Slovenija

Podpis za predsedniškega kandidata

Ljubljana, 19. 08. 2007 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Volivci bodo imeli od ponedeljka priložnost izraziti podporo posameznim kandidatom, in sicer s podpisom na upravnih enotah.

Tekma za predsedniški stolček se začenja
Tekma za predsedniški stolček se začenja FOTO: POP TV

Volivke in volivci bodo imeli od ponedeljka, ko začnejo teči roki za volilna opravila za oktobrske predsedniške volitve, priložnost izraziti podporo posameznim kandidatom, in sicer s podpisom posebnih obrazcev na upravnih enotah. Večina predsedniških kandidatov je namreč napovedala, da se bo v bitko za predsedniški stolček podala s podporo volivcev, svoje kandidature pa morajo, skupaj s 5000 podpisi, vložiti najpozneje 26. septembra. To velja tudi za strankarske kandidate, ki pa morajo svoje kandidature podpreti s tremi podpisi poslancev ali 3000 podpisi volivcev.

Med dvanajstimi doslej napovedanimi kandidati jih bo namreč kar osem kandidiralo s podporo volivk in volivcev. Ti lahko od ponedeljka na upravnih enotah, ki vodijo evidenco volilne pravice, ne glede na kraj stalnega prebivališča oddajajo svoje podpise za posamezne kandidate. Vsak volivec lahko da podporo s svojim podpisom le enkrat. Ko bodo posamezni kandidati zbrali potrebnih 5000 podpisov podpore, morajo kandidaturo do 26. septembra vložiti na Državno volilno komisijo.

Predsedniški kandidati

Kandidaturo s podporo volivk in volivcev so doslej napovedali evropski poslanec Lojze Peterle, ki ga ob tem podpira trojček pomladnih strank SDS, NSi in SLS, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari (podpora LDS), nekdanji slovenski veleposlanik pri ZN Danilo Türk (podpora SD, DeSUS in Zares), samostojni kulturni delavec Artur Štern, podjetnika Marjan Beranič in Jože Andrejaš, upokojenec Pavel Premrl ter študent Matej Sedmak.

V bitki za predsedniški stolček se bodo pomerili tudi trije strankarski kandidati. Predsednik SNS Zmago Jelinčič bo kandidiral s podporo treh poslancev nacionalne stranke, predsednika zunajparlamentarnih strank Darko Krajnc (Stranka mladih Slovenije) in Monika Piberl (Glas žensk Slovenije) pa bosta za vložitev kandidature potrebovala 3000 podpisov volivk in volivcev. Tudi predsednica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa Elena Pečarič bo morala zbrati 3000 podpisov, ki jih bodo pomagali zbrati zunajparlamentarna stranka Akacije.

Rok za oddajo kandidatur je 26. september

Kmalu se bodo volilci odločili, kdo bo slovenski predsednik
Kmalu se bodo volilci odločili, kdo bo slovenski predsednik FOTO: POP TV

Skrajni rok za vložitev kandidatur je torej 26. september. Kandidati morajo ob tem Državni volilni komisiji priložiti pisno soglasje in podpise podpore na predpisanih obrazcih. Volilna komisija nato preizkusi zakonitost vloženih kandidatur, s čimer bodo predsedniški kandidati postali tudi uradni kandidati. Ti lahko svoje soglasje še vedno umaknejo, in sicer najpozneje do 1. oktobra. Volilna komisija bo nato določila seznam kandidatur za predsednika republike z imeni kandidatov in imeni predlagateljev, seznam kandidatur pa objavila najpozneje 6. oktobra.

Kandidati bodo po novem hkrati z vložitvijo kandidatur dolžni sporočiti tudi ime organizatorja volilne kampanje. Organizatorji kampanje, ki bodo morali sami skrbeti za njeno zakonitost, mora najpozneje do 6. septembra odpreti poseben transakcijski račun, na katerem mora zbrati vsa sredstva, namenjena za financiranje kampanje. Ta račun je organizator dolžan zapreti najpozneje v štirih mesecih.

Volilna kampanja bo tokrat prvič potekala po novih pravilih

Volilna kampanja, ki se bo začela 21. septembra, bo namreč tokrat prvič potekala po novih pravilih, saj je maja začel veljati zakon o volilni in referendumski kampanji. Za volilno kampanjo se sicer štejejo zlasti propaganda v večjih medijih, plakatiranje in javni shodi. Volilne kampanje ni dovoljeno financirati s proračunskimi sredstvi ter s sredstvi gospodarskih družb, v katerih ima država več kot 25-odstotni delež.

