Gospodarstvo

Podjetniki med dvema ognjema: tujina jim zapira vrata, poslovanje pa jim sedaj otežuje še država

Ljubljana, 16. 02. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
415

Številna slovenska podjetja, ki svoje delavce pošiljajo na delo v tujino, so na začetku leta naletela na oviro. Zaradi nove zakonodaje so namreč ostali brez obrazca A1, saj so pogoji za njegovo pridobitev strožji. Namen novega zakona je namreč preprečevanje zlorab in kršenje pravic delavcev, pri čemer na obrtni zbornici opozarjajo, da je država z zakonom ogrozila preživetje številnih podjetij.

Letošnje leto je prineslo kar nekaj novosti slovenskih podjetjem, ki pošiljajo svoje delavce v tujino. 1. januarja je namreč stopil v veljavo zakon o čezmejnem opravljanju storitev, ki že povzroča sive lase številnim slovenskim podjetnikom. Ti so besni, ker so se znašli med dvema ognjema. Na eni strani so tuje države, ki jim postavljajo birokratske ovire in jim onemogočajo poslovanje, na drugi strani pa s svojimi strogimi zakoni lastna država, opozarjajo.

Od 1. januarja letos je v veljavi zakon o čezmejnem opravljanju storitev, ki že povzroča sive lase številnim slovenskim podjetnikom.
Od 1. januarja letos je v veljavi zakon o čezmejnem opravljanju storitev, ki že povzroča sive lase številnim slovenskim podjetnikom. FOTO: iStock

Vsako slovensko podjetje, ki posluje z državami članicami EU in tja pošilja svoje delavce, mora za vsakega delavca pred napotitvijo čez mejo pridobiti obrazec A1, ki omogoča, da se za osebe, ki v okviru čezmejnega izvajanja storitev začasno opravljajo delo v tujini, še naprej uporabljajo slovenski predpisi o socialni varnosti. Ta obrazec sicer ni novost, so pa novost pogoji za njegovo pridobitev, ki so strožji, zaradi česar so številni podjetniki z letošnjim letom ostali brez posla s tujino. "Do 31. decembra lani ni bil problem dobiti obrazcev A1. S 3. januarjem letos pa firma ne more dobiti obrazcev. Razlagajo nam, da naj bi bil zakon v veljavi od aprila 2017, da mora vsaka firma imeti vsaj 20 odstotkov ur opravljenih v Sloveniji, da lahko dobi obrazce. To je sedaj postal problem vseh firm, ki večino ali skoraj 95 odstotkov storitev opravljajo v tujini in so izvozno usmerjene," opozarja bralec in dodaja, da v vseh mesecih, odkar je zakon sprejet, niso dobili ustreznih informacij, zato se jim tudi ni uspelo ustrezno prilagoditi na novo zakonodajo. "Ljudje morajo ostati doma, pogodbe, ki so bile podpisane lani, pa ne morejo biti realizirane, kar pomeni propad posla in naprej tudi firm," razočarano ugotavlja.

Katere so glavne novosti?

Strožji pogoji za pridobitev obrazca A1

Nov in poenostavljen elektronski postopek pridobitve potrdila A1 prek portala za podjetja in podjetnike e-VEM vključuje preverjanje podjetij na več nivojih. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je pristojen za izdajo obrazca, po prejemu vloge preveri, ali podjetje izpolnjuje predpisane zakonske pogoje, in v roku petih dni podjetju, ki opravlja svojo dejavnost tudi preko meja na območju EU, izda potrdilo A1 ali izdajo tega zavrne z odločbo, če podjetje zakonskih pogojev ne izpolnjuje. ZZZS pred izdajo dovoljenja preveri podatke pri Agenciji za javnopravne evidence in storitve, Finančni upravi in Inšpektoratu za delo ter podatke svojih evidenc.

