Slovenija

Je Acta neskladna s slovensko ustavo?

Ljubljana, 27. 01. 2012 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Špela Zupan/STA/M.R.
Komentarji
410

Tudi Slovenija je v tajnosti podpisala sporazum Acta, katerega namen je po zagotovilih zagovornikov zaščita avtorskih pravic in zajezitev spletnega piratstva. Zaradi podpisa se obeta protest tudi pri nas, Piratska stranka Slovenije pa opozarja, da sporazum krši ustavo.

Acta je sporazum med nekaterimi članicami Evropske unije, Avstralijo, Kanado, Japonsko, Korejo, Mehiko, Marokom, Novo Zelandijo, Singapurjem, Švico in ZDA. Sporazuma nista podpisali ne Indija ne Kitajska, kjer je velika težava s piratstvom.

Po podpisu v Tokiu morajo sporazum Acta potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic. Med podpisnicami je tudi 22 od 27 članic Evropske unije: poleg Sloveniji še Avstrija, Latvija, Danska, Češka, Italija, Litva, Luksemburg, Švedska, Malta, Velika Britanija, Francija, Irska, Romunija, Madžarska, Bolgarija, Finska, Španija in Poljska, Nemčija pa ne.

Na Poljskem je podpora sporazumu sprožila množične proteste, v sredo, 25. januarja zvečer je na ulicah Krakova in Vroclava protestiralo okoli 20.000 ljudi. V Kielcah so se demonstracije sprevrgle v izgrede, pri čemer so aretirali 24 ljudi. Tarča hekerskih napadov so bile spletne strani poljske vlade, tudi premierja Donalda Tuska, ki je sicer poudaril, da vlada ne bo popustila "izsiljevanju".

Med protesti na Poljskem
Med protesti na Poljskem FOTO: Reuters
Protest na Poljskem - 2
Protest na Poljskem - 2 FOTO: Reuters
Želim pojasniti, da poslanci Evropskega parlamenta nismo podpisniki sporazuma, saj Evropski parlament o končnem besedilu sporazuma Acta še ni razpravljal. V tem trenutku še ni znano, kdaj bo, se bomo pa vsekakor že pred samim glasovanjem znašli pred zelo vročo razpravo. / … / O odločitvi parlamenta ne morem špekulirati, lahko pa spomnim, da je Evropski parlament prav zaradi premajhne zaščite evropskih državljanov nedavno že zavrnil eno od mednarodnih pogodb, in sicer tako imenovan sporazum Swift o prenosu bančnih podatkov. Evropska poslanka Tanja Fajon

Za Acto v slovenski vladi so pristojni na gospodarskem ministrstvu, kjer sporazum podpirajo brez zadržkov. Ugotavljajo, da je namen sporazuma "zagotoviti mednarodni okvir za izboljšanje uveljavljanja pravic intelektualne lastnine z izboljšavo mednarodnih standardov za ukrepanje zoper številne kršitve le-teh". Opozarjajo, da lahko kršitve pri ponarejanju zdravil, živil, električnih pripomočkov, igrač in kozmetike povzročijo tudi zdravstvene in varnostne probleme. Na podrobnejša pojasnila vlade sicer še čakamo.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar: Je mogoče splet regulirati brez poseganja v svobodo komuniciranja?

Po besedah informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar v Sloveniji še nismo zaznali takšnih pritiskov glede avtorskih pravic, da bi predstavljala tematika kakšen velik problem. "Ne gre pa zanemariti, da imamo v Sloveniji že prisotne sporne zahteve do ponudnikov dostopa do interneta. Sporne določbe Zakona o igrah na srečo namreč nalagajo možnost blokade spletnih strani in s tem nalagajo odgovornost ponudnikom dostopa do interneta in ne izvajalcem ali uporabnikom spletnih iger na srečo."

"Še več, urad za nadzor prirejanja iger na srečo je v zahtevi, o kateri je odločalo sodišče, dosegel, da se vse, ki klikajo na spletne strani internetnih stavnic, preusmeri na spletno stran urada." Na ustavno spornost določbe opozarja tudi pravosodno ministrstvo, pooblaščenci pa bodo proti uradu uvedli inšpekcijski postopek, ker menijo, da nima pravice in pravne podlage za pridobivanje IP-številk uporabnikov internetnih stavnic. "Na uradu se namreč niso zadovoljili samo z blokado nelegalnih internetnih stavnic, temveč so na svoje spletišče preusmerili podatke o prometu na blokirani spletni strani."

