Slovenija

FOTO: Zgodovinski dan za Slovenijo, Hrvaško in EU

Stockholm/Ljubljana, 04. 11. 2009 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.Š./T.Š./D.L./STA
Komentarji
401

To je zgodovinski dan, so besede, ki so jih v Stockholmu ob podpisu arbitražnega sporazuma največkrat ponovili. "Danes se je zgodilo nekaj lepega, zgodilo se je nekaj, kar probleme rešuje in jih ne ustvarja. Kakšen fantastičen dan,'' je dejal Pahor.

Pahor, Kosorjeva in Reinfeldt kot priča so podpisali tri kopije sporazuma in poželi aplavz. Slovesen podpis je trajal slabe pol ure, sledilo mu je skupno kosilo. Pahorja in Kosorjevo sta v Stockholmu spremljala zunanja ministra Žbogar in Jandroković, v Stockholm pa je prišel tudi evropski komisar za širitev Rehn.

Slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor sta nekaj po dvanajsti uri v švedski prestolnici podpisala arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško. Tretji izvod je kot priča podpisal predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt.

Po podpisu je premier Pahor dejal, da ''današnji dan ni zgodovinski samo za Slovenijo, Hrvaško in za EU, kolikor jo ta zadeva v smislu širitve, temveč za celotno mednarodno skupnost. Danes se je zgodilo nekaj lepega, zgodilo se je nekaj, kar probleme rešuje in jih ne ustvarja. Kakšen fantastičen dan,'' je dejal Pahor. Prepričan je, da je podpisal "za Slovenijo najugodnejši možen sporazum", upa pa, da bo to razumela tudi velika večina Slovencev in na morebitnem referendumu glasovala za. Sporazum je dober tudi za to, da "Slovenija prevzame vlogo, ki jo je zanemarjala 15 let – da postane regionalna, politična in gospodarska sila", je dejal.

Pahor je poudaril, da svoje politične kariere ni vezal na ureditev vprašanja meje s Hrvaško, zato pred morebitnim referendumom o sporazumu ne namerava razglasiti, da v primeru neuspeha odstopa. V tem primeru bi volivci odločali o meni, ne o sporazumu, je pojasnil. "Če bi prišlo do različnih pogledov znotraj koalicije glede ratifikacije, potem bom vezal glasovanje o ratifikaciji na svojo zaupnico, sicer pa ne," je še dodal.
Pahor je poudaril, da svoje politične kariere ni vezal na ureditev vprašanja meje s Hrvaško, zato pred morebitnim referendumom o sporazumu ne namerava razglasiti, da v primeru neuspeha odstopa. V tem primeru bi volivci odločali o meni, ne o sporazumu, je pojasnil. "Če bi prišlo do različnih pogledov znotraj koalicije glede ratifikacije, potem bom vezal glasovanje o ratifikaciji na svojo zaupnico, sicer pa ne," je še dodal. FOTO: Reuters

Pahor je še poudaril, da sta s hrvaško premierko od sestanka na Trakošćanu verjela drug drugemu in premagala tiste ovire, ki so bile običajno previsoke za pogajalce pred njima.

Kosorjeva hvalila odnos s Pahorjem

To je korak, ki smo ga naredili v dobro hrvaške prihodnosti, prihodnosti naših otrok. Hkrati pa je to korak, ki odpira nova vrata in prinaša novo upanje našim sosedom v JV Evropi.

To je res dober dan. Vesela sem, da sem lahko tukaj. Hrvaška premierka Jadranka Kosor je nekaj besed namenila svojim sodržavljanom

Kosorjeva je po podpisu dejala, da je odnos med njo in Pahorjem takšen, kot bi moral biti odnos med predsedniki vlad po vsem svetu, temelječ na prijateljstvu in medsebojnem spoštovanju. Na te besede se je Pahor odzval sramežljivo. ''Kolegica Kosorjeva je najin odnos opisala s tako lepimi besedami, da mi je kot sramežljivemu moškemu skoraj nerodno,'' je dejal. "Se pa strinjam s tem," je dodal.

