Slovenija

Podnebje – eno najbolj občutljivih vprašanj tisočletja

Koebenhavn, 18. 12. 2009 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski premier Pahor kot ključno vprašanje v podnebnih pogajanjih vidi pravičnost razdelitve bremen. Razvite države bi po njegovem mnenju morale prevzeti večje finančno breme, predvsem iz zgodovinskih razlogov.

Pahor poudarja, da je ključno pri doseganju dogovora o podnebnih spremembah pravičnost razdelitve bremen.
Pahor poudarja, da je ključno pri doseganju dogovora o podnebnih spremembah pravičnost razdelitve bremen. FOTO: Reuters

Ključno politično vprašanje v podnebnih pogajanjih je pravičnost razdelitve bremen za trajnostni razvoj vseh, je danes ob robu podnebnega vrha v Koebenhavnu poudaril premier Borut Pahor. Ob tem je podal svojo oceno, da podnebne spremembe in boj proti njim postajajo eno najbolj občutljivih vprašanj tega stoletja ali morda celo tisočletja. "Nobeno veliko globalno vprašanje ni tako hitro prišlo pred voditelje držav s predlogi za njihovo reševanje kot podnebne spremembe," je poudaril Pahor in pojasnil, da je to najbrž zato, ker "nihče ni izvzet, naj bo kriv ali nedolžen, vse zadeva v približno enaki meri".

'Razvite države naj prevzamejo večje finančne breme'

Za dogovor je po njegovem ključno, da razvite države prevzamejo večje finančne breme, saj so to dolžne storiti iz zgodovinskih razlogov in na podlagi obstoječih zmožnosti. "Tu gre zdaj za vprašanje, za kolikšno razmerje finančnih zneskov bo šlo in ali bodo države v razvoju privolile v nadzor porabe sredstev za ta namen," je pojasnil.

Še eno srečanje?

Pahor je ob tem nakazal možnost še enega srečanja v prihodnjih dneh, ki bi bilo nekakšno nadaljevanje te konference, če dogovor ne bo dosežen danes. Povedal je tudi, da utegne danes še enkrat zasedati Svet EU, da bi dosegli dogovor na ravni EU, ker so se pri teh vprašanjih pojavile "nekatere zadrege".

Zaveze EU

EU se je z zakonodajo zavezala, da bo izpuste zmanjšala za 20 odstotkov do leta 2020 v primerjavi z letom 1990, in obljubila, da bo cilj zvišala na 30 odstotkov, če bodo zaveze drugih enako ali bolj razvitih držav, predvsem ZDA in Japonske, primerljive. Prav tako je EU napovedala podnebno pomoč državam v razvoju v višini 7,2 milijarde evrov, a zahteva transparentnost pri njeni porabi.

Pahor je ob tem še poudaril, da je "prihodnost razvite Slovenije v bistvenem povečanju naše pozornosti na okoljski element trajnostnega razvoja". "Ključno vprašanje za Slovenijo je, ali bomo znali izhodno strategijo povezati z implementacijo zelene politike," je opozoril.

Na kateri strani bo Slovenija?

Med državami v svetu bodo vedno razlike, a vprašanje, ki se po njegovih besedah postavlja, je, na kateri strani bo Slovenija. "Slovenija mora biti na strani tistih, ki se z zeleno tehnologijo uvrščajo v konkurenčen del sveta," je poudaril. To pa pomeni trajnostni razvoj s poudarkom na okolju.