Preverijo vpis delodajalca v Poslovni register Slovenije, transakcijski račun, ki je odprt v skladu z zakonom in ni blokiran, preverijo tudi število zaposlenih delavcev glede na velikost podjetja in število napotenih delavcev v razmerju do delavcev, ki opravljajo delo v Sloveniji. Prav tako delodajalec ne sme kršiti pomembnejših določb delovnopravne zakonodaje, ki se nanašajo na pravice delavca, kar se izkaže s tem, da delodajalcu v določenem obdobju niso bile pravnomočno izrečene globe zaradi prekrška v zvezi s plačilom za delo, zaposlovanjem na črno ali v zvezi s kršitvijo delovnega časa in je v opazovanem obdobju predlagal obračune davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja ter delodajalec nima neporavnanih zapadlih davčnih obveznosti. Delodajalci, ki teh pogojev nimajo izpolnjenih, ne morejo pridobiti tega potrdila.

OZS: Podjetnik, ki ima nekaj evrov dolga, ima enake težave kot nekdo, ki dolguje več tisoč evrov

Slovensko podjetje, ki želi v drugi državi članici EU izvajati storitve, mora za vsakega delavca, ki ga napoti na delo v to državo, pridobiti potrdilo A1. S potrdilom delavec v tujini izkaže, da je tudi v času dela na območju druge države ostal vključen v obvezno zavarovanje v Sloveniji. Število izdanih potrdil A1 je zadnja leta postopoma naraščalo in v letu 2017 doseglo 159.136 izdanih potrdil za 50.700 delavcev in za 5684 podjetij.

Na Obrtni zbornici Slovenije (OZS) opozarjajo, da se strinjajo s tem, da so davčni dolžniki sankcionirani, saj takšna podjetja mečejo slabo luč na vsa podjetja, opozarjajo pa, da pri elektronskem preverjanju pogoja, kdo je neplačnik, sistem enako zazna nekoga, ki je dolžan par evrov, kot tistega, ki je velik neplačnik ali zamudnik. "Ne želimo, da bi spodbujali kakršnokoli zamujanje ali neplačevanje davkov in prispevkov, a se zgodi, da zaradi knjiženja stanje ni ustrezno, ali pa obstaja majhen zaostanek pri plačilu, saj podjetnik kot podizvajalec ni dobil plačila. Namesto da bi se takemu podjetniku omogočilo, da z delom zasluži in poplača zaostanek, se ga zdaj onemogoča, kar pa seveda ni dobro. Nekaj tolerance pri majhnih odstopanjih bi pri tem vendarle morali imeti," glede zapletov pri pridobivanju obrazcev opozarja OZS.

Ministrstvo: dolg, manjši od 25 evrov, se ne upošteva

Na pristojnem ministrstvu za delo odgovarjajo, da te ugotovitve OZS ne držijo. "Ne glede na višino dolga, ki obstaja, lahko podjetje po prejemu obvestila o zavrnitvi vloge za izdajo potrdila A1 iz predmetnega razloga dolg poravna in ponovno vloži vlogo za izdajo potrdila A1, ki mu bo v tem primeru odobrena. Poleg tega pa se za poravnane davčne obveznosti štejejo tudi neporavnane zapadle davčne obveznosti, ki ne presegajo zneska 25 evrov, kar ustreza višini zneska, ki je na podlagi zakona, ki ureja izvrševanje proračuna, določen kot najvišji dovoljen skupni dolg posameznega dolžnika do istega uporabnika proračuna, ki se v poslovnih knjigah razknjiži," pojasnjujejo na ministrstvu.

