Slovenija

Janković in Grabus podpisala pogodbo

Ljubljana, 24. 12. 2008 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janković in Grabus sta na predbožični dan podpisala pogodbo o prodaji zemljišča za džamijo. Izteka pa se tudi rok za dopolnitev zahteve za referendum, ki jo je vložil Jarc.

Župan Ljubljane Zoran Janković in slovenski mufti Nedžad Grabus sta danes podpisala pogodbo o prodaji zemljišča za izgradnjo islamskega kulturnega centra.

Grabus se je županu zahvalil, ker je uresničil svojo obljubo iz predvolilnega časa, zahvalil pa se je tudi aktivistom islamske skupnosti, donatorjem in odvetniški pisarni Senica, ki so pomagali uresničiti nakup zemljišča. Pojasnil je, da je islamska skupnost z donacijami za nakup zbrala že več kot 1,6 milijona evrov, od banke pa je že dobila odobritev za kredit.

Janković in Grabus sta podpisala pogodbo o džamiji.
Janković in Grabus sta podpisala pogodbo o džamiji. FOTO: Dare Čekeliš

Podrobneje bo islamska skupnost javnost o nakupu zemljišča in financiranju obvestila v ponedeljek ali torek, je napovedal Grabus. Zdaj, ko je pogodba za nakup zemljišča za džamijo podpisana, Grabus pričakuje, da se bodo za donacijo odločili še tisti njihovi člani, ki niso verjeli, da bo do podpisa prišlo. Med donatorji so tudi podjetja iz tujine, Janković in odvetnik Miro Senica s sodelavci, ki so islamski skupnosti donirali stroške odvetniških storitev pri izvedbi nakupa.

Višina potrebnega kredita za nakup 4,57 milijona evrov vrednega zemljišča pa je odvisna od donacij, ki jih bo islamska skupnost še prejela. Rok za plačilo kupnine je osem dni od podpisa pogodbe.

Župan je prepričan, da je to samo prvi korak in da bo v tem mandatu dočakal tudi začetek gradnje džamije. Po novem letu bodo oblikovali komisijo in natečajne pogoje za izvedbo natečaja za pridobitev najboljše arhitekturne rešitve, je pojasnil Janković in napovedal, da bodo terminski načrt predstavili januarja.

Janković je med drugim pohvalil Rimskokatoliško cerkev, ker je podprla gradnjo džamije. Ljubljančane pa je prosil, da ne nasedajo pozivom na referendum, "kajti to je res ena oblika nestrpnosti, neumnosti. Mogoče pa se bo pobudnik te ideje premislil in ga bo srečala milost in bo ugotovil, da ima vsak vernik pravico do svojega objekta, kjer bo spodobno opravil svojo versko dolžnost".

Jarc bi rad referendum o džamiji.
Jarc bi rad referendum o džamiji. FOTO: POP TV

Kaj pa se dogaja z napovedanim referundomom, ni povsem jasno. Janković je namreč prejšnji torek, 16. decembra, napovedal, da bo še tisti dan Mihaela Jarca pozval k dopolnitvi zahteve za razpis referenduma. Če je to tudi storil, je 16. začel teči osemdnevni rok za dopolnitev, ki se potem takem izteče danes. Ali se je to zgodilo, nam na MOL niso znali pojasniti.

Janković je sicer že takrat napovedal, da referenduma ne bo razpisal in bo na ustavnem sodišču preveril, ali je dopustno, da meščani odločajo o tem vprašanju. Po županovi oceni takšno referendumsko vprašanje ni dopustno, Jarčeva dejanja pa je označil za ceneni populizem.