"Najino medsebojno zaupanje, spoštovanje, razumevanje je na nek način tudi signal za odnose, ki jih želiva med obema narodoma in državama," je še poudaril Pahor. Ob tem je spomnil, da ta naroda nikoli nista bila v vojni, kar je redkost na stari celini.

Slovenija in Hrvaška bosta po njegovih besedah vedno sosedi, in čeprav bosta nekega dne skupaj v EU, morata vedeti, kje je meja med njima. To sta poskušali doseči 18 let in jima ni uspelo, a zdaj sta na tem, da jima to končno uspe, je poudaril.

Ko bosta to vprašanje uspeli dati z dnevnega reda, bosta po njegovih navedbah lahko rešili še preostala, lažja vprašanja, ki so ostala odprta med državama, in poglobili vsestransko – gospodarsko, politično in kulturno sodelovanje.

Kosorjeva je še izjavila, da sta državi resnično odprli novo knjigo in ne samo poglavja v njunih odnosih. "To je velik dan za vse," je dejala. S Pahorjem sva si že od Trakošćana dalje prizadevala za sporazum, kjer bomo vsi zmagovalci, je dejala Kosorjeva. "Poudarjala sva, da želiva "win-win“ sporazum. Pravzaprav "win-win-win“. Za Hrvaško, Slovenijo in EU,“ je dejala.

'Znak političnega poguma'

Reinfeldt je ob podpisu poudaril, da je podpis znak političnega poguma in da odpira novo poglavje v odnosih med državama. Obema premierjema je ob podpisu toplo čestital za ta korak in poudaril, da bo njun način vodenja navdih tudi za druge v regiji.

Prisoten je bil tudi evropski komisar za širitev Ollie Rehn. Premierjema je čestital za "zgodovinski sporazum". "To je najbolj evropski način miroljubnega reševanja sporov," je še dodal ter državi spodbudil, naj nadaljujeta z ratifikacijo sporazuma "brez nepotrebnih zamud".

Predsednika vlad sta v Stockholmu spremljača zunanja ministra Samuel Žbogar in Gordan Jandroković.

MZZ pozdravlja podpis

Švedski premier med Pahorjem in Kosorjevo
Švedski premier med Pahorjem in Kosorjevo FOTO: K.Š.
Arbitražni sporazum ščiti vitalne interese slovenske države. Zagotavlja stik z odprtim morjem, omogoča rešitev vprašanja meje, omogočil pa bo tudi vstop Hrvaške v EU in pripomogel k stabilizaciji celotne regije. Uradni govorec MZZ Milan Balažic

Ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja današnji podpis, ki po več kot osemnajstih letih pogajanj pomeni izredno pomemben korak na poti k dokončni rešitvi mejnega vprašanja, so sporočili z MZZ.

Uradni govorec MZZ Milan Balažic pa je ocenil, da gre za "konstruktivni kompromis, ki bo onemogočil nadaljevanje konflikta, ki je obema državama jemal kredibilnost in mednarodni ugled".

Pojasnil je še, da današnjemu podpisu sporazuma ni bila priložena nobena enostranska izjava. To se sicer lahko zgodi še vse do zaključka ratifikacijskega procesa, vendar pa bi ta izjava tako ali tako imela zgolj politično težo, ne pa pravne. Četudi bi se arbitražno sodišče na primer odločilo sprejeti morebitno hrvaško izjavo, bo svojo predložila tudi Slovenija, ki bo imela nasprotni učinek od hrvaške, je še povedal.

Pahor pa je pojasnil, da bo Slovenija enostransko izjavo podala, če bo v času ratifikacijskega postopka to storila tudi Hrvaška, sicer pa ni potrebe po tem.

Nadaljnja usoda sporazuma

Postopki arbitraže bodo začeli teči, ko bo Hrvaška podpisala pristopni sporazum z EU. Državni zbor ga lahko ratificira pred ali po končani arbitraži.