Določene so kvote: delavci lahko v tujini opravijo največ 80 odstotkov svojega dela

Je pa zakon prinesel še druge novosti. Podjetja, ki pošiljajo delavce na delo v tujino, morajo imeti določen odstotek zaposlenih v Sloveniji. Delodajalec, ki zaposluje od pet do deset delavcev, mora imeti najmanj enega delavca, ki je vključen v obvezna socialna zavarovanja. Delodajalec, ki zaposluje več kot deset delavcev, mora imeti zaposlene najmanj tri delavce, ki so vključeni v obvezna socialna zavarovanja. Tretji pogoj pa je, da delavci opravijo maksimalno 80 odstotkov ur v tujini, ostalih 20 odstotkov ur morajo opraviti v Sloveniji. Tudi ti pogoji so po mnenju številnih slovenskih podjetnikov neživljenjski, zlasti zadnji, ki po podatkih OZS povzroča največ težav njihovim članom.

Slovenija je vložila vse napore tako na diplomatski kot na strokovni ravni, da je omejila protekcionistično prakso sosednje države, kjer so se slovenska podjetja soočala s težavami. Prepričani pa smo, da bo pričetek uporabe novega zakona zagotovil bolj pošteno konkurenco tako na domačem trgu kot na trgu sosednje države, kar bo po našem mnenju pozitivno prispevalo tudi na prakso nadzornih organov sosednje države. Pojasnila ministrstva za delo

Na OZS zato zakona ne podpirajo v celoti. Predvsem v tistem delu ne, kjer se vse definira kot napotitev, tudi kratkotrajna montažna, servisna in druga podobna dela. Zbornica je bila ves čas proti kvotam. Zakon omejuje napotitve delavcev z 80 odstotki, zato imajo težave pošteni delodajalci, opozarjajo na OZS in dodajajo, da bi takšnim podjetjem morali napotitev omogočiti, ne pa jih omejevati. "Za kratkotrajne napotitve delavcev želijo podjetja in samostojni podjetniki delati čezmejno ter plačevati prispevke in davke v Sloveniji in ne v tujini. Vsem tem, ki to želijo, bi morali to tudi omogočiti, ne pa jih pri tem omejevati."

Ujeti med dvema ognjema

Na OZS opozarjajo, da so že leta 2011 takratnega ministra za delo Ivana Svetlika opozarjali o težavah, ki bodo nastale, ko se bodo sosednje države začele vesti protekcionistično. Pri tem imajo v mislih predvsem avstrijsko zakonodajo, ki je močno otežila pogoje poslovanja slovenskim podjetjem. "Takrat niti naša država niti druge organizacije niso temu posvečale nobene pozornosti. Seveda nas ne čudi, da se podjetniki jezijo, saj jim na eni strani probleme delajo tuje države s postavljanjem birokratskih ovir in visokimi kaznimi, na drugi strani pa smo tudi v Sloveniji z zakonom o čezmejnem opravljanju storitev naredili številne probleme in ovire," opozarjajo na OZS in dodajajo, "ob sprejemanju zakona smo podajali številne pripombe in strokovna stališča, ki pa žal niso bila vsa uslišana."

Ministrstvo: morali smo uskladiti našo zakonodajo z zakonodajo EU

Namen zakona je zaščititi pravice delavcev
Ministrstvo pojasnjuje, da je namen teh sprememb preprečiti čezmejno izvajanje storitev ter v tem okviru napotitve delavcev na delo v prvi vrsti t.i. slamnatim podjetjem ter drugim delodajalcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za čezmejno izvajanje storitev na podlagi ohranjene vključenosti delavca v obvezna socialna zavarovanja v Sloveniji.

Na ministrstvu za delo pravijo, da se zavedajo obsega in pomena poslovanja slovenskih podjetij v tujini, zato so k pripravi zakona pristopili preudarno. "Oblikovali smo delovno skupino zainteresiranih socialnih partnerjev (OZS, ZDS, Trgovinska zbornica Slovenije, ZDOPS, GZS, ZZZS), s katero smo v okviru večmesečnega dialoga skupaj oblikovali vse ključne določbe zakona, upoštevajoč potrebo po preprečevanju zlorab in izkoriščanj napotenih delavcev ob upoštevanju pomena čezmejnega izvajanja storitev za slovensko gospodarstvo," navajajo in dodajajo,"dejstvo je, da vseh predlogov OZS nismo mogli upoštevati, pri čemer pa je poglavitni razlog neskladje s predpisi Evropske unije na tem področju, kar pa je ministrstvo večkrat pojasnilo tako v postopku priprave zakona kot v zakonodajnem postopku sprejema zakona."