Gre za eksistenčno vprašanje

"Kar se je zdelo pred petimi leti akademsko, je danes eksistenčno vprašanje," je še opozoril premier. Če se bo Slovenija umestila v trend razvitega sveta, potem se ji po njegovih besedah za prihodnost ni treba bati. "Investirajmo danes in pojdimo z razvitim svetom naprej," je pozval.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
19. 12. 2009 17.03
kot vedno naklada brezsmislice. Treba je odpraviti vzroke in s tem tudi slabe posledice. Razdeljevanje denarja tistim, ki so in bojo utrpeli škodo je neumnost brez primere. Posledice bojo vse hujše in kmalu ga ne bo denarja, ki bo zadoščal. To je kot da bi gorečemu v požaru povedal, da bi tisti, ki so sprožili ogenj morali poslati nekaj denarja za novo obleko...
LomilkaSrc
19. 12. 2009 07.45
DrMatilda na žalost imaš prav. sem bil na finskem in sem videl koncept stavb. preprosto učinkovito. pri nas se pojavlja tehnologija , ki je v razvitem svetu zastarela. zgleda kot da nekdo poskuša zaslužiti z ostanki v skladiščih na enak način kot nam je telekom vsiljeval ISDN.
WikiX
18. 12. 2009 23.04
Menda je zadnje čase kul, če si za vreme ter spremljajoči show in biznis. Hecno pa je, da pride pri teh najbolj resnih zadevah, Pahorjeva doktrina ogromne porabe energije, brez da bi se kaj premaknilo, še bolj so izraza. Dejansko nimamo nobene predstave, kaj se dogaja v svetu in le čakamo, kam nas bo odnesel veter. Pred leti, so pri nas menjavali luči. Obregnil sem se, da so stare prav tako svetile in niso nove buče nič lepše, če pa gremo v skupno investicijo, dajmo vgraditi novejšo tehnologijo, kot so LED ter varčne žarnice, solarna in veterna podpora in podobno. Kot bi pravkar padel iz Marsa in govoril Zimbabvejcem. Par razgledanih me je le opomnilo, da ga ni čez stare žarnice in da bo cena nepremičninam zato še zrasla. Le par let pozneje, so v Evropi prenehali proizvajati ta Edisonov čudež, o cenah nepremičnin oziroma trendu, pa se nima smisla sekirati. Dejansko je edina zelena tehnologija prihodnosti na trgu, Kitajske vrtne solarne lučke in podobna cenena šara. Le peščica tistih, ki imajo domišljija, predvsem pa denar, si je privoščilo pravo stvar, kot so sistemi toplotnih črpalk, solarna in druga inštalacija, kot del koncepta pametnih hiš. Ostalo je začetek industrijske revolucije. Kdor pa pokaže samoiniciativo in si upa celo predlagati konkretne projekte, ga preganjaja lokalna oblast ter itak preglasi post komunistična oligarhija, s svojimi skrajno zahojenimi, vendar donosnimi posegi, ki jih isti ljudje izvajajo po ustaljenih postopkih, še iz juge, le veliko dražje. Zdaj bodo recimo, na predlog peščice, v najtežjih časih vložili v drag, zastarel projekt prenoove inštalacije, ki čez deset let ne bo imel smisla. Večina ostalih uboga. Zato menim, da bi se lahko mogoče najprej nehali sprenevedati doma, preden se za reklamo, štulimo med daleč razvitejše civilizacije, ker postajamo že prav patetični, s svojim ignoriranjem realnosti.
think_twice
18. 12. 2009 19.05
Tekmujemo kdo bo povedal v Copenhagnu večjo neumnost, mogoče pa zmagamo!
Bartolomeus
18. 12. 2009 18.30
Najbolj občutljivo in najbolj pereče vprašanje, vsaj za Slovence, je ta trenutek vprašanje, kdo in kako nas bo potegnil iz kakca, kamor nas je pahnil prav ta, ki ga skrbi podnebje
Bartolomeus
18. 12. 2009 18.24
Najbolj občutljivo in najbolj pereče vprašanje, vsaj za Slovence, je ta trenutek kdo in kako nas bo izvlekel iz drreka kamor nas pahnil prav ta, ki ga skrbi podnebje.
SherlockH
18. 12. 2009 18.21
Pahor ve toliko o podnebnih spremebah kot o prehrabenih navadah kamel,ki jih je dobil v dar.
Adolph
18. 12. 2009 18.12
Vsaka drzava odrejen odstotek bruto socialnega produkta in obvezno kontrolirano v sledecih desetih leti zmanjsati zasmrajevanja atmosfere za dvajset procentov ,ce ne si lahko zacnemo kopati jame . . . . .
CezDrnInStrn
18. 12. 2009 18.02
Pahor, doma ne moreš pošlihtati stvari tam jih pa boš ! Obame ne bo, ker ve da je zadeva propadla, TI boš pa mal € porabil, da boš komunistične ideje širil LOL !
dolzvlado115
18. 12. 2009 17.57
mater je pameten,ken namreč