Slovenija

Podpis protokola z AlpineBau je zakonit

Ljubljana, 15. 09. 2011 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protokol, ki je razjezil podizvajalce pri gradnji predora Markovec, je zakonit, prav tako tudi ne izključuje ali spreminja določb osnovne gradbene pogodbe, so se seznanili Darsovi nadzorniki.

Nadzorniki Družbe za avtoceste (Dars) so se na seji seznanili, da je protokol v zvezi z nadaljevanjem del na projektu izgradnje predora Markovec zakonit in ne izključuje ali spreminja določb osnovne gradbene pogodbe. Tako kaže mnenje strokovne službe Darsa in pridobljenega pravnega mnenja Inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje Maribor.

Med gradnjo predora Markovec
Med gradnjo predora Markovec FOTO: Aljoša Kravanja
Nadzorniki so se s podpisanim protokolom seznanili na seji 23. februarja letos. V začetku septembra pa je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države nadzornike pozvala, naj ji posredujejo dodatna podrobna pojasnila v zvezi s protokolom.

"Protokol, ki je po svoji vsebini akt operativne narave, saj opredeljuje dejanska vprašanja glede nadaljnje izvedbe javnega naročila, je v skladu z določili obligacijsko-pravne zakonodaje, zakonodaje s področja javnega naročanja kot tudi stališči sodobne prakse Sodišča ES ter kot takšen zakonit," je zapisano v mnenju.

Tudi v določila gradbene pogodbe protokol ne posega, temveč ostajajo v celoti v veljavi. "Odločitev naročnika, da javno naročilo izvede s preostalim izbranim ponudnikom, je v danih okoliščinah tako nedvomno legitimna, z vidika gospodarnosti pa smotrna in učinkovita, saj zagotavlja možnosti najhitrejše in hkrati najracionalnejše izvedbe preostalega javnega naročila."

Kot navajajo pravni strokovnjaki, do spremembe prihaja le pri izvajalcu pogodbe, vendar ne v smislu uvedbe novega izvajalca v obstoječe razmerje, temveč z zmanjšanjem števila izvajalcev, kar ni v nasprotju s pravili javnega naročanja. "Glede na veljavno zakonodajo za izvedbo javnega naročila nov razpis ni potreben," so zapisali na inštitutu.

Protokol razjezil podizvajalce

Pred časom je v javnosti zakrožila informacija, da naj bi Dars pri gradnji predora Markovec brez razpisa podpisal novo pogodbo. Vodstvo Darsa je, potem ko družba CPM zaradi stečaja ni mogla več nadaljevati del, podpisalo nov protokol o nadaljevanju del na projektu Markovec z le enim članom konzorcija, družbo AlpineBau. Po nekaterih navedbah naj bi bil nov dogovor v obliki, ki v nekaterih točkah bistveno odstopa od prvotne pogodbe.

Novica je med drugim močno razjezila podizvajalce, ki se že mesece borijo za poplačilo opravljenih del pri gradnji avtocest. Darsovo upravo so pozvali k odstopu, od vlade pa so pričakovali, da bo od uprave terjala tudi kazensko, ne le politično odgovornost.

V Darsu so že takrat dejali, da protokol o nadaljevanju del na Markovcu ni sporen in ni bil podpisan na skrivaj, še manj pa protipravno. Dars je protokol podpisal na podlagi zakona, zaradi insolventnosti CPM pa zgolj zahteval celotno izpolnitev pogodbenih obveznosti od drugega solidarnega dolžnika in pogodbenega partnerja, družbe AlpineBau, so zatrdili takrat.

Strokovno pravno mnenje
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
16. 09. 2011 10.24
V Sloveniji smrdi do neba....od gnilobe.
kiss-my-ass
15. 09. 2011 18.47
Če se krade vam ni prav.. ..če se dela racionalno (vsaj teoretično!) vam spšet ni prav... ..očitno vam je pogodu, če se le nekaj dogaja..kaj pa - to sploh ni bitno!