Stroški volilne kampanje za volitve predsednika republike pa ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Če pride do ponovitve glasovanja, se stroški volilne kampanje za kandidata, ki na tem glasovanju kandidirata, lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Organizatorji volilne kampanje, za katerih kandidate je glasovalo najmanj deset odstotkov volilnih upravičencev, ki so glasovali, so upravičeni do delnega povračila stroškov. Za vsak dobljeni glas se jim povrnejo stroški v višini 0,12 evra.

Ponedeljek, 20. avgust, šteje za dan razpisa letošnjih volitev

Ponedeljek, 20. avgust, sicer v skladu z odlokom, ki ga je julija podpisal predsednik državnega zbora France Cukjati, šteje za dan razpisa letošnjih volitev in obenem dan začetka volilnih opravil. Dan razpisa volitev omogoča, da se do volitev opravijo vse strokovne naloge, potrebne za potek volilnih postopkov.

Zakon o volitvah predsednika republike sicer določa, da se ta voli na podlagi splošne in enake volilne pravice na svobodnih in neposrednih volitvah s tajnim glasovanjem. Pravico voliti in biti voljen za predsednika republike ima državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost.

Za predsednika republike bo izvoljen kandidat, ki bo dobil večino veljavnih glasov. Če noben kandidat na volitvah 21. oktobra ne bo dobil večine glasov, se glasovanje ponovi med kandidatoma, ki sta dobila največ glasov. Ponovno glasovanje se opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju, kar pomeni, da je lahko drugi krog najpozneje v nedeljo, 11. novembra.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lahka konjenica
19. 08. 2007 23.03
Looitieee: Pusti nas, če ne bo zanimivo. Pa zamisli se ti malo, če ne maraš klepeta se izklopi pa ti želim, da se ti pir zaleti, da pokozlaš pol gostilne ali tvoje kuhinje
lootieee@gmail.com
19. 08. 2007 22.42
vi ste neumni... čist tko.. kle se komentira temo, ni to nek public forum za closetpedote da se kregajo med sabo... tukej pač poveš kva mislš in basta... če ti en drug reče drgač k ti mislš ni kreten brez placa v možganih... vsm pravte naj se zamisljo, zamislte se vi! Sej je v vsh novicah isto! UB40 pa prvo borec, Tomi.passion pa lyinx al kdo ze... jest sm zato da se zbriše vse k ne paše v temo... sej ne da vm tmle spodej piše da komentarjov ki so žaljivi zbrišejo / ne objavjo.. ko da pol berem kle gor o kretenih?! LP, pa fajn se mejte, grem na en pir...
lyinx01@volja.net
19. 08. 2007 22.05
UB40 sory se opravičujem moja napaka...očitno nimaš prostega nevrončka v možgančkih, veš saj tako je boljše se pač ne zavedaš pa ne boli...PS: pa ne spomim se da bi kje izjavo da je Petrle popolnoma napačna izbira vsekakor pa ni edina!! samo ti tako ne moreš dojeti tega
Lahka konjenica
19. 08. 2007 21.46
Lynx01: Sedaj se je izvedelo katerega ti ne boš volila, to je Petrleta. Ti boš volila zgleda tiste, ki so z rdečim prdznakom, kot si tudi sama po sklpanju iz tvojih postov sedaj
lyinx01@volja.net
19. 08. 2007 20.35
UB40 ups rezan post....torej kaj ne bi bilo bolj enostavno da napišeš vsi kandidati so zanič torej rdeči razen božjega poslanca Petrleta
lyinx01@volja.net
19. 08. 2007 20.31
UB40 ti maš pa res čas za tipkanje kaj ne bi bilo bolj en božjega poslanca petrleta?? daj poskusi res poskusi vsaj malo no s tistim preosatlim prostim nevrončkom v možgančkih ki upam še imaš gledat na svet/slovenijo malo realistično (pa ne realsocialistično da ti nebo pritisk preveč narasto LOL)
kgb@akcija.net
19. 08. 2007 20.28
katarina je ena simpatična blondinka;) in bi bilo precej bolje njo gledat ne pa nekih penzionistov ki itak nimajo več realnosti pred očmi
Lahka konjenica
19. 08. 2007 20.17