Podjetja so sicer imela kar nekaj časa, da se prilagodijo na novo zakonodajo. Vsaj od lanskega marca, ko je bil zakon sprejet v Državnem zboru. Tudi OZS je na to temo organizirala več seminarjev po vsej Sloveniji in objavila več člankov. Prve že marca lani. Decembra lani in januarja letos pa so svoje člane obveščali še po elektronski pošti in prek obvestil na svetovalnem portalu.

’Odprite firmo na Češkem’

Očitno pa se vsi niso prilagodili zakonodaji in jih je sprememba negativno presenetila. Naš bralec, ki mu na začetku leta ni uspelo pridobiti potrebnih obrazcev za napotitev svojih delavcev, je utrpel finančno škodo in ni edini, opozarjajo na OZS. Ga je pa zelo presenetilo, ko so mu različni uradniki celo svetovali, naj odpre podjetje na Češkem in od tam pošilja delavce po svetu, s čimer se bo izognil birokratskim izbiram. Podjetja so pragmatična, in če ni izhoda, res odprejo podružnice v tujini in tja zaposlijo delavce, opozarjajo na OZS, čemur pa nasprotujejo, "saj se še kako zavedamo, da je interes vsake države, da so delavci zaposleni pri njih, saj vendar ti plačujejo davke in prispevke v javne blagajne in vsakršen izpad na koncu s povišanjem stopenj nosijo domača podjetja in delavci". So pa na zbornici opozorili, da jih je njihov član celo obvestil, da jim takšno prakso odpiranja podjetij v tujini svetujejo celo na ministrstvu za delo.

ZZZS: Namen zakona je preprečevanje zlorab in kršenje pravic delavcev

Odganjanje podjetnikov v tujino zagotovo ni namen novega zakona. Kot so nam pojasnili na ZZZS, je namen zakona preprečevanje zlorab in kršenje pravic napotenih delavcev. Zakon je odgovor Slovenije na opozorila o grobih in številnih kršitvah pravic delavcev, ki jih na delo v tujino pošiljajo slovenski delodajalci, in se osredotoča na preprečevanje pošiljanja delavcev na delo tako imenovanih slamnatih podjetij in podjetij, ki ne spoštujejo pomembnejših določb delovnopravne zakonodaje, ki se nanašajo na pravice delavcev.

