Slovenija

SŠK: Za polom Betnave je kriv Vegrad. Dvorec zaenkrat ostaja nadškofiji

Maribor, 10. 05. 2012 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborsko sodišče je razglasilo stečaj v podjetju Betnava, ki je vodilo obnovo istoimenskega dvorca mariborske nadškofije. Sodišče je upnike pozvalo, da v treh mesecih oziroma najpozneje do 9. avgusta prijavijo svoje terjatve.

Podjetje Betnava v stečaj, dvorec zaenkrat ostaja mariborski nadškofiji.
Podjetje Betnava v stečaj, dvorec zaenkrat ostaja mariborski nadškofiji. FOTO: Mia Media

Mariborsko sodišče je razglasilo stečaj v podjetju Betnava. To je vodilo obnovo istoimenskega dvorca mariborske nadškofije. Stečajni postopek bo vodil Leon Benigar Tošič, sodišče pa je upnike pozvalo, da v treh mesecih oziroma najpozneje do 9. avgusta prijavijo svoje terjatve.

Omenjeno podjetje pod okriljem mariborske nadškofije, ki je bilo formalno v lasti nekaj duhovnikov, je bilo vpleteno v dvomljive posle s propadlim velenjskim gradbincem Vegradom, zaradi katerih so celjski kriminalisti nedavno že vložili kazenske ovadbe.

Za družbo so bili usodni ravno sporni posli z Vegradom, odločilna pa naj bi bila nedavna odločitev mariborskega sodišča, da je podjetje dolžno družbi Prvi faktor poravnati skoraj 1,8 milijona evrov z obrestmi vred.

Gre za evropska sredstva, ki so bila rezervirana za poplačilo tega podjetja, vendar so v nenavadnih okoliščinah, toda v dogovoru z Betnavo, končala na računih Vegrada. Če so v mariborski nadškofiji julija lani še našli okoli dva milijona evrov za vračilo evropskih sredstev, pa so zdaj čez projekt obnove dvorca Betnava očitno naredili križ.

Lastništvo dvorca Betnava po pisanju Dnevnika sicer ostaja v rokah Nadškofije Maribor, vendar je še vedno ogroženo zaradi rubeža "avstrijskih" bank BKS in Sparkasse. Edino omembe vredno premoženje propadlega podjetja je stavbna pravica, ki mu jo je nadškofija za 20 let zaupala januarja 2008, in se bo najverjetneje prodajala v okviru stečajne mase.

Premoženja v stečajni masi družbe Betnava sicer ne bo dovolj, da bi poplačali vse upnike. Po lanskoletnih izkazih podjetja sodeč je stavbna pravica za dvorec vredna dobra dva milijona evrov, poplačilo manjkajočih 1,8 milijona evrov pa zaman iščejo v stečajni masi Vegrada. Na drugi strani je obveznosti do nadškofije in bank za vsaj osem milijonov evrov.