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar opozarja, da se pri regulaciji svetovnega spleta ne smemo zaleteti in da moramo iskati rešitve, ki so zasebnosti in svobodi interneta bolj prijazne.
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar opozarja, da se pri regulaciji svetovnega spleta ne smemo zaleteti in da moramo iskati rešitve, ki so zasebnosti in svobodi interneta bolj prijazne. FOTO: 24ur.com
Ko se v informacijski družbi čedalje večji del našega delovanja odvija na in s pomočjo spleta, se kaže tudi potreba po pravni ureditvi nekaterih področij, ki so že urejena v realnem svetu, in težko bo na daljši rok dopustiti, da bi splet ostal področje, ki ga ni moč nadzorovati ter kjer je vse dopustno in mogoče. Bistven izziv pa bo vsekakor, kako regulirati splet, ne da bi poteptali temeljne človekove pravice, med katere sodi tudi pravica do komunikacijske in informacijske zasebnosti. Informacijska pooblaščenka Nataša pirc Musar

Poudarila je, da slovenska ustava strogo varuje pravico do komunikacijske zasebnosti. Poseg v svobodo komuniciranja je po njenih besedah dopusten, če je poseg določen v zakonu, če poseg s svojo odločbo dovoli sodišče, če je določno omejen čas izvajanja posega in če je poseg nujen za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali za varnost države. Sprašuje se, ali je mogoče splet regulirati brez poseganja v svobodo komuniciranja.

Zaveda se, da je iluzorno pričakovati, da bo lahko splet še dolgo ostal bolj ali manj nereguliran, a obenem opozarja, da se ne sme posegati v pravico do zasebnosti. "Prav gotovo obstajajo rešitve, ki predstavljajo minimalne ali celo ničelne posege v zasebnost, vprašanje pa je, kako močni bodo različni politični in lobistični interesi. Med take rešitve teoretično sodijo različni pavšali, na primer pribitek, ki ga na mesečno naročnino dostopa plača uporabnik interneta in ki ga prejmejo lastniki pravic iz naslova intelektualne lastnine. Znani pa so tudi zelo uspešni drugačni poslovni modeli plačevanja za avtorske vsebine na spletu, ki ne terjajo cenzure, nadzora in blokad spleta," je pojasnila.

Dodala je: "Bojim se, da bomo imeli tudi pri informacijskem pooblaščencu zaradi tega mednarodnega sporazuma, ki je bil res podpisan v popolni tajnosti (in tega ne odobravam), več dela. Pričakujem razsodnost parlamenta EU. Še je čas."

Piratska stranka: Acta krši z ustavo določene pravice

Odzvala se je tudi Piratska stranka Slovenije. Acta po mnenju njenih članov krši z ustavo zagotovljene pravice do zasebnosti, vpeljuje popoln nadzor, uvaja cenzuro ter ukinja svobodo komunikacij in svobodo govora. Izpostavljajo, da se je treba boriti za odstranitev vseh spornih določil, ki uveljavljajo poseganje v zasebnost državljanov, tako v fizičnem svetu kakor tudi na internetu. "Pravica do zasebnosti mora preprosto ostati nedotakljiva. Svetovni splet mora ostati svoboden in nevtralen," pravijo.

Piratska stranka
Piratska stranka FOTO: Reuters

"Sama problematika piratiziranja je le izgovor za velike pritiske korporativnih organizacij, da lahko globalno, v kateri koli državi, vplivajo na ekonomski in politični prostor," so pojasnili v tej stranki. Četrtkov podpis Acte na Japonskem s strani večine držav članic EU in Slovenije je po njihovem mnenju le "šov", ki je prišel le nekaj dni po zavrnitvi sprejema podobnega zakona v ZDA (Sopa), "kar kaže na zelo veliko stopnjo nervoze pri velikih lobijih".

Po navedbah stranke se v ozadju v bistvu bije boj za prevlado nad trgom. Z Acto da bodo države v razvoju imele mnogo težji dostop do generičnih zdravil in internetne infrastrukture. Acta, še dodajajo, prinaša tudi precej bolj radikalno patentiranje prehrambnih izdelkov, predvsem semen, kar ogroža lokalne pridelovalce hrane, prehrambno neodvisnost in samooskrbo, ki je problematična že v Sloveniji, kaj šele za svet v razvoju.