Na ministrstvu za delo, kjer so zakon pripravljali, so jim zagotovili, da bo zakon v slovenski pravni red vnesel več varnosti, predvsem za zaposlene, saj je zakon plod večmesečnega socialnega dialoga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (415)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avehar
19. 02. 2018 17.29
+5
Komuniste je potrebno spraviti iz oblasti....Junij bo kmalu tukaj. Voli za svobodno Slovenijo, vitko državo in nizke davke. Če pa želiš visoke davke, manjše neto plače in stati v vrsti pri zdravniku, potem pa kar voli komuniste.
sonicvet
19. 02. 2018 17.10
+2
SDS predlaga zanova podjetja možnost davčnih počitnic na dobiček za prva 3 leta. Prvo leto v višini 100 %, drugo leto 75 % in tretje leto 50 %. To je sistemska rešitev!
helvecijaner
19. 02. 2018 17.04
+1
Levakom v Nemčiji se pa grdo piše. AfD ali po nemško Alternativa za Deutschland je na drugem mestu SDP je izgubila kar nekaj %. Nebo več dolgo šlo pa bo tudi Merklca začela gubit na % z svojo CDU. Pameten narod in zaveden si nebo nikoli dovolil,da mu vlada ISLAM in uničevalna politika priseljevanja kultur ,ki niso kompatibilne z kristjanstvom še manj pa tistim ,ki imajo kulturo posiljevanja. Višegrajska skupina bo obranila evropejce in kristjane ali , bolje rečeno naše vnuke čaka čez 50 let obglavljanje na sojem dvorišču. Orban je edini državnik z vizijo za ohranitev svojega naroda in kulture.
avehar
19. 02. 2018 16.54
+4
Zmagal bo tisti, ki bo znižal davke.
sonicvet
19. 02. 2018 17.11
+2
Torej SDS ki bo DDV spustili na predkrizno raven iz 22 % na 20 % in iz 9,5 % na 8,5 %. + uvedel dodaten 5 % davek za najnujnejše življenjske potrebščine.
srecnii
19. 02. 2018 11.59
+5
Prevelik javni sektor !!! Ki izčrpava gospodarstvo
-BZ-
18. 02. 2018 14.12
+3
včasih se je na trgu trgovalo vse drugo, zdaj pa se izvaža in prekupčuje samo še s poceni delovno silo (pretežno iz ex-Yu, ROM in BULG ali pa z obubožanimi in naivnimi Slovenci, z njihovim znanjem in trdim delom. Delavec dobi do 5€/h, podjetja za njih iztržijo od 30-50€/h, davkov od te lepe dodane vrednosti pa naša država nikoli ne dobi, saj imajo posredniška podjetja z delovno silo račune odprte na Cipru itd. hvala lepa pa tak kapitalizem in blaginja države.
Bojan-F
17. 02. 2018 18.33
+1
Le zakaj jamranje cez drzavo Slovenijo ... naj odprejo gospodarske druzbe v Nemciji ali Avstriji ... ker tega ne storijo ocigledno Slovenija nudi ugodnosti, ki jih tam ni.
matej1111
17. 02. 2018 12.25
+3
Ja ja, stoposto so to naredili zaradi delavcev. Zapret firme pa vse poslat na borzo. To bi bil protest ne pa tisto jokanje razvajencev tam v Ljubljani, ker imajo vse na pladnju pa še kar nimajo dovolj.
skorumpiranpolitik
17. 02. 2018 11.35
+5
Še premalo strogi, do teh kapitalističnih pijavk, ki izkoriščajo delavce!
croasan
17. 02. 2018 10.23
+11
Ne vem, zakaj se pritožujejo, če imajo res več kot 80% dela v tujini pa naj tam odprejo firmo in zaposlijo delavce, pa ne bodo imeli nobenih problemov. Največji problem je v tem, da delodajalci tega nočejo, ker bi jim potem ostalo dosti manj denarja, kajti plače v Avstriji oz.Nemčiji so veliko višje ! Tako pa delavcem izplačujejo minimalne plače in oni poberejo vso smetano
ONniON
16. 02. 2018 20.34
-1
zgledujte se po češki !
srebrnibreg
16. 02. 2018 20.39