Prvo Borec: Dober večr. kakešn čudež se je zgodil, da mi sami tu na netu razpravljamo brez tebe in se nekam pošiljamo. Ali smo bereš, kaoose med sabo, ali pa te ni doma. Lep nedeljski večer, kjer koli si že
hinko.murovec@siol.net
19. 08. 2007 20.05
Evo ga Tomi.Passion je tu in kot vedno ga skrbi, da bi kdo kaj odščipnil od pogače, ki jo je JJ namenil RKCju. Me pa zanima zakaj so ga izpustili iz klinike na Studencu, ima še vedno izrazito paranojo. Človek z debate o zakonitosti, smiselnosti in poštenja zbiranja podpisov na ta način zopet pade v nekakšen komunistični trans. Pazi Tomi za tabo je plačan udbovc .LP
minnaema@yahoo.com
19. 08. 2007 18.33
NUJNO, NUJNO, da se dopolni ZAKON o predsedniških volitvah , da se določijo PRAVILA, kdo lahko kandidira na tako visoko državniško funkcijo..... & naj vas spomni moja malenkost-spoštovani "državni-adlatusi, adjutorji, tudi za igrati nogomet moraš v osnovi dobro brcati žogo in evolviranja sledijo, če so uspehi, če pa žog NE moreš brcati nimaš možnosti niti z imenom in priimkom- priti na seznam da bi z podporo kdaj postal nogometaš. Brez dlake na jeziku je potrebno povedati, da dosedanji sistem kdo lahko kandidira za predsednika RS dobesedno stigmatizira vse tiste, ki imajo reference, znanje in zelo akuratne človeške vrednote-ali pa tudi kilometrino, če hočete, trdim-tudi zato, ker so kandidati navsezadnje,ki po zdravi logiki izpolnjujejo pogoje REHAListi, čeprav KRŠITVE so očitnae in zakaj tako-NAROBE SVET kakor esplicitirano in l.p.
Lahka konjenica
19. 08. 2007 16.29
kgh: Obrazloži malo, kdo je ta Katarina Čas in kaj dela, da je tako dobra zapredsednico?
kgb@akcija.net
19. 08. 2007 16.20
jaz mislim da bi bilo najbolje če bi imeli kaksno kot je katarina čas za predsednico, ne pa nekih penzionistov
Lahka konjenica
19. 08. 2007 15.49
Prvo Borec: Da malo pokomentitram te naše kandidate, ki želijo podpise: 1. JOŽE ANDREJAŠ naj ga vodili sašo Hribar. Naj po tem takem raje ostane v Hri-baru. ne rabimo komičnih predsednikov. 2. MARIJAN BERNAIČ - Ga ne poznam, vendar kar naj predlaga, da bo letališče v Mariboru po papežu Jnaezu Pavlu II, kot je brnik po Jožetu Pučniku 3. MITJA GASPARI - Eden od Boljših kaniidatov z političnim znajem kumrovške šole. .Rad ima denar, ker je bil guverner Banke Slovenije. ker mu je všeč denar, se zanima za predsednika države. Kaj nima še zadosti denarja v žepu. Naj da kaj za reveže, ali pa za nas na forumu. 4. ZMAGO JELINČIČ - PLEMENITI - On bi bil najboljši za predsednika kakšnega vojnega muzeja, lovskega muzeja ali pa muzeja z orožjem., ker tukaj se bojim, da bo odstreli in zminiral našo mlado državo Slovenijo Ta pa naj gre v rusijo k Žirinovskemu ali pa v srbijo k ali pa v Irak. 5. KRANJC DARKO - To je predsednik SMS. Naj ostane kar prredsednik mladih, ker za stare je preotoročij, če ne ne bi bil predsednik mladih. Že njegova faca ga izdaja. 6. ELENA PEČARIČ - Invalid, ki ne more niti skoraj govorit in vsa skrtovičena na vozičku. Hvalevredno, da se invalidi ne stavijo v nulo, ampak kar je preveč, pa je preveč. Kako si upa kandidirat? Kdo jo bo stavil na letalo za lete v tujino? meni se ne zdi pošteno od nje in od ljudi, ki jo podpirajo. 7. LOJZE PETERLE - eden boljših za predsednika ker se je trudil za samostojno Slovenijo. 8. MONIKA PIBERL: To je predsednica glas ženks. kar dobra predsednica države, ampak samo za ženske. kaj, da bo nam moškim še ženska ukazovala. 9. PAVLE PREMR - Iz Vipave doma. Bivši komunist in delavec na občini in sodniji. V vVipavo bi prenesel predsedniški urad. Kaj? Nekaj nezaslišanega. Zgleda, da mu je prevečdenarja dati za bencin ali diesel, da bi se vozil v Ljubljano. V Ljubljani pa ne bi stanoval, a ne. 10. ARTUR ŠTERN - Ljubljancčan, ki stoji na vrabčah. Spet se mu je zahotelo mestnega življenja. Kaj je potem sili na vas, naj bi kar v Ljubljani ostal. Zmešanec jedni. 