"In vse to zaradi želje določenih korporacij po vzpostavljanju in ohranjanju monopola. Trend privatizacije tradicionalnih znanj, manjša dostopnost do novih znanstvenih spoznanj in sankcioniranje piratstva – kot edini mogoč okvir za distribucijo digitalne kulture v revnih državah, so največji generatorji globalne neenakosti," poudarjajo.

Želijo si, da bi predstavniki naše države, predvsem ministrstvo za gospodarstvo, imeli jasno izoblikovano stališče, ostali načelni in zavrnili podpis tako škodljivega sporazuma, ki omejuje razvoj in inovacije, ki jih tako nujno potrebujemo.

Ministrstvo za gospodarstvo: Sporazum ne uvaja cenzure in ne omejuje dostopa do interneta

Na slovenskem ministrstvu za gospodarstvo, v katerega pristojnosti je tudi področje, ki ga zadeva Acta, pravijo, da ta sporazum ne uvaja določb, ki bi omejevale dostop do interneta ali uvajale cenzuro. Ob tem dodajajo, da pa je bil tako imenovani postopek treh opominov, ki ga poznajo nekatere evropske zakonodaje, recimo francoska, ki dejansko omogoča ukinitev dostopa do interneta, zavrnjen. "Temu predlogu je odločno nasprotoval tudi Evropski parlament," so pojasnili na ministrstvu.

Na vprašanje, zakaj se je Slovenija odločila pridružiti temu sporazumu, so na ministrstvu pojasnili, da je vzrokov za nastanek Acte več. Med drugim tudi povečanje stopnje piratstva in novih oblik kršitev ter ocena, da na mednarodni ravni obstoječi akti za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine ne ustrezajo več tehnološkemu razvoju in z njimi povezanim novim oblikam kršitev. Zanikajo pa tudi, da bi podpis podpisali v tajnosti in zatrjujejo, da so gradivo objavili na spletu.

Protest tudi v Sloveniji

Tudi v Sloveniji se obeta izvedba shoda proti Acti. Na spletnem družbenem omrežju Facebook se je namreč po vzoru iz drugih držav pojavil poziv z naslovom STOP Acta – protest proti Acti tudi v Sloveniji. Udeležbo na protestu, ki naj bi bil 4. februarja, je potrdilo že okoli 1.100 oseb.

"Proti sporazumu Acta, ki ogroža človekove pravice in svobodo interneta. Podpis sporazuma Acta je bil nedemokratičen proces," med drugim piše v obrazložitvi razlogov za shod, ki naj bi potekal 4. februarja med 12. in 15. uro na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Evropska komisija: Acta ni veliki brat

Podpisniki pojasnjujejo, da je Acta mednarodni trgovinski sporazum, katerega namen je uskladitev mednarodnih standardov glede zaščite pravic ustvarjalcev glasbe in filmov, modnih ustvarjalcev, proizvajalcev farmacevtskih izdelkov kot tudi drugih izdelkov, ki so pogosto tarča kraje intelektualne lastnine. Podoben je ameriškemu zakonu proti spletnem piratstvu, o katerem v ZDA teče vroča razprava. Proti zakonu je z zatemnitvijo svoje spletne strani nedavno protestirala spletna enciklopedija Wikipedia.

Zametki Acte segajo v leto 2007, ko so članice Evropske unije in Svetovne trgovinske organizacije (WTO) začele pripravljati nov mednarodni sporazum. Pogajanja so se zaključila novembra 2010, podpis je bil v Tokiu v sredo.

Na spletni strani Evropske komisije piše, da Acta zagotavlja ljudem, da bodo s spleta lahko nalagali material in pridobivali informacije, ki jih niso objavili pirati. Nadaljujejo, da ni ogrožena svoboda, da ne bo cenzure in zapiranja spletnih strani. Po njihovih trditvah bodo lahko zaradi sporazuma preganjali organiziran kriminal ob kraji intelektualne lastnine, Acta naj ne bi vplivala na vsakodnevno uporabo interneta, uporaba Facebooka in Twitterja naj bi bila kot doslej. "Acta ni Big Brother (veliki brat, op. p.) – računalnikov, iPadov in iPhonesov ne bodo preverjali in spremljali."