+4
Že milijon krat si to ponovil in še milijon krat te dopolnim : pa boste siromaki kot so Čehi.
ONniON
16. 02. 2018 20.46
-1
češka ima najnižji delež revščine med evropskimi državami ti že milijonkrat povem ! zgleduj se po češki republiki
srebrnibreg
16. 02. 2018 21.06
+3
O Češki in življenju na Češkem ti farbaj tiste kateri tam niso še nikoli bili ne mene. Hvala ti na takšnem življenju in siromaštvu.
nikhrast
16. 02. 2018 22.32
Bojan-F
17. 02. 2018 18.25
+1
Takoj smo lahko na nivoju Ceske ... samo povprecno placo spravimo dovolj nizko in bomo imeli prag revscine se nizji kot na Ceskem.
gongash
16. 02. 2018 20.22
+2
se bo treba mal prilagodit ne, ne samo čakat da bo vse odprto in zastonj
pvrbnj
16. 02. 2018 19.20
+12
zanimivo, da so šli šolski * pa javni uslužbenci v stavko, nikoli niso nič prispevali v državno blagajno, ker javno je javno in če je plačan iz davkoplačevalskega denarja ni nič prispeval v blagajno v celih 40 let delovne dobe... industrija, tistih malo 25%, ki je še obstaja pa drži gor državni aparat, delajo za drage učitelje, policijo in one, ki si na občini praskajo riti... delamo za njih, za svoje minimalne plače in prispevke, za katere država meni, da jih dobi premalo... bolše it v tujino... pol bo pa spet da se pamet seli izven države... ČUDI KOGA????
pvrbnj
16. 02. 2018 19.50
+11
vedno bolj velja, kaj ni sposobno za industrijo je v šolah pa javnih sektorjih, kaj pa ni niti za to pa pod dravskim mostom
tellerkit
16. 02. 2018 20.04
+1
pa javni uslužbenci v stavko, nikoli niso nič prispevali v državno blagajno... A res. ma nemoj!!!! A policija nič ne prispeva v javno blagajno. Vse kazni raznih kršiteljev gredo v proračun... Policisti ga že filajo, še najbolj od vseh v JS razen FURSA se ve....
tellerkit
16. 02. 2018 20.06
+4
To, da pa mamo pr nas zakon nad zakon na vseh področjih, to je pa že druga zgodba...
pvrbnj
16. 02. 2018 21.33
+4
Kazni raznih kršiteljev... to vem, se strinjam, če ne bi ljudje delali prekrškov ne bi bilo kazni, če ne bi bilo kazni bi bilo kot sem napisal... nisem rekel, da policija ne pripomore, ampak je to na plečih kršiteljev, v končni fazi so tudi policisti javni uslužbenci
pvrbnj
16. 02. 2018 21.46
+4
sicer pa, ko že omenjaš finančni urad, zakaj obrtnikom za 10€ dolga blokirajo vse račune, onim z milijonom dolga pa dajo še subvencije, da lahko dolg povečajo na 2. Reši to pa si car, drugače pa se raje ugrizni...
Eitipatapa
16. 02. 2018 19.14
+9
Naša država je na poti v popolni propad in kolaps sistema. Ta se je verjetno že zgodil pa nam še ne povejo, saj prav nič ne štima tukaj. Kolega zaposluje nekaj čez 20 delavcev in ukvarjajo se z zaključnimi deli v gradbeništvu. Kadar so delali v Sloveniji, je bilo dela veliko, vendar ogromno nič plačanega. Zadnjih 10 let delajo izključno v Nemčiji in Švici, kjer jim zaupajo velike in pomembne projekte ter so z njimi zelo zadovoljni. Tip poudarja, da v Sloveniji noče delati, ker noben ne plača izvedenega. In sedaj s takim zakonom.... Kako naj opravi 20% dela v Sloveniji, če ga tukaj niti noče, s tem pa tudi tvega, da delo ne bo plačano? Delavca pa seveda plača in ga potrebuje v Nemčiji ali Švici, kjer bi ta delavec bil hitro poplačan za razliko od dela, ki ga bi naredil v Sloveniji. Republika Banana.
Timpesek
16. 02. 2018 20.48
