Slovenija

Podobnik: Ne sme biti izpada letine

Braslovče, 23. 08. 2007 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obupani hmeljarji so razdejanje, ki ga je na posevkih povzročilo petkovo neurje, pokazali še okoljskemu ministru.

Nastalo škodo bo ocenilo obrambno ministrstvo
Nastalo škodo bo ocenilo obrambno ministrstvo FOTO: POP TV

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je obiskal občino Braslovče, v kateri je petkovo neurje s točo in močnim vetrom povzročilo za več kot štiri milijone evrov škode na kmetijskih pridelkih in poslovno-stanovanjskih objektih. "Hmeljarji in vsi ostali, ki jih je neurje prizadelo, lahko pričakujejo usklajeno delovanje vseh resorjev, od kmetijskega, okoljskega, šolskega, predvsem pa obrambnega ministrstva, ki bo prvo pripravilo poročilo o škodi in ga predstavilo vladi," je v izjavi za javnost povedal Podobnik.

Ob tem je ocenil tudi, da so savinjski hmeljarji doživeli naravno katastrofo, saj so izgubili tretjino hmelja.

Pojasnil je tudi, da veljavni zakon o odpravi posledic naravnih nesreč omogoča, da gredo ministrstva v postopke za odpravo škode, vendar pa je trenutno v postopku sprememba tega zakona. Prav pri teh spremembah, tako Podobnik, je treba biti pozoren na gradbene objekte v hmeljiščih, kot so hmeljske žičnice, ter za obnovo tovrstnih objektov delno zagotoviti državni denar.

Kako čim prej do pomoči?

Podobnik je prizadetim ponudil vso pomoč
Podobnik je prizadetim ponudil vso pomoč FOTO: POP TV

Kot je dejal minister, veljavni zakon o odpravi posledic naravnih nesreč predvideva dolge postopke za pridobitev pomoči, zato bodo ponovno pregledali ta zakon in skušali ugotoviti, ali obstajajo načini za čim prejšnje nakazilo pomoči prizadetim v petkovem neurju.

"Na vladi je, da prispeva svoj delež, tako da ne bi izpadla nobena letina. Škoda bo zagotovo presegla zakonski limit, prvi sanacijski program, ki bo tudi finančno ovrednoten, bomo pripravili, ko bo obrambno ministrstvo predstavilo poročilo o nastali škodi," je poudaril Podobnik.

V neurju je bila močno poškodovana tudi osnovna šola v Braslovčah
V neurju je bila močno poškodovana tudi osnovna šola v Braslovčah FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali so ga hmeljarji seznanili s svojimi pomisleki glede odstranjevanja hmeljevine in podrtih gradbenih objektov iz hmeljišč, je Podobnik odgovoril, da se je z njimi pogovarjal tudi o tem. Dogovorili so se, da v prihodnjih dneh na skupnem srečanju poiščejo ustrezno rešitev in tako odpravijo možnost nastanka divjih odlagališč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bostjan Petek
25. 08. 2007 18.29
hinko.murovec Ne piši kozlarij ker to je ČIST za lase privlečeno kar pišeš in se drugič raje zadrži takih bedarij kej nimaš pojma!!!!!
hinko.murovec@siol.net
24. 08. 2007 15.38
Kaj je boskopetek , a se bojiš , da bi se kdo zbrihtal in nehal financirat take kot si verjetno tudi ti, ki molite, za točo, potem ni treba nič delat samo še državo pomolzeš in amen. Zakaj ne velja to za vse? Ko nam navadnim kaj pogori , razbije toča ali zalije voda ni brez zavarovanja nič. Vi pa bi lepo dobičke v žep, škodo moramo pa vsi plačat , da se lahko lepo redite na naš račun. To je res prava demokracija. LP
Bostjan Petek
24. 08. 2007 10.40
lyinx01 Najprej se pozanimej kako stojijo zadeve pol pa pametuj!!!! NE GOVORI PA SE NE RAZBURJAJ ČE NE POZNAŠ STVARI!!!
Bostjan Petek
24. 08. 2007 10.40
lyinx01 Najprej se pozanimej kako stojijo zadeve pol pa pametuj!!!! NE GOVORI PA SE NE RAZBURJAJ ČE NE POZNAŠ STVARI!!!
lyinx01@volja.net
24. 08. 2007 10.26
Mene pa zanima zakaj hudiča nimajo zavarovano saj moraš imet zavarovan še je*** avto ne pa eksistence...pol pa naj država rešuje a ne?? me zanima če bi država tut kakemu podjetniku ki bi mu zgorelo pomagala ali bi pa rekli maš zavarovano torej...
kriss714@amis.net
24. 08. 2007 00.25
Ja hmelja pač ne sme zmanjkat, ga rabijo v laškem. he he. Strateški material, pa so sposobni še vojsko vplest v to. Bo prav zabavno gledati, kako se s patrijam obira tisti hmelj, ki ga ni. ha, ha
Bostjan Petek
23. 08. 2007 22.39
Kako vezo ima zdej obambno ministrstvo pri tem tut men ni čist nič jasno?! Res nevem zdej zakaj bi obrambno ministrstvo pripravilo poročilo o škodi? Zakaj pa imamo potem kmetijsko ministrstvo? Sej hmeljarstvo spada pod eno vrsto kmetijstva ali ne? Se že tukile na samem začetku nekam sumliv obnaša tale Janševa vlada, ki je treba škodo ocenit, kako se bodo šele potem obnašali ko bo treba denar nakazat? Ajde.
hinko.murovec@siol.net
23. 08. 2007 20.18
Ljudje jaz ne razumem nič več. Ko bo OBRAMBNO Ministrstvo pripravilo poročilo o nastali škodi ???? Dobro kam hudiča spada hmeljarstvo ?? Zakaj imamo potem kmetijsko Ministrstvo, pa morda Okoljsko , ne Obrambno ureja področje kmetijske škode. Da so uničili SOVO in sedaj vojska ( JJ ) lahko vohuni neovirano OK. Da bodo urejali kmetistvo vojaški generali očitno v Sloveniji OK. Povejte mi ali naj oddam vlogo za vrtec na Ministrstvo za obrambo . To je res dežela tisočerih čudes. LP
eastpa123@gmail.com
23. 08. 2007 19.02
Tale Podobnikov kljukec bi se moral tako kot njegov bratec čimprej speljati iz politike. Svet bo takoj boljši.