Zdaj je na vrsti ratifikacija sporazuma v obeh parlamentih, slovenska vlada ga bo v DZ poslala v naslednjih dveh tednih. Ratifikacijo sporazuma pričakujemo nekje do konca leta, je dejal Balažic in dodal, da je stvar DZ, s kakšno večino bodo poslanci odločali. Vlada bo sporazum poslala še v ustavno presojo, da se odpravijo še zadnji dvomi, ali je morda v neskladju s slovensko ustavo.

Prvi sporazum po letu 2001

Gre za prvi sporazum po sporazumu Drnovšek-Račan.
Gre za prvi sporazum po sporazumu Drnovšek-Račan. FOTO: Reuters

Arbitražni sporazum temelji na Rehnovem predlogu. Rehn je od januarja letos šest mesecev Sloveniji in Hrvaški pomagal iskati dogovor o načinu reševanja vprašanja meje, ki bi omogočil napredek Hrvaške v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo.

Ta so namreč konec lanskega leta zastala, ker je Slovenija podala zadržke pri odpiranju oziroma zapiranju poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU, češ da njena soseda v pogajalskih stališčih prejudicira reševanje vprašanja meje, ki je odprto od razglasitve samostojnosti obeh držav.

Sporazumu je priložena dvostranska deklaracija Slovenije in Hrvaške, v kateri sta se Pahor in Kosorjeva zavezala, da bosta vladi sporazum v dveh tednih po podpisu predložili parlamentoma v ratifikacijo. V njej tudi izražata prepričanje, da bosta parlamenta sporazum ratificirala do decembra.

Arbitražni sporazum temelji na drugem predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna.

EU je sprva vztrajala, da je to dvostransko vprašanje, nato pa je Rehn priznal, da je dvostransko vprašanje postalo evropski problem, ter se vključil v njegovo reševanje. Najprej je predlagal mediacijo pod vodstvom Nobelovca Marttija Ahtisaarija, nato pa arbitražni tribunal.

Pogajanja pod Rehnovim okriljem so junija letos zastala, sledil je nepričakovan odstop predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja, nato pa sta nova hrvaška premierka Kosorjeva in premier Pahor 11. septembra na podlagi Rehnovega predloga dosegla prebojni politični dogovor.

Ta je po letu dni zastojev omogočil nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU in nato po vroči razpravi v obeh državah privedel do današnjega podpisa arbitražnega sporazuma, ki pa še mora biti ratificiran v obeh parlamentih, v Sloveniji pa bo šel tudi v ustavno presojo.

To je prvi sporazum o meji med Slovenijo in Hrvaško po letu 2001 – sporazumu tedanjih predsednikov vlad Janeza Drnovška in Ivice Račana, s katerim sta državi prvič določili mejo na morju. Sporazum Drnovšek-Račan je bil parafiran, v Sloveniji ga je potrdil tudi odbor DZ za zunanjo politiko, vendar nato ni dobil podpore v saboru in je propadel.

V odgovoru na vprašanje, zakaj verjame, da čaka tokratni arbitražni sporazum lepša prihodnost od sporazuma Drnovšek-Račan iz leta 2001, je Pahor opozoril na pomembno razliko: takratnega sporazuma hrvaški premier ni podpisal, tokratnega pa premierka je.

