Slovenija

Podpisano pismo o izgradnji druge cevi pod Kravankami

Brdo pri Kranju, 09. 12. 2011 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlačič in Dörfler sta podpisala pismo o nameri za izgradnjo druge cevi karavanškega predora in tako okrepila že v septembru sklenjen dogovor. Projekt je ocenjen na 300 milijonov evrov.

Predor Karavanke - 7
Predor Karavanke - 7 FOTO: Miro Majcen

Minister za promet, ki opravlja tekoče posle, Patrick Vlačič in koroški deželni glavar Gerhard Dörfler sta danes na Brdu pri Kranju podpisala pismo o nameri za gradnjo druge cevi karavanškega predora. S tem sta okrepila že septembra sklenjen dogovor, da se skupaj zavzemata za uveljavitev nadgradnje predora z drugo cevjo.

"Imamo enak pogled na to, kako pomembna je kakovostna, polna povezava na desetem koridorju in če ne bo druge cevi, bo karavanški predor praktično edino ozko grlo na tem koridorju," je ob podpisu pisma dejal Vlačič, ki meni, da je izgradnja druge cevi predora nujna. "Zavedamo se, da je finančno to težak projekt, vendar je to tako z vidika varnosti kot s stališča vzdrževanja in predvsem uporabnikov dobra rešitev," je izpostavil.

S pismom o nameri želita Vlačič in Dörfler okrepiti dogovor s septembrskega srečanja, ko sta se oba zavzela za nadgradnjo karavanškega predora z drugo cevjo. S tem stališčem pokušata prepričati tudi avstrijsko zvezno vlado, ki se zaenkrat nagiba k gradnji cenejšega ubežnega rova.

Vsebina pisma o nameri govori o razlogih, zakaj je druga cev potrebna in zakaj je takšna rešitev boljša. "Mnenje Koroške bo za odločitev avstrijske vlade zelo pomembno," je prepričan Vlačič. V uspeh pa je prepričan tudi Dörfler, ki je pojasnil: "Temeljni razlog pisma o nameri je, da dosežemo konsenz na Dunaju in potem še v Bruslju. Če smo se že dogovorili na ravni Ljubljane in Celovca, potem mislim, da bo tudi zvezna vlada pritrdila temu projektu."

Projekt v kriznih časih prevelik zalogaj?

Patrick Vlačič
Patrick Vlačič FOTO: Damjan Žibert

Izgradnja druge predorske cevi bi sicer stala okrog 300 milijonov evrov in predstavlja velik finančni zalogaj, pri čemer delež financiranja med državama še ni dogovorjen. Jasno pa je, da 20 let star karavanški predor v trenutni obliki ne izpolnjuje evropskih varnostnih standardov, ki jih mora doseči najpozneje aprila 2019, bodisi z ubežnim rovom bodisi z drugo predorsko cevjo.

"Veliko bolje je naložiti 300 milijonov evrov v prave projekte kot 100 milijonov evrov le v ubežni rov," je ocenil Dörfler. Vlačič pa je dodal, da mora biti pri odločitvi na prvem mestu vprašanje varnosti, saj so predori najbolj nevaren del avtocestne infrastrukture. Spomnil je tudi na nedavno nesrečo v karavanškem predoru, ko sta se zaletela tovornjaka in je prišlo do popolnega kolapsa ter zapore prometa, kar se ne bi zgodilo, če bi predor imel še eno cev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepota in zdravje
09. 12. 2011 18.56
Naj gradijo tujci in potem 10 let pobirajo tunelnino,potem pa mi.Če bodo naši imeli kremplje vmes, nas bo ene luknje ceha prišla še za dodatni dve
Slo.pogreb
09. 12. 2011 17.24
Uf to si ze svinje pri koritu manejo parkle , pa rcunajo kolk miljonov evrov pa kolko ton robe bo koncalo v privat zepih , taki ter podobni projekti npr TES6 so za elito prava zlata jama.
tinetone
09. 12. 2011 14.25
+1
hehe še 30 let ne ker ni dnarja...
tinetone
09. 12. 2011 14.26
+1