Gospodarstvo
Oglas

Podnajemnik iz nočne more

Ljubljana, 19. 07. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zgodba Mateja D. dokazuje, da nikoli ne vemo, kaj nam oddajanje stanovanja lahko prinese. Zato je dobro, da smo pripravljeni na vse, tudi na črne scenarije.

Matej D. se je pred meseci odločil oddati v najem podedovano stanovanje. Skrbno ga je obnovil in poiskal najemnika. Za dvosobno stanovanje sta se zaradi bližine fakultete najbolj zagrela brat in sestra, ki sta prišla študirat v Ljubljano. Starša sta jima plačala varščino in zagotovila redno plačevanje najemnine. Dogovorili so se za hišni red in podpisali pogodbo. Matej je bil navdušen – prvič oddaja stanovanje in res ima veliko srečo, da je dobil tako mirna in vestna študenta!

Generali PR
Generali PR FOTO: Generali PR

Na prvi pogled idealen scenarij, pa se je hitro sprevrgel v nočno moro. Vsakodnevne pritožbe sosedov zaradi zabav pozno v noč, uničene stene, razbita okna, polomljena oprema,… Matej se je z najemnikoma večkrat pogovoril, a težave so se nadaljevale. Na eni izmed nočnih zabav se je med razgrajanjem prevrnila omara in poškodovala oba najemnika. Zdaj sta z odškodninskim zahtevkom od Mateja zahtevala poplačilo škode, ki sta jo utrpela.

V Sloveniji je bilo samo v prvi polovici 2016 sklenjenih 3.830 novih najemnih razmerij.

Podobna številka tudi v letu 2017 kaže na to, da najemnina lastniku nepremičnine še vedno predstavlja dobrodošel dodaten zaslužek. Toda pozor – namesto zaslužka lahko oddaja nepremičnine hitro postane strošek. Zato ustrezno zavarovanje nikakor ne bo odveč!

Ko sta se najemnika le izselila, je Matej poiskal nova. Dan pred njunim prihodom v stanovanje, pa je v njem prišlo do izliva vode. Kljub sklenjeni pogodbi, se zato nova najemnika nista mogla vseliti. Matej je tako izgubil še dodatni zaslužek.

Vse kar je ostalo od Matejevih sanj o prijetnih in neproblematičnih najemnikih ter redni najemnini, s katero bi poplačal kredit za svoj avto, so bili jezni sosedi, uničeno stanovanje in visoki stroški.

Kaj storiti v tem primeru?

Črni scenarij, ki se je pripetil Mateju, se lahko zgodi tudi vam! Nepremičnine so običajno sicer zavarovane, a le za najbolj klasične primere, kot so požar, izliv vode, lom stekla, itd… Ta zavarovanja ne vključujejo škode, ki jo na nepremičnini, pohištvu in ostali opremi povzroči najemnik. Prav zato je zavarovalnica GENERALI med prvimi na trgu pripravila nov paket – PaketDom RENT!

Mateju bi takšno zavarovanje povrnilo stroške škode, ki sta jo v njegovem stanovanju povzročila najemnika, zavarovalo pred njunim odškodninskim zahtevkom in izgubo najemnine, ki je nastala zaradi izliva vode. Njegov spanec bi bil zato kljub težavam gotovo lažji.

S tem, ko se boste odločili za zavarovanje in sklenili najbolj ustreznega, boste dobro poskrbeli za svoje premoženje in zaslužek ter se znebili skrbi.

Naročnik oglasa je GENERALI d.d.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3