Poročilo o pogajanjih za sklenitev Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške z usklajenim besedilom sporazuma
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rok_tratar
08. 11. 2009 22.27
Strinjam se da je dobro za Slovenijo da se problem meje reši. Vendar rešujemo ga povsem v našem stilu! Večno, večno bomo očitno luzerski narod. Podpornikom sporazuma samo v razmislek...zopet ste zapravili dele slovenske zemlje...zelo poceni ste jih dali. Ko bodo posledice vidne tudi na Luki Koper in na našem transportnem sektorju, upam da jih boste nosili tudi vi vsi!!! Brez teritorialnega stika (ki ga sporazum ne predvideva!!!!!sicer ga Hr ne bi podpisala) bomo slej kot prej občutili tudi tudi v naši ekonomiji. Še investicijski nasvet...kupujte delnice Luke Rijeka!!
politik70
06. 11. 2009 10.47
Krasinius Zate imajo frej sobo v idriji!
politik70
06. 11. 2009 10.46
SherlockH06.11.2009, 09:300 Seveda Tadej ! Referendum mora biti! Bi pa zelo rad videl tebe med donatorji! Predvideam da si član volilne komisije in računaš na €€€€€ ! Sram naj te bo!
SherlockH
06. 11. 2009 09.30
Pa saj referendum ni napačen. Čas, ki bo namenjen njemu, bo produktiven, če predpostavimo, da bodo morali podrobno predstaviti argumente, ki mednarodno-pravno držijo vodo. Če argumenti ne bodo sloneli na slamnatih zadevah, bodo pridobili večino, Pahorju pa se bo podpora povečala.Vsekakor referendum mora biti, že zaradi nacionalnega vprašanja in absolutno večinske podpore. Toliko.
Krasinius
05. 11. 2009 15.59
Ti, udbavec zvani politik70, v Sloveniji ima oblast ljudstvo in ne nek Pahorček! Zapomni si to!
politik70
05. 11. 2009 12.42
Le zakaj je 80 % slovencev in ravno tako 80% hrvatov proti podpisu? Nekaj je razvidno iz tega odpora in kričanja! Sporazum je še boljši kot smo si lahko želeli! Seveda pa se z njim NIKOLI ne bomo vsi strinjali! Najhujši pri kritiziranju so Janševi Grasupelski vojaki! Sploh nimajo pojma kaj pišejo ! Samo da bi omogočili velikemu JJ da se dokoplje nazaj na oblast! Drage spoštovane Belouške! Ne bo vam uspelo!
scipio
05. 11. 2009 08.11
bravo tonček, s to svojo mislijo si pa zelo blizu bistva tega problema. mi smo pač mejni pravdarji na mikro ravni, zakaj ne bi bili še na makro, tj. državni? težava je le, da je naš makro za tavelik MAKRO EU, ZDA itd svet le mikro, a je hkrati tudi zanj vse bolj moteč. Zato, ker se ne more in ne more zrihtat. Pa se bo, boš videl...
Tonček Balonček
05. 11. 2009 07.16
Pa kako naj živimo brez sppora s Hrvaško? Vsi v Evropi imajo s sosedi nerešene probleme, a mi naj pa živimo brez tega? Kaj bodo počeli politiki? Kaj bo z bratoma Podobnik, Jelinčičem? Vprašajmo se, kako jim je pri srcu, od česa bodo živeli? Kaj res nimamo nobenega socialnega čuta?
Peter Kralj 1
05. 11. 2009 04.31
gLukas 04.11.2009, 22:20 1. kakšno vezo ima tvoje veleumlenje s tem člankom zgoraj? 2. ti ni znano, da je janševa vlada pred odhodom pripravila paket ukrepov, ki pa jih pahorjeva sploh ni hotela pogledati, kaj šele sprejeti? 3. po mojem skromnem mnenju čim prej osveži svoj trdi disk, da bo ponovno pričel delovati!
gLukas
04. 11. 2009 22.20
