Slovenija

Saša Pavček: Zloraba očetovega imena za ideološke in politične namene

Ljubljana, 03. 02. 2012 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je vložila podpise podpore za družinski referendum, ob tem pa citirala pesem Toneta Pavčka Starši. Pavčkova hčerka pravi, da njen oče nikoli ne bi privolil k temu, saj je bil zagovornik družinskega zakonika.

Vložitev podpisov za družinski referendum
Vložitev podpisov za družinski referendum FOTO: POP TV

Civilna iniciativa za družino in pravice pod vodstvom Aleša Primca je danes v državni zbor vložila 42.098 podpisov podpore za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Kot so sporočili, so v dveh letih naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, ''da bi izjemen pomen materinstva in očetovstva ter temeljne otrokove potrebe in koristi imele mesto v družinskem zakoniku''. V iniciativi še obžalujejo, da ni bilo dogovora o kompromisu. ''Izpolnili smo našo dolžnost in odgovornost, da omogočimo državljankam in državljanom, da odločijo, ali sta mama in oče otrokova korist,'' je povedal Primc. Napovedal je, da bo njihova kampanja argumentirana, strpna in spoštljiva.

Vložitev podpisov so predstavniki omenjene civilne iniciative pospremili s pesmijo Starši Toneta Pavčka in izpustom desetih belih golobov. Ob tem so dejali, naj "golobi poneso sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji". Kot je ob tem še dejal Primc, predlagajo, da državni zbor referendum razpiše ali 11. ali 25. marca, ko bodo potekale tudi nadomestne županske volitve.

Na citiranje Pavčkove pesmi pa se je odzvala njegova hči, igralka Saša Pavček. Kot je zapisala, ostro nasprotuje "zlorabi očetovega imena in njegovega literarnega dela za ideološke in politične namene".

"Tone Pavček nikoli ne bi privolil, da se njegove pesmi recitirajo ob vložitvi podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Kot pesnik, intelektualec in predvsem do otrok čuteč človek, saj se je vse življenje boril za blagor, ljubezen in enakost vseh otrok tega sveta. Poleg tega je bil zagovornik družinskega zakonika," je zapisala Pavčkova, ki je tudi nosilka avtorskih pravic po pokojnem očetu.

Svetlik: Zakonik daje več pravic otrokom in družinam

Družina
Družina FOTO: Reuters

Obžalujemo, da želijo nasprotniki družinskega zakonika referendum izrabiti za to, da bi kratili pravico nekaterim otrokom do enako varnega, brezskrbnega in za razvoj spodbudnega otroštva, kot ga imajo vsi ostali, je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik. Dejal je, da obžalujejo, da želijo nasprotniki zakonika referendum izrabiti za to, da bi izvajali pritiske proti svobodni izbiri oblike družinskega življenja. "Da bi označili enostarševske družine, neporočene, razvezane, rejniške in istospolne družine kot manjvredne. S tem bi se ožigosala polovica slovenskega prebivalstva," je povedal in dodal, da zakonik daje več pravic otrokom in družinam in jih tudi bolje varuje.

V kampanji Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice. obžalujejo, ''da bomo državljanke in državljani morali na referendum zgolj zato, ker nasprotniki zakonika otrokom, ki živijo v istospolnih družinah, nočejo priznati enakih možnosti, njihovim staršem pa zanikajo temeljno človeško dostojanstvo''. Dodali so, da bomo zaradi njihovih predsodkov ob nekaj milijonov evrov, kolikor bo stal ta referendum, namesto da bi bil ta denar namenjen tistim, ki ga v teh časih res potrebujejo. Poudarili so, da družinski zakonik postavlja v središče skrb za otroka in odpravlja zajeten delež državne diskriminacije istospolnih parov in družin.

Čas za argumentirano razbijanje predsodkov

V Gibanju za družinski zakonik pravijo, da bodo konstruktivno sodelovali v predreferendumski kampanji in javnosti predstavili prednosti zakonika. Prepričani so, da je zakonik dober, skrbno pripravljen in rezultat dveletnih usklajevanj, popuščanj in strokovnih razprav. Miha Lobnik je v imenu gibanja dejal, da so strokovni argumenti na njihovi strani. Lobnik še dodaja, da imajo zdaj možnost, da govorijo argumentirano in razbijajo predsodke, "ki so dostikrat v ozadju pri tistih, ki se zakonika bojijo."