11. TURK DANILO -Eden od dobrih kandidatov. Bil je veleposlanik v Zda. veleposlanik v OZN. Zakaj ni ostal kar v Amerki, da hodi mešat volono štreno v Slovenjio. še posebej, ker vemo kdo ga podpira. Ta je tudi kumrovec. 12. MATEJ SEDMAK - To bo objemajočli predsednik. Kaj nima doma družine da se z vsemi objema. Ali je babjak ali pa topli brat. ne vem kaj je. Bo že sam pojasnil, lahko pa tudi kakšen na netu, če ga pozna. kar se tiče na splošno, pa je moje mnenje tako: Te volitve bodo smešne, ker ljudje ne vejo, kaj je in kaj pomeni biti predsednik države? Zgleda, da je zanje samo igra in nič druge, kaj pa, še kakšna čast zravenn.
Prvo Bore
19. 08. 2007 13.27
Odtipkaje v brskalnik naj-mi-ga-jansa in lepo nedeljo naprej. LOLLOLLOLLOL Me zanima koliko časa bo na netu LOLLOL. Današnja mladina LOLLOL
doki007@email.si
19. 08. 2007 13.17
passion ,....maš spet orgazme ,....ja slabo se piše janši ,....kaj mislš ??????????? kar se pa tiče predsednikov je pa vseeno kdo bo ,....sej nimajo skor nč pooblastil ,....a je res ????????????
Prvo Bore
19. 08. 2007 13.11
prasek temu se reče, da so se zakalkulral. Mislili so, da jih bomo čakali razširjenih rok in v svoji ideologiji, niso opazili, da so se ljudje spremenili. Ampak to njihovo kalkulacijo , bomo mi plačali in najbolj mladi. Vse to so mi že nakladali pred 40 leti, ampak ko so pa jemali kredite, so bili pa vsi rdeči. Sama klerikalska ********. Tudi Hitler si ni upal napasti Vatikan in cerkev, ker je vedel, da je v tistih časih bila zelo močna. Kaj pa sedaj ? Obtožili so v Belgiji župnika, ker je preveč pozvanjal na zvonove !! Kje si to videl ! V Bruslju pripravljajo zakon o zvonovih, zato pa se toliko bori RKC za sebe, ker ugotavlja, da izgublja primat v svetu.
DarthRevan
19. 08. 2007 12.29
Prvoborec, janšistom? Neeee, bolje se sliši janševikom :D
Prvo Bore
19. 08. 2007 12.20
tomi.passion pojdi lepo Ti nazaj v pasji brlog in prepusti janšistom, ki prodajajo celo Slovenijo. Sedaj pa je na nas, če bomo to dovolili.
tomi.passion@gmail.com
19. 08. 2007 12.10
Prvo Borec....si se ti v zadnjem času kaj posvetoval s svojim terapevtom? Kakšna revolucija? Kakšen tovariš Tito? Alo!!! Piše se leto 2007, Tita pa še poznal nisi, saj si očkata še po jajčkih praskal. Mimo grede, vprašaj ga, zakaj si moral biti ravno ti najhitrejši. Pa, da se vrnem nazaj na Tita in partijo ter revolucijo. Mar ni Slovenija izgubila že dosti ozemlja? Mar bi rad, da partija še kaj podari tujcem kot so to storili s Trstom, Gorico, Koroško, Istro itd.?
Prvo Bore
19. 08. 2007 11.50
Poglejt si Hacking Democracy, pa boste videli demokratične volitve, ko je ženska zajokala, ko je videla rezulatate in nikome ništa. Seveda je bilo mišljeno na Bushevo izvolitev. Zakaj je pa toliko kandidatov , sem pa že napisal. Če malo pametno razmislimo, potem vemo, da se v politiko ne sme podati navaden človek, edino če napravimo revolucijo, kot jo je napravil tovariš TITO, potem lahko gremo v to, drugače pa izgleda tako, kot da bi ga vrgel v reko polno piranh. To je pa zelo velika goljufija, ker se vsi poznamo in vemo, da bomo vsi rekli: Ja no ,pa naj bo malo sprememb. Ampak apeliram na Vas volivce, to je goljufija, ker v tem času do volitev kahko spremenijo položaj predsednika, kar pomeni dolžnosti in pravice samega predsednika. SDS je vzel veliko pooblastil prejšnemu predsedniku, sedaj pa jih želi dati Peterletu, ampak edino pod pogojem , da ve kaj meni ljudstvo. Nova pooblastila pa ni težko narediti, ker imajo premoč.