+4
croasan
17. 02. 2018 10.26
+3
Naj odpre firmo v tujini in tam zaposli delavce, pa je problem rešen, če že noče delati v Slo.
Bojan-F
17. 02. 2018 18.29
Nic lazjega ... gospodarsko duzbo odpre v Nemciji in eno v Svici ... zelo veseli ga bodo ... bo prispeval v njihovo drzavno blagajno ... na oko ... 3-krat vec kot sedaj v slovensko.
Tromblon
16. 02. 2018 19.02
+4
Briga mene za to glupo birokracijo in državni aparat, letos imam namen 1/2 dela pokasirat na črno pa zarad mene če ne vem kakšne zakone sprejmejo-bolš za stranko bolš zame, za državo briga me!!!!
mihaga28
16. 02. 2018 18.30
+14
Jaz sem bil podjetnik od leta 1995 do 2010 tako ta slovenija uničuje malo gospodarstvo ni nikjer na svetu, davkov, papirja v ogromnih količinah to je nenormalno.
BildiTheEmperor
16. 02. 2018 18.37
+11
+++++++++++++ Gre za državni kapitalizem ki ga imamo od leta 1945 in je definicija fašizma. Koruptivni javnoparazitski fašizem
CURVANORD Zanetti
16. 02. 2018 18.48
-1
Ali si imel premalo dela, ali pa si prevec na svarc delal:-D
joze-j
16. 02. 2018 20.31
+12
Samozaposlen od 1975 pa do 2011 in moral zapret. Me ni država ugonobila ampak neplačevanje naročnikov, ki se je začela razraščati po 1991, ko je na oblast prišel lumpen proletariat in ukinil SDK.
CURVANORD Zanetti
16. 02. 2018 20.52
-3
Ok da te en morda dva peljeta na led, da pa ti veliko ne placa, pa ne vem ksj ti naj recem
janezek123@gmail.com
16. 02. 2018 18.30
+9
Država velikosti enega manjšega velemesta ti predpiše, da moraš 20% storitev prodati doma. Nesmisel, da te kap!
Timpesek
16. 02. 2018 20.49
+3
Moj?ica123
16. 02. 2018 17.04
+6
Drzava enostavno ne pusti razvoja in mislim celo,resnicno,da je to diktirano od zunaj,nasi so jim nasedli,resitve pa ni vec.Ker,da bi bili tako butasti in sami ne premogli toliko pameti,da normaliziramo poslovanje drzave,ne verjamem.Da smo sami tako zafurali sistem?Ni sanse.
Timpesek
16. 02. 2018 17.24
+3
Žal Mojčica, Jaz mislim da imaš samo delno prav. Če pogledamo našo zakonodajo bomo ugotovili da je povno anomali. Ob upaš če se spustiš podrobnost. Slovenija ignorira več evropskih priporočil, in se naredi francosa proti evropi pri določenih zakonih. Tukaj nastopa brez kompromisno in brutalno za podjetja katera delajo zunaj. Jaz osebno poznam 8 podjetja katera so pred tednom opirali podjetja v Nemčiji.
Moj?ica123
16. 02. 2018 17.31
+3
janezek123@gmail.com
16. 02. 2018 18.36
+9
Ko je treba udarit po domačih, so vedno prvi, ko je treba branit interese nas Slovencev v tujini se pa klanjajo tujcem in izogibajo konfliktom. Tako pač to že dolgo poteka pri naši oblasti.
flojdi
16. 02. 2018 16.57
+4
.kdaj bodo pa podjetja" zaposlila domorodce pred tujci ? sam prašam
flojdi
16. 02. 2018 16.58
+1
Timpesek
16. 02. 2018 16.40
+11
Imam podjetje katero opravlja delo v tujini . Slovenski trg je premajhen da bi lahko vsi podjetja ustvarjali prihodke doma in dodaten problem je da so projekti po navadi v naprej že oddani. S tem smo presiljeni da se orientiramo v tuje države, kje lahko uspešno poslujemo. Ne vem, če vlada samo približno se zaveda kaj je naredila s tem zakonu in kako pomembno je Dokument A1. Ampak iz vsake situacije treba naredit najbolje. Zame je jasno in že v ustanovi, da preselim podjetje v tujino Nemčijo kje se da ustvarjat brez take