V gibanju verjamemo, da si vsi otroci v Sloveniji zaslužijo enake pravice. Ne smemo ločevati med tistimi otroci, ki si pravice zaslužijo, in tistimi, ki si zaradi takšnih in drugačnih staršev, teh pravic ne bi smeli zaslužiti. Miha Lobnik, Gibanje za družinski zakonik

Gibanje za družinski zakonik sicer sestavljajo Zavod za družinski zakonik, Ženski lobi Slovenije, Mirovni inštitut, Kampanja Za vse družine, Študentska organizacije Univerze v Ljubljani, Liberalna akademija, Za prostore svobode, Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati, Državljanska lista Gregorja Viranta, TRS, Zares, LDS in SMS - Zeleni Slovenije.

Na vložitev podpisov so se odzvale tudi stranke. V Pozitivni Sloveniji znova poudarjajo, da vsebina sprejetega zakonika sledi vsem družbenim spremembam in ustrezno ščiti tako z Ustavo zagotovljene človekove pravice kot pravice otrok. Poudarjajo, da besedilo družinskega zakonika nikogar ne diskriminira, nikomur ničesar ne jemlje, predvsem pa nikogar ne postavlja v izključujoč položaj. V Pozitivni Sloveniji želijo in pričakujejo, da bo referendumska kampanja temeljila na argumentih, brez izključevanja in diskriminacije manjšine, brez sovražnega govora oziroma negativne kampanje.

Istospolna partnerja
Istospolna partnerja FOTO: Thinkstock

V SD so presenečeni in zaskrbljeni nad ponovnim manipuliranjem slovenske javnosti na način, da civilni iniciativi drugega kot vložitev podpisov za referendum ni preostalo, ker se določene politične stranke niso bile pripravljene pogovarjati oziroma ukloniti. Izgovori ''saj si bodo pravice čez čas že pridobili preko drugih zakonov'' niso vredni demokratičnega diskurza, je zapisala poslanka SD Andreja Črnak Meglič in dodala, da zato tovrstnega barantanja na račun človekovih pravic SD ne sprejema. Poudarila je, da ''samo slepec ne vidi, da družinski zakonik prinaša večjo varnost, zaščito in več družine za vse otroke,'' in da je bil zakonik sprejet v državnem zboru z absolutno večino.

V Listi Virant so razočarani zaradi vložitve podpisov za referendum, hkrati pa niso presenečeni, so sporočili iz stranke. Dodajajo, da je zakonik dober, pripravljen z vso skrbnostjo, kot najpomembneje pa v stranki vidijo, da vsem veliko prinaša, nikomur pa ničesar ne jemlje. V Listi Virant so prepričani, da je družinski zakonik vreden podpore.

Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je pojasnil, da sodišče pri odločitvi o referendumu o družinskem zakoniku ni odločalo o vsebini zakonika.

Na vložitev podpisov pa so se odzvali tudi v stranki Zares, kjer menijo, da zakon po 35 letih celostno prinaša številne strokovne izboljšave in višjo raven pravne varnosti za vse, ne glede na to, v kakšni obliki življenjske skupnosti živimo. V Zares obžalujejo, da so se v civilni iniciativi odločili za vložitev podpisov in dvomijo, da so odločitve podpisnikov temeljile na dejstvih. V Zares tako pričakujejo, da bodo volilci na referendumu družinski zakonik večinsko podprli in da se bo Slovenija pridružila krogu najrazvitejših demokracij, ki se zavedajo, da mora njihov razvoj v 21. stoletju temeljiti tudi na družbeni toleranci.

Le z referendumom lahko zaščitimo tradicionalno obliko družine

V Novi Sloveniji poudarjajo, da je referendum o družinskem zakoniku potreben. Po njihovem lahko le na ta način zaščitimo tradicionalno obliko družine, ki predstavlja osnovno družbeno celico. Obenem v NSi obžalujejo, da ni prišlo do kompromisne rešitve, s katero bi se izognili referendumu in s tem tudi ideološkim polemikam, ki jih Slovenija danes zagotovo ne potrebuje. NSi si bo v referendumski kampanji skupaj s Civilno iniciativo za družino in pravice otrok prizadevala, da družinski zakonik ne stopi v veljavo.

"Vložitev podpisov za referendum je pričakovana," pa pravijo v SLS, ki sicer zakoniku nasprotuje. Po njihovem mnenju vložitev podpisov kaže razumeti tudi iz vidika neuspele kompromisne rešitve, ki bi bila sprejemljiva za obe strani.

Da bi lahko s kompromisnim predlogom dosegli soglasje o ključnih vsebinskih rešitvah, ki bi bile za večino sprejemljive, menijo tudi v SDS. V največji vladni stranki ocenjujejo, da zakonik slovensko javnost razdvaja, niso pa se še odločili, ali se bodo aktivno podali v kampanjo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni