Slovenija

Vsi trije osumljenci v sodnem pridržanju

Celje/Ljubljana, 27. 01. 2011 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./V.L./K.H./B.K./STA
Komentarji
194

Za celjskega sodnika Milka Škoberneta, osumljenega jemanja podkupnine, so po zaslišanju odredili sodno pridržanje. Pred tem pa mu mandatno-volilna komisija ni podelila imunitete. Tudi druga dva osumljenca ostajata v sodnem pridržanju.

Sodnika Milka Škoberneta so policisti včeraj odpeljali na zaslišanje.
Sodnika Milka Škoberneta so policisti včeraj odpeljali na zaslišanje. FOTO: Jaka Adamič/Dnevnik

Za celjskega sodnika Milka Škoberneta, osumljenega jemanja podkupnine, ki so ga pripeljali pred preiskovalnega sodnika v Ljubljani, je bilo odrejeno sodno pridržanje za 48 ur, je po zaslišanju povedala vodja posebne skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu Blanka Žgajnar.

Iz Celja so k preiskovalnemu sodniku v Ljubljano odpeljali še druga dva osumljenca, celjskega podjetnika Esada Ramića in prvega moža Komunalnega podjetja Laško Marjana Salobirja. Tudi zanju je preiskovalni sodnik odredil sodno pridržanje. Zaslišanje pri preiskovalnem sodniku se bo nadaljevalo v petek ob 11. uri.

Pred preiskovalnega sodnika so Škoberneta lahko pripeljali po tem, ko je mandatno-volilna komisija državnega zbora sklenila, da mu ne podeli imunitete. To je omogočilo, da se za sodnika lahko odredi pripor in da se zoper njega lahko začne kazenski postopek.

Komisija je o imuniteti odločala na zahtevo vrhovnega državnega tožilstva in po predhodno pridobljenem mnenju sodnega sveta. Predlog bodo sedaj posredovali državnemu zboru, ki bo o tem odločal na naslednji redni seji.

Predsednik mandatno-volilne komisije Bojan Kontič (SD) je spomnil, da se redna seja začne že prihodnji ponedeljek. Kontič je tudi pojasnil mnenje sodnega sveta, ki je predlagal, da postopek teče naprej. Sodni svet prav tako soglaša s priporom. Podatka, ali se je Škoberne morda skliceval na imuniteto, Kontič nima.

Kot je znano, so kriminalisti včeraj na območju Celja v okviru preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije pridržali tri osumljence. Med njimi je najbolj odmevalo ime Milko Škoberne, saj gre za celjskega okrožnega sodnika, ki dela na kazenskem oddelku. Da je Škoberne res eden izmed osumljencev, je potrdil predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki je dodal, da je celjski okrožni sodnik osumljen kaznivega dejanja v zvezi z zlorabo sodniške funkcije.

Po neuradnih informacijah naj bi se vse vrtelo okoli odprave mednarodne tiralice in s tem pripora za Esada Ćehajića, ki je pred leti zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami, pobegnil na Hrvaško. Ćehajić naj bi bil za svojo prostost pripravljen plačati, posrednika pri teh dogovorih pa naj bi bila po poročanju 24UR prvi mož Komunalnega podjetja Laško Marjan Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić.

Esad Čehajič
Esad Čehajič FOTO: Policija.si

Ćehajić Škobernetu plačal 9.000 evrov

Esad Ćehajić je za oddajo Svet na Kanalu A potrdil, da je sodniku Škobernetu plačal 9.000 evrov za to, da mu je celjsko okrožno sodišče odpravilo pripor. Potrdil je tudi, da sta bila posrednika pri tem njegov znanec Esad Ramić ter "sodnikov sosed". Ob tem Svet navaja, da direktor Komunale Laško Marjan Salobir živi blizu Škoberneta.

Iz sklepov okrožnega sodišča v Celju iz 12. novembra 2010, predal naj bi jim jih sam Ćehajić, pa je razvidno, da je sodni senat, ki mu je predsedoval prav Škoberne, ugodil Ćehajićevi prošnji za odpravo pripora. Ćehajić je namreč v priporu čakal na sojenje zaradi posredovanja pri prostituciji.

Škoberne je v tistem sklepu navedel, da Ćehajić obljublja, da se med nadaljnjim kazenskim postopkom ne bo skrival, odšel neznano kam ali oviral kazenskega postopka, poroča Svet. V oddaji so še navedli, da se je Ćehajić, ko bi moral za dve leti v zapor, sedem let skrival v tujini, dokler primer ni zastaral. To je za Svet potrdil tudi sam Ćehajić.

