČNE!PA KAJ STE ČISTO ZNORELI ALI KAJ??? Od Nemčije pa itak ne morete več zahtevati nič, mar ne. IN SPET SE DOGAJA KRAJA PRED NAŠIMI OČMI:BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE,BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE,...
Uporabnik113189
25. 03. 2008 15.10
Ta vlada bo zopet naredila en mega premik znotraj naše družbe..Potem ko se zaključuje vračanje premoženja ( v naravi ali na kak drug način) se začenja še alokacija kapitala. V tem primeru predlagam trezen premislek..Koliko let je minilo od WW2? Generacije rojene po vojni se danes starejše od šestdeset let, za njimi petdesetletniki in tako naprej.. Nimam želje zahajati v debate, kjer bi sodili ali so res tisti bolj pametni ki imajo več denarja; po moje to še zdaleč ni res in gre bolj za doseganje ciljev, ki jih vsak posameznik želi doseči v življenju. Torej naše generacije, ki so si želele ustvariti po vojni bogastvo so to v resnici tudi naredile. Nekateri so pretapljali v devize in nosili v tuje banke, drugi so bili obrtniki, četrti so kupovali umetniška dela. Hočem povedati, da so si vsi, ki so si res želeli materialnih dobrin v času svojega življenja po vojni ustvarili nov kapital. Mogoče so kakšne izjeme, ki so se rodili bogati, pa so danes revni..Takšnim nima smisla izročati kapital, ker ga bodo tako ali drugače izgubili..Če niso bili sposobni ustvariti po tolikih letih novega, tudi danes podarjenega ne bodo sposobni obdržati. Po pregovoru, ko dobijo otroci denar imajo branjevke žetev. Kot sem že omenil gre za alokacijo kapitala v roke tistih, ki podpirajo vladajočo garnituro. Ali drugače, plačevanje fovšije tistih, ki ne znajo z denarjem. Ker je vse v tem kakšni so kriteriji predlagam, da potem, ko bo SD zmagala na volitvah sprejme po hitrem postopku zakon, da se ustanovi poseben sklad za prostovoljce. Iz njega se bo plačalo vsem tistim, ki so prispevali visoke članarine v ZK in delali udarniško, plačevali samoprispevke, delali sobote in nedelje, gradili svoje hiše in niso od družbe zahtevali zastonj stanovanja ter vsa ta povojna leta resnično prispevalii da je Slovenija danes tako razvita. Vse te generacije bodo imele mizerne pokojnine in na naš hrbet pada vsa teža današnjih neumnosti. To bi bilo precej bolj pravično kot dajati odškodnino za pujska, ki so ga partizani odpeljali kmetu, ki jih je izdajal okupatorju.
nekdo...
25. 03. 2008 14.25
bnam 2707 odvzeto samo tistim ki so sodelovali z okopatorjem? kam si te ti v šolo hodo? kaj te je kučan zgodovine učil? odvzeli so vsem ki so bili preinteligenti in prebogati ne glede na to ali so sodelovali z okupatorjem ali ne!
Angel_of_Darkness
25. 03. 2008 14.21
Ma pejt spat Šturm pi*da zagamana!
killi-123@hotmail.com
25. 03. 2008 13.39
Očitno nam je usojeno, da bo našo generacijo do smrti spremljala 2 ww. Upam samo, da bo to našim vnukom prihranjeno.
bnam 2707
25. 03. 2008 13.22
Mar to pomeni,da bodo slovenski davkoplačevalci plačali neko vojno škodo,ki jo niso zagrešili?Vse tako kaže.Vojno škodo po 60 letih je nesmiselno zahtevati,razen od držav,ki so vojno povzročile..Italija,Austrija,Nemčija pa tudi HR,ker je bila na strani tretjega reicha.Te naj plačajo vojno škodo,ne pa slovenski davkoplačevalci.Razume se,da bo spet največ potegnila RKC in tisti,ki so bili okupatorji,sedaj pa so denacionalizacijski upravičenci.Med njih sodi tudi vsa sodrga,ki je sodelovala na strani okupatorjev!Za mene je ta zakon nedopusten in upam,da ne bo sprejet,kar pa je malo verjetno.
marjanka99
25. 03. 2008 13.22
Bravo Šturm! To ti je življensko delo. Tole je bilo sakrastično. Da ne bo pomote. Pa kaj tile ministri samo koščice iz 2.svetovne vojne ven vlečejo, medtem ko naša ladja počasi tone. Zbudite se! Tukaj smo, v 21. stoletju. 2. svetovna vojna je že davno končana.