Ljubljanski mestni svet je sicer 24. novembra sprejel prostorski načrt, ki ob Parmovi ulici v Ljubljani predvideva gradnjo islamskega versko-kulturnega centra, in dal soglasje k prodaji zemljišča za džamijo. Župan je takrat dejal, da zapletov ne vidi, in zagotovil, da bodo izpeljali postopke v skladu z zakonodajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
29. 12. 2008 16.01
Če smo se pač prodali, upam da ne poceni. 50 milijard USA dolarjev jje poštena cena, da bomo Ljubljančani iz tega kaj dobili.
mjolnir
27. 12. 2008 02.30
JJ-a Zdaj si že povedal nekaj konstruktivnega, in v bistvu se strinjam, toda še vedno menim, da je nujno da vsaka kultura ohrani svojo samopodobo kar pretirano popuščanje tujim kulturam ogroža.
M-teorija
26. 12. 2008 22.14
DeusVult Dejstva, ki ti jih ne negiram, držijo.Hotu sem jih spregledat .Pomembnejše od tega kdo je bil prej in koliko časa, se mi zdi to kar nas kot narod in država lahko naredi boljše.Zato sem ti odgovoru z takšinimi argumenti in še vedno stojim za njimi. Zame so bili Jezus, Gandi in Sidarta veliki predvsem..., kaj čem ti razlagat saj veš.
mjolnir
26. 12. 2008 21.25
JJ-a A je to tvoj odgovor??? Jaz ti predstavim zgodovinska dejstva, ki si jih zamolčal (ali pa jih nisi vedel) ti pa se zalepiš za eno besedo in to popolnoma izven konteksta, ter recitiraš neke pamflete. Kaj je to. priročnik \"Čim bolj učinkovit način za de-evropeizacijo Evrope\". Spet se zatekaš floskulam in zvenijo bolj osladno in sluzasto kot blodnje nekega zaljubljenca.
12345s
26. 12. 2008 20.59
JJ-a, se strinjam. Hvala,pa lp.
M-teorija
26. 12. 2008 20.31
12345s Kako je lahko včasih z malo besedami povedati in narediti tako veliko. Takšni nas delajo velike.
M-teorija
26. 12. 2008 20.23
DeusVult Jaz se postavljam in si rečem, da si ne jemljem pravico da sem boljši od drugačnih. Jaz se postavljam in si rečem, če smo večinski je naša dolžnost da nismo mačehovski do manjšin. Jaz se postavljam in rečem da smo veliki po tem ker priznavamo manjše in jim dajemo enake pravice. Jaz se postavljam in rečem da sem zato Slovenec in samo zato in samo zato sem lahko ponosen.
mjolnir
26. 12. 2008 19.04
JJ-a Očitno si TI nekaj pozabil- Španijo so muslimanoi osvojili v svoem verskem osvajalnem pohodu in zato so kristjani tudi imenovali vojne z njimi rekonkvista- in mislim da zelo dobro veš kaj ta beseda pomeni in zakaj so to tako imenovali. Zdaj se ti lahko postavljaš in rečeš \"ja ampak po tako dolgem času to postane njihovo\" toda to tudi pomeni, da npr Indija ali celo Irska pripadata Britaniji, ker so pač tako dolgo držali te dele. Skratka, če so muslimani na silo prišli v Španijo, so tudi kristjani imeli pravico jih na silo pregnati.
M-teorija
26. 12. 2008 18.47
DeusVult \"nismo direktni potomci staroselcev! Avtohtono ljudstvo se je pač utiplo v zmes ki je ustvarila Slovence v srednjem veku\" Zato tudi gre da smo ZMES preteklosti (v vseh pogledih) in je nismo podedovali od naših prednikov temveč smo si jo sposodili od naših potomcev. Gre za živ organizem, ki se razvija in ne za nekaj absolutnega. Naša dolžnost do potomcev je da jo oplemenitimo naredimo boljšo vendar ne način kot si jo zamišljajo razni kriss714. Multikulturnost je eden od načinov. Sem ateist a ne jemljem nikomur pravice do veroizpovedi. Đamija če je narejeno po predpisih zato le stvar tukaj živečih muslimanov.
M-teorija
26. 12. 2008 18.28
DeusVult Očitno si spregledal muslimane v španiji od 8-15 stoletja, ki jih je nekdo prgnal, kdo le... Glede Đihada pa lahko rečem da sem proti vsakemu vsiljevanje vere. Pravzaprav sem proti vsakršnemu vsiljevanju pa naj bo to politično, naci,..navsezadnje tudi kulturno
mjolnir
26. 12. 2008 18.27
Spet trosiš samo liberalistične parole- \"pogovarjat se\". Žal nikoli ne moreš vedeti kaj ti bodo ambasaodrji določene kulture servirali ko hočejo ustvariti vtis, da je jihova vera nenevarna. Drugič, res je to kar praviš za bosanske muslimane, toda žal so zadnje čase tudi med njih našli pot razni vehabiji in ostala zalega iz raznih lukenj. Presenečen boš, toda poznam veliko Bosancev, in eno stvar sem ugotovil- čim manj so pobožni in čimbolj so evropski in svobodoumno tolmačijo islam, tem bližji smo. Če se meniš z kakim Arabcem, boš kaj hitro ugotovil koliko smo si tuji. Obstaja tudi identiteta in če bo demokracija uničila le to potem je tudi ona slaba. Demokracija NI multikulturalizem, ker moramo VSI (tudi muslimani) ohranjat svojo identiteto in ne ustvarjati nekih umetnih \"melting pot\" konstruktov v kateri izgubimo svojo identiteto eni in drugi. Ker se odpira vprašanje, kaj z tistimi ki niso iz tega kulturnega miljea, je odgovor preprost - prilagoditi se in asimilrati, svoje navade obdržati zase in ne iz njih delati \"javne dobrine\", ker nas večino ne zanima. Če kak Evropjec odide v islamske države enako velja zanj.