Namen Acte je po zagotovilih zagovornikov zaščita avtorskih pravic in zajezitev spletnega piratstva. Kritiki sporazuma pa opozarjajo na nadzor in cenzuro uporabnikov spleta.
Namen Acte je po zagotovilih zagovornikov zaščita avtorskih pravic in zajezitev spletnega piratstva. Kritiki sporazuma pa opozarjajo na nadzor in cenzuro uporabnikov spleta. FOTO: Thinkstock

Poudarjajo, da Acta ni Sopa, s katero se spreminja ameriška zakonodaja, da se ne bodo spreminjali evropski zakoni, "vse, kar je danes zakonito, bo zakonito tudi po ratifikaciji Acte" v državah podpisnicah. Trdijo, da nikomur ne bodo omejevali dostopa do spleta. Evropska unija po njihovih pojasnilih podpira Acto, ker zagotavlja že tako ali tako visoke standarde zaščite intelektualne lastnine v ZDA, s sporazumom varujejo delovna mesta v Evropi. Podpis so utemeljili tudi s podatkom, da Evropa letno izgublja osem milijard zaradi ponaredkov.

Kacin in Vajgl proti, Jordan Cizljeva pa bo previdna

Odzvali pa so se tudi slovenski predstavniki v evropskem parlamentu, ki so dobili veliko elektronske pošte s pozivi, naj nasprotujejo sprejemu sporazuma. Romana Jordan Cizelj se glede Acte ni konkretno opredelila, je pa povedala, da podpira takšen sporazum, ki bo skalden s pravni redom EU. "To pomeni spoštovanje temeljnih pravic in varovanja podatkov, ljudje ne smejo biti odrezani od rabe interneta," je pojasnila. Sama se bo glede tega sporazuma odločila v prihodnjih mesecih, ko bodo o tem razpravljali evropski poslanci.

Ivo Vajgl sporazumu nasprotuje. Ocenjuje, da je sporazum Acta "nekaj, kar se šele počasi razkriva in je nastajalo na izjemno netransparenten način". Sprejetju sporazuma nasprotuje tudi Jelko Kacin. Iz njegove pisarne so sporočili, da je bil tudi med tistimi evropskimi poslanci, ki so že pred časom podpisali pisno izjavo o večji preglednosti postopkov glede podpisa sporazuma, saj večina meni, da bi Evropska komisija morala Evropski parlament bolj vključiti in bolje obveščati.

Nasprotniki: Kršene bodo človekove pravice in svoboščine

Ne morem podpreti Acte, ker je del mojega življenja povezan z internetom in nočem cenzure. Evropska poslanka Mojca Kleva na Twitterju

Kritiki sporazuma opozarjajo na nadzor in cenzuro uporabnikov spleta, nekateri trdijo, da so za Acto močno navijale ZDA, kjer so tudi največje multinacionalke, ki služijo z avtorskimi pravicami. Trdijo, da sporazum prinaša širokoobsegajoče in nevarne kazenske sankcije z ohlapno izraženim besedilom. Sumijo, da se bo oblikovala zasebna policija velikih filmskih in glasbenih založb, da bo lahko uporabnik kazensko odgovarjal za vsako "napako", objavljeno na spletu. Menijo, da ne bo več zasebnosti in svobode, da bodo kršene pravice, da bodo za kršitelje zelo visoke odškodnine za teoretično in nedokazljivo škodo, da bodo vdori v zasebnost uporabnikov.

Spomnijo na odhod poročevalca Evropskega parlamenta Kaderja Arifa, ki je v odstopni izjavi pred podpisom opozoril, da je bila iz pogajanj o Acti izključena civilna družba, da ni bilo transparentnosti. "Kot poročevalec sem se soočil z nikoli prej videnimi manevri desnih strank Evropskega parlamenta, ki so si prizadevale za čimprejšnji podpis sporazuma, da ne bi bila prej opozorjena javnost."

Prepričan je, da je bil proces sprejemanja nedemokratičen. "Vsi vedo, da je Acta problematična zaradi posega v človekove svoboščine, odgovornosti ponudnikov spleta, posledic na proizvajalce generičnih zdravil," je sporočil. Nadaljuje, da lahko sporazum občutno posega v življenja ljudi. "Ne bom več sodeloval pri tej maškaradi," je dodal na koncu. Tako je opozoril na netransparenten način sprejemanja sporazuma, ki ni primeren v demokratičnih družbah.

Bo "veliki brat" okrepil nadzor?
Bo "veliki brat" okrepil nadzor? FOTO: Reuters
Kritiki poudarjajo, da je varovanje intelektualne lastnine drugo kot sprejemanje akta za izvajanje nadzora, s katerim se omejuje temeljne človekove pravice in svoboščine. Kako bo v praksi, bo pokazal čas.

Nasprotniki sporazuma še trdijo, da so na začetku Acto pripravljale ZDA in Japonska, zatem so zraven povabili ameriške in še nekaj tujih multinacionalk. Skupaj so pripravljali osnutke, ki naj jih države članice Evropske unije ne bi smele videti.

Vse bo pokazal čas

Da je potrebna ureditev razmer, se verjetno vsi strinjajo. Danes lahko na primer nekdo krši avtorske pravice in se umakne v drugo državo, pa se mu nič ne zgodi. Če bo Acta preganjala tovrstne kršitve in ne bo posegala v človekove pravice, pa bo pokazal čas. Ob nepodpisu Indije in Kitajske, kjer je velik problem s piratstvom, pa so zagotovo zelo vprašljive spremembe na bolje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

ACTA - Anti-counterfeiting Trade Agreement
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Liverp00l
30. 01. 2012 19.46
+8
glede na to da so v naši državi bili referendumi za še bolj neumne stvari pa predlagam da zbiramo podpise še za tega, o podpisu ACTE ps: admin ne mi brisat komentarja!!
Shisui
04. 02. 2012 12.29
+1
janez6bb
30. 01. 2012 14.54
+4
Hehe seveda je, drugače je ne bi podpisovale države v tajnosti.
Strelja?ko
30. 01. 2012 11.34
+4
Ubijte že enkrat politične sisteme. So le konstrukt kontroliranja !!! Ovce...
Mr.357
30. 01. 2012 09.06
+4
Ni big brother, zakaj ste pa potem 5 let v tajnosti mešetarili z tem sporazumom? Mislim da vrabci čivkajo kaj se dogaja
Urbekistan
30. 01. 2012 08.38
+7
Ojoj če bo to sprejet kako bo pa potem 24ur.com koperal članke, slike in tako dalje? Pa dolg ste rabl da ste to objavili na RTVSLO je blo to ene 3 dni prej.
nikhrast
30. 01. 2012 05.21
-5
Bomo uvedli bojkot paradajza, noter ima pujsov gen, naša vera ne dovoljuje uživanje pujsov. Isti problem v Sloveniji kot v Izraeleu. Treba je uvesti poseben akt, pa samo za preprečevanje piratsvtva, to bomo pa vsi podprli.
ochi
29. 01. 2012 19.26
+5
doubletimes
29. 01. 2012 17.36
+5
Lahko podpišejo še enih 500 listov in si obrišejo .... Dokler bojo obstajali hekeri, ki so proti tem ne bojo nič dosegli. Edina rešitev je, da se ukine internet.
BoratPahor
29. 01. 2012 11.10
+5
Kdo je to podpisal?
letmeseeit
29. 01. 2012 17.17
+4
V Sloveniji so podpisali levičarji (še pod vlado Pahorja), kar je čudno, ker v EU to bolj podpirajo desničarji kot levičarji.
leskoles
29. 01. 2012 22.28
+3
erase155
28. 01. 2012 22.45
+10
To se pa zgodi ko daš možnost odločanje nekomu, ki se še usrat ne zna brez da bi vse okrog posral. Problem pa nastane ko to sranje začne smrdeti.
ODIN
28. 01. 2012 21.08
+16
Sramoten podpis sporazuma na skrivaj in dodatno omejevanje pravic.
Jimi1
29. 01. 2012 14.10
+4
Se strinjam....še ena LDS izdaja tega naroda dan pred odhodom iz oblasti. Je za zapomniti te izdajalce in gospodarje hlapcev, ki nam zaradi neizvolitve mandatarja podaljšano vladajo....
nik500
28. 01. 2012 19.19
+16
Acta je neskladna s slovensko ustavo in zakonom.
Trixia
28. 01. 2012 16.41
+17
RAJE ŠE KAJ O MONSANTU OMENITE!!
Xit
28. 01. 2012 16.04
+17
ACTA je dovoljenje mednarodnim organizacijam da lomastijo po slovenskem spletu in nasih osebnih podatkih. Nemci imajo to sami bistveno bolje urejeno, zato za njih ACTA ni sprejemljiva. To je isto, kot da das lopovu vreco z denarjem cuvat.
.nash.fido.
28. 01. 2012 15.45
+11
Bravo Grims. On je zdaj lepo pokritiziral našo hlapčevsko vlado. Pa, da ne mislite, da nisem kritičen tudi do tistih evroposlancev, ki so podpisali sporazum.
AnonymousZerO
28. 01. 2012 15.35
+20
Najbolj smešno pa je to da so na to grupa Anonymous upozarljal že leta 2008 , pa ste / so jim se vsi smejali ! Oni so že od začetka vedeli za kaj gre in jih zatreti z našo / vašo, pomočjo ( protesti itd ) , še preden bi države kot : USA , Australia , Japonska in EU ( poslanci ) , podpisale tajni sporazum ! Sedaj so ga že podpisali in sedaj je že skrajni čas da nekaj ukrenem proti ! Je pa škoda da nismo vrjeli že na začetku na to na kar so nas opozarjali ! In dela ACTE se že vidijo na YouTubu , kjer so videi odstranjeni brez razložitve ali pa je zaklenjen in ga nemoreš pogledat v določenih državah ( tudi naši ) , in ko bo če bo vstopil v velavo zakon bo Google , Youtube , Facebook , Twitter in vsa družbena omrežja propadla, za prazen nič , zato da bo lahko imela ELITA denar in pregled nad vami / nami , vsemi ! Ne pozabit da vam bodo sledili IP naslov , vaš mobitel , ne pozabit da bodo imeli dostop do vseh vaših informacij ! Ne pozabit da bodo vas lahko zaprli v zapor , če boste samo slikali vašega pesa ki se igra in to sliko delili po spletu ! ZADNJI ČAS JE DA SE UPREMO POŠASTI KI HOČE UNIČITI NAŠE OSNOVNE ČLOVEŠKE PRAVICE ! ŠKODA DA NISMO VRJELI ŽE NA ZAČETKU AnonymousU , TODA ŠE JE ČAS !!! 1 Plan 3 Phases , A WORLD Of Change United As ONE Divided By NONE ! We Are LEGION. We Do Not FORGIVE . We Do Not FORGET ! -----------> EXPECT US <--------------
AnonymousZerO
28. 01. 2012 15.37
+1
AnonymousZerO
28. 01. 2012 15.39
+0
Juventino13
28. 01. 2012 20.13
+6
se vidimo na demonstracijah.... UDELEZITE SE JIH V ČIM VEČJEM STEVILU!!!
erase155
28. 01. 2012 23.15
-9
Poba ti boš pa še moral delati malo na svoji slovenščini saj te živ bog ne razume.
tekavcminka56
29. 01. 2012 09.33
+2
anonymous sem zelo na tvoji strani, morda še bolj kot ti sam ampak sem gledal na youtubu nekaj in sem nekako 50 50, da ni anonymous narejen s strani elite, da je vse to namensko, kot da bi oni to želeli, sej tudi če pogledaš vse dovoljene dokumentarce na youtubu, nevem upam da se motim, če pa se ne, smo pa v riti, si bomo pa edino sami lahko pomagali, ko se nas združi zadostno število. Lp
Tonček Balonček
28. 01. 2012 15.28
+2
Ni, problem,a bomo pa ustavos premenili, kot za španski kompromis!
elll
28. 01. 2012 15.20
-18
jz menim da bi mogli prepovedati ubijanje v računalniških igrcah ker je to prepovedano tudi v realnem svetu, ker na internetu lahko tako koga resno poškoduješ.
Povprecni
28. 01. 2012 14.13
+12
Za peticijo proti sprejemu acte ! avaaz PIKA org
southwind
28. 01. 2012 13.16
+4
Hyper ne razpisuj se tukaj za prazen nič....naredi to kot je treba.Vsa orodja in gradivo najdeš na spletu in tako pripomoreš k temu, da se ta tiranija ustavi. Ne želimo si nasilja...