Bo Škoberne brez zagovornika?

Po neuradnih informacijah naj bi bil Škoberne na včerajšnjem zaslišanju brez odvetnika, ni pa še jasno, ali bo zagovornika sploh iskal.

Kot nam je razložil predstavnik policije za področje kriminalitete Drago Menegalija so se včeraj preiskovalna dejanja zaključila, danes pa so nadaljevali z zbiranjem obvestil in pregledov predmetov, ki so jih zasegli.

Kar se zaslišanj osumljencev tiče, je Menegalija razložil, da je to sestavni del postopka, tako kot pregled dokumentacije in zbiranje obvestil. Na podlagi tega bodo policisti sestavili kazensko ovadbo z namenom predvidene privedbe osumljencev pred preiskovalnega sodnika.

V oddaji 24UR so sicer poročali, da naj bi policija imela trdne dokaze o jemanju podkupnine, saj naj bi vse tri osumljence že dlje časa spremljala in opazovala.

Premier Borut Pahor meni, da je prav, da se nepravilnosti v sodstvu razkrijejo. Po njegovo namreč tako pokažemo, da pravna država dela, da smo vsi enaki in da je treba vsakemu pravično soditi. Na vprašanje, ali bi Škoberne moral ohraniti imuniteto, Pahor ni želel odgovoriti, saj pravi, da nima osebnega mnenja o tem in da ni poznavalec.

Sodni svet obsoja sodnikovo dejanje

Sodni svet je sporočil, da "najostreje obsoja vsako koruptivno ali drugo protipravno oziroma neetično ravnanje, še posebej takšno ravnanje sodnikov." V zvezi z aktualnim sodnim postopkom zoper sodnika Škoberneta pa pričakuje, "da bodo v tem postopku v najkrajšem možnem času in celovito ugotovljena vsa pravno pomembna dejstva ter da bo v skladu s pravnim redom sprejeta pravična sodna odločitev.“

V postopku še ena sodnica

A Škoberne ni osamljen primer. V postopku je po poročanju 24UR tudi sodnica Lena Medič, ovadena zaradi domnevnega kaznivega dejanja oškodovanja tujih pravic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trzinka456
02. 02. 2011 11.34
ja zelo civilizirani ljudje... pa grejo takle napadit novinarko.
smosezatoboril
31. 01. 2011 18.45
Sedaj vemo zakaj ima Justice (ikona nad vrati vhodov v sodišča zavezane oči). Pa naj gre navaden smrtnik iskati pravico na sodišča? Pa si še potem njihove plače poglejte. Saj ni čudno da pred sodniki še politiki klonejo. Vem da ni pošteno do tistih nekaj ki so pošteni, ampak večino jih je skorumpiranih, verjemite, nekaj ostalih neodločnih in preveč socialnih, tisti ki so tapravi in sodijo res tako kot se reče, pa jih hitro po glavi dobijo, če obsodijo koga izmed lobijskih kartelov. Šele sedaj se nam razodeva naša poštena Slovenija. Na Siciliji in na balkanu je kriminal odkrit in ko se ga oragni pregona lotijo, lahko očistijo državo. Lahko zagotovijo nazaj vrednote in narodovo kredibilnost. Kaj pa pri nas? Kaj so že to vrednote? Kdo upa to razložiti svojim otrokom? Kdo jim upa zagotoviti, da bodo ob upoštevanju vrednot v življenju nekaj dosegli in imeli varno prihodnost? Jaz si ne upam več. V Sloveniji že nekaj časa ne več.
Novorazodetje
28. 01. 2011 18.45
Takšno vlado in organe, ki delujejo za vlado si nismo zaslužili. Prejšnja je bila tudi slaba. Kje naj dobimo boljšo? Morda v kakšni banana republiki v Afriki.
ralu
28. 01. 2011 13.37
Pravna država
dule100
28. 01. 2011 08.36
Enostavno si ne smemo in ne moremo dovoliti še dve leti te vlade. To bi pomenilo dokončen moralni in gospodarski propad te države !
k121
28. 01. 2011 08.34
ČE BI HOTELI DA ZAPREJO VSE TAJKUNE IN SKOROMPIRANE DRŽAVNE OSLUŽBENCE BI IMELI PREMALO 3 ZAPORE KOT SO DOB.
Dragica Ergaver
28. 01. 2011 08.33
trese se gora....a rodi se miš....ali pa še ta ne...
TAO
28. 01. 2011 08.23
KA BRIŠETE RESNICO!!!!!!!!!!KJE JE SLOBODA GOVORA!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
28. 01. 2011 08.18
Kdo bo pa za tistega mopsija zdal skrbel?
cirenij
28. 01. 2011 08.17
Čudim se, da se je pri svoji plači prodal za 10.000E. Je pa res sila. Če bi jih imel, bi se rešil vseh nadlog. Ampak kdor ima možnost jo pač ima.
TomcaT69
28. 01. 2011 08.10
...ja, le glejte 24ur da boste objektivno in nepristransko obveščeni o dogajanjih v Sloveniji in po svetu. Aja, pa na Svet na kanalu A ne pozabit, tudi oni so primeren program za to! hehehe :))
haven
28. 01. 2011 08.02
komentar na izjavo Pahorja: Naj se pokaže, da pravna država deluje.... žalostno, da pravno državo gradi na enem samem primeru in še ta ni ne vem kaj pomemben za državo oziroma verjetno nima ne vem kakšnih vez pri glavnih glavahi države... začeti bi moral pri samem vrhu... mogoče bi moral začeti pri sebi??? ne bi bilo slabo
Sanela Simonic
28. 01. 2011 08.02
gledajte 24 ur in potem pisite....ni se skoberne prodal za 9000e ampak za 9000e je samo umaknil tiralico potem je se zahteval nekaj vec 10000e!!!!!je bil pozresen pa ja dobil svoje!!!ocitno se ni drzal reka bolje vrabec v roki kot pa golob na strehi!!:))))
Sanela Simonic
28. 01. 2011 07.54
pa naj ti smrdi vsak ima svoje misljenje!!!!!
sasko-1
28. 01. 2011 07.52
Komu sploh še zaupati se sprašujem!??? ima pa redhodnik prav, ko pravi, da so ga dobili z 9-imi jurji v žepu. naj mu ocenijo celotno premoženje podelijo z njegovimi plačami pa se bo pokazala razlika!!
comment123
28. 01. 2011 07.44
SODNIK??? ROKA PRAVICE??? KOMU LE, LAHKO ČLOVEK ŠE ZAUPA??? HUDIČ SE JE NASELIL V DUŠE IN RAZJEDA IN UNIČUJE VSE KAR JE DOBREGA BILO V ČLOVEKU, TO RAZKRIVAJO TUDI TAM, KJER SE Z GOSPODARSTVOM SPLOH NE BI SMELI UKVARJATI, V CERKVI!!! KDO BO USTAVIL TA VLAK?
Spetsnaz
28. 01. 2011 07.42
TO BI BILO ZANIMIVO ! predator21 28.01.2011, 01:40 0 aja..se to...Okrajno sodisce kazenski oddelek v Ljubljani je ugotovilo da obstaja dovolj dokazov za vlozitev obtoznice zoper 14 sodnikov in 4 tozilce....opravilna stevilka KPD 20565...hahahaha...Pahor kaj pa pravis na to?
kockam
28. 01. 2011 07.17
pinkyy16 z devetimi v žepu so ga ujeli koliiko jih je pa prejel v svoji karieri pa ....
lustracija
28. 01. 2011 07.14
Izjava Sodnega sveta je sramotna in podla. Ravno Sodni svet je odgovoren za razbohoteno korupcijo sodnikov. Ta organ nikomur ni odgovoren, torej pomeni, da počne kar hoče. Na stotine prijav korupcije, ki jih Sodni svet prejema, enostavno zamolči, seveda predtem obvestijo skorumpiranca, da zakrijejo sledi. Brez Sodnega sveta pa noče nihče ukrepat. POZIVAM SODNI SVET, DA JAVNO OBJAVI VSE PRIJAVE, O NEPRAVILNEM DELU SODNIKOV, KI JIH JE PREJEL. To bo veselica.
mraxxx
28. 01. 2011 07.10
Na hitro obsodit, potlej pa ne v zapor, ampak v hišni pripor, blokirat vse imetje za 30 let in naj opravlja družbeno koristna dela (pometanje cest, kamnolom ročno, pobiranje smeti) za plačilo 255 EUR/mesec. Na hrbet pa napis - prejemal sem podkupnino, zato moram sedaj delati. Tako delajo v eni državi v ZDA in je precej bolj učinkovito kot zapor, kjer ga moramo za povrh še mi živeti, ki delamo pošteno.