Stečaj podjetja Betnava so potrdili tudi v tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference. Zapisali so še, da se je po stečaju glavnega izvajalca Vegrad d.d., ki je s svojim ravnanjem družbi Betnava d.o.o. in samemu dvorcu Betnava povzročil veliko škodo, družba Betnava d.o.o. ves čas trudila rešiti nastalo situacijo, vendar žal to ni bilo mogoče.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
10. 05. 2012 19.17
-2
saj brezmadežni ne morejo biti krivi in ne smejo biti krivi!!!gospoda ne morejo izgubiti dvorca....saj so vendar kralji!!!!
JebeNasOblast
10. 05. 2012 18.33
-1
@WikiX Očitno še nisi šel okoli grada ali pa da bi vsaj vstopil v prostore T2. Polom in obup. Pred vhodnimi vrati imajo postavljene deske da ne hodiš po blatu in en del grada na tej strani je tak kod da bi bimba v njega udarila. Medtem ko druga stran grada, kjer se poročajo (vsaj so se) tam pa je lepo zrihtano, ampak kakšen je to način? Ena stran urejena druga pa zanemarjena in razpada.
WikiX
10. 05. 2012 17.36
-2
Betnavo imamo pa le prenovljeno!
BogiEmil
10. 05. 2012 16.41
+5
Po moje, če bi se tem cerkvenim dostojanstvenikom Bog pojavu pred očmi u tistih razcapanih cunjcah pa tko dalje, bi ga sam prezirljivo pogledal pa rekl, šeti klošar mi smo Cerkev, mi mamo keš, ti pejt pa delat pa ne smrad okol nas .... evo, to je nastal iz vere, Veragrad d.o.o., cerkveno gradbeništvo, odpustki in svetovanje, hehehe ... amen .....
Pipsodin
10. 05. 2012 13.38
+5
http://24ur.com/novice/gospodarstvo/bavcar-med-najvecjimi-lastniki-palome.html Članek za potrditev mojega komenta na začetku! Nekateri so nedotakljivi!
tronkodak
10. 05. 2012 13.03
+8
Samo kje je dejansko končal denar - tega pa nihče ni pripravljen objaviti in pokazati s prstom na osebe z imeni in priimki. Dokler ne bomo tega zmožni, so vsi ukrepi vlade za varčevanje in reševanje situacije brez veze.
bublika
10. 05. 2012 12.53
+4
Jaz ne vem, a nas niso učili, da duhovniki ne smejo imeti privatne lastnine- ne prej in ne danes !!!?
Syrena
10. 05. 2012 16.59
+1
Ukvalz
10. 05. 2012 12.21
+12
800 mio evrov - 100 letni proračun kakšne afriške državice - pri nas se pa toliko zabije na "vaški" ravni...Saj ne moreš verjet...
saintjozef
10. 05. 2012 11.59
+12
Sem poslušal komentarje zjutraj na to temo. Očitno krščanarjem krast ni greh.
Damir Gabor
10. 05. 2012 11.56
+8
HM LOKALNI SPODRSLJAJ G. RODE
Tonček Balonček
10. 05. 2012 11.54
+10
Kako pa kaže z zagonom KAtoliške univerze v Ljubljani, predvsem s FAkulteto za poslovne študije, kjer naj bi predavala Kordež in Tovšakova, Krašovec bi bil pa dekan ter nosilev predmeta Krizni management!? A zdaj je ta projekt v mirovanju? A mora Teološka fakulteta resnično nositi preme pouka resnične zgodovine, antikomunizma in ekonomije?
Nimivseeno
10. 05. 2012 11.24
+13
"Ko gre za sranje, resnično veliko sranje, moraš stati v strahu v prvaku lažnih obljub in pretiranih trditev: Vera. Organizirana religija. Nima tekmeca.Vera enostavno nima tekmeca v najboljši zgodbi vseh časov. Vera je prepričan ljudi, da obstaja neviden človek, ki živi na nebu, ki gleda ure in ure vse, kar delate za vsako minuto vsak dan. In nevidni človek ima seznam desetih posebnih stvari, ki jih ne želi, da jih narediš. Če boste to storili katero od teh stvari, bo vas poslali na poseben kraj za kurjenje in ognja in dima in tesnobe za vas, da boste za vedno živeli in trpeli in spali in kričali do konca časa. Ampak on te ljubi. On te ljubi, in da potrebuje denar. Vedno potrebuje denar. On je vsemogočen, najbolj pameten, vedno prisoten, vse veden. Ampak on enostavno ne zmore denarja. Vera ima v milijardah in milijardah dolarjev, ki ne plačujejo davkov. Ampak nekako še vedno potrebujejo denar. Govorite o dobri zgodbi sranja ... Sveto Sranje! " (Georg Carlin)
Pipsodin
10. 05. 2012 11.41
+3
Škoda da je umrl, njegov "standup" še danes rad gledam.
Ataaufbix
10. 05. 2012 11.19
+10
Vrana je vrani izkljuvala oči! Prav jim je, lopovom!
Novorazodetje
10. 05. 2012 11.00
+15
cerkev naj se ukvarja z bogom in ne s pridobitništvom (bogatenjem)
I G N O R A N T
10. 05. 2012 10.56
+4
Desnica je postala leva
Pipsodin
10. 05. 2012 10.49
+19
Me zanima, kako je, če se igraš in zaigraš denar, ki ni tvoj ampak denar državljanov za težko zaslužene penzije? Seveda denar je bil tudi za infrastrukture, šole, ceste, zdravstene dome... Državljani ostanejo brez vsega naštetega, igralci, ki so ves denar zaigrali pa so bogataši. Tako kot Bavčar( eden) nekdanji notranji minister, ki mu je banka odpisala dolg 500,000 €, sedaj pa ta ista banka išče denar od državljanov. Bavčar kolikor vem je kupil del Palome z denarjem, ki so mu ga dolgovali nekateri kolegi. Najmanj kar bi lahko naredil je, da bi tudi on odpisal dolg! Niti omenja se ga ne več! Za Škofe pa zguba besed, tako pokvarjenih ljudi pa še ne. Demokracija - pa nehajte uporabljat to besedo, ker ne veste kaj to pomeni ( za politike )!