Dobervoznik,očitno sploh ne razumeš kaj ti govorim.Janša je bil na oblasti,takrat je govoril,da bo blokiral Hrvaško,ampak vedno je bil vmes neki če.Kar pa se tiče gospodarske rasti;gospodarska rast je bila visoka že ko je Janša postal premierBi pa moral pred volitvami sprejeti prve ukrepe proti recesiji pa jih seveda ni.Namesto tega sta z Bajukom vehementno trdila da pri nas recesije sploh ne bo.Ne vem kako sta si to predstavljala,cel svet bo zajela gospodarska kriza,samo Slovenije ne.Pahor je že pred volitvami opozarjal,da se nam bliža recesija pa ga je Janša označil za panikarja.No,zdaj mora pa Pahor popravljeti njegove napake,Janša pa še pljuva po njem in po njegovih ukrepih.
dobervoznik
04. 11. 2009 22.04
dl240580 Janša mi ni nič opral možgane, za razliko od vas pa kateri ste se že očitno rodili tak ko ste. Do sedaj nisem dobesedno omenjal, ampak dejstvo je, da je večina tistih ki zaupajo pahorčku iz Ljubljane. Je pa res da zame beseda ljubljančan pomeni velika žaljivka, saj vsi vemo kakšen slab način razmišljanja imajo brezdelneži!
nightangel
04. 11. 2009 21.01
Mislim da noben od nas ne bi imel nič proti,če bi bil sporazum podpisan, samo NE NA ŠKODO SLOVENIJE!
Marko Varga
04. 11. 2009 20.54
kako jih je Pahor utišal,ko je vprašal Janšo in Žerjava,kaj bi pa ona dva naredila,če bi se kdaj lotila dela..ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha...
nightangel
04. 11. 2009 20.49
mjtp 04.11.2009, 19:00 Svoj glas ste že oddali -1 Bravo Pahor! Končno en politik ,ki se zna z normalnim dialogom in pozitivno energijo nečesa dogovorit. Ko pa gledaš tega Janeza ti pa mine vsa volja do moških. Zopet ena,ki ne gleda kaj ima politik v glavi,ampak samo kakšne bave oči ima,zato pa je pri nas tako kot je...
milan68
04. 11. 2009 20.43
popolne podpore sem mislil na koncu...:D
milan68
04. 11. 2009 20.41
Vsa čast našemu predsedniku vlade Borutu Pahorju... nobeden nebi bil vesel da se zbudi sredi hrvaške vsaj izven časa dopusta ne :D je pa edino previlno da se zadeva rešuje... in sem na strani Pahorja! zakaj? Zato ker preblem se mora rešiti... kot je rekel Pahor"ta dva naroda nista bila nikoli v vojni" upam da nikoli ne bomo... eni tako Slovenci kot sosedje Hrvati bi radi da se zadeva nikoli ne reši... zato popolne popolne ne bo na nobeni strani.... PAHOR BRAVO!
kceh011
04. 11. 2009 20.32
ko gledam tega Pahorja se mi zdi da je nor..
Spegu
04. 11. 2009 20.24
Zbudite Majstra, mogoče ne bo poslušal političnega vodstva iz Ljubljane....... pa bo Trst naš, Gorica, pa vse do Celovca, Čakovca, do Reke, ... Kot sem že reku, pred davnimi časi so naši politiki zaj...li! Danes pa kar podpirajte naslednike klerikalcev (NSI, SDS, SLS) in liberalcev (LDS in ZARES), ki so vse to skuhali, komunisti (SD in DESUS) pa so plaho opazovali in nič naredili.
nightangel
04. 11. 2009 20.12
JADE7 04.11.2009, 16:32 Svoj glas ste že oddali 0 ahh......NIKOL vam ni prav !!!......ccc Seveda nam ni prav,ko vidimo da bodo celo Slovenijo zašenkali!
sumarum
04. 11. 2009 20.09
Upam, da bo končen rezultat te arbitraže vsaj blizu dogovora Drnovšek - Račan. Vse ostalo bo za Slovenijo velik poraz in velika izguba tako na nacionalni, kot tudi na gospodarski ravni. Slovenci si niti predstavljamo ne, kako zelo pomembna je odločitev teh arbiterjev. Hrvaška nima kaj izgubiti. Lahko edino pridobi. Mnogim Slovenčkom hlapčkom je pač edino to važno, da bodo še naprej lahko mirno pohajkovali poleti in zdaj že tudi jeseni ter celo pozimi po Hrvaškem. Nacionalnega naboja nam zelo manjka. Je že kar na kritično nizki ravni, za to pa so "zaslužni" naši politiki od osamosvojitve naprej.