An-Nagm
26. 12. 2008 18.20
DeusVult26.12.2008, 17:55 Vidm,da nimaš pojma kar klamfaš v tri krasne saj veš kaj piše v naši ali potvoje v vaši USTAVI!!! 4l. člen (svoboda vesti) Izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju je svobodno. To pomeni da si lahko lepo tiho!!
12345s
26. 12. 2008 18.16
Dragi muslimani, tudi na Božič Vas imam rada, tako kot imam rada vse druge ljudi. LP.
M-teorija
26. 12. 2008 18.14
kriss714 Ko ti zmanjka moči argumentov se poslužimo argumenta moči (referenduma)
mjolnir
26. 12. 2008 18.08
JJ-a, nismo direktni potomci staroselcev! Avtohtono ljudstvo se je pač utiplo v zmes ki je ustvarila Slovence v srednjem veku. Ampak, bolj smo avtohtoni kot muslimani in drugo, islam ne sodi nikjer v Evropo, zato so muslimani csepovsod samo priseljenci. Deli Balkana so izjema. Poleg tega je tu še faktor naravne nevarnosti, ki jo ta religija predstavlja. Ne gre se le za terorizem ampak tudi za tim \"kulturološki džihad\", katerega je namen čimbolj zasaditi islam v vse pore neislamske kulture, namesto da ostane izključno v okolju priseljencev. Prav tako je nevarna tendenca, ki jo kažejo mnogi muslimani v Evrfopi in sicer, da bi islam postal dominantna religija in način življenja v Evropi, kar je seveda še slabše od jedrske vojne
M-teorija
26. 12. 2008 18.06
DeusVult26.12.2008, 17:550 TUd to deloma podpišem. Prvič govoriš o muslimanih, ki so daleč stran in ne o muslimanih, ki so že stletja prisotni v evropskem prostoru. Drugič pa je problem nepoznavanja kulture in običajev drugačnih. Zato se je potrebno začet pogovarjat in bomo morda ugotovili , da si nismo tako tuji. Omogočanje multikulturnosti omogoča podobno kot demokracija (kjer naj prevlada boljša ideja) napredek, vse ostalo je enopartijsko enoumje. Multikuturnost=demokracija=napredek UNI ali monokulturnost=enopartijsko enoumje=stagnacija.
mjolnir
26. 12. 2008 18.00
JJ-a, resda smo mešani, vendar ti tudi pretiravaš- kot prvo Avari in Obri so ENO IN ISTO! Drugo z nobenimi Turki se nismo mešali, razen če ne boš upošteval par pankrtov, ki so jih pustili z posilstvi. Z Rusi se prav tako nismo mešali, ker nikoli niso tu bili prisotni v večjem številu, ali lje časa. Francozi so prav tako prekratko bili tu, da bi lahko govorili da so dosti prispevali v slovensko kri.
M-teorija
26. 12. 2008 17.56
DeusVult JA zmenta se s kriss714-om KAJ SMO. Pa tud o tem a smo avtohtoni al nismo.
mjolnir
26. 12. 2008 17.55
JJ-a žal se ravno ravno ne morem strinjati. Preprosto ne morem spoštovati islama, ker vse kar govori sam o sebi, kar govorijo (z besedami in dejanji) toliki njegovi privržnci in zgodovina onemogočuje da ga spoštujem. Seveda to ne pomeni, da ne moremo živet v miru, ampak da ne moremo pomiriti med sabo naših in njihovih prepričanj in kultur. Preveč različni smo in lahko le sobivamo (predvsem vsak v svojem naravnem okolju) in to je vse. Multikulturalizem je nemogoč in celo nevaren, ker imamo zmes preveč različnih in nasprotojočih si idej. NJihov bog je njihov, naš je naš in nismo združljivi. Ostaja pa preprosta človečnost, kjer boš vsakemu pomagal (seveda ne pri džamiji, ampak pri osnovnih človeških potrebah, če je lačen ga zebe itd) pri kateri se ne vpraša katere vere je sočlovek in ali to vero maram in spoštujem ali jo ne, ampak le da je človek. To je edini način za mir, vsiljevanje spoštovanja in multikulturalizma pa vodi v nove vojne.
kriss714@amis.net
26. 12. 2008 17.48
Žalostno je, koliko vas je na Slovenskem še ovc, ki tako, kot v vaših časih jugookupacije slepo verjamete rdečim trobilom, potem se pa eksponirate s \"politično korektnimi stališči\", kakor na partijskem sestanku. (kjer so komunisti seveda zagovarjali genocidne ideje \"jugoslovanstva\") JJa, spet neka neumnost v tvojem stilu. Reductio ad absurdum. Sicer pa ti raje govori za svoje prednike. A vsi ki si jih naštel so \"oplemenitili\" tvojo familijo ? No, potem se pa tvoji neumnosti ne čudim več. Sicer pa mislim, da je ta debata že zdavnaj izguila svoj smisel. Gre le še za brezplodno prepričevanje prepričanih. Dejstvo je, da so eni \"za\" in smo drugi \"proti\". Rešitev je samo referendum. Volja ljudstva. Meni se pa o tej temi ne ljubi več prerekati.