birokracije prihodkov. Prispevke za zaposlene bom odvajal v Nemčiji, Dobiček, v Nemčiji. Dodatno ima vse to bar en pozitiven učinek, da so si zaposleni pripravljeni in zadovoljeni da bodo zaposleni v Nemčiji. Vedno sem bil patriot in plačal davek na dobiček vsako leto v Sloveniji in bil ponosen da plačam davke. Zdaj pa država ne omogočila, da lahko ustvarjam prihodke s tem plačam prispevke in davke. Imam dve možnosti 1. podjetje zapret ali 2. podjetje prestavit v tujo državo. Eno dve ali tri podjetja ne bo nihče pogrešal ampak 100 ali več podjetja se bo občutilo v proračunu. Že več podjetja so se odločili za priselitev.
pvrbnj
16. 02. 2018 16.47
+12
Bravo, mi imamo enak problem... Ne samo da je Slovensko trzisce premalo, ampak stranke hocejo zlato zastonj, in ce hoces delati kvaliteto pri nas nimas vec kaj pocet, posebaj specificne branze... Naredis ponudbo, ki je realna, pa ti stranka zbija ceno na 60%. Sj nism LIDL, da bom delal za nizke cene in s tem komaj pokrival stroske. Ne bi rekel, ce bi imel majhne projekte in 1000 takih, ampak mam specifiko, katere zastonj ne morem izdelati.
janezek123@gmail.com
16. 02. 2018 18.32
+4
Ustanavljanje podjetij je tako poceni, da je najboljše ustanovit podjetje v več državah, potem pa posluješ vsakič tam, kjer je za določen posel najbolj ugodno.
CURVANORD Zanetti
16. 02. 2018 18.35
+6
Jaz sem za da se dela selekcija, da A1 dobijo zgolj tista podjetja ki imajo vse postimano, ukinil bi le to da 20, procentov ni treba delat v Sloveniji in da Nova podjetja lahko dobijo takoj A1 za zaposlene ne pa da morata miniti dva meseca da lahko napoti prve zaposlene in to zgolj 4 to je mimo. Zgoraj omenjena podjetnika ki pravita da se seli firma v rujino, ker imata tezave , ker ne dobita A1 obrazcov, verjetno le nista tako cista, sedaj tudi reka ce ne oddas pravocasno, ne bo A1 ker bodo tretirani kot davcni neoredlagatelji, red mora bit. V kolikor pa nekateri mislijo da bodo lahko dalje mesetarili ker bo firma odprta v nemciji ali ceskem, brez skrbi tudi tam jim bodo na prste stopili, pa tudi prehodno obbdobje bi moralo biti vsaj 6 mesecev , da tisti ki imajo resne in ciste nanene bi si stvari postimali, sedaj pa so jih kar 1.1 oresekali
pvrbnj
16. 02. 2018 19.13
+6
nič ni narobe s tem, če delajo selekcijo, ampak naj delajo selekcijo med garažarji, ki vsakemu zdravemu podjetju zaradi par evrov vzamejo delo, naredijo ga pa polovičarsko... ni čudno, da stranke ne vrjamejo niti tistim, ki imajo 35let tradicije za sabo in so, kot pravijo, zdrava podjetja (definicija zdravega podjetja za mene je že to, da so uspela preživet kao ˝RECESIJO˝, ki je bila umetno ustvarjena od onih *zgoraj
Timpesek
16. 02. 2018 20.10
+5
CURVANORD Zanetti Imam vse pošti mano. Zaposlenim nikoli nič dolžen ostal. Podjetje nima in ni imela dolga niti 1 evro do države. Problem je ustvarit 20 % na domačem trgu. Pri določenih komentarjih opažam človeško bolezen, katera je v Sloveniji posebno prisotna je fovšija. Slovenci smo podjetniški narod. Na primer imamo največ spletnih trgovin gledano na prebivalcev v Evropi.
CURVANORD Zanetti
16. 02. 2018 20.55
+2
Joj saj pa ni problem prijateljskemu podjetju istabis racun , pa on tebi za neko drugo storitev da se pokrivata itd, meni je tudi noro za teh 